از رابطه کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس چه می‌دانید؟

سرفصل های مهم این مقاله

از رابطه کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس چه می‌دانید؟

آیا ارتباطی بین کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس وجود دارد؟ تحقیقات علمی در این مورد چه می‌گویند؟ شاید در ابتدا نتوان به راحتی ارتباطی بین اضطراب‌ و اعتماد به نفس پیدا کرد. بااین‌حال این دو خیلی بیشتر از آنچه فکرش را کنیم بر یکدیگر تاثیر‌گذارند. آخرین باری که بی‌اعتماد به نفسی را در یک موقعیت یا جمع خاص تجربه کردید را به یاد آورید؛ در آن زمان در حال تجربه چه احساساتی بودید؟ ترس؟ اضطراب‌؟ برای پی بردن به رابطه بین کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

‌برای پی بردن به ارتباط اضطراب،استرس و افزایش اعتماد به نفس ابتدا ضروری است که هر کدام را به صورت جداگانه تعریف کنیم:

 

تعریف استرس و اضطراب‌ به صورت ساده!

استرس و اضطراب هر دو پاسخ‌هایی هیجانی‌اند و با وجود شباهت‌های مهمی که دارند، تفاوت‌های اساسی نیز با هم دارند. استرس پاسخی است به یک محرک خارجی مشخص‌. اما اضطراب‌، حالتی است که در آن فرد پر از ابهام است و نگران است که نتواند اوضاع را کنترل کند. فرد حین تجربه اضطراب‌ پر از تشویش و نگرانی است و جهان در نظر او غیرقابل کنترل و پیش‌بینی جلوه می‌کند.

در واقع در این حالت فرد حتی ممکن است در غیاب محرک خارجی مشخص نیز، احساس آزاردهنده‌ای را تجربه کند. در ادامه کلمات استرس و اضطراب با هم می‌آیند و ضروری است که ما متوجه تفاوت آن‌ها باشیم.

 

داشتن اعتماد به نفس یعنی چه؟

اعتماد به نفس حالتی است که در آن فرد احساس می‌کند می‌تواند محیط اطرافش را مدیریت و کنترل کند. درواقع یک فرد با اعتماد به نفس به خود و توانایی‌هایش باور دارد و می‌داند که می‌تواند کنترل اوضاع را در دست بگیرد.

 

 

اضطراب‌ به چه معناست؟

اضطراب‌، حالتی است که در آن فرد پر از ابهام است و نگران است که نتواند اوضاع را کنترل کند. فرد حین تجربه اضطراب‌ پر از تشویش و نگرانی است و جهان در نظر او غیرقابل‌کنترل و پیش‌بینی جلوه می‌کند.

 

ارتباط اضطراب‌ و اعتماد به نفس چیست؟

 

یک فرد زمانی که در یک موقعیت، با اعتماد به نفس رفتار می‌کند نسبت به محیط بیرون احساس «کنترل» دارد، بااین‌حال همین فرد حین تجربه اضطراب‌ احساس می‌کند که «کنترل» اوضاع را از دست داده است.

با توجه به تعریف اعتماد به نفس واسترس و اضطراب‌ میتوان متوجه شد که این دو یک وجه افتراق مهم از یکدیگر دارند. یک فرد زمانی که در یک موقعیت، با اعتماد به نفس رفتار می‌کند نسبت به محیط بیرون احساس «کنترل» دارد ولی با این حال همین فرد حین تجربه اضطراب‌ احساس می‌کند که «کنترل» اوضاع را از دست داده است. استرس و اضطراب‌ باعث می‌شود که ما نگران و مشوش شویم و نتوانیم با اعتماد به نفس رفتار کنیم. خیلی از اوقات ریشه خجولی‌گری و بی‌اعتماد به نفسی ما استرس و اضطراب‌ هستند. در واقع خیلی اوقات دلیل اصلی بی‌اعتماد به نفسی ما همین احساس اضطراب‌ است.

البته رابطه اعتماد به نفس واسترس و اضطراب‌ یک رابطه دو‌سویه است و اعتماد به نفس نیز متقابلاً بر میزان اضطراب‌ ما تاثیر می‌گذارند. در واقع اضطراب‌ باعث می‌شود که ما نتوانیم با اعتماد به نفس رفتار کنیم، و سپس آن رفتار خود باعث اضطراب‌ و استرس بیشتر می‌شود.

برای مثال تصور کنید که از فرط اضطراب‌ در یک سخنرانی تپق میزنید، در ادامه این تپق و اشتباه خود باعث اضطراب‌ بیشتر در شما می‌شود. پس به صورت کلی باید گفت که رابطه استرس، اضطراب‌ و اعتماد به نفس یک رابطه متقابل و دوسویه است.

 

بهترین روش‌های کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس

 

چگونه می‌توان با مدیریت اضطراب‌، اعتماد به نفس را بالا برد؟

به صورت کلی مدیریت استرس و اضطراب‌ کار ساده‌ای نیست و نمی‌توان فورا این مهارت را کسب کرد. با این حال در این قسمت چند نکته برای مدیریت اضطراب‌ را ذکر می‌کنیم:

 

1- به خودتان حق دهید که مضطرب باشید

یکی از مهمترین خطاهایی که ما در مواجهه با احساساتی نظیر استرس و اضطراب‌ انجام می‌دهیم این است که می‌خواهیم آن را فورا از بین ببریم‌. طبیعی است که هیچ کدام از ما احساسات‌ آزاردهنده‌ای که اضطراب‌ در ما بر می‌انگیزد را دوست نداشته باشیم ولی به هرحال باید بپذیریم که ما نمی‌توانیم از احساس خود قرار کنیم. پس بهتر آن است که در مواجهه با اضطراب‌ اول از همه وجود آن را به رسمیت بشناسید و به دنبال حذف آن نباشید چرا که این کار، مدیریت اضطراب‌ را برای شما سخت تر می‌کند.

 

2- به پیامی که اضطراب‌ برای شما دارد گوش دهید

اضطراب‌ به فردی می‌ماند که با تشویش و عجله در خانه ما را می‌کوبد و قصد دارد که خطری را به گوش ما برساند. در واقع اضطراب‌ مانند هر احساس دیگری حاوی پیامی است و ما باید بتوانیم با چشم و گوش باز به پیامی که اضطراب‌ برای ما دارد گوش دهیم.

به‌صورت کلی اضطراب‌ می‌خواهد ما را نسبت به محیط هوشیارتر کند و ما باید بتوانیم با درک از خود و محیط اطرافمان به پیامی که اضطراب‌ برای ما دارد گوش دهیم.

 

3- مدیتیشن، ورزش، نوشتن و سایر عادت‌های کمک‌کننده را فراموش نکنید

مدیتیشن ، ورزش و نوشتن افکار همگی عادات و فعالیت‌هایی هستند که اثربخشی آن‌ها در مدیریت اضطراب‌ و استرس در تحقیقات بسیاری تایید شده است. شما می‌توانید با انجام هر کدام از این فعالیت‌ها در جهت مدیریت اضطرابتان قدم بردارید.

 

چطور به صورت علمی، مدیتیشن کنیم؟

تحقیقات متعدد، حاکی از این است که بر خلاف مبحث چاکراها، انجام مدیتیشن به شدت مفید است. هم روی اعتماد به نفس، هم کاهش سطح استرس و … تاثیر دارد. با اپلیکیشن آرامیا، ابتدا 7 روز رایگان مدیتیشن کنید، نتایج آن را ببینید و سپس در صورت تمایل، همراهمان بمانید!

تا امروز اپلیکیشن آرامیا بیشتر از 100 هزار بار دانلود شده و البته افتخارمان این است که از این تعداد مخاطب، امتیاز 4.9 از 5 را دریافت کرده‌ایم! اگر شما هم دوست دارید به کمک اپلیکیشن آرامیا به دنیای جذاب و متفاوت ذهن آگاهی پا گذاشته و مدیتیشن را بخشی از برنامه روزانه‌تان کنید، می‌توانید همین حالا با ورود به صفحه دانلود آن، اپلیکیشن را دانلود کنید.

 

4- حتماً روی کمک روانپزشک و روانشناس حساب باز کنید

 برای مدیریت اضطراب‌ و استرس و همینطور افزایش اعتماد به نفس نباید از روانشناسان و روان‌پزشکان غافل شد. خیلی اوقات ما نمی‌توانیم به‌تنهایی اضطراب را مدیریت کنیم، به همین خاطر ضروری است که از کمک متخصصین بهره بگیریم.

 

چگونه می‌توان از اعتماد به نفس برای مدیریت و کاهش اضطراب‌ و استرس استفاده کرد؟

همانطور که توضیح دادیم گاهی اوقات، بی‌اعتماد به نفسی باعث می‌شود ما مضطرب‌تر از قبل شویم. ولی با این حال اگر ما بتوانیم کمی روی اعتماد به نفس خود کار کنیم می‌توانیم از افتادن در چرخه اضطراب‌ و اعتماد به نفس جلوگیری کنیم.

در واقع ما باید بدانیم که اشتباه ممکن است برای هر فردی پیش آید و این کاملا طبیعی است که شرایط بیرونی غیرقابل کنترل و پیش‌بینی بنظر برسد. با این حال ما باید بتوانیم در این شرایط علی‌رغم بهم‌ریختگی اوضاع اعتماد به نفس خود را حفظ کنیم و بدانیم که می‌توانیم اوضاع را مدیریت کنیم. در واقع اینگونه ما با مدیریت رفتارمان از اشتباهات بیشتر جلوگیری می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم که اشتباهات جدید اضطراب‌ اولیه ما را تشدید کند.

برای مثال تصور کنید که حین یک سخنرانی به دلیل استرس و اضطراب‌ بالا تپق می‌زنید. در اینجا شما یا می‌توانید با اعتماد به نفس رفتار کنید و باور داشته باشید که اوضاع تحت کنترل است و یا می‌توانید بترسید و بهم بریزید. قطعا در حالت دوم اضطراب‌ ما نیز تشدید شده و ما در یک چرخه باطل گیر می‌افتیم. ولی اگر اعتماد به نفس داشته باشیم، می‌توانیم حتی پس از آن اشتباه نیز اوضاع را مدیریت کنیم و از بیشتر شدن اضطرابمان جلوگیری کنیم.

 

سخن پایانی

در این مقاله ما به بررسی ارتباط استرس، اضطراب‌ و اعتماد به نفس پرداختیم. بصورت کلی اعتماد به نفس برخلاف اضطراب‌ که احساس عدم کنترل را به ما می‌دهد، به ما می‌گوید که نسبت به محیط کنترل داریم. ارتباط اضطراب‌ و اعتماد به نفس ارتباطی دوسویه است و هر دو بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند. برای کم کردن استرس، اضطراب‌ و افزایش اعتماد به نفس ما باید روی هوش هیجانی خود کار کنیم و در مدیریت احساسات خود خبره‌تر شویم.

 

علمی‌ترین و موثرترین روش‌ها برای افزایش اعتماد به نفس

روش‌های اشتباه افزایش اعتماد به نفس را کنار بگذارید، اینجا دقیق‌ترین تکنیک‌ها را برایتان گفته‌ایم. روی تصویر زیر کلیک کنید:

دوره اعتماد به نفس

سعید عباسی

سعید عباسی

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا