ایجاد قدرت در کلام
منظور از کلام قدرتمند، استفاده به جا و درست از لغات و همچنین انرژی مناسب در گفتار است. چه خوب است که از سنین پایین تر تمرینات لازم برای ایجاد قدرت در کلام را به کار ببندیم، اگر از سن نوجوانی این تمرینات را خوب انجام دهیم در بزرگسالی قدرت کلام ما چندین برابر خواهد بود. تمریناتی که در ادامه آمده است به شما کمک میکند تا کلامی قدرتمند داشته باشید.
افزایش دایره لغت
همیشه با افرادی روبرو میشویم که یکی از اصلی ترین دغدغه های آنها ضعیف بودن دایره واژگان است. بدون شک اگر شما در حین صحبت کردن بتوانید از لغات و کلمات متنوعی بهره بگیرید کلام شما بسیار زیباتر و دلنشینتر جلوه خواهد کرد. اکنون زمان آن رسیده که به صورت ویژه فکری برای گسترش دایره واژگان کنیم. پس دست به کار می شویم و تمرین چند مرحله ای که به همین منظور طراحی شده است را آغاز می کنیم.
در مرحله اول لازم است مکالمات روزمره خود را ضبط کنید. اگر در حال مکالمه با تلفن یا با دوست و یا اعضای خانواده هستید لطفا با استفاده از دستگاه ضبط صدا و یا تلفن همراه خود مکالمه خودتان را ضبط کنید. مراقب باشید تا در حین مکالمه به دستگاه ضبط صوت توجهی نکنید.
در مرحله دوم صدای ضبط شده را گوش کنید. کلماتی که در صحبت شما بیش از یک بار تکرار شدهاند را با ذکر تعداد تکرارشان یادداشت کنید. همچنین لغات و عباراتی که تقریباً در تمامی مکالمات شما وجود دارند را هم بنویسید.
در سومین مرحله لازم است برای واژه های نوشته شده جایگزین های مناسبی پیدا کنید. بنابراین به فرهنگ لغات مراجعه کنید. وب سایت vajehyeb.com این کار را برای شما راحت کرده است. کافی است کلمه مورد نظر را در کادر موجود در این وب سایت وارد کنید تا تمامی مترادفها را به شما نمایش دهد.
در مرحله چهارم یکی از مترادفهای مناسب را انتخاب کنید.
اکنون با خودتان قرار بگذارید تا از این به بعد تنها از کلمه مترادف انتخاب شده به جای واژه اصلی استفاده کنید. با انجام این کار شما از لغات و اصطلاحات متنوعی در صحبت خود استفاده کردهاید که باعث زیبایی در کلام شما میشود.
به عنوان مثال من تا اینجا چندین بار از لغت، کلمه، واژه، عبارت و اصطلاح استفاده کردم. همچنین چندین بار از گفتار، بیان، صحبت و کلام استفاده کردم. این تنوع را از همین تمرین ساده بدست آورده ام.
- بیشتر بخوانید: اصول سخنوری
- بیشتر بخوانید: آموزش صداسازی
- بیشتر بخوانید: چگونه صدای خود را کلفت کنیم؟
- بیشتر بخوانید: چگونه فن بیان خوبی داشته باشیم
توجه به کلام دیگران
تمرین مکالمه تلفنی را به یاد دارید؟ چه در آن تمرین و چه در مکالمات روزمره، از این به بعد تیز حس باشید. به صحبت افراد، خوب دقت کنید. واژهها و جملات زیبایی که دیگران استفاده میکنند را خوب به خاطر بسپارید. چندین بار تکرار کنید تا در ذهن شما ثبت شود. اکنون سعی کنید از همین واژه ها و جملات جدید و زیبا در صحبتتان استفاده کنید.
یک دوره رایگان که به تازگی ضبط شده!
با محتوای به روز و کاربردی!!
رایگان کلیک کنید:
لحن گفتاری
کلامی قدرتمند و زیباست که لحن مناسبی داشته باشد. اگر کلام فاقد لحن باشد، مخاطب شما خیلی سریع از گوش دادن و توجه به صحبت شما خسته میشود.
منظور من از لحن، آهنگ کلام است. در حین صحبت کردن باید مراقب آهنگ صحبتمان باشیم. کافی است صحبت ما یکنواخت باشید. در عرض چند دقیقه از نظر شخص مقابل، بسیار خستهکننده خواهیم بود. در حین صحبت کردن باید با تن صدای خود بازی کنیم. به این معنی که صدای ما بطور مرتب بالا و پایین شود. لحظهای با تن بالای صدا صحبت کنیم و لحظه بعد صحبت را با تن پایین صدا ادامه دهیم.
برای دست یافتن به این مهارت لازم است تمرین خاصی را انجام دهیم. یکی از بهترین تمرینهای ایجاد لحن، کلام آهنگین است. یکی از ترانههای کودکانه را که خوب بلد هستید را بخوانید. مثلاً ترانه تولدت مبارک حالا سعی کنید صحبتهای عادی و عامیانه خود را که در منزل انجام میدهید را در قالب آهنگ تولدت مبارک بیان کنید.
مسلماً اولین مراحل کمی دشوار به نظر میرسد. لطفاً تلاش کنید و ادامه دهید. با این کار شما لحن خوبی را در صحبتهای خود خواهید ساخت. چون ذهن شما تن بالا و پایین صدا را تجربه میکند.
قصه گویی…
قصه گویی نیز از بهترین تمرینات فن بیان و ایجاد لحن و احساس در کلام محسوب میشود که حتی به افراد بزرگسال نیز توصیه میشود که انجامش دهند. سعی کنید هر شب حداقل یک قصه و یا یک داستان را بازگو کنید. در حین قصهگویی تلاش کنید از لحن و احساس مناسب در کلام استفاده کنید. پیشنهاد میکنم برای الگو برداری، تعدادی از قسمتها و قصه های شب بخیر کوچولو را دانلود کرده و به آنها گوش دهید. خواهید دید قصه گو، در زمانی که در مورد ترس، خشم، عجله، خوشحالی، تعجب و… صحبت میکند دقیقاً لحن گفتار و تن صدای متناسب با همان حالت را به خود می گیرد. شما هم باید همین کار را انجام دهید. در حین قصه گویی، ضبط صدا و سپس گوش دادن به آن را فراموش نکنید.
تمرین مشدّد خوانی
برای ادای بهتر و کاملتر کلمات، به تمرین مشدد خوانی نیاز داریم. این تمرین همچنین تن صدای ما را تقویت و قدرتمند کرده و لحن مناسبی را نیز برای صحبت ما ایجاد میکند.
روش تمرین به این صورت است که هر بار یک جملهای را انتخاب میکنیم. روی تمامی حروف جمله تشدید میگذاریم. اکنون سعی کنید با صدای بلند و بسیار مشدد، همان جمله را تکرار کنید. مثل جمله زیر: فّـنّ بّیّـاّنّ یّـعّنّـیّ خّـوّبّ صّحّبّـتّ کّرّدّنّ
چرا تمرین مشدد خوانی تمرین خوبی است و هدفش چیست؟
یک تمرین عالی برای افزایش برد صدا و بیان بهتر کلمات.
تمرین خودکار
تا این مرحله، توانستیم هوش کلامی خود را تقویت کنیم به نحوی که دچار گم شدن کلمات نشویم. سپس توانستیم با استفاده از تمرین مکالمه تلفنی و دقت به گفتار دیگران، از واژههای زیبا در کلام استفاده کنیم. با کمک تمرینات افزایش دایره لغات، تنوع کلمات مورد استفاده در صحبت را بیشتر کردیم.
لحن و آهنگ کلام را هم یاد گرفتیم…
اکنون زمان آن رسیده که در کنار تمامی این ویژگیهای کلامی، انرژی کلامی خود را هم افزایش دهیم. یکی از علتهای بی انرژی بودن کلام، استفاده نکردن از تمام ظرفیت اندام های کلامی در حین صحبت کردن است. طی تحقیقی که انجام شده متوجه شدیم اغلب ما ایرانیها، در حین صحبت کردن، لب و دهان را به اندازه کافی باز نمیکنیم. یعنی ماهیچه های فک، در حین صحبت فعالیتی انجام نمی دهند. این عدم فعالیت باعث نبود انرژی در صحبت ما میشود.
با کمک تمرین خودکار، انرژی کلامی ما چندین برابر شده به نحوی که صحبت ما همیشه برای دیگران جذاب و دلنشین باشد. نحوه انجام این تمرین به این صورت است:
انتهای یک خودکار را با دندانهای خود نگه میداریم. در این حالت شروع به صحبت کردن میکنیم. باید سعی کنیم در حین صحبت کردن، لبها کاملاً باز و بسته شوند و کلمات را بسیار واضح ادا کنیم. در ابتدا متوجه درد خفیفی در ناحیه صورت و ماهیچه های فک میشویم. این درد به این علت است که این ماهیچه ها تاکنون به این شکل فعالیت نکردهاند. اگر تمرین را مرتب ادامه دهیم ماهیچه های فک کاملاً نرم شده و از این به بعد لب و دهان ما در حین صحبت کردن بیشتر باز میشوند. اکنون کلمات را بسیار واضحتر ادا میکنیم. همچنین به این دلیل که دهان ما بیشتر باز میشود، در حین صحبت کردن حجم بیشتری از هوا از دهان خارج میشود و باعث افزایش انرژی کلامی خواهد شد.
- بیشتر بخوانید: چطور نه بگوییم ؟
- بیشتر بخوانید: چطور راحت حرف بزنیم؟
- بیشتر بخوانید: لفظ قلم حرف زدن
شاهنامه خوانی
من همیشه در کلاسهای فن بیان، از شاهنامه خوانی بعنوان یک معجون یاد میکنم. در حقیقت شاهنامه خوانی واقعاً همانند معجون عمل میکند. معجونی که تمامی مهارتهای فن بیان را از جمله تقویت تن صدا، لحن، ادا کردن کامل کلمات، حس کلامی، زبان بدن و… شامل میشود.
به سایت آپارات مراجعه کنید و چند کلیپ شاهنامه خوانی را دانلود کنید. متن گفته شده را بنویسید و سعی کنید دقیقاً مانند کلیپ، آن متن را اجرا کنید. حس و انرژی کلامی را هم حتماً مدنظر قرار دهید.
اضافات در گفتار
یکی از مهمترین دلایل خسته کننده بودن کلام، وجود اضافات گفتاری در کلام است. منظور از اضافات، صداهای اضافه، بیهوده و بی معنی است که تنها بر حسب عادت آنها را در کلام به کار میبریم. مانند حرف اضافی اِ که در کلام بسیاری از ما به وفور دیده میشود. و یا حرف اضافی ” امـــ” و مواردی شبیه به اینها…
تمامی صداهای اضافی در کلام سبب تضعیف گفتار و صحبت میشوند و مخاطب ما بعد از 3-2 دقیقه، از گوش کردن به صحبت ما خسته میشود. پس باید این اضافات را از گفتار خود حذف کنیم.اما اجازه دهید ابتدا علت وجود این اضافات را بررسی کنیم و سپس به حذف آنها بپردازیم.
دلیل اصلی حضور این صداهای عزیز و گرامی و البته مزاحم در کلام ما این است که در یک لحظه خاص در حین صحبت کردن، ذهن ما دنبال یک واژهی خاص میگردد تا بتواند صحبت را ادامه دهد. اما از آنجاییکه آن واژهی خاص را در آن لحظه پیدا نمیکند، با جایگزین کردن صداهای اضافی مثل اِ ، قدری زمان به دست میآورد تا بتواند کلمهی مورد نظر را پیدا کند. در طول سالهایی که ما حرف زدن را یاد گرفتیم، این ترفند برای مغز تبدیل به عادت شده است.
- بیشتر بخوانید: کلمات محترمانه برای خانم ها
- بیشتر بخوانید: زیبا سخن گفتن
- بیشتر بخوانید: بهترین تمرین سخنرانی
اما روش درست چیست؟
شما میتوانید با دو گام ساده و اساسی، به طور کامل اضافات کلامی را حذف کنید به طوری که دیگر نیازی به استفاده از آنها نداشته باشید.
گام اول:
در ابتدا بهتر است صدای اضافی را حذف کنیم و سکوت و مکث را جایگزین آن کنیم. هر قدر که صداهای اضافی، کلام را تضعیف میکند؛ مکث و سکوت، کلام را قدرتمند میکند. پس باید استفاده از سکوت را جایگزین صداهای اضافی کنیم. اما چگونه این کار را انجام دهیم؟ یکی از بهترین روشها برای تغییر عادتها، استفاده از کش است. منظور من از کش، یک کش ساده و یا همان کش پول است.
لطفاً یک کش پول تهیه کنید. آن را دور مچ دستتان بیندازید.
از این به بعد تصمیم بگیرید که به جای گفتن اِ ، فقط سکوت کنید. هر بار که اِ را تکرار کردید، کش را بکشید و رها کنید. با این کار یک ضربه کوچک به مچ دست وارد میکنید. این یک تنبیه کوچک و ملایم ذهنی است. فراموش نکنید که هر بار اِ را تکرار کنید باید کش را بکشید و رها کنید. اگر این کار را به طور مستمر انجام دهید ظرف یک هفته اِ حذف خواهد شد.
- بیشتر بخوانید: کلمات محترمانه
- بیشتر بخوانید: جملات زیبا
- بیشتر بخوانید: در جواب تعارفات چه بگوییم
- بیشتر بخوانید: طرز برخورد با افراد مسخره کننده
گام دوم:
با کمک وب سایت vajehyab.com و فراگیری مترادفها، دایره لغات شما به طور چشمگیری افزایش مییابد و دیگر ذهن شما نیازی ندارد که حتماً به دنبال واژهای خاص بگردد. به راحتی یکی از مترادفها را در سریعترین زمان ممکن جایگزین میکند. در این صورت نیازی به فرصت بیشتر ندارد. بنابراین به طور کامل اضافات گفتاری حذف خواهند شد.
اما برای حذف اضافات گفتاری به چند نکته دقت کنید:
هر بار فقط برای یک حرف اضافه کش بزنید. تا زمانی که آن حرف اضافه کاملاً حذف شود. سپس میتوانید حرف اضافی دیگری را انتخاب کنید.
در استفاده از کش استمرار و مداومت لازم است. اگر یک روز از کش استفاده کنید و روز دیگر به هر دلیلی کش را کنار بگذارید نتیجهای نخواهید گرفت.
قبل از استفاده از کش، مکالمات خود را ضبط کنید تا اضافات گفتاری را کشف کنید.
گام ها و تمریناتی که در این مقاله به آن ها اشاره شد بخشی از اقداماتی است که برای قدرت بخشیدن به کلام خود میتوان از آن ها بهره برد.
برای ایجاد قدرت در کلام، چه خوب است که ابتدا به تقویت فن بیان خود بپردازیم. میتوانید مقالات تمریندار زیر را هم مطالعه کنید:
در مورد هوش کلامی لطفا مقالات زیر را هم بخوانید:
- تکنیک های افزایش هوش کلامی
- چند راهکار ساده برای افزایش هوش کلامی کودکان
- هوش کلامی چیست؟ و معرفی کتاب هوش کلامی
اگر هنوز چیزی در مورد بسته جامع هوش کلامی نمیدانید، همین الان روی تصویر زیر کلیک کنید و اطلاعات بیشتری در مورد این محصول فوق العاده به دست آورید.
قطعا این دوره برای همه ما دوره ای ضروری و مهم است
- فن بیان چیست؟ تکنیک های بهبود فن بیان کدامند؟
- ایجاد قدرت در کلام | روش هایی ساده و موثر
- چگونه فن بیان قوی داشته باشیم و خوب صحبت کنیم؟
- تمرینات فن بیان در خانه + ویدیو
- آموزش صداسازی و تقویت صدا | 9 تکنیک، همراه با ویدیو و صوت
- آموزش تلفظ کلمات فارسی به صورت درست
- زبان بدن در فن بیان و سخنرانی + دانلود رایگان pdf تشخیص چهره
- آموزش فن بیان کودکان؛ تکنیکهای مهم و علمی!
- بهترین روشهای تقویت فن بیان نوجوانان + تمرین!
- فن بیان در خواستگاری (یک خواستگاری دلپذیر!)
- 14 نکته فن بیان در فروشندگی و ارتباط موثر با مشتری
- معرفی کتاب فن بیان اونجلین مچلین
- معرفی کتاب قدرت بیان برایان تریسی
۲۴ دیدگاه دربارهٔ «ایجاد قدرت در کلام | روش هایی ساده و موثر»
بهترینین
خدا پشت و پناهتون
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ اول سال، شما به فکر آموزش و یادگیری هستید؛ همراهیتون ارزشمنده.
بیشتر ازیک نفر
توضاح کاملی بود برای ایجاد قدرت در کلام
و همچنین روش هایی که اراعه دادید بسیار ساده و موثر بود
دم شما گرم
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ اول سال، شما به فکر آموزش و یادگیری هستید؛ همراهیتون ارزشمنده.
بیشتر ازیک نفر
عالی
من خیلی حین صحبت ام ام میکنم
اعتماد بنفس صحبت کردنمو خیلی میاره پایین
چقدر خوب که تو دنیای امروزی، شما به فکر رشد فردیتون هستید؛ بهتون پیشنهاد می کنیم در این راستا از طریق لینک زیر در دوره رایگان اکسیر همراهمون باشید.
دسترسی به دوره رایگان اکسیر
بیشتر ازیک نفر
مقاله بسیار کامل و جذابی بود
سپاس بابت وقتی که میزارین برای تهیه محتوا و مطالب علمی و کاربردی
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ اول سال، شما به فکر آموزش و یادگیری هستید؛ همراهیتون ارزشمنده.
بیشتر ازیک نفر
وقت بخیررررر
لذت بردم از این محتوای خفنننن
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ اول سال، شما به فکر آموزش و یادگیری هستید؛ همراهیتون ارزشمنده.
بیشتر ازیک نفر
درود بر شما
گام هایی که اشاره کردین عالی بودن و موثر
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ اول سال، شما به فکر آموزش و یادگیری هستید؛ همراهیتون ارزشمنده.
بیشتر ازیک نفر
سلام و عرض خسته نباشید به نویسنده این مقاله
بسیارعالی
به طور کامل تعریف قدرت کلام بیان شد
خدا قوت
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ اول سال، شما به فکر آموزش و یادگیری هستید؛ همراهیتون ارزشمنده.
بیشتر ازیک نفر
بسیار مفید و آموزنده
خسته نباشید
خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله آموزشی هستید؛ تبریک به شما
بیشتر ازیک نفر
با سلام
از خواندن مقاله قدرت کلام بسیار لذت بردم
خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله آموزشی هستید؛ تبریک به شما
بیشتر ازیک نفر
سلام وقت بخیر
با خوندن مقالتون فهمیدم قدرت کلام چیست و چطور میتونم در کلامم قدرت داشته باشم
ممنون
خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله آموزشی هستید؛ تبریک به شما
بیشتر ازیک نفر
عالی.
خوشحالیم که تو اولین روز سال جدید هم، دغدغه رشد و آموزش دارید؛ تبریک به شما
امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر
یکی از مشکلات اساسی که در گفتار من وجود داره و غیر از ام ام کردن(اضافات در گفتار) اینه که بیشتر از یکبار جملات رو تکرار میکنم
تازگیا فهمیدم که نمیتونم کنترلش کنم بیشتر از سه چهار بار ممکنه همون جمله رو به شکلهای مختلف بگم
حس میکنم توی اون یکبار منظورمو بخوبی نرسوندم دوباره همونو میگم (تا موقعی که خسته بشم!)
وقتی با کسی صحبت میکنم حس میکنم بعد مدتی ارزش کلامم کم میشه و به حرفام دیگه توجهی نمیکنن
میدونین راهکارش چیه؟چجوری میشه درستش کرد؟!
سلام فراز سمیعی عزیز
از شما ممنونیم که برای رشد و یادگیری خودتون مجموعه بیشتر از یک نفر رو انتخاب کردید.
بهترین روش برای حل این مسئله این هست که برای چند دقیقه از صحبت خودتون فیلم بگیرید و فیلم رونگاه کنید و سعی کنید اصلاح کنید و این بررسی رو دائما تکرار کنید تا به مرحله ای برسید که احساس کنید این فیلم دیگه بهتر از این نمیشه.
ما رو در جریان موفقیت هاتون قرار بدید.
موفق و بیشتر از یک نفر باشید …