زیبا سخن گفتن را با 40 تکنیک کاربردی بیاموزید!

سرفصل های مهم این مقاله

LOVELY

دوره رایگان چطور جذاب و دوست‌داشتنی باشیم؟!

جذابیت بر اساس اصول روانشناسی!

حتما دیده‌اید که برخی افراد می‌توانند فقط با سخن گفتن خود، دیگران را مجذوب کنند یا فارغ از اینکه در مورد چه موضوع یا مساله‌ای سخن می‌گویند افراد تمایل دارند به سخنان آن‌ها گوش کنند. این افراد به خوش صحبت بودن شهرت دارند و به راحتی خود را وارد روابط کرده و در روابط خود موفق تر از سایرین هستند. همان‌طور که می‌بینید زیبا سخن گفتن یکی از مهم‌ترین و موثرترین راه‌های ارتباط برقرار کردن با دیگران است. پس اگر شما هم در تلاش برای بهبود روابط و نحوه سخن گفتن خود هستید، در این مقاله با 40 تکنیک زیبا سخن گفتن همراه ما باشید.

تکنیک‌های زیبا سخن گفتن

همان‌طور که بیان شد هدف این مقاله ارائه تکنیک‌های سخن گفتن به صورت کاملا ساده و کاربردی است. در این بخش به مرور این تکنیک های کاربردی می‌پردازیم:

1_ گوش دادن

گوش دادن یکی از تکنیک‌های زیبا سخن گفتن است.

یکی از شرایط اصلی زیبا سخن گفتن، گوش دادن فعال است. شما باید به سخنان افراد مقابل نیز به‌خوبی گوش دهید تا بتوانید در راستای سخنان آن‌ها حرف بزنید. گوش داده شدن به دیگران حس خوب درک شدن و نزدیکی را منتقل می‌کند و باعث بهبود روابط شما و تمایل بیشتر آن‌ها به گوش دادن به سخنان شما می‌شود.

2_ منطقی سخن گفتن

سعی کنید بر اساس حدس و گمان، شنیده‌ها یا حتی تجربیات شخصی خود در مورد مسائل صحبت نکنید و تجربیات خود را به همه افراد و تمام شرایط تعمیم ندهید. اگر در مورد موضوعی اطلاعات علمی و ثابت شده‌ای دارید بر اساس منبع صحبت کنید در غیر این صورت بیان کنید که بر اساس نظریات، تجارب و احساسات خودتان صحبت می‌کنید.

3_ مطالعه کردن

شما برای خوب سخن گفتن نیاز به آموختن لغات بسیار و متنوع در حوزه‌های مختلف و همچنین آموختن دستور زبان فارسی دارید تا بتوانید کلمات را به شیوه درست و موثری در کنار یکدیگر قرار دهید؛ بنابراین بهترین و جذاب‌ترین راه تحقق این هدف، مطالعه کتاب‌ها، مقالات، مطالب و نوشته‌های مختلف در تمامی حوزه‌ها است.

4_ گفتن «نمی‌دانم»

هیچ انسانی نمی‌تواند در تمامی حوزه‌ها اطلاعات کافی و کاملی داشته باشد بنابراین اگر از شما سوالی شد که جواب آن را نمی‌دانستید بدون هیچ خجالت و با اعتمادبه‌نفس بگویید نمی‌دانم. مطمئن باشید صداقت شما در این مورد ذره‌ای از ارزش کلام شما کم نمی‌کند بلکه به آن می‌افزاید؛ زیرا دیگران متوجه می‌شوند که شما از مطالب خودساخته و بی‌پایه و اساس صحبت نمی‌کنید.

5_ شناخت مخاطب

توجه کنید که برای چه کسانی، در چه سن، جایگاه اجتماعی، جنسیت و با چه موضوعی صحبت می‌کنید. طبیعتا شما همان‌گونه که در یک جلسه رسمی کاری با همکاران مسن‌تر از خود صحبت می‌کنید، با دوستان نزدیک و هم‌سن خود صحبت نمی‌کنید. همچنین شناخت مخاطب به شما کمک می‌کند با انتخاب موضوع و کلمات مناسب تاثیر سخنان خود را بیشتر کنید.

6_ جزئیات مطلب

جزئیات در زیبا سخن گفتن اهمیتی ندارند.

شما برای زیبا سخن گفتن هیچ نیازی به پیدا کردن اسم شخصی که در سال گذشته جمله‌ای به شما گفته بود یا تاریخ دقیق آخرین سفرتان ندارید. حتما شما هم با افرادی مواجه شده‌اید که در هنگام سخن گفتن ناگهان غرق در یافتن اسم یا تاریخ یا موقعیت خاصی می‌شوند و موضوع اصلی سخن را فراموش می‌کنند. پس جزئیات بی‌اهمیت را کنار بگذارید و در مورد اصل خاطره یا تجربه خود صحبت کنید.

7_ تعصب داشتن

بی‌شک سخن گفتن با شخصی که بر نظر، تجربه یا عقاید خود به‌شدت متعصب است، تمایل دارد دیگران را قانع کند که آن‌ها اشتباه و فقط او درست فکر می‌کند و حاضر نیست به سخنان و نظرات دیگران گوش دهد، جذاب و دل‌نشین نیست. در نظر بگیرید که علم و تجربه هر شخص ارزشمند و محترم است و شما تنها می‌توانید از جهت خودتان صحبت کنید.

8_ زمان طلایی

دقایق اول یک مکالمه دقایق طلایی آن است. اگر شما بتوانید در همان چند دقیقه اول دقت، توجه، علاقه و اشتیاق شخص مقابل را برانگیزید ادامه مسیر راحت‌تر خواهد بود؛ بنابراین با لبخند و روی خوش سلام و احوالپرسی کرده و سخنان خود را با اشتیاق آغاز کنید.

9_ احترام

شما برای زیبا سخن گفتن باید بتوانید احترام را در مکالمات خود جاری کنید. احترام به خود، شخص مقابل و حتی شخصی که از او صحبت می‌کنید. استفاده کردن از کلمات رکیک و القاب زشت و ناپسند ارزش کلام شما را از بین می‌برد.

10_ به اندازه کافی سخن گفتن

در نظر داشته باشید که هر چقدر زیبا و دل‌نشین صحبت کنید باز هم باید میزان مناسب صحبت کردن را پیدا کنید. پرحرفی کردن و تکرار چند باره یک موضوع، مخاطب را خسته و کلافه کرده و زیبا سخن گفتن شما را کمرنگ می‌کند.

 

 

11_ هوش هیجانی

هوش هیجانی در زیبا سخن گفتن یعنی به موقعیت و افراد حاضر در جمع توجه کنید. شما با نگاه کردن می‌توانید متوجه علاقه، بی‌توجهی، خستگی، عدم جذابیت و… شوید و با ایجاد تغییرات جزئی ایرادات کار خود را اصلاح کنید.

12_ تن صدا

رعایت تن صدا در زیبا سخن گفتن ضروری است.

یکی از ارکان مهم در خوب سخن گفتن استفاده از تن صدای مناسب و متعادل است. در زیبا سخن گفتن شما باید از فریاد زدن یا زمزمه کردن پرهیز کنید.

13_ لحن کلام

شما باید لحن کلام خود را متناسب با موضوع صحبت انتخاب کنید تا معنا و مفهوم کلامتان به‌درستی منتقل شود. برخی از انواع لحن‌ها عبارت‌اند از:

  • غم
  • خشم
  • ترس
  • تعجب
  • امر
  • خبر
  • سوال
  • گلایه
  • و…

14_ ریتم صدا

هنگام سخن گفتن باید ریتم خاص و جذابی داشته باشید. یکنواخت و روی یک خط صاف صحبت کردن می‌تواند زیبا سخن گفتن شما را زیر سوال ببرد؛ بنابراین گاهی تن صدا و لحن خود را تغییر دهید تا یکنواخت نباشد.

15_ زمان و مکان

توجه داشته باشید که هر سخن در جای درست خود معنا دارد. سخن گفتن بدون توجه به موقعیتی که افراد در آن هستند یا گفتن موضوعات غیر مرتبط در جمع‌های جدی بسیار نا به‌جا و نامناسب است.

16_ ساده و روان

شما برای زیبا سخن گفتن نیازی به لفظ قلم حرف زدن ندارید. به خودتان سخت نگیرید و سخن خود را ساده و روان در کمال احترام بیان کنید و مطمئن باشید این‌گونه زیبایی و تاثیر بیشتری دارد.

17_ قضاوت کردن

یکی از مهم‌ترین عواملی که روابط شما را خراب می‌کند، قضاوت کردن است. هیچ دو انسانی یک موقعیت یکسان را به شکل یکسان تجربه نمی‌کنند و برداشت ذهنی یکسانی نخواهند داشت؛ بنابراین به نظر، ادراک، اخلاق، رفتار و شخصیت یکدیگر احترام بگذاریم و به طور جدی از قضاوت کردن بپرهیزیم.

18_ منفی نگری

منفی نگر بودن و منفی صحبت کردن انرژی خوبی به دیگران منتقل نمی‌کند و آن‌ها را خسته و از کلام شما دور می‌کند. پس در نظر داشته باشید یکی از نکات مهم در زیبا سخن گفتن مثبت نگری و استفاده از جملات مثبت است.

19_ شکایت کردن

شکایت کردن مداوم سم زیبا سخن گفتن است.

شکایت کردن و دائما گله‌مند بودن نیز یکی دیگر از عوامل خراب کردن زیبا سخن گفتن است. توجه داشته باشید که هیچ‌کس در هیچ زمینه‌ای تعهد و مسئولیتی در قبال تصمیمات، افکار و نیازهای شما ندارد. با این وجود اگر باز هم از کسی گله‌مند هستید باید در یک مکالمه خصوصی و با رعایت آداب و اصول با او صحبت کنید.

20_ صداقت

توجه داشته باشید که دروغ و پنهان‌کاری شما بالاخره یک روز مشخص می‌شود و صرفا ارزش و اعتبار کلام شما با دروغ گفتن پایین می‌آید. پس تلاش کنید در هر شرایطی با صداقت تمام صحبت کنید تا از عواقب دروغ و پنهان‌کاری در امان باشید.

21_ رازداری

فردی که زیبا سخن گفتن را رعایت می‌کند، می‌داند که اجازه ندارد حرف دیگران را نزد شخص دیگری بیان کند و باید در مقابل اعتماد هر شخص مسئول باشد. همچنین بیان کردن صحبت دیگران به حاضرین احساس ناامنی داده و آن‌ها را از ارتباط گرفتن و صحبت کردن با شما دور می‌کند.

22_ سرعت کلام

شما برای خوب سخن گفتن باید بتوانید سرعت کلامتان را کنترل کنید. تند صحبت کردن، فهمیده و شنیده شدن کلامتان را به خطر می‌اندازد و کند صحبت کردن موجب کلافگی و خسته شدن مخاطب می‌شود.

23_ کامل ادا کردن کلمات

سعی کنید کلمات را کامل و شمرده بیان کنید و از خورده شدن آخر کلمات و جملات خود جلوگیری کنید؛ زیرا در این صورت ذهن مخاطب درگیر فهمیدن کلمه ناقص شده و از دنبال کردن ادامه سخنان شما باز می‌ماند و نتیجه کار جذب نشدن او به کلام شما می‌شود.

24_ بهانه‌تراشی

شما باید مسئولیت کلام، کارها و تصمیمات خود را بپذیرید و از بهانه‌تراشی مداوم استفاده نکنید. انسان به‌صورت ناخودآگاه نمی‌تواند به افرادی که دائما در هر موضوعی بهانه‌تراشی می‌کنند اعتماد کنند.

25_ مکث و سکوت

گاهی در میان سخنان خود سکوت کرده و مکثی ایجاد کنید تا مخاطب بتواند مطالب شنیده شده را هضم و ادراک کند و ذهنش را برای شنیدن مطالب جدید آماده کند. در این میان شما هم‌ نفسی تازه کرده و سخنان خود را بازیابی کنید.

26_ اغراق کردن

بزرگنمایی در زیبا سخن گفتن ممنوع.

مهم‌ترین نکته در زیبا سخن گفتن رعایت تعادل در هر کاری است؛ بنابراین هنگام تعریف موضوع یا خاطره‌ای از اغراق کردن و بزرگ‌تر از حد واقعی نشان دادن مسائل خودداری کنید. طبیعتا در جمع اشخاصی هستند که آن موقعیت را تجربه کرده‌اند و یا به آن مکانی که توضیح می‌دهید رفته‌اند و متوجه بزرگ‌نمایی شما می‌شوند. در نتیجه اغراق و بزرگ‌نمایی شما تنها ارزش و اعتبار کلامتان را پایین می‌آورد.

27_ انتخاب کلمات

یکی از مهم‌ترین نکات در زیبا سخن گفتن انتخاب کلمات مناسب است. شما در انتخاب کلمات خود باید به موقعیت، مخاطبین، موضوع صحبت و جایگاه خود توجه کنید تا بتوانید سخن خود را به نحو احسن بیان کنید.

28_ مدیریت استرس

استرس می‌تواند هم در ظاهر هم در کلام شما مشخص شود. لرزش صدا، تند صحبت کردن، تکان دادن دست‌وپا و بسیاری دیگر از علائم نشان‌دهنده استرس شما به مخاطب است. طبیعتا ما از شنیدن سخنان کسی که هنگام سخن گفتن استرس دارد احساس خوبی نخواهیم داشت. پس برای زیبا سخن گفتن باید راه‌های مدیریت استرس را بیاموزید.

29_ زبان بدن

یکی از راه‌های ارتباط ما با دیگران سخن گفتن یا همان ارتباط کلامی است. یکی دیگر از راه‌های ارتباط ما با دیگران ارتباط غیرکلامی یا زبان بدن است. معمولا بدن ما زودتر از ما و زبان کلاممان وارد ارتباط با دیگران می‌شود و با ارسال ناخودآگاه پیام‌هایی از جانب ما موجب بهتر یا بدتر شدن ارتباط ما می‌شود بنابراین آموختن تکنیک‌های زبان بدن به‌شدت توصیه می‌شود.

30_ تمرین

شما باید آن‌قدر زیبا سخن گفتن را در حضور مخاطبین متفاوت امتحان و تمرین کنید تا زیبا سخن گفتن برای شما تبدیل به عادت و ویژگی شخصیتی شود. یک ضرب المثل قدیمی می‌گوید: کار نیکو کردن از پر کردن است.

 

 

31_ انتقادپذیری

یکی از مهم‌ترین نکاتی که می‌تواند شما را در این مسیر پیش ببرد و موجب رشد و پیشرفتتان شود انتقاد پذیر بودن است. البته شنیدن انتقاد هم شرایطی دارد، مثلا فرد انتقاد کننده باید صلاحیت لازم برای نظر دادن در این حوزه را داشته باشد، نیت کمک کردن داشته باشد و نه تخریب و در نهایت ما آن انتقاد را از چند نفر شنیده باشیم. به‌طورکلی بهتر است انتقاد را بشنویم، به آن فکر کنیم، بررسی کنیم و اگر درست بود در جهت اصلاح آن تلاش کنیم.

32_ تنفس صحیح

برای زیبا سخن گفتن تنفس دیافراگمی را بیاموزید.

یکی از تکنیک‌هایی که برای زیبا سخن گفتن نیاز دارید درست نفس کشیدن است. اگر شما نتوانید مقدار مناسبی اکسیژن را دریافت کنید مجبور می‌شوید مدام هنگام صحبت کردن نفس‌های تند و کوتاه بکشید و این کار موجب حواس‌پرتی و خسته شدن مخاطب می‌شود. بهترین نوع نفس کشیدن، تنفس دیافراگمی و نفس کشیدن از شکم است.

33_ تقلید کردن

شما یک انسان منحصربه‌فرد با صدا، استعداد و ویژگی‌های خاص خود هستید و نیازی نیست برای زیبا سخن گفتن از شخص دیگری تقلید کنید. بلکه می‌توانید با الگوبرداری از افراد موفق و تقویت ویژگی‌ها و نقاط قوت خود به موفقیت در این حوزه برسید.

34_ حفظ ظاهر

ظاهر مناسب و آراسته شما در تأثیرگذاری کلامتان و توجه دیگران به شما و سخنانتان بسیار اهمیت دارد.

35_ ارتباط چشمی

سعی کنید هنگام صحبت کردن با مخاطبین خود ارتباط چشمی برقرار کرده و آن‌ها را درگیر موضوع صحبت خود کنید. البته توجه داشته باشید که ارتباط چشمی در برخی افراد و برخی فرهنگ‌ها دشوار است، پس در این نکته نیز از هوش هیجانی خود و رصد شرایط استفاده کنید تا با ارتباط چشمی، مخاطب خود را معذب نکنید.

36_ تصویرسازی خوب

یکی از گزینه‌های مهم در زیبا سخن گفتن توانایی شما در توصیف زیبا و جذاب موقعیت‌ها و خاطرات است تا مخاطب بتواند در ذهن خود تصویرسازی کرده و حس سخنان شما را درک و لمس کند.

37_ قطع کردن کلام دیگران

هیچ‌گاه سخن دیگران را برای حرف زدن خود قطع نکنید. با این کار حس بی‌ارزشی به شخص مقابل می‌دهید و مطمئن باشید او دیگر به سخنان شما گوش نمی‌دهد یا در مقابل آن جبهه می‌گیرد. ارزش کلام شما زمانی بیشتر می‌شود که به کلام دیگران کامل گوش دهید و با صبر، منتظر نوبت خود برای سخن گفتن شوید.

38_ انسجام کلام

شما برای زیبا سخن گفتن باید بتوانید بر یک موضوع خاص تمرکز کنید و از یک شاخه به شاخه دیگر نپرید.

39_ غرور و تکبر

تیر خلاص زیبا سخن گفتن غرور و تکبر است.

تیر خلاص زیبا سخن گفتن، غرور و تکبر است. اگر تکبر را در کلمات و سخنان خود وارد کرده و به دیگران منتقل کنید ارزش و اعتبار کلام خود را پایین آورده و مخاطب را از خود دور می‌کنید.

40_ عذرخواهی

اگر سخن اشتباهی گفتید یا کار اشتباهی انجام داده باید عذرخواهی کنید. با این کار نه‌تنها ارزش شما کم نمی‌شود، بلکه برعکس جایگاه بالای خود را به دیگران نشان می‌دهید که متوجه اشتباه خود شده و عذرخواهی می‌کنید. تذکر مهم در این بخش این است که لغاتی مانند شرمنده، ببخشید و… را تبدیل به تکیه‌کلام خود نکنید و تنها در شرایط لازم از آن‌ها استفاده کنید.

کلام آخر

بسیار خرسندم که برای زیبا سخن گفتن خود ارزش قائل شده و به دنبال تکنیک‌های آن هستید. امیدوارم مطالب این مقاله برای این هدف ارزشمند شما موثر واقع شود. در نهایت لازم به ذکر است شما می‌توانید با شرکت در دوره‌های حضوری و مجازی فن بیان بیشتر از یک راحت‌تر و اصولی‌تر به هدف خود برسید، اگر در این باره سوالی دارید، می‌توانید با ما درمیان بگذارید.

فریما سیار

فریما سیار

عضو تیم نویسندگان هلدینگ بیشتر از یک
امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۷۰ دیدگاه دربارهٔ «زیبا سخن گفتن را با 40 تکنیک کاربردی بیاموزید!»

  1. به نظرم بهترین نکته این مقاله این بود که گفتید : وقتی نمی دونید، بگید نمیدونم
    این واقعا یک درجه اعتماد انسان هارو زیاد میکنه

  2. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    خوشحالیم که به دنبال نکات آموزشی هستید؛ همراهیتون بسیار برامون ارزشمنده.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  3. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    خوشحالیم که به دنبال نکات آموزشی هستید؛ همراهیتون بسیار برامون ارزشمنده.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  4. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    تبریک به شما که دغدغه یادگیری دارید؛ خوشحالیم بابت همراهیتون.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  5. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    سلام دوست عزیز
    خوشحالیم که همراه بیشتر ازیکی ها دغدغه رشد و یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  6. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    چقدر خوب که تو این روزای شلوغ اخر سال، شما دغدغه آموزش دارید.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  7. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    خوشحالیم که تو اولین روز سال جدید هم، دغدغه رشد و آموزش دارید؛ تبریک به شما
    امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر

  8. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    چقدر خوب که تو عید نوروز هم دقایقی را به آموزش می گذرانید؛ تبریک به شما
    امسالتون مبارک, بیشتر ازیک نفر

  9. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    چقدر خوب که به آموزش توجه دارید؛ تبریک به شما
    امیدواریم مقاله براتون مفید و کاربردی باشد.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  10. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    چقدر خوب که به آموزش توجه دارید؛ تبریک به شما
    امیدواریم مقاله براتون مفید و کاربردی باشد.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  11. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    چقدر خوب که به آموزش توجه دارید؛ تبریک به شما
    امیدواریم مقاله براتون مفید و کاربردی باشد.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  12. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    چقدر خوب که به آموزش توجه دارید؛ تبریک به شما
    امیدواریم مقاله براتون مفید و کاربردی باشد.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  13. پشتیبانی بیشتر از یک بیشتر ازیک.

    چقدر خوب که به آموزش توجه دارید؛ تبریک به شما
    امیدواریم مقاله براتون مفید و کاربردی باشد.
    موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

اسکرول به بالا