با وجود اینکه زمانه تغییر کرده و طبیعتاً مدل خواستگاری کردن هم عوض شده، اما هنوز هم بسیاری از خانوادهها، به رسم و رسومات پایبند مانده و خواستگاری را به شکل سنتی آن برگزار میکنند.
در این مقاله، تمرکز ما نه روی خود خواستگاری، بلکه روی فن بیان در خواستگاری و نکات مربوط به آن است. البته گریزی به موضوعات دیگر هم زدهایم! همچنین تلاش میکنیم نکاتی راجع به خواستگاری به شما یاد بدهیم که احتمال موفقیت و سربلندیتان را بیشتر میکند.
ابتدا اجازه بدهید پیام بهرام پور (مدرس سخنرانی و فن بیان) مراسم خواستگاری خود را برایتان تعریف کند. چون حاوی درسهای فراوانی است. سپس در ادامه، با نکاتی جالب در مورد نوع صحبت و فن بیان در خواستگاری همراهمان باشید.
داستان خواستگاری پیام بهرام پور +فایل صوتی
اول باید بگویم پدر و مادر من، تحصیلات ویژهای ندارند و یک پدر و مادر دلسوز و معمولی هستند. کسی که میخواستم به خواستگاری او بروم (که اکنون همسر من است و حدود 6 سال از من بزرگتر) در ابتدای امر پدرش از ما خواسته بود که اگر میخواهیم، بهجای خواستگاری یکی دوباری به بیرون برویم و صحبتهایمان را بهجای منزل، در بیرون انجام دهیم.
مادرم (از سر دلسوزی و شاید کمی ناآگاهی) صحبتهایی را مطرح کردند که چندان به مذاق جمع خوش نیامد و شاید بهتر بود مطرح نشود. چون مربوط به حریم شخصی خانواده همسرم بود. همسرم از این صحبتها کمی نگران شده بود که نکند به دیدارهای آینده لطمه وارد کند. از پدر و مادرم خواهش کردم که دفعه بعدی اجازه دهند بیشتر خودم صحبت کنم تا ببینند که چطور مسیر خواستگاری را بهجاهای خوبی هدایت میکنم.
مثلاً فرض کنید قاشق در چای گذاشتن در یک فرهنگ خوب است و در یک فرهنگ دیگر ممکن است کار خوبی محسوب نشود. بهطورکلی بحث فرهنگهای متفاوت بسیار مهم است و باید بهخوبی ابتدا از فرهنگ خانوادگی همدیگر، باخبر و آگاه شوید؛ اما چگونه؟
فایل صوتی پیام بهرام پور در مورد فن بیان در خواستگاری
در این فایل صوتی، آقای بهرام پور که خود اکنون جز مدرسین شناخته شده و درجه یک ایران است، در مورد تجربه خواستگاری خود (که البته در سن نسبتاً پایینی هم انجام شده بود) نکات جالبی مطرح کرده که شندنشان خالی از یادگیری نیست!!
برای داشتن فن بیان قوی در خواستگاری، این نکات پراهمیت را رعایت کنید!
اینکه خواستگاری موفقی داشته باشید یا نه، بستگی زیادی به نوع صحبتهایتان در این مراسم هیجانانگیز دارد. نکات زیر را رعایت کنید و یاد بگیرید چگونه فن بیان قدرتمندی در جلسه خواستگاری از خود نمایش دهید!
1- بداههسرایی را حتماً یاد بگیرید!
بداهه گویی این نیست که ناگهان هرچه به ذهنتان رسید بگویید. اتفاقاً برای بداهه گویی باید از قبل آماده شوید. مثلاً برای این کار بروید به دنبال سؤالات متداولی که در مراسم خواستگاری زیاد استفاده میشود.
مهمترین موضوع متداول و ابتدایی این است:
«آقا داماد خودتون رو معرفی کنید». شما باید برای این سؤال از قبل آماده باشید تا بتوانید خیلی خوب خودتان را معرفی کنید. یادتان نرود. جلسات اول، معرفی اول و از این قبیل مسائل خیلی مهم و سرنوشتساز است. همچنین شغل، برنامههای آینده و اینکه از کجا باهم آشنا شدید؟
یک شوخی در شبکههای اجتماعی وجود دارد با این مضمون:
«یکی رفت خواستگاری، بهمحض اینکه رسید، نوتیفیکیشن گوشیش شروع کرد به زنگ زدن! معلوم شد که رمز وای فای خونه همسر آیندشو از قبل داشته!!»
البته این فقط یک شوخی است؛ اما باید حواستان باشد که در مورد آشناییتان یک داستان معقولانه و صادقانه را تعریف کنید. چون خانوادهها بر مبنای همین چیزهاست که تصمیمگیری میکنند. پیشنهاد میشود یکی از فایلهای صوتی من به اسم «دروغ گفتن در گفتگو که با هوش ها کمتر دروغ می گن یا بیشتر» را حتماً گوش کنید.
حالا تصمیم داریم به شما مسیری نشان دهیم که فن بیانتان قدم به قدم بهتر شود.
اول از همه، واجب است که در دوره رایگان فن بیان شرکت کنید! برای این کار، روی تصویر زیر کلیک کنید:
2- آمادگی داشته باشید!
قبل از هر کار مهمی، باید آمادگی کسب کرد و در موردش تمرین کرد. خواستگاری جزو پراهمیتترین تصمیمات زندگی است. خوشبختی یا عدم خوشبختی شما ممکن است به جلسه خواستگاریتان گره خورده باشد. بنابراین پیش از رفتن به خواستگاری، حتماً آمادگی لازم را کسب کرده و فن بیانتان را برای خواستگاری قویتر کنید.
شرکت در دوره رایگان زیر هم حسابی به بهبود بیانتان کمک خواهد کرد؛ روی تصویر زیر کلیک کنید:
3- لیستی از معیارها و خواستههای خود تهیه کنید!
در مورد معیارهای مدنظرتان فکر کنید. در مورد خواستههایی که از زندگی خود دارید، توقعاتی که از همسر احتمالی آینده خود دارید و آرزوهایی که دوست دارید در زندگی مشترک محقق شود را برای خود معلوم کنید.
به یاد داشته باشید که باید نسبت به خود و انتظاراتتان از طرف مقابل، واقعبین باشید. پس از آن لیست سوالات خود را آماده کنید. در جلسه خواستگاری این سوالات را باید با مهارت گفتگو و فن بیان قوی بپرسید. مثالهایی از سوالات و معیارها:
- آیا دوست دارید شاغل باشید؟ چه شغلی دارید؟ کار شما تا چه میزانی برای شما اهمیت دارد؟
- اهل مطالعه هستید؟ بیشتر چه کتابهایی می خوانید؟
- به فیلم علاقهمندید؟ در چه زمینههایی فیلم میبینید؟
- اهل موسیقی و گوش دادن به موسیقی هستید؟ چه نوع موسیقیهایی گوش میدهید؟
- چه آرزوها و اهدافی برای آینده دارید؟
- اولویت ها و ارزشهای زندگی شما چه چیزهایی هستند؟
- با کار کردن همسرتان در بیرون از خانه مشکلی ندارید؟
- میزان درآمد ماهیانه شما چقدر است؟ از عهده مخارج زندگی بر میآیید؟
- شما و خانوادهتان چقدر مذهبی هستید؟ ملاکتان برای مذهبی بودن همسرتان چه چیز هست؟ اهل نماز و روزه گرفتن هستید؟
4- صادق باشید؛ صداقت بهترین سیاست است!
دروغ گفتن در خواستگاری خوب نیست. چون ماه پشت ابر همیشه پنهان نمیماند. مثلاً اگر سیگاری هستید و در خواستگاری بگویید که سیگار نمیکشید، ممکن است لو رفتن این قضیه عواقب بدی داشته باشد و روی زندگیتان اثرگذار باشد.
لزومی ندارد تمام جزئیات زندگیتان را شرح دهید در عوض جوابهای عاقلانهای آماده کنید. در یک مورد پسر گفته بود سیگار نمیکشد؛ اما مادرش گفته بود سیگار میکشد.
برای اینکه بدانید صداقت چه اهمیتی دارد، لطف کنید مقاله زیر را مطالعه بفرمایید:👇 |
5- برخورد اولیه چگونه باشد؟
زمان رسیدن، نوع پوشش، نوع گل و شیرینی و غیره، میتواند بهنوبه خود تأثیرگذار باشد. در مورد زمان رسیدن، توجه کنید که زودتر از موعد به منزل میزبان نروید.
چون ممکن است آنها هنوز آماده نشده باشند. اگر قرار را برای ساعت 7 بعدازظهر میگذارید، به مادرتان بگویید به خانواده آن فرد زنگ بزند و بگوید امکان دارد چند دقیقه دیر برسید. مثلاً هفت و ده دقیقه. وقتی یک عدد غیر رند میگویید آنها خیالشان راحت است که شما زودتر نمیآیید.
در مورد پوشش، مناسبترین گزینه را در نظر بگیرید. ممکن است کتوشلوار از مد افتاده باشد. ممکن است لباس دیگری مناسبتر باشد. همچنین در نظر بگیرید که خانواده فرد مقابل، چه نوع پوشش را بیشتر میپسندد.
حتما مقاله مفید زیر را در مورد ارتباط اولیه بخوانید:👇 یازده راه علمی برای یک ارتباط اولیه عالی |
6- کجای مجلس بنشینیم؟
اولاً بالای مجلس باید بزرگترها بنشینند. دوما لزومی ندارد عروس و داماد روبروی هم یا کنار هم قرار بگیرند. چون ممکن است برداشت خوبی در جلسات اولیه نشود. بهتر است فاصلهها فعلاً حفظ شوند. اگر نمیدانید کجا بنشینید، میتوانید بپرسید: «کجا میتونم بنشینم؟»
سوتیهای متداول در خواستگاری | نبایدهای فن بیان در خواستگاری!!
چند مدل از اتفاقاتی که میتواند روند خواستگاری را برایتان بد کند بخوانید؛ سعی کنید این نبایدهای خواستگاری را انجام ندهید.
1- دروغ گفتن و اغراق بیمورد!
شما در خواستگاری معامله میکنید؛ اما نه پول. بلکه دلها را معامله میکنید. اگر خشت اول را کج بگذارید، این دیوار تا ثریا کج ساخته میشود! سعی کنید از دروغگویی و یا اغراق و بزرگنمایی بیهوده پرهیز کنید، چون ماه پشت ابر نمیماند!
2- نگاه زیاد و طولانی و خیره!
املا توصیه نمیشود که زیاد از حد به یکدیگر نگاه کنید، چشم بدوزید یا شوخیهای خارج از عرف داشته باشید. همچنین سعی کنید زیاد به وسایل خانه طرف مقابل چشم ندوزید. چون ظاهر خوبی ندارد و پیام آن مثبت نیست.
3- قلمبهسلمبه حرف زدن
بعضی وقتها بهقولمعروف طرفین جوگیر میشوند! به یاد دارم در مراسم خواستگاری یکی از بستگانم، دو بار از ناحیه «قلمبه حرف زدن» ضربه خورد. بار اول بهجای اینکه بگوید عرضی داشت، گفت امری داشتم!
درحالیکه در جواب «عرضی داشتم» معمولاً «امر بفرمایید» گفته میشود. بار دوم «عزت زیاد» و «عنایت بفرمایید» زا باهم قاطى کرده بود و اشتباهی گفته بود : «عنایت زیاد!!»
4- خجالتی نباشید و روی مهارت شهامتتان کار کنید
یکی از بلاهای بزرگ بحث خواستگاری خجالت است. هرگز و هرگز نباید خجالتی باشید و در رودربایستی گیر نکنید. مثلاً برخی افراد در جواب اینکه مهریه چقدر باشد میگویند: «هرچه شما بفرمایید». سعی کنید قاطعانه رفتار کنید و از همینجا آن را تمرین کنید. مذاکره کنید. بحث و گفتگو کنید و در عین حفظ احترام متقابل، قاطعانه نظرتان را بگویید. قاطعیت به معنی وقیح بودن و با ادبیات سخیف حرف زدن نیست.
5- جملات ممنوعه را به کار نبرید
برای اینکه فن بیان در خواستگاری، به شما آسیب نزند، لطفا از به کار بردن جملاتی مثل «دختر ما هزار تا خواستگار رد کرده» ، «دختر من تو رفاه کامل بوده، نباید آب تو دلش تکون بخوره»؛ «ببینیم پسر ما میپسنده یا نه» پرهیز و خودداری کنید! اینها جملاتی است که دور از ادب و احترام است. در مورد جملاتی که میخواهید بگویید، اول خوب فکر کنید.
در دوره رایگان رفع خجالت و کمرویی، خجالتی بودن را کنار خواهید گذاشت؛ روی لینک زیر کلیک کنید: |
مقالات زیر هم در مورد رفع خجولی به شما کمک می کند:
حاضری با یه آدم خجالتی ازدواج کنی؟
تفکر اشتباه افراد خجالتی – خجالتی نباشیم
افراد خجالتی چه خصوصیاتی دارند؟
سخن پایانی؛ دو نکته مهم را به خاطر بسپارید!
نکته اول اینکه ضروری است مهارتهای حل تعارض را یاد بگیرید. قطعاً تعارض پیش میآید. روی قول و قرارها، زمان عروسی و یا مهریه و این قبیل چیزها. یادتان باشد خیلی از مشکلاتی که در زندگی اتفاق میافتد به خاطر این است که تعارض ایجادشده به خاطر عدم مدیریت، به بحران تبدیل میشود.
و نکته دوم اینکه نحوه نه گفتن را تمرین کنید. در روش سنتی به این شکل است که اگر طرفین از هم خوششان نیاید، میگویند تا سه هفته اگر تماسی ردوبدل نشد، یعنی جوابمان «نه» بوده است! این هم از روشهای عجیب خواستگاری است که باید اصلاح شود. روش خوب نه گفتن گفتگوست. یک گفتگوی سازنده.
در دوره رایگان چطور جذاب باشیم ثبت نام کنید تا روشهای افزایش کاریزما و جذابیت را بیاموزید:
۱۰ دیدگاه دربارهٔ «رازهای زبان بدن افراد با اعتماد به نفس + الگوهای رایج!»
با سلام
من به دنبال آموزش اصول و فنون مذاکره هستم
آیا این دوره بدرد من میخوره؟
یا اگر نه دوره دیگه ای که برای این منظور باشه دارید یا نه؟
سلام دوست عزیز
بله این دوره براتون مفید هست اما اگر بفرمایید دقیقا در چه خصوصی میخواید فنون مذاکرتون رو تقویت کنید دقیق تر میتونیم راهنماییتون کنیم.
سلام دوستان
من نمیتونم از کسی که مسخرم میکنه دوری کنم یا بهش بی محلی کنم چون اون برادرمه مادرم از دستم عصبانی میشه اگه این کارو بکنم ولی اون واقعا منو ازار میده و کمکم دارم از دستش مشکل روحی پیدا میکنم روانپزشکم رفتم چی کار باید بکنم؟
سلام دوست عزیز
اگر نمیتونید حقتون رو بگیرید بهتون پیشنهاد می کنیم دوره اموزشی شهامت رو تهیه کنید.
سلام.مطالب بسیار خوب و متفاوتی رو جمع آوری کردید
ممنون از نویسنده و مجموعه خوبتون
وقتی درباره “اهمال کاری” جستجو کردم با دیدن چندتا سایت اول داشتم به این موضوع فکرمیکردم که چرا مطالب تکراری هستش ولی با دیدن سایت شما لذت بردم و خوشحالم مطالب رو فقط برای ایجاد محتوایی با این عنوان کپی نکردید!
سلام دوست عزیز
به جمع بیشتر ازیکی ها خوش اومدید…
رضایتتون خیلی برامون ارزشمند هست.
امیداریم بتونیم مطالبی مفید در اختیارتون قرار بدیم.
سلام خدمت تبم قوی و عزیزِ ۱+
چطور میتونم نسخه ی چاپی این مقاله را دریافت کنم
ممنون از وقتی که به بنده اختصاص دادید.
سلام دوست عزیز
مقالات ما متاسفانه نسخه چاپی ندارند.
لطفاا لطفاااا لطفااا درباره موضوعاتی که واقعااا مشکل زاست یه مقاله تهیه کنید درباره چشم زخم و سحر و جادو و این موارد
شاید فکر کنید مگه کسی هست که هنوز به این چیزا اعتقاد داشته باشه و میخوام از جانب خودم بگم که
من متنفرم از اینکه به این چیزا اعتقاد داشته باشم چون به کلی ناامیدم میکنن و نه عقلم این مواردو میپذیره نه قلبم!
اما مشکل اینجاس که هیچ جا نیومدن به صورت منطقی این موضوعو رد کنن و در اکثر جاها ذکر کردن که واقعیت داره و اینا.
واقعا لطف میکنید یه مقاله هم درباره این موضوعات بذارید مطمعن باشید خیلیا این مشکلو دارن
ممنونم
سلام دوست عزیز
اتفاقا ما قراره تو مقاله های بیشتر ازیک ذره بین موضوعات خرافی و شبه علمی رو بررسی کنیم.
حتما استوری هامون رو دنبال کنید چون قراره از طریق استوری مقالات بیشتر از یک ذره بین رو بهتون معرفی کنیم.