در این مقاله میخواهیم در مورد مراسم خواستگاری که یکی از مراسم بسیار زیبا و از رسومات کهن ایرانی است، صحبت کنیم. اینکه در این مراسم چگونه شرکت کنیم، چه صحبتهایی مطرح کنیم و چگونه از آن سربلند بیرون بیاییم. ابتدا اجازه بدهید پیام بهرام پور مراسم خواستگاری خود را برایتان تعریف کند. چون حاوی درسهای فراوانی است.
داستان خواستگاری پیام بهرام پور به همراه فایل صوتی
اول باید بگویم پدر و مادر من، تحصیلات ویژهای ندارند و یک پدر و مادر دلسوز و معمولی هستند. کسی که میخواستم به خواستگاری او بروم (که اکنون همسر من است و حدود 6 سال از من بزرگتر) در ابتدای امر پدرش از ما خواسته بود که اگر میخواهیم، بهجای خواستگاری یکی دوباری به بیرون برویم و صحبتهایمان را بهجای منزل، در بیرون انجام دهیم.
مادرم (از سر دلسوزی و شاید کمی ناآگاهی) صحبتهایی را مطرح کردند که چندان به مذاق جمع خوش نیامد و شاید بهتر بود مطرح نشود. چون مربوط به حریم شخصی خانواده همسرم بود. همسرم از این صحبتها کمی نگران شده بود که نکند به دیدارهای آینده لطمه وارد کند. از پدر و مادرم خواهش کردم که دفعه بعدی اجازه دهند بیشتر خودم صحبت کنم تا ببینند که چطور مسیر خواستگاری را بهجاهای خوبی هدایت میکنم.
مثلاً فرض کنید قاشق در چای گذاشتن در یک فرهنگ خوب است و در یک فرهنگ دیگر ممکن است کار خوبی محسوب نشود. بهطورکلی بحث فرهنگهای متفاوت بسیار مهم است و باید بهخوبی ابتدا از فرهنگ خانوادگی همدیگر، باخبر و آگاه شوید؛ اما چگونه؟
فایل صوتی پیام بهرام پور در مورد فن بیان در خواستگاری
1- بداههسرایی را جدی بگیرید!
بداهه گویی این نیست که ناگهان هرچه به ذهنتان رسید بگویید. اتفاقاً برای بداهه گویی باید از قبل آماده شوید. مثلاً برای این کار بروید به دنبال سؤالات متداولی که در مراسم خواستگاری زیاد استفاده میشود.
مهمترین موضوع متداول و ابتدایی این است:
«آقا داماد خودتون رو معرفی کنید». شما باید برای این سؤال از قبل آماده باشید تا بتوانید خیلی خوب خودتان را معرفی کنید. یادتان نرود. جلسات اول، معرفی اول و از این قبیل مسائل خیلی مهم و سرنوشتساز است. همچنین شغل، برنامههای آینده و اینکه از کجا باهم آشنا شدید؟
یک شوخی در شبکههای اجتماعی وجود دارد با این مضمون:
«یکی رفت خواستگاری، بهمحض اینکه رسید، نوتیفیکیشن گوشیش شروع کرد به زنگ زدن! معلوم شد که رمز وای فای خونه همسر آیندشو از قبل داشته!!»
البته این فقط یک شوخی است؛ اما باید حواستان باشد که در مورد آشناییتان یک داستان معقولانه و صادقانه را تعریف کنید. چون خانوادهها بر مبنای همین چیزهاست که تصمیمگیری میکنند. پیشنهاد میشود یکی از فایلهای صوتی من به اسم «دروغ گفتن در گفتگو که با هوش ها کمتر دروغ می گن یا بیشتر» را حتماً گوش کنید.
2- صادق باشید!
دروغ گفتن در خواستگاری خوب نیست. چون ماه پشت ابر همیشه پنهان نمیماند. مثلاً اگر سیگاری هستید و در خواستگاری بگویید که سیگار نمیکشید، ممکن است لو رفتن این قضیه عواقب بدی داشته باشد و روی زندگیتان اثرگذار باشد.
لزومی ندارد تمام جزئیات زندگیتان را شرح دهید در عوض جوابهای عاقلانهای آماده کنید. در یک مورد پسر گفته بود سیگار نمیکشد؛ اما مادرش گفته بود سیگار میکشد.
3- برخورد اولیه چگونه باشد؟
زمان رسیدن، نوع پوشش، نوع گل و شیرینی و غیره، میتواند بهنوبه خود تأثیرگذار باشد. در مورد زمان رسیدن، توجه کنید که زودتر از موعد به منزل میزبان نروید.
چون ممکن است آنها هنوز آماده نشده باشند. اگر قرار را برای ساعت 7 بعدازظهر میگذارید، به مادرتان بگویید به خانواده آن فرد زنگ بزند و بگوید امکان دارد چند دقیقه دیر برسید. مثلاً هفت و ده دقیقه. وقتی یک عدد غیر رند میگویید آنها خیالشان راحت است که شما زودتر نمیآیید.
در مورد پوشش، مناسبترین گزینه را در نظر بگیرید. ممکن است کتوشلوار از مد افتاده باشد. ممکن است لباس دیگری مناسبتر باشد. همچنین در نظر بگیرید که خانواده فرد مقابل، چه نوع پوشش را بیشتر میپسندد.
4- کجا بنشینیم؟
اولاً بالای مجلس باید بزرگترها بنشینند. دوما لزومی ندارد عروس و داماد روبروی هم یا کنار هم قرار بگیرند. چون ممکن است برداشت خوبی در جلسات اولیه نشود. بهتر است فاصلهها فعلاً حفظ شوند.
اگر نمیدانید کجا بنشینید، میتوانید بپرسید : «کجا میتونم بنشینم؟»
سوتیهای متداول در خواستگاری!!
چند مدل از اتفاقاتی که می تواند روند خواستگاری را برایتان بد کند بخوانید:
1- دروغ گفتن
شما در خواستگاری معامله میکنید؛ اما نه پول. بلکه دلها را معامله میکنید. اگر خشت اول را کج بگذارید، این دیوار تا ثریا کج ساخته میشود!
2- نگاه زیاد
املا توصیه نمیشود که زیاد از حد به یکدیگر نگاه کنید، چشم بدوزید یا شوخیهای خارج از عرف داشته باشید. همچنین سعی کنید زیاد به وسایل خانه طرف مقابل چشم ندوزید. چون ظاهر خوبی ندارد و پیام آن مثبت نیست.
3- قلمبهسلمبه حرف زدن
بعضی وقتت بهقولمعروف طرفین جوگیر میشوند! به یاد دارم در مراسم خواستگاری یکی از بستگانم، دو بار از ناحیه «قلمبه حرف زدن» ضربه خورد. بار اول بهجای اینکه بگوید عرضی داشت، گفت امری داشتم!
درحالیکه در جواب «عرضی داشتم» معمولاً «امر بفرمایید» گفته میشود. بار دوم «عزت زیاد» و «عنایت بفرمایید» زا باهم قاطى کرده بود و اشتباهی گفته بود : «عنایت زیاد!!»
کلمات قلنبه سلنبه در صحبت – رادیوسخنرانی36
4- خجالتی نباشید
یکی از بلاهای بزرگ بحث خواستگاری خجالت است. هرگز و هرگز نباید خجالتی باشید و در رودربایستی گیر نکنید. مثلاً برخی افراد در جواب اینکه مهریه چقدر باشد میگویند: «هرچه شما بفرمایید». سعی کنید قاطعانه رفتار کنید و از همینجا آن را تمرین کنید. مذاکره کنید. بحث و گفتگو کنید و در عین حفظ احترام متقابل، قاطعانه نظرتان را بگویید. قاطعیت به معنی وقیح بودن و با ادبیات سخیف حرف زدن نیست.
مقالات زیر هم در مورد رفع خجولی به شما کمک می کند:
حاضری با یه آدم خجالتی ازدواج کنی؟
تفکر اشتباه افراد خجالتی – خجالتی نباشیم
افراد خجالتی چه خصوصیاتی دارند؟
5- جملات ممنوعه
یکی از جملات معروف این است: «دختر ما خواستگار دکتر رد کرده!» این جمله خوبی نیست. یکی دیگر : «ببینیم پسر ما می پسندِ یا نه». اینها جملاتی است که مستقیماً به شعور هردو طرف توهین میکند و بهتر است فراموشش کنید.در مورد جملاتی که میخواهید بگویید، اول خوب فکر کنید.
کلام آخر
دو نکته مهم رابه عنوان کلام آخر در نظر گرفته ایم…
1- حل تعارض را حتماً یاد بگیرید.
قطعاً تعارض پیش میآید. روی قول و قرارها، زمان عروسی و یا مهریه و این قبیل چیزها. پیشنهاد میشود بسته آموزشی حل تعارض را تهیه کنید. یادتان باشد خیلی از مشکلاتی که در زندگی اتفاق میافتد به خاطر این است که تعارض ایجادشده به خاطر عدم مدیریت، به بحران تبدیل میشود.
فیلم سمینار حل تعارض و اختلاف در زندگی و کار
2- نحوه نه گفتن را تمرین کنید.
در روش سنتی به این شکل است که اگر طرفین از هم خوششان نیاید، میگویند تا سه هفته اگر تماسی ردوبدل نشد، یعنی جوابمان «نه» بوده است! این هم از روشهای عجیب خواستگاری است که باید اصلاح شود. روش خوب نه گفتن گفتگوست. یک گفتگوی سازنده.
پیشنهاد ویژه:
اگر می خواهید در مراسم خواستگاری به راحتی صحبت کنید، استرس نداشته باشید و با صدایی رسا و مسلط در جمع بدرخشید همین حالا در این بیست و یک درس رایگان شرکت نمائید. روی تصویر زیر کلیک کنید: