درس بخوانیم یا کار کنیم؟ (یک سؤال از پیام)
در ایران سوالی وجود دارد که محل بحث زیادی شده و خواهد شد. اینکه آیا برای موفق شدن لزوماً باید درس بخوانیم یا بدون درس خواندن به بازار کار وارد شویم؟
من پیام بهرام پور به سؤال آیسا رضایی، یکی از کاربران «بیشتر از یک» در این زمینه پاسخ دادهام. ابتدا متن سؤال را بخوانیم: (لینک سوال)
با سلام ، میخواستم ازتون بپرسم براى موفقیت در اینده شغلی بهتره خیلی درس بخونیم یا با به کار بردن خلاقیت در امور بازاریابى میتونیم به جایگاه های خوبى برسیم؟
فایل صوتی پاسخ من را گوش کنید:
برای دسترسی به قسمتهای قبلی، فقط کافی است روی لینک زیر کلیک کنید :
درس بخوانیم یا کار کنیم؟
انگیزههای شما از ادامۀ تحصیلات رسمی چیست؟ تحمیل خانواده؟ ترس از آینده؟ ناتوانی در خودآموزی؟ یادگیری علم و دانش؟ آشنایی با افراد تازه؟ داشتن مدرک رسمی؟
گام ابتدایی این است که هدف و انگیزه خودمان را از تحصیل در دانشگاه مشخص کنیم.
من توصیه میکنم اگر قصد دارید به فردی آکادمیک، استاد دانشگاه، محقق و امثال این موارد تبدیل شوید، حتماً راه دانشگاه را در پیش بگیرید.
اما اگر به کسب و کار، معامله، داد و ستد، خرید و فروش، راه اندازی کسب و کار و پیشرفتهای مالی علاقه مند هستید، راه بازار کار را در پیش بگیرید.
هرکسی شرایط منحصر به فردی دارد. بهترین فردی که میتواند یک تصمیم درست بگیرد، خود شما هستید.
تحقیقات چه می گویند؟
نتایج تحقیقات نشان میدهد اغلب کسانی که به موفقیتهای زیاد رسیدهاند، تحصیلات دانشگاهی داشتهاند. این تحقیق البته در خارج از کشور انجام شده و نتایج آن را طبیعتاً با توجه به تفاوتهای اساسی سیستم آموزشی کشور ما که مثل سایر سیستمهای پیشرفته و موفق دنیا بازدهی و خروجی بسیار موفق ندارد، نمیتوان در ایران بسط داد.
از طرف دیگر نمونههای زیادی وجود دارد که میتوانیم با دیدن آنها بگوییم تحصیلات بالا، لزوماً منجر به موفقیت نخواهد شد. جیم ران زمانی گفته بود: «آموزش رسمی، شما را به درآمد میرساند؛ اما خودآموزی، شما را به ثروت میرساند» بنابراین میبینیم که از زبان فردی که خودش تحصیلات دانشگاهیاش را نیمه کاره رها کرده، نه تحصیلات دانشگاهی بلکه خودآموزی و یادگیری مهارتهایی که کاربردی و ضروری هستند، بیشتر جواب میدهد.
مثال برای افرادی که با تحصیلات دانشگاهی به موفقیتهای بالا رسیدهاند:
برایان اشمیت (فیزیکدان آمریکایی) – آلن هیگر (شیمی دان) – رابرت کرل (شیمی دان) – کازو ایشی گورو (نویسنده سرشناس ژاپنی) – توماس ترانترومر (استاد ادبیات داشنگاهی) و…
مثال برای افرادی که بدون تحصیلات دانشگاهی به موفقیتهای بالا رسیدهاند:
بیل گیتس (او از دانشگاه هاروارد اخراج شد) – لری الیسون (از دانشگاه اخراج شد) – مایکل دل (از دانشگاه اخراج شد) – مارک زاکربرگ (از دانشگاه انصراف داد یا اخراج شد) و…
فهرست قدرتمندترین افراد جهان (مجله فوربز) + دانلود رایگان
ما چه کار کنیم؟
تا وقتی رسالتمان را پیدا نکردهایم، نباید تقلید کورکورانه کنیم. همین الان مطمئناً خود شما اگر کمی فکر کنید، بسیاری از افراد را میشناسید که درس خواندهاند و موفق شدهاند و از طرف دیگر بسیاری از افراد را میشناسید که بدون تحصیلات، به بازار کسب و کار وارد شده و بسیار موفق شدهاند.
بنابراین پیچیدن یک نسخه واحد و انتخاب یک گزینه از بین دو گزینه درس خواندن یا وارد شدن به بازار کار، اصولاً کار درستی نیست.
و در نهایت بستگی دارد…
پاسخ من در نهایت این است که «بستگی دارد!»
اگر تمایل به انجام کارهای تحقیقاتی، حضور در هیئتهای علمی دانشگاهها، استاد دانشگاه شدن، استفاده از مدرک تحصیلی و یا به طور کلی علاقه به درس خواندن دارید، تحصیلات دانشگاهی را ادامه دهید.
و در صورتی که دلتان نمیخواهد درس بخوانید، علاقه به مهارت آموزی، راه اندازی کسب و کار و پیشرفت در زمینههای غیر تحصیلی دارید، تحصیلات دانشگاهی را رها کنید.
پیشنهاد ما این است. ابتدا فیلم رایگان سمینار هدف گذاری را حتماً تماشا کنید. این فیلم به شما راههای صحیح و نوین هدف گذاری را میآموزد و دید خوبی به شما در کشف خودتان و مسیرتان خواهد داد.
در مرحله بعد میتوانید از محصول «کشف رسالت» استفاده کنید. بازهم می گویم: «تا وقتی رسالتمان را پیدا نکردهایم، تقلید کورکورانه ما را به جایی نخواهد رساند.»
شما نظرتان چیست؟
حتماً در پایین مقاله برای ما نظرتان را بنویسید.