چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟ 7 اصل مهم سخنرانی جذاب

سرفصل های مهم این مقاله

 این مقاله از ادغام چندین مقاله مهم در مورد جذابیت سخنرانی در سایت بیشتر از یک نفر تهیه شده است!

چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

کاملاً مشخص است که یک سخنرانی از یک یا دو جزء تشکیل نشده است که بخواهیم با تصحیح آن، سخنرانی خود را حرفه ای و موثر نماییم. سخنرانی از اجزای فوق‌العاده زیاد و البته ظریفی تشکیل شده است. در چنین حالتی ضروری است که خیلی دقیق به موضوع سخنرانی بپردازیم. با همه توضیحات فوق، برخی از اجزای اصلی سخنرانی که تأثیر فوق‌العاده‌ای بر کیفیت آن دارد به شرح زیر است. این 7 اصل مهم را به خاطر بسپارید:

1. شناخت مخاطب

شناخت مخاطب از مهم ترین ارکان سخنرانی است و برای یک سخنرانی موثر و حرفه‌ای ضروری است. باید مخاطبان خود را تا جایی که امکان دارد بشناسید. بازه سنی مخاطبین در چه حدودی است؟ مخاطبین از چه جایگاه اجتماعی برخوردار هستند؟ چند درصد خانم هستند و چند درصد آقا؟ مخاطبین شما برای چه آمده‌اند؟ چه توقعی از شما در نقش سخنران دارند؟ چقدر با موضوع سخنرانی شما آشنا هستند؟ آیا نیاز به یک سری اطلاعات پیش نیازی دارند؟  چقدر به موضوع سخنرانی شما علاقه مند هستند؟ 

2. پیکربندی محتوا و تسلط بر آن

 با توجه به شناختی که از مخاطب حاصل می‌شود، باید محتوای صحبت یا سخنرانی را تنظیم نمود. حتی اگر بهترین محتوا را جمع آوری کنید اما مطالب شما پیکربندی خوبی نداشته باشد، مانند کادویی است که با بی‌سلیقگی تمام کادو شده باشد. یک مقدمه، بدنه اصلی و پایان سخنرانی برای خودتان طراحی کنید.

توجه داشته باشید که میزان توجه مخاطبان در ابتدای سخنرانی بیشترین مقدار است. پس از گذشت زمان کوتاهی درست وقتی وارد بدنه سخنرانی می‌شویم؛ توجه مخاطبان به کمترین میزان ممکن می‌رسد. پس باید چاشنی‌هایی همچون داستان، مثال و فعالیت‌های عملی داشته باشیم. دقت کنید که در بخش پایانی سخنرانی هم توجه مخاطبان مجدداً بالا می‌رود. 

آنچه به عنوان محتوا برگزیده‌ می‌شود، خود به تنهایی نمی‌تواند یک سخنرانی موثر را رقم بزند و نیاز است که تسلط بر محتوا به قدری باشد که مخاطب حس کند شما به عنوان یک سخنران از تمامی ابعاد مطلب به اندازه کافی مطلع هستید.

3. استفاده صحیح از تکنولوژی

یک پاورپوینت فوق‌العاده یا هر وسیله دیگری که چاشنی کار شما شود تا تأثیر سخنرانی را بیشتر کند. گاهی اوقات چنین وسایلی قاتل سخنرانی شما خواهند بود. پس اگر احساس می‌کنید مهارت لازم را ندارید حتما آموزش ببینید. پاورپوینتی که در آن نوشته‌ها درست مانند یک ورقه کاغذ ارائه شده و یا حتی پاورپوینت‌هایی که از افکت‌ها و حرکت‌های زیاد استفاده شده باشد؛ حسابی اعصاب مخاطبان را می‌تواند خرد کند!

اگر می‌خواهیم از تکنولوژی در آموزش به اشتباه استفاده کنیم؛ همان بهتر که این کار را نکنیم و به صورت سنتی به سخنرانی خود بپردازیم.

در این دوره رایگان سخنرانی و فن بیان شرکت کنید:

آموزش فن بیان


4. محتوای تکراری را جذاب کنید

به جای مفاهیم و اطلاعات زمخت و غیر قابل فهم همه چیز را برای مخاطب مثل خیلی از مسائل روزمره زندگی جذاب‌تر کنید. مثلا فرض کنید می‌خواهید در مورد موضوع اهمال کاری صحبت کنید. به جای آنکه از مفاهیم کلیشه ای و بی خاصیت و شعار گونه اهمال کاری به شدت بد است ، از همین لحظه کاری را که می خواهید انجام بدهید را شروع کنی، چند تا مثال بزنید که اهمال کاری دقیقاً چه فرصت‌هایی را از مخاطبین شما تا حالا گرفته و یا یک کاراکتر تنبل را به آن‌ها معرفی کنید. یا حتی این را بگویید که در مغز آدم‌های اهمال کار نسبت به آدم‌های پر اراده، چه تفاوت‌هایی وجود دارد وغیره! در واقع از زاویه‌ای پنهان به قضایا نگاه کنید. همه می دانند اهمال کاری بد است. نه؟

5. ساده سازی مفاهیم پیچیده

نمودارها و اینفوگرافی‌ها برای این هستند که محتوای شما را جذاب‌تر کنند و مفاهیم پیچیده را ساده‌تر! خیلی وقت‌ها، محتوای کمّی بهتر از محتوای کیفی مخاطب را جذب می‌کند. به خصوص وقتی با اعداد و ارقام روبرو باشیم.

مثال:

فرض کنید می‌خواهید در مورد ترک اعتیاد موبایل حرف بزنید و راه‌های آن! اینکه بگویید «موبایل بد است» کافی نیست. شاید بد نباشد اول چند تا آمار و ارقام به مخاطب بدهید تا ذهنش را آماده کرده و کمی او را با واقعیت‌ها به صورت ملموس‌تری آشنا کنید.

مثل:

 به طور میانگین هر فرد در طول روز 110 بار گوشی موبایل خود را چک می کنند.

  40درصد از افراد وقتی به دستشویی می روند گوشی تلفن همراه شان را با خود می برند.

  12درصد از بزرگسالان حتی در حمام هم از گوشی های خود استفاده می کنند.

  61درصد از بزرگسالان گوشی های خود را زیر بالش می گذارند و میخوابند.

 75درصد از مردم به محض بیدار شدن از خواب اول به سراغ گوشی خود می روند.

روش‌های جذاب کردن محتوای سخنرانی

6. اطلاعات را به مهارت‌های کاربردی تبدیل کنید

اگر چیزی که به مخاطب آموزش می دهید به دردش نخورد چه فایده دارد؟ اگر تمرینات کنترل خشم درس می‌دهید، آموزش شما باید بتواند در مواقع خشم به داد مخاطب شما برسد. اگر «اراده» آموزش می‌دهید، باید راهکارهای آن را هم به او بگویید. نه اینکه فقط از خوبی های اراده صحبت کنید. اگر شما یک سخنران انگیزشی هستید، آیا واقعاً الهام بخش و انگیزه بخش هستید؟ خلاصه محتوای کاربردی دست مخاطب بدهید.

7. کار تیمی و گروهی درست کنید

کار تیمی و کار گروهی هم به کاربردی‌تر شدن محتوای سخنرانی کمک می‌کند و هم باعث می‌شود مخاطبین خسته نشوند. روش‌های بسیار متنوعی برای درگیر کردن مخاطب در بحث وجود دارد. مثلاً: 

هر یک ساعت آموزش، از حضار بخواهید بلند شوند و با بغل دستی خودشان تا اینجای سخنرانی را یک مرور کلی کنند. در خلال بحث، برای تمرین بعضی از آموزش‌ها از مخاطبین بخواهید به روی سن بیایند و با آن‌ها تمرین انجام دهید. سوالاتی مطرح کنید و به آن ها فرصتی کوتاه دهید تا به شما پاسخ دهند و بهترین پاسخ‌ها را انتخاب کنید.

آیا بمباران اطلاعاتی در سخنرانی خوب است یا بد؟

شاید فکر کنید با گفتن مقدار زیادی اطلاعات، همه فکر می‌کنند علامه دهر هستید. اما راستش را بخواهید، در دنیای کنونی، تا دلتان بخواهد اطلاعات در دنیای اینترنت  شناور است و کتاب های مختلف در همه زمینه‌ها نوشته شده است.

نابراین اگر تلاش کنید خود را یک همه چیزدان نشان دهید، به احتمال قوی هیچ فایده‌ای برای شما نخواهد داشت. مخاطبین نیامده‌اند تا حجم انبوهی از اطلاعات را از شما بگیرند. شما باید چیزی فراتر از اطلاعات به مخاطب بدهید. 

شما می‌تواند بگویید: فاصله کره زمین تا ماه، 380 هزار کیلومتر است!  و می‌توانید همین گزاره را اینگونه بیان کنید: با سرعت معمولی یک پژو 206، اگر بدون توقف به سفر ادامه دهیم، 5 ماه طول می‌کشد تا به ماه برسیم! می‌توانید با نمودار و اینفوگرافی و حقایق جالب، همین گزاره ساده را آنقدر جذاب کنید که مخاطب از شنیدن آن کیف کند.

روش‌های جذاب کردن محتوای سخنرانی

چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

 22 نکته کوتاه، ساده برای سخنرانی حرفه ای تر

اجازه بدهید در تکمیل این مقاله به 22 نکته کوتاه، ساده، دو سه خطی برای سخنرانی حرفه‌ای‌تر و موثرتر اشاره کنیم.

1. از عبارات من درآوردی استفاده نکنید

حتما خیلی وقت ها دیده اید که برای به خاطرسپاری بهتر کلمات و واژه های ترکیبی، ابتدای آنها را کنار هم می‌گذارند. اما اگر این کار را به خوبی انجام ندهید و از ترکیبات گنگ و نامفهوم استفاده کنید، حضار را گیج می کنید. بهتر است در سخنرانی خود از این عبارات ساختگی کمتر یا به صورت بهتری استفاده کنید.

2. از مخفف ها، کم استفاده کنید

استفاده صحیح و به جا از عبارات مخفف، باعث می شود که از تکرار عبارات طولانی جلوگیری شود. مثل ناجا که می شود نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران! با این حال استفاده افراطی از آنها کیفیت سخنرانی تان را کاهش می دهد.

3. جملات طولانی و پیچیده به کار نبرید

وقتی از جملاتی به کار می برید که سنگین و پیچیده است، ممکن است این تصور ایجاد شود که به مباحث سخنرانی خود تسلط کافی ندارید.

4. تلفنتان زنگ نخورد!

این یکی حرکت خیلی ضایعی است! در حین سخنرانی، احتمالا بهتر از هرکسی می‌دانید که دست زدن به گوشی موبایل چه اندازه به شعور مخاطبین توهین می کند! راستی به همسرتان هم حتما یادآوری کنید که چه ساعتی وسط جلسه سخنرانی هستید که برای خرید نان به شما زنگ نزند!

5. فلک را سقف بگشایید و طرحی نو دراندازید!

مردم گوششان از حرف های تکراری پر است. اصالت خود را با گفتن حرف های تازه و نو نشان دهید. بد نیست چندتا جمله مخصوص خودتان هم داشته باشید؛ مثلا آقای بهرام‌پور، مدرس فن بیان همیشه در ابتدای سخنرانی اش این جمله را به کار می برد: «به نام آنکه هستی نام از او یافت، فلک جنبش زمین آرام از او یافت» این یک مارک یا مهر مخصوص ایشان است و همه با شنیدن این عبارت به یاد او میفتند.

بخوانید:

جملاتی برای شروع سخنرانی

6. نمودارهای پیچیده را کنار بگذارید

معمولاً برای خلاصه سازی مطالب از نمودار یا چارت استفاده می شود. اگر نمودارهایی استفاده می کنید که نیاز به توضیح مفصل دارد، بهتر است آن را روی تخته وایت برد کم کم رسم کنید.

7. زیاد از خودتان یا سابقه شرکتتان حرف نزنید

معمولا حضار آمده اند تا چیزهای جدیدی یاد بگیرند؛ بنابراین واقعا به محتوای سخنرانی خود دقت کنید، آن را  پر و پیمان انتخاب کنید. بدانید که آنها تمایل چندانی برای اینکه سابقه شرکت شما را بشناسند و به حرف های شخصی شما گوش بدهند ندارند.

8. آمار غلط ندهید

جامعه ما و شبکه های اجتماعی، پر از آمارهای غلط است. لطفا شما بیشتر از این مردم را به اشتباه نیندازید. برای اینکه به این دام گرفتار نشوید، تمام منابع سخنرانی خود را از مراجع بسیار معتبر و خلل ناپذیر تهیه کنید و از قبل حسابی تحقیق کنید و آماده شوید.

9. زمان سخنرانی تان خیلی طولانی نشود

زمان زیاد سخنرانی، مخاطبین را خسته می کند. اگر واقعا مطالبتان زیاد است، در حین سخنرانی حتما هر بیست دقیقه ورزشی کوتاه به حضار بدهید یا هر یک ساعت یک‌بارپذیرایی مختصری  برای آنان در نظر بگیرید. 

چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

10. اطلاعات کافی به حضار بدهید نه اضافی

ارائه حجم زیادی از اطلاعات به مخاطب، آنها را گیج می کند. همین!

11. اسلایدهای حرفه ای ارائه کنید

اسلایدهای زیبا و شکیل با عکس های بسیار با کیفیت می تواند مخاطبین را هیجان زده کند.عکس های بسیار با کیفیت برای پاورپوینت استفاده کنید. هنگام جستجو در گوگل برای انتخاب عکس، حتما در قسمت tools تیک مربوط به انتخاب عکس هایی با کیفیت بالا را فعال کنید تا بهترین عکس ها انتخاب شود. روی پرده هم احتمالا کمی از کیفیت عکستان کاسته می شود. در سایت هایی مثل  فری پیک هم عکس های فوق العاده ای پیدا می کنید.

در مورد پاورپوینت، لینک های زیر به خوبی شما را راهنمایی می کند:

پاورپوینت چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

ساخت پاورپوینت حرفه ای

فیلم آموزشی اصول ساخت پاورپوینت حرفه ای

12. میکروفن خودتان را قبل از آغاز سخنرانی تست کنید

حواستان به میکروفن باشد تا در هنگام سخنرانی صدای ناهنجار ندهد یا قطعی نداشته باشد. میکروفن خراب، کاملا روی اعصاب حضار می رود. این مقاله در مورد مدیریت بحران در سخنرانی را هم بخوانید: 

مدیریت بحران در سخنرانی

13. کلمات و عبارات نامفهوم مثل سم است

عدم تسلط به سخنرانی باعث می شود که دائماً بگویید «اممم» یا «عههههه». در این صورت احتمالا مردم فکر می کنند که شما تسلط کافی ندارید و دائماً تپق می زنید. بخوانید:

 حذف تکیه کلام و صدای اِ هنگام صحبت کردن

نکات-کوچک

14. ده ثانیه حیاتی!

شما ده ثانیه در ابتدای سخنرانی فرصت دارید تا کاملاً حواس مخاطب را به خود جلب کنید. پس ده ثانیه از چکیده سخنرانی و نکات جذاب خود را برای این مدت آماده کنید. در غیر این صورت حواس مخاطب پرت می شود.

15. در ایجاد انگیزه در مخاطبین توانا باشید

یک سخنرانی خوب، سخنرانی‌ای است که مخاطبین را تشویق کند و واکنش آنها را برانگیزد.

مثلا تمرینات عملی در حین سخنرانی ایجاد کنید و از مخاطبین بخواهید انجام دهند. تمرینات دو نفره مناسبی تدارک ببینید؛ مثلا از مخاطبین در حین سخنرانی بخواهید یک تیم دو نفره  تشکیل دهند و باهم فعالیت‌هایی مثل مرور مطالب را انجام دهند.

سخنرانی

16. خلاصه ای از سخنرانی آماده کنید

اگر محتوای سخنرانی تان مفید است، آن را در یک دفترچه بسیار کوتاه و جذاب از قبل آماده کنید و بین حضار توزیع کنید. این کمک می کند که هم مخاطبین در حین سخنرانی شما را دنبال کنند و هم بعدا در منزل آن را ببینند و یادشان بیاید که سخنرانی حرفه‌ای داشتید.

17. عذر و بهانه های شخصی نیاورید

عذر و بهانه هایی مثل «امروز کمی کسالت دارم» نمیتواند آماده نبودنتان برای سخنرانی را توجیه کند. سطح انتظار مخاطبین را پایین نیاورید.

18. از روی اسلایدها روخوانی نکنید

مخاطبین شما همگی سواد کافی دارند؛ بنابراین اسلایدهایتان را به صورت انشا درنیاورید. اسلایدها باید تنها حاوی تیتر باشند. بقیه توضیحات را شما هستید که می دهید. پس هم حواس مخاطبین را با انشای اسلایدی پرت نکنید. این نشان دهنده عدم آمادگی شما هم می‌باشد.

19. اگر سمینار معارفه نبود، تبلیغ نکنید یا لااقل مخفیانه و نامحسوس تبلیغ کنید

این موضوع را کاملا آموزش ببینید که چگونه تبلیغ کنید. اگر محصول آموزشی یا کارگاه هایتان را میخواهید تبلیغ کنید آن را به صورت نامحسوس و در حین سخنرانی ارائه کنید. البته در صورتی که سمینار شما معارفه یک محصول یا دوره باشد،

به هر شکلی که دلتان بخواهد حتماً می توانید تبلیغ کنید. 

20. اسلایدها را نخوانده رد نکنید

حتی اگر زمان کمی دارید و باید هرچه سریع تر سخنرانی را به پایان برسانید، اسلایدها را نخوانده رد نکنید. سعی کنید زمان بندی سخنرانی خود را به گونه ای تنظیم کنید که به صورت ناقص تمام نشود.

21. سوالات دشوار طرح نکنید

وقتی سوالات بی مورد و دشوار طرح کنید که هیچکس نتواند جواب بدهد، پس شما هیچ مشارکت سازنده ای در مخاطبین ایجاد نکرده‌اید. تازه با این کار آنها را سردرگم می کنید. بنابراین فقط در دو سه مورد حضار را مشارکت دهید. نه اینکه هرلحظه از آنها سوال بپرسید.

22. پشتوانه علمی مطالبتان را چک کنید

مطالبی بدون پشتوانه علمی به شدت می تواند به اعتبار شما آسیب برساند. حواستان باشد که حتما از پشتوانه علمی داشتن مطالبتان اطمینان حاصل کنید.

به نظر شما چه موارد دیگری باعث می شود سخنرانی و فن بیان ما حرفه‌ای‌تر شود؟ لطفا در بخش نظرات پایین همین مقاله برای ما بنویسید.


در این دوره رایگان سخنرانی و فن بیان شرکت کنید:

آموزش فن بیان


رمز یک سخنرانی رویایی چیست؟

آیا می‌دانید مسئله اصلی خیلی از ما در آموزش چیست؟ این که تعداد معدودی از ما از آموزش توقع یک معجزه داریم! مثلاً در یک کارگاه آموزش سخنرانی توقع داشته باشیم پس سه ساعت آموزش، خطابه‌هایی فصیح‌تر از ارسطو و فن بیانی شیواتر از برترین سخنرانان طول تاریخ داشته باشیم!

به عنوان مثال استیو جابز هیچ کار خارق‌العاده‌ای انجام نمی‌داد! او فقط به زیبایی مخاطبان را مورد خطاب قرار می‌داد، از مثال و قیاس به خوبی و به جا استفاده می‌کرد. هر چه را که لازم بود برای مخاطبان به تصویر می‌کشید! درست مثل یک نمایش! او داستان تعریف می‌کرد و متناسب مخاطبانش لباس می‌پوشید. او یک انسان موفق بود که برای هر سخنرانی خود طبق گفته Nancy Duarte  استاد طراحی سخنرانی، حداقل 90 ساعت وقت می‌گذاشت! یعنی بیش از 15 روز کاری تقریباً کامل!

اما جالب است برخی افراد دنبال یک معجزه می‌گردند! می‌خواهند در روش‌های جلب توجه عصایی جادویی بیرون بیاید و آنان را سِحر و جادو کند!

خیلی از افراد دوست دارند این چنین بشنوند: 10 بار قبل از سخنرانی «اجی مجی لاترجی» را تکرار کنید تا کلامتان فصیح شود و مخاطبان شیفته شما شوند! می‌خواهند بشنوند قرصی که کنار جزوات آموزشی شماست، شما را در سخنرانی روئین‌تن می‌کند و دیگر هیچ‌گاه از سخنرانی نخواهید ترسید! در واقع گویا نمی‌خواهند واقعیت را بپذیرند! نمی‌خواهند بپذیرند که برای هر دقیقه از سخنرانی، باید ساعت‌ها وقت گذاشت. نمی‌خواهند بپذیرند، برای جلب توجه مخاطبان فقط و فقط باید از خواسته‌های آنها صحبت کرد و به نیازهایشان توجه کرد.

 آنچه  در داشتن یک سخنرانی رویایی دخیل است این است که: باید نکات کلیدی سخنرانی را یاد گرفت و سپس ده بار، صد بار و هزاران بار تمرین کرد. یعنی همه چیز به خود ما و تمرینات ما بستگی دارد. باید برای آن آموزش ببینید، تلاش و تمرین کنی؛ تا به مرور در سخنوری و بیان شما تغییرات چشمگیری ایجاد شود.


 3 مهارت سخنرانی برای ایجاد جذابیت سخنرانی

یکی از اصلی‌ترین مهارت‌های سخنرانی برای هر سخنران، ایجاد جذابیت در سخنرانی است. در این بخش از مقاله قصد داریم به روش‌ها و مهارت‌هایی بپردازیم که چطور جذابیت سخنرانی افزوده شود و مخاطبان از مهارت سخنرانی ما لذت ببرند.

وقتی صحبت از مهارت سخنرانی به میان می‌آید بدون شک یکی از اصلی‌ترین مهارت‌ها، مهارت ایجاد جذابیت سخنرانی است. منظور ما از جذابیت سخنرانی این است که کاری کنیم تا مخاطبان سراسر صحبت ما را با علاقه گوش کنند و نه تنها برای تمام شدن برنامه لحظه شماری نکنند بلکه اصلاً متوجه تمام شدن زمان کلاس نیز نشوند! برای ایجاد جذابیت در سخنرانی باید از سه مهارت زیر استفاده کنیم و آنها را در صحبت خود به کار ببریم:

– مهارت داشتن هیجان در سخنرانی

– مهارت داستان گویی در سخنرانی

– مهارت کاربردی ساختن موضوع سخنرانی

1- مهارت داشتن هیجان در سخنرانی

اگر ما یک سخنرانی داشته باشیم که از ابتدا تا انتها سخنران شروع کند با انرژی خیلی خیلی زیاد و تن صدای خیلی خیلی بلند صحبت بکند، بعد از یک مدت حتی این انرژی و تن صدای بلند، ما را هم خسته می کند. گاهی اوقات لازم است که زمان سخنران سرعت خودش را کم بکند، مکث کند و یک مقدار آرام صحبت کند.  همین فراز و فرودها هستند که می توانند سخنرانی ما را زیبا کند و اگر ما همیشه با یک ریتم، با یک تن، با یک سرعت، همه چیز را بیان بکنیم مطمئناً خیلی خیلی خسته کننده خواهیم بود.

اگر همه چیز به صورت یکنواخت باشد، حتی اگر در بالاترین سرعت، با بیشترین هیجان هم که باشد بعد از یک مدتی تکراری می شود و این هنر ماست که سعی کنیم دوره‌های متناوبی را درنظر بگیریم که بتوانیم هم خیلی آرام و با آرامش صحبت کنیم. گاهی هم هیجان خیلی خیلی بالایی داشته باشیم.

2- مهارت داستان گویی در سخنرانی

یکی از مهم‌ترین مهارت‌ها در سخنرانی، مهارت داستان ‌گویی و قصه‌پردازیست. به قدری این موضوع در سخنرانی اهمیت دارد که کارگاه‌ها و دورهایی در سراسر جهان برای آموزش مهارت قصه‌گویی برگزار می‌گردد تا افراد با اصول و تکنیک‌های آن آشنا شده و در صحبت‌های خود از این مهارت استفاده کنند.

در تحقیقی که در دانشگاه استنفورد انجام شده بود از سخنرانی که دانشجویان دانشگاه ایراد کرده بودند مطالبی که در ذهن مخاطبان باقی مانده بود 65% موضوعاتی بودند که با داستان همراه بود و فقط 5% آمار و ارقام در ذهن مخاطب مانده بود. از همین تحقیق می‌توان به اهمیت داستان‌پردازی در سخنرانی پی برد.

داستان به ایجاد هیجان در سخنرانی نیز کمک کرده و صحبت را از یکنواختی خارج می‌کند و باعث جلب توجه مخاطب خواهد شد. هرچه داستان با جزئیات بیشتری مطرح گردد، اثرپذیری و ماندگاری بیشتر خواهد داشت.

باید داستان‌های مرتبط با موضوع صحبت را پیدا کرده و در سخنرانی از آنها استفاده کنیم. شروع صحبت با یک داستان می‌تواند از همان ابتدا توجه مخاطب را به ما جلب کند و باعث جذابیت بیشتر صحبت گردد.

حتماً قبل از سخنرانی داستان مورد نظر خود را تمرین کنید تا نکات مهمی که در داستان مورد نظر شماست را بتوانید با تسلط و دقت بیشتری بیان کنید. به خاطر داشته باشید که حتی در سخنرانی‌های علمی و آموزشی نیز می‌توان از داستان استفاده کرد و مطمئناً تأثیر بیشتری بر مخاطب خواهد گذاشت.

روش‌های جذاب کردن محتوای سخنرانی

3- مهارت کاربردی ساختن موضوع سخنرانی

یکی از مهمترین مهارت‌های سخنرانی، کاربردی کردن موضوع می‌باشد. تصور کنید سخنرانی را که پر از مطالب علمی و به‌روز و اصطلاحات مشکل علمی و درنهایت …. مخاطب با این همه مطالب نمی‌تواند ارتباطی برقرار کند. درآخر اگر هم چیزی به یادش مانده باشد یک مشت اصطلاحات خواهد بود که هیچوقت استفاده‌ای نکرده است و شاید از شرکت در چنین سخنرانی پشیمان نیز شده باشد.

مطالب سخنرانی باید به گونه‌ای تهیه گردند که مخاطب در انتها بتواند از صحبت‌های ارائه شده نتیجه‌ای بگیرد و آنها را به صورت عملی در کار، زندگی، تحصیل، ارتباطات و… پیاده‌سازی نماید. بهترین روش کاربری سازی سخنرانی روش Call To Action است. در این روش سخنران در انتهای صحبت، دقیقاً کاری را که مخاطب باید انجام دهد را به طور واضح بیان می‌کند و او را به اقدام عملی دعوت می‌نماید. اغلب سخنرانی‌هایی که دعوت به اقدام واضح ندارند، به زودی فراموش خواهد شد و مخاطب احساس خواهد کرد که چیزی از صحبت مفید نبوده است.

در کاربردی سازی سعی کنید از گفتن کلمات انتزاعی و دور از ذهن خودداری نمایید و از کلمات مملموس و واضح استفاده کنید تا دقیقاً مشخص باشد منظور شما چیست. پس برای ایجاد جذابیت در صحبت خود حتماً به کاربردی سازی موضوع دقت نمایید و مخاطب را در نحوه و روش استفاده عملی از  صحبت، راهنمایی کنید.


چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟ 10 روش دیگر

چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟ آیا تا به حال فکر کرده اید که چگونه یک موضوع خشک و کسل کننده را جذاب ارائه کنید؟ اخیراً گارگاهی برای کارمندان یک شرکت خصوصی داشتم که موضوع صحبتم در خصوص مهارت های مشتری مداری بود. خب این موضوع خیلی جذابی نبود اما به عنوان سخنران باید کاری می کردم که مخاطبان از صحبت خسته نشوند و میخکوب صحبت های من باشند. جالب است بدانید که در انتهای سخنرانی مدیر مجموعه با چهره ای خندان و سرشار از احساس رضایتمندی سمت من آمد و تشکر کرد از اینکه چنین موضوعی را اینگونه برایشان ارائه کردم. می خواهید بدانید که چگونه این کار را انجام دادم؟

در این جا 10 روش را با شما به اشتراک می گذارم که چگونه موضوعی که خسته کننده است را به روشی ارائه دهیم تا مخاطبان میخکوب صحبت هایمان شوند.

1. قبل از شروع سخنرانی با مخاطبان تعامل داشته باشید

ده دقیقه قبل از شروع سخنرانی زمان بگذارید و با مخاطبان صحبت کنید. این کار کمک می کند تا یک دید کلی در خصوص مخاطبان تان کسب کنید. همچنین می توانید از اطلاعاتی که کسب کردید برای شروع صحبت خود استفاده کنید و نکاتی مرتبط با آن ها بیان کنید. انجام این کار جهت برقراری ارتباط اولیه با مخاطب بسیار خوب است.

-نظرسنجی کنید. مدتی قبل از سخنرانی تان مثلاً دو الی سه هفته قبل یک فرم شامل سوالاتی مرتبط با موضوع به آن واحد برگزار کننده ارسال کنید تا اطلاعاتی از مخاطبان بگیرید. کسب اطلاعات از مخاطبان باعث می شود که آن ها نسبت به چیزی که می خواهید ارائه دهید هیجان زده شوند و بیشتر دقت کنند. همچنین کمک می کند تا به خواسته‌ها و مشکلات و موضوعات مربوط به مخاطبان توجه کنید و راجع به آن ها صحبت کنید.

2. محتوای مناسب شامل داستان، مثال، داده های مهم است

اطلاعاتی شامل مثال ها و داستان های مرتبط با موضوع صحبت باعث می شود که محتوای یک سخنرانی آماده شود. داستان به ایجاد هیجان در سخنرانی نیز کمک کرده و صحبت را از یکنواختی خارج می‌کند و باعث جلب توجه مخاطب خواهد شد. بایدد داستان‌های مرتبط با موضوع صحبت را پیدا کرده و در سخنرانی از آنها استفاده کنیم. بهتر است که 10 درصد این داستان ها و مثال ها مرتبط با همان مجموعه باشد و من دقیقاً با اطلاعاتی که  از مجموعه کسب کردم توانستم نکات مهم شان را با محتوای صحبتم مرتبط کنم و این کار کمک می کند تا مخاطب به خوبی با موضوع درگیر شود.

3. سه نقطه مهم را پوشش دهید

مخاطبان در یک مدت کوتاهی قادر نیستند اطلاعات زیادی را در ذهن شان به خاطر بسپارند. پس سه نکته خوب است! همچنین بهتر است که صحبت واضح و روشن باشد تا مخاطب سریع متوجه شود.

4. بیان بازخورد حرکات مخاطبان

من در کارگاه هایم اغلب صحبتم را با یک داستان شروع می کنم اما در این کارگاه تصمیم گرفتم با توضیح حرکت یکی از مخاطبان صحبتم را آغاز کنم. ایمیل یکی از مخاطبان را روی صفحه پروژکتور به نمایش درآوردم و سپس از یکی از مخاطبان خواستم که با صدای بلند آن را بخواند و در انتها از آن ها خواستم که تعداد اشتباهات این فرد را پیدا کنند.

بعد از انجام این فعالیت از آن ها خواستم که بگویند که هر کدام چه تعداد اشتباه پیدا کرده اند و برای فردی که بیشترین اشتباه را پیدا کرده بودیم دست زدیم. به عنوان مثال این کار کمک می کند که در ابتدای صحبت با مخاطب یخ شکنی صورت گیرد و مخاطبان علاقه مند باشند تا بفهمند موضوع اصلی چیست و چرا چنین کاری انجام شد.

 


در این دوره رایگان سخنرانی و فن بیان شرکت کنید:

آموزش فن بیان


 

5. بسته به زمان کارگاه فعالیت ها را اجرا کنید

این فعالیت ها به شش دسته تقسیم می شوند که در این جا تصاویری از کارگاه های قبلی را جهت فهم بهتر مطالب برای شما نمایش داده ایم.

– فعالیت های فردی. بازی پانتومیم به زبان بدن افراد کمک می کند و در این جا شرکت کنندگان در حال انجام این فعالیت هستند.

 

چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

– فعالیت با بغل دستی ها. تیزحسی برای یک سخنران خوب لازم است و صد البته مهارتی است اکتسابی، روش‌های زیادی هم برای تیز کردن این مهارت وجود دارد. حتی بازی‌های قدیمی‌ای مثل گل یا پوچ که در حال حاضر شرکت کنندگان در حال انجام این بازی هستند.

 چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

 

– فعالیت های گروهی بین تمامی شرکت کنندگان. این تمرین تنفسی در زمان هایی که مخاطبان کمی کسل می شوند کمک می کند که اکسیژن زیادی به مغز برسد و بدن شاداب تر و مغز آماده تر شود.

 چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

– فعالیت گروهی کوچک. مثلاً در جلسات سخنرانی افراد در گروه های کوچک قرار می گیرند و هر فرد جلوی هم گروهی هایش  راجع به موضوعی که آماده کرده است سخنرانی می کند. این نمونه ای از فعالیت های گروهی در دوره یکساله مدرسه استادی می باشد.

 

 چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

 

-بحث گروهی بزرگ. برای مخاطبان راحت تر است که نظرات شان را در یک گروه بزرگ با دیگران به اشتراک بگذارند. این گروه بزرگ شامل تمامی مخاطبین می باشد. جلسات بارش فکری در طول سخنرانی بسیار خوب است زیرا طبق قوانین بارش فکری نظراتت افراد مورد نقد و بررسی قرار نمی گیرد و فقط از جانب افراد بیان می شود.

 چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

– برگزاری مسابقه. اگرچه که این کار باید بسته به موضوع و شرایط سخنرانی و مخاطبانش انجام شود اما رقابت بین مخاطبان بسیار تاثیرگذار است. به طور مثال در یکی از جلسات دوره استادی مسابقه ای طراحی شد و در آن از شرکت کنندگان خواسته شدد که به کمک وسایلی یک محافظ برای تخم مرغ بسازند. روش این بود که گروه های 5 نفره با استفاده از چسب نواری و سیخ هایی چوبی یک سازه محافظ برای تخم مرغ درست کنند و در انتها با پرتاب این سازه از ارتقاع حداقل 3 متری هر تخم مرغی سالم ماند آن گروه برنده خواهد شد.

 چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

فعالیت های مخاطبان نیز می تواند شامل پرسیدن سوالاتی از این دست باشد که چه نکاتی را یاد گرفتند و به نظرشان کدام مطالب سخنرانی مهم بود؟

6. ایجاد تغییرات در حین سخنرانی

من هیچ وقت قبل از صحبتم ترتیب نمی دهم که در چه زمانی کدام فعالیت ها را انجام دهم، بلکه همیشه یکی سری کار عملی دارم و بسته به زمان و بازخوردهایی که از مخاطبم دریافت می کنم آن ها را عملی می کنم.

7. ایجاد شرایط طنز در سخنرانی

طنز می تواند از قبل برنامه ریزی شود و یا در لحظه رخ دهد. در پاورپوینت سخنرانی ام یک اسلاید دارم که در آن از مخاطبان خواستم بعد از شمردن عدد سه نام حیوانی که در اسلاید مشاهده می کنند را فریاد بزنند.

صبر کن، 1، 2،… که ناگهان یکی از شرکت کنندگان اسم حیوان را فریاد زد!

این کار باعث خنده تمامی مخاطبان شد.

بخوانید:

چطور شوخ طبع باشیم و دیگران را بخندانیم؟

8. ساده اما ارائه ای تاثیرگذار داشته باشید

مراقب باشید که در طول سخنرانی تماماً صحبت نکنید، زیرا حتی اگر بهترین حرف‌های دنیا را هم داشته باشید مطمئن باشید که با زیاد صحبت کردن ارزش آن را کم خواهید کرد. برخی مخاطبان فرصت نمی کنند که تمامی مطالب را در جزوه هایشان یادداشت کنند و استرس ننوشتن برخی نکات باعث می شود که از ادامه صحبت باز بمانند.

9. از تصاویر جذاب در پاورپوینت خود استفاده کنید

بهتر است که تصاویری را انتخاب کنید که مرتبط با موضوع است و کمک به فهم بهتر مطالب می کند.

 

10. call to action یا دعوت به اقدام

می خواهید که در انتهای صحبت مخاطبان چه کاری انجام دهند؟

مطالب سخنرانی باید به گونه‌ای تهیه گردند که مخاطب در انتها بتواند از صحبت‌های ارائه شده نتیجه‌ای بگیرد و آنها را به صورت عملی پیاده‌سازی نماید. بهترین روش Call To Action است که در این روش سخنران در انتهای صحبت، دقیقاً کاری را که مخاطب باید انجام دهد را به طور واضح بیان می‌کند و او را به اقدام عملی دعوت می‌نماید.

اغلب سخنرانی‌هایی که دعوت به اقدام واضح ندارند، به زودی فراموش خواهد شد و مخاطب احساس خواهد کرد که چیزی از صحبت مفید نبوده است. من برای این کارگاه یک نظرسنجی آماده کرده بودم به همراه یک وبینار که قرار بود دو هفته بعد از کارگاه برگزار شود. این کار باعث شد که آن ها روی مطالبی که برایشان ارائه کرده بودم تمرکز کنند تا برای وبینار آماده باشند. در وبینار از مطالب ارائه شده در کارگاه بسیار کمک گرفتم.

امیدوارم که با به کارگیری این مطالب و نکات گفته شده سخنرانی های جذابی را ارائه دهید.

متشکرم…


 

بسته جامع سخنرانی و فن بیان – نسخه تازه! 

یکی از مهم‌ترین ملزومات برای داشتن سخنرانی و فن بیان جذاب، این است که اصلا تکنیک‌های فن بیان و سخنرانی را بلد باشید! این دوره جدید و کاربردی و علمی را از دست ندهید:

روی تصویر کلیک کنید 

این دوره به تازگی ضبط شده، کاربردی، علمی و کامل است!

دوره فن بیان بیشتر ازیک

 چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟

پیام

اگه می‌خوای از کسب‌و‌کار خودت به درآمد برسی، ارتش تک نفره خودت رو بساز!

Picture of آرمان مهراوران

آرمان مهراوران

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۲ دیدگاه دربارهٔ «چگونه سخنرانی جذاب ارائه کنیم؟ 7 اصل مهم سخنرانی جذاب»

    1. پشتیبانی بیشتر از یک.

      همراهیتون باعث افتخاره؛ خوشحالیم که اهل آموزش هستید.

      بیشتر ازیک نفر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا