حدس میزنم دستکم در یکی از شرایط زیر یا لااقل مشابه آن گیر کردهاید:
در مورد موضوعی در یک جمع، کلی اطلاعات دارید، اما نمیتوانید در موردش حرف بزنید!
در یک مهمانی، بزرگان جمع بعد از پایان صحبتها یا در خلال آن، رو به شما میکنند و میگویند: «خب! نظر شما در این مورد چیه؟» و خب شما دستپاچه میشوید و نمیدانید چه بگویید!
سر کلاس یا در یک وبینار، ناگهان استاد از شما سوالی میپرسد، حتی اگر بلد باشید،احتمالاً یا دست و پا شکسته حرف میزنید یا با مِن مِن زیاد جواب میدهید و کلاً خراب میکنید!
قرار است مدیر شما برای یک سری از مشتریانتان سخنرانی کند، اما برف یا ترافیک، باعث میشود دیر به محل جلسه برسد و شما در این حین شما باید به جای او با مشتریان حرف بزنید..
و دهها موقعیت مشابه دیگر!
سخنرانی بداهه و دانستن اصول سخنرانی بداهه حرفه ای و تمرین های خوب برای سخنرانی بداهه، میتواند به شما کمک کند که در هر موقعیتی که نیاز به حرف زدن یا ابراز نظر یا حتی ابراز وجود داشته باشید، بدرخشید! شما ما زمانی اهمیت بداهه پردازی را میفهمید که از نداشتن تسلط بر آن، فرصتی از دست داده باشید یا خجالتی کشیده باشید!
با این تمرین های بداهه گویی و تمرین های صحبت بداهه، میتوانید امیدوار باشید که بداهه گویی تان را به سطح قابل قبولی برسانید، هوش کلامیتان را تقویت کنید و در نهایت بهتر و موثرتر حرف بزنید.
پیش از شروع، حتماً توصیه میکنم در «دوره جدید و رایگان سخنرانی و فن بیان» شرکت کنید. اگر هنوز این کار را نکردهاید، روی تصویر زیر کلیک کنید:
اگر ابتدا میخواهید بیشتر در مورد یک سخنرانی بداهه مطالبی یاد بگیرید، حتماً سری به لینک زیر بزنید:
تمرین بداهه گویی اول: برو جلوی دوربین!
چی هست؟
ببینید! میدانم شاید از جلوی دوربین رفتن بترسید، میدانم دوست ندارید فیلم سخنرانی یا حرفهایتان را جایی پخش کنید، میدانم ممکن است اصلا باور نداشته باشید که حرفهایتان خریدار دارد، اما بروید جلوی دوربین!
اگر نمیخواهید فیلم حرفهایتان را جایی پخش کنید، اشکال ن دارد. آن را در لپ تاپ یا گوشی خود ذخیره کنید یا اصلا هر چند روز یکبار، از روی گوشی، پاکشان کنید. منتها اینکه هر روز یا هر دو روز یکبار از خود فیلم بگیرید و حرف بزنید، کمک زیادی به تقویت مهارت بداههگویی شما میکند.
چجوری انجامش بدم؟
این کار را به دو روش میتوانید انجام دهید. حتی اگر نمیخواهید از خود فیلم بگیرید، یک آینه بردارید، آن را جلوی خود بگیرید و شروع کنید در مورد هرچه دلتان خواست حرف بزنید. اصلا ساختار بندی هم نمیخواهد. فقط حرف بزنید و حرف بزنید. در اوایل کار، احتمالاً به خود میگویید: «چیزی به ذهنم نمیرسد» یا «این چرت و پرتها دیگه چیه من دارم میگم!» اما فقط کافی است فیلم روز اولتان را با فیلمی که بعد از یک ماه تمرین از خود میگیرید، مقایسه کنید. از پیشرفت خودتان شگفتزده خواهید شد! قول میدهم!
چرا انجامش بدم؟
تمرین، باعث روانتر شدن بیان و زبان شما میشود. هرچه بیشتر تمرین کنید، روانتر و سادهتر صحبت خواهید کرد و برای بداهه گویی و صحبتهای ناگهانی، آمادهتر میشوید. در واقع حرف زدن جلوی دوربین یا آینه، یک تجربه زیسته در این زمینه برای شما به ارمغان خواهد آورد که حسابی در لحظاتی که به بداهه گویی نیاز دارید، دست شما را میگیرد. انجامش بدهید! پشیمان نمیشوید!
تمرین بداهه گویی دوم: تمرین اعداد
چی هست؟
خب طبیعتاً همه این تمرینها برای بهتر کردن مهارت سخنرانی یا حرف زدن بداهه است. هدف این تمرین هم افزایش سرعت ذهنی برای بداهه گویی است.
چجوری انجامش بدم؟
از دوستتان یا یک نفر بخواهید ید یک تعداد عدد رو با مضرب 3 (یعنی اول یک عدد 3 رقمی، بعد 6 رقمی، بعد 9 رقمی) به صورت شفاهی به شما بگوید. سپس شما آن اعداد را در ذهن نگه دارید و رقم به رقمش را بگویید. (توجه کنید که مثلاً عدد 152 را نباید بگویید صد و پنجاه و دو، باید بگویید یک پنج دو)
مثلاً به اعداد زیر نگاه کنید:
(6,4,7)
(2,7,5,0,6,3)
(5,8,9,1,7,2,0,6,3)
(2,5,9,8,1,9,6,1,4,0,5,2)
این اعداد را یکی یکی بخوانید و در ذهن ثبت کنید و به صورت کلامی تکرار کنید.
البته صرفاً نباید این اعداد را همین الان به یاد داشته باشید! بلکه باید بتوانید یک ساعت بعد یا 24 ساعت بعد هم تکرارشان کنید. با این کار، ذهن شما درگیر میشود و ضمن اینکه هوش کلامیتان هم افزایش خواهد یافت.
این تمرین را به جای عدد، با لغت هم میتوانید تکرار کنید. مثل:
(قندان، میوه، پتو)
(درخت، طناب، پنیر، جارو، معده، صندلی)
(ترمز، توافق، خرگوش، جنگل، هندوستان، اینستاگرام، عینک، موکت، شلوار)
(انقلاب، ساطور، آلبالو، گلدان، سیدی، لپ تاپ، چلوکباب، پنجره، کشمش، بطری، طوفان، رادیو)
باید این کلمات را هم بتوانید یک ساعت دیگر و 24 ساعت دیگر هم به یاد بیاورید.
چرا انجامش بدم؟
همانطور که گفتیم، دلیل اصلی انجام این تمرین بهبود هوش کلامی است. به جهت اینکه اگر عبارت یا لغتی را تنها یکبار هم شنیدیم، بتوانیم سعی کنیم آن را در ذهن داشته باشیم تا در مواقع حرف زدن بداهه یا سخنرانی بداهه، بلافاصله به ذهنمان بیاوریم. ضمن اینکه با این تمرین میتوانیم اگر حرفی را در ذهن آماده کردیم، آن را در لحظات حساس که به آن نیاز داریم، به یاد بیاوریم.
این مقالات تمرینی را هم میتوانید در ادامه مطالعه کنید:
تمرینات صداسازی ؛ 9 تمرین برای داشتن صدای قوی و زیبا
تمرین بداهه گویی سوم: تصور کردن یک موقعیت
چی هست؟
یک تمرین برای اینکه بتوانید در لحظات بداهه گویی، با موقعیتهای ناآشنا یا ناگهانی، برخورد و مواجهه مناسبی داشته باشید.
چجوری انجامش بدم؟
چند شرایط مختلف را به یاد آورید و به صورت شفاهی و البته با صدای بلند بگویید اگر در این شرایط بودید، چه میکردید. مثلاً شرایط زیر را در نظر بگیرید و سپس بگویید در این موقعیتها چه کاری بهتر است انجام دهید:
◾️ «موقع پس دادن لباسی که خریدهاید، ایرادی در آن دیدهاید و فروشنده آن را پس نمیگیرد»
◾️ «موقعی که ناگهان احساس میکنید زمین لرزه اتفاق افتاده!»
◾️ «موقعی که سرکار با مدیر یا یکی از همکارانتان به مشکل برخورد می کنید چه میکنید؟»
◾️ «اگر همین الان کنار خیابان شخصی را دیدید که حالش بد شد، چه میکردید؟»
◾️ «اگر ناگهان دیدید که کیک کیف قاپ، کیف شخصی را زد و در حال فرار بود چه میکنید؟»
◾️ «اگر همین الان در مراسم ختم یکی از دوستان قدیمی بودید و از شما میخواستند چند دقیقهای در مورد او صحبت کنید، جچه میگفتید؟»
◾️ «اگر همین الان سلبریتی مورد علاقهتان را در خیابان دیدید، چه عکس العملی نشان می دهید؟»
◾️ و دهها موقعیت دیگر!
چرا انجامش بدم؟
انجام این تمرین موقعیتهایی را برای شما به صورت تخیلی به وجود میآورد که ممکن است ناگهان با آنها روبرو شوید! بداهه گویی همین است. بداهه گویی یعنی وقتی به صورت یکهویی (!) بخواهید حرف بزنید یا در یک جمع سخنرانی کنید!
توجه داشته باشید که توصیفها را تا میتوانید به صورت جزئی و با صدای بلند انجام دهید. گویا واقعاً اتفاق افتاده است! مثلاً در موقعیت آخر بگویید: «میروم لو، ابراز علاقه میکنم، از او میخواهم با من عکسی به یادگار بگیرد و دو سوال راجع به کار جدیدش ازاو میپرسم»
انجام این تمرین مغز شما را تربیت میکند تا در موقعیتهای ناگهانی، آچمز نشود!
تمرین بداهه گویی چهارم: شباهتها و تفاوتها
چی هست؟
این تمرین خیلی جالب و بامزه است! شما عملاً باید دو تا چیز کاملاً مشابه را از هم تفکیک یا دو چیز کاملاً بی ربط برا به هم ربط دهید!
چجوری انجامش بدم؟
در این تمرین سعی میکنید دو شی را انتخاب کنید. یکبار دو شی متفاوت و یکبار دو شی مرتبط با هم!
حالا باید بین دو چیز متفاوت، چند شباهت (مثلاً 5 تا) پیدا کنید. بین دو چیز مشابه هم چند تفاوت (مثلاً 5 تا) پیدا کنید!
مثال:
بین دو شی «ساعت شنی و نوشابه» 5 شباهت پیدا کنید!
بین دو شی «کتاب و دفتر» 5 تفاوت پیدا کنید.
و به همین ترتیب تا آخر! به یاد داشته باشید که حتماً نباید خیلی عصاقورت داده و واقعی این کار را کنید. اصلا ممکن است شباهتها و تفاوتهایی که پیدا میکنید خیلی خندهدار از آب دربیاید! مثلاً بین ساعت شنی و نوشابه، شباهتی که وجود دارد این است که هردو، دریا را به یاد میآورند، شن ساعت شنی و آبی که درنوشابه به کار رفته! (همین قدر خندهدار و بیمزه!!!)
برای این اشیا 5 تفاوت پیدا کنید:
«پنیر و مربا» – «موس و کیبرد» – «مهتابی و چراغ» – در و پنجره» و …
برای این اشیا 5 شباهت پیدا کنید:
«قورباغه و کیف پول» – «روغن موتور و آبگوشت!» – «فرش و چیپس» – و…
چرا انجامش بدم؟
پیدا کردن شباهت و تفاوت بین چیزها تخیل شما را به کار میانداد. وقتی تخیل قوی داشته باشید، طبیعتاً بداهه گوی بهتری خواهید بود. چون در لحظات مورد نیاز، به راحتی میتوانید از خودتان حرف دربیاورید!!!
رایگان شرکت کنید
تمرین بداهه گویی پنجم: در مورد چیزی فقط حرف بزن!
چی هست؟
یک تمرین خوب برای اینکه حرف بزنید حتی به صورت بی ربط و غیرضروری!
چجوری انجامش بدم؟
در این تمرین باحال، باید یک شی را انتخاب کنید، سپس 3 دقیقه بی وقفه (و حتی چرت و پرت!) در مورد آن حرف بزنید. مثلاً یک لیوان را جلوی خودتان بگذارید و سپس 3 دقیقه به صورت بی وقفه (تاکید میکنم بی وقفه) در موردش حرف بزنید. ممکن است اوایل چیزی به ذهنتان نرسد، اما به شما قول می دهم با انجام پیوسته این تمرین دستکم به مدت یک ماه، مهارت بداهه گوییتان حسابی بهبود خواهد یافت.
مثلاً یک کارت بانکی را جلوی خود بگذارید و شروع کنید 3 دقیقه هرچه در مورد کارت بانکی به ذهنتان رسید بگویید. یا هر شی دیگری که دم دست است!
چرا انجامش بدم؟
به این ترتیب یاد میگیرید که در هر موقعیتی و در مورد هرچیزی بی وقفه صحبت کنید. ذهنتان یاد میگیرد که در موقعیتهای ناگهانی، مشغول پردازش اطلاعات راجع به چیزی شود که میخواهید در موردش حرف بزنید. انجامش دهید و نتیجهاش را ببینید!
شما تمرین دیگری سراغ دارید؟
چطور فن بیانمان را برای بداهه گویی تقویت کنیم؟
بسته غیرحضوری زیر که به تازگی ضبط شده، به شما کمک میکند فن بیان قوی تری داشته باشید و در نتیجه بداهه گوی بهتری شوید.
کلیک کنید!!!!
استعدادهای درونیتان را با کلام و بیان قدرتمند و جذاب، شکوفا کنید…!
۹ دیدگاه دربارهٔ «5 تمرین بداهه گویی بامزه و کاربردی بدون هزینه»
تعریف جامع از بداهه گویی نداشتید….
زمانی که ما ندانیم بداهه حرف زدن یعنی چه و چه زمانی میتوانیم بداهه گویی داشته باشیم ،تمارین آن خیلی قابل یادگیری نیست…
از شما تقاضا دارم بداهه گویی را براساس تمرینهایی که دادید تعریف نمایید
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که همراهمون هستید و اهل مطالعه و یادگیری دارید.
این مقاله با عنوان “۵ تمرین بداهه گویی بامزه و کاربردی ” بوده و همانطور که از عنوانش پیداست مقاله به تعریف جامع از بداهه گویی نمی پردازد و متاسفانه مقاله ای در خصوص تعریف جامع بداهه گویی توسط نویسنده های مجموعه نوشته نشده است.
اما در صورت تمایل به اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید در مقالات زیر همراهمون باشید.
دانلود رایگان کتاب ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه
چطور بداهه گوی خوبی باشیم؟
بیشتر ازیک نفر
فوق العاده همه ی کلاس بیان ها تمرین ۵ام رو انجام میدن بیشتر در کلاس بازیگری استفاده میشه (:❤️ ❤️ =) مرسیییییییییییییی
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه آموزش و یادگیری دارید.
مرسی که نظرتون رو با ما به اشتراک میگذارید.
بیشتر ازیک نفر باشید.
عالی بود سپاس
سپاس بابت همراهیتون…
خیلی عالی بود خیلییی
چقدر خوب که دنبال آموزش و تغییر هستید.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید…
عالی بود