گزارش جلسه یازدهم مدرسه استادی 6؛ از پرده آخر کتاب نویسی تا اتیکت آداب معاشرت
جلسه نهم مدرسه استادی 6 با تعداد محدودی به صورت حضوری در سالن دانشگاه الزهرا و با سایر دوستان به صورت مجازی وبیناری در روز پنجشنبه نهم مرداد ماه برگزار شد. مدرسین این جلسه آقای محمدرضا رضایی و خانم مریم مبارکی بودند.
جلسه با نگارش یک پاراگراف با لغات نامربوط آغاز شد. دوستان مجازی در قسمت چت پاراگراف خود را نوشتند و دوستان حضوری هم در جلسه نوشتند و گفتند. سپس دغدغههای بچه استادی در حوزه کتاب نویسی بررسی شد. از دغدغههای زمانی گرفته تا دغدغههای محتوایی. در آخر، دوستان مدرسه استادی 6 به همراه مدرس و کوچ حرفهای نویسندگی، آقای محمدرضا رضایی وارد مبحث مربوط به پرده آخر کتاب نویسی شدند. اولین مورد در خصوص بسط دادن محتوا بود.
بسط دادن محتوا
با یک مثال آغاز شد. ما وقتی مهمان داریم تا دقیقه آخر با لباس راحت در خانه هستیم. وقتی مهمان آمد با ساختار لباسی رسمیتر هستیم. قبل از آمدن مهمان آشپزخانهای که تا چند لحظه قبل شلوغ بود جمع میشود. پس نباید نگران بیساختاری و نامنظمی پیش نویس کتاب خود باشیم چون مثل همین داستان مهمان و میزبان است. فعلا فقط باید پیش نویس کتاب خود را تکمیل کنیم. سپس تکنیکهای بسط محتوا توضیح داده شد.
فرجه مطالعاتی
در حین نوشتن به قسمتی میرسیم که دیگر نمیدانیم چی باید بنویسیم. اینجا لازم است که یک هفته تا ده روز شروع به مطالعه کنیم. میتوانیم منابع قبلی را بازخوانی کنیم. حین نوشتن ایدههای جدیدی پیدا میکنیم. پس یک سری منابع جدید پیدا میکنیم. میتوانیم از اساتید و متخصصین هم راهنمایی بخواهیم.
مطالعه در این بخش سرگرمی نیست و مطالعه باید خیلی عمیق باشد. برای خودمان یا دیگری مطالب را بازگو کنیم.
طراحی مثال
یکی از راههای بسط دادن محتوا به کار بردن «مثلاً» است. یک نکته را در نظر داشته باشیم: به همان اندازه که برای محتوا وقت میگذاریم، برای پیدا کردن و طراحی مثال هم وقت بگذاریم. گاهی برای اینکه مسئله برای مخاطب جا بیفتد نیاز به نوشتن چند خط مثال است. گاهی دانش و تجربه ما باعث میشود، احساس کنیم که مخاطب هم میداند. در حالیکه باید مخاطب خود را بشناسیم. شاید مخاطب در بخشی نیاز به مثال بیشتری داشته باشد.
استفاده از داستان
یک سری داستان یا از خودمان داریم یا از اطرافیان شنیدیم که گزینه مناسبی برای بسط محتوا است. ضربالمثل، اشعار و نثرها، داستانهای عمومی هم در حوزه بسط محتوا کاربردی هستند. تجربیات خودمان فوقالعاده میتواند برای مخاطب جذاب باشد و به ارتباط بهتر با مخاطب کمک میکند.
طراحی تمرین
برخی بخشها نیاز به تمرین عملی دارد. طراحی تمرین ممکن است در حین نگارش صورت نگیرد. نیاز به زمان دارد. بخش اول جلسه یازدهم مدرسه استادی 6 با یک پرسش و پاسخ تمام شد.
نازک کاری در نویسندگی
در زمانبندی دوم جلسه یازدهم مدرسه استادی6 به مبحث نازک کاری در نویسندگی پرداخته شد. نازک کاری بعد از پیش نویس و بازبینی است. شامل موارد زیر است:
معرفی خود نویسنده
معرفی آشکار در مقدمه، پشت جلد، توصیه نامه، عنوان نویسنده داشته باشیم.
باید یک عنوان و نویسنده برای خود بسازیم.
معرفی پنهان در خاطرات و داستانهای شخصی داشته باشیم.
مقدمه کتاب
در واقع مقدمه متن فروش کتاب است. حتی شاید بهتر باشد چند مورد را با دقت بنویسیم و بعد یکی را انتخاب کنیم. داخل مقدمه باید به شش سوال پاسخ دهیم:
سوال اول: موضوع کتاب چیست؟
سوال دوم: مخاطب کتاب کیست؟
سوال سوم: نویسنده کتاب کیست؟
سوال چهارم: دستاورد خواننده بعد از خواندن کتاب چیست؟
سوال پنجم: ویژگی خاص و وجه تمایز کتاب ما چیست؟
سوال ششم: کتاب از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
گاهی میتوان از یک فردی درخواست کنیم تا برای کتاب ما مقدمه یا توصیه نامه بنویسد. مقدمه مهمان معمولا قبل از مقدمه خودمان قرار میگیرد.
تنظیم فهرست کتاب
بخش بعدی که نیاز به زمان گذاشتن دارد تنظیم فهرست کتاب است، که شامل موارد زیر است و بین یک صفحه تا دو صفحه از کتاب است:
– فصل ها و بخش بندی کتاب
– زیرعنوان های اصلی و فرعی کتاب
– افزونه های کتاب
انتخاب نام کتاب
یادآوری شد که هر زمان ایدهای برای نوشتن کتاب پیش آمد، آن را یادداشت کنیم. گاهی عنوان ساده بهتر است. بهتر است اسم کتاب ضرب آهنگ داشته باشد.
برای انتخاب نام کتاب میتوان از تکنیکهای زیر استفاده کرد:
– میتوانیم به موضوع کتاب اشاره کنیم.
– مخاطب را دخیل کنیم.
– از اعداد استفاده کنیم.
– از استعاره و تمثیل استفاده کنیم.
– از اسامی تصویری استفاده کنیم.
آماده سازی کتاب
در خصوص زمان بندی های بعد از پیش نویس، اینکه چه مراحلی باید طی شود و چه هزینههایی در این مدت باید پرداخت شود دوستان مدرسه استادی 6 در جلسه یازدهم مدرسه استادی آشنا شدند. همچنین جزئیات ارسال برای ویراستار. ارسال کتاب برای ویراستار. نهایتا طراحی جلد. دریافت فیپا و مجوز کتاب.
قراردادها ممکن است درصدی باشد. مثلا 10 درصد قیمت پشت جلد برای شما است. فروش قطعی یعنی حقوق معنوی را داریم ولی حقوق مادی دست ناشر است.
چاپ دیجیتال تک رنگ برای تعداد کم و اولین کتاب بهتر است. در چاپ دوم دست بیشتر باز است. ده دقیقه پایانی تایم دوم به پرسش و پاسخ دوستان پرداخته شد. بعد از تایم ناهار دوستان مدرسه استادی6 در جلسه یازدهم وارد مبحث بازاریابی و فروش کتاب شدند.
بازاریابی و فروش
کتاب یک محصول فرهنگی است، باید در ذهن چند تا سوال را پاسخ بدهیم:
1. مخاطب چرا خرید می کند؟
2. مخاطب چه می پرسد؟ و چه دغدغه و ارزشهایی دارد؟
3. مخاطب کجاست؟ کانال انتشار کتاب ما باید کجا باشد؟
4. مخاطب چگونه خرید می کند؟
سپس روشهای رایج بازاریابی و فروش شرح و بسط داده شد. از شرکتهای پخش کتاب تا حضور در نمایشگاهها و رویدادهای مرتبط و سایت و شبکه اجتماعی اینستاگرام. تا حدود ساعت 14 پرده آخر کتاب نویسی رو نمایی و به پایان رسید.
بخوانید: چطور نویسنده شویم؟ تنها یک کلیک تا نویسندگی
حالا دوستان مدرسه استادی 6 در بخش پایانی جلسه یازدهم باید آموزش اتیکت و آداب معاشرت را توسط مدرس خوب این حوزه یعنی خانم مریم مبارکی میدیدند.
خانم مریم مبارکی بعد از معرفی جلسه آموزشی را با یک سوال شروع کردند که اصلا آداب معاشرت یعنی چی؟ شاید به ظاهر ساده باشد اما مدلهای ذهنی و ادراکی مختلفی برای آداب معاشرت وجود دارد.
برخی ممکن است آداب معاشرت و اتیکت را فرد عصا قورت داده خشک رسمی بدانند. شاید آداب معاشرت را این در نظر بگیرند که از چه قاشق و چنگالی استفاده کنند. مدل ذهنی اتیکت یعنی احترام به حریم خود و احترام به حریم دیگران. اینکه در نظر بگیریم که همه موجودات ارزشمند هستند. خانم مریم مبارکی کتاب آداب معاشرت امیلی پست را به عنوان یک منبع خوب در حوزه آداب معاشرت معرفی کردند.
سپس فضای آموزشی وارد اتیکت یک مدرس حرفهای شد. به دو موضوع بسیار مهم در خصوص اتیکت پرداخته شد.
پوشش سخنران و پیامهای غیر کلامی
یک مدرس حرفهای به این توجه دارد که نوع پوشش و پیامهای غیرکلامی به گونهای باشد که به محتوا آموزشی خود آسیبی نزند.
1. پوشش سخنران
2. زبان بدن
نکته بعدی در خصوص الویت رنگهای رسمی برای پوشش مناسب بود. خانم مریم مبارکی پنج رنگ را به ترتیب الویت گفتند:
1. سرمهای 2. مشکی 3. ذغالی 4. طوسی روشن 5. قهوهای
در مورد پوشش یک سخنران، بیشتر بخوانید: پوشش و لباس مناسب سخنران
بعد از پوشش نوبت به زبان بدن رسید که تاثیر چشمگیری مخصوصا در تاثیر اولیه ارتباطی (first impression) دارد. دوستان مدرسه استادی 6 در این بخش با حالت بدنی مناسب که کاملا صاف است آشنا شدند و از جای خود بلند شدند و با یک سری تکنیک مثل تکنیک سیب آن را تمرین کردند.
یک تکنیک دیگر که آموزش داده شد، تکنیک تاج بود یعنی وقتی مینشینیم، مینویسیم تصور کنیم یک تاج بالا سر خود داریم و باید مراقب باشیم صاف باشیم تا آن تاج نیفتد.
زبان بدن
حالا نوبت به انواع دست دادن و لبخند واقعی داشتن رسید. لبخند غرق کننده سریع ایجاد میشود چند ثانیه میماند و بعد آرام محو میشود. همچنین در کنار چشم چین ایجاد میشود. احساسات منفی مردمک چشم را کوچک میکند و احساسات مثبت مردمک چشم را بزرگ میکند. انواع نگاه هم مبحث بعدی آموزشی بود که مفصلا توضیح داده شد.
خانم مریم مبارکی به توضیحات اکتفا نکردند و از یکی از دوستان مدرسه استادی 6 درخواست کردند تا به بالا بروند و یک سری تمرینات حالت چهره را اجرا کنند تا دوستان بیشتر و بهتر متوجه شوند.
علاوه بر نکات آموزشی و اجرا عملی، یک سری ویدیوهای تحلیل زبان بدن را هم داشتند که به بررسی نقاط قوت ونقاط قابل بهبود سخنران اشاره میکردند. نکاتی که اگر کمکم رعایت شود و تبدیل به عادت شود ما را به یک سخنران حرفهای تبدیل میکند. از زبان بدن پنگوئنی نداشتن تا آشنایی با سبک حرکت بر روی صحنه سخنرانی و نگاه به صورت حروف انگلیسی W و M داشتن در سالن سخنرانی که بتوانیم با تمامی مخاطبین ارتباط چشمی برقرار کنیم.
مقالات بیشتر و مرتبط با این جلسه:
زبان بدن در فن بیان و سخنرانی ؛ چطور زبان بدن حرفهای داشته باشیم؟
ترفندهایی برای استفاده بهتر از زبان بدن در سخنرانی
راه رفتن و حرکات بدن در سخنرانی
سعی کنیم روزی فقط و فقط یک درصد بهتر شویم. همین و تمام!