کمرویی روی زندگی ما انسانها تاثیر منفی زیادی دارد. چه زمانی که قصد برقراری ارتباط تازه داشته باشیم، چه وقتی بخواهیم در محل کار خودمان را نشان بدهیم و چه در 1000 شرایط دیگر! کمرویی مثل سرطان موقعیتهای زندگی ما را در خودش میبلعد و تا زمانی که برای درمانش کاری نکنیم، قطعا این بیماری فقط رشد میکند.
در این مقاله بعد از اینکه فهمیدیم خجالت و کمرویی چیست، با دلایل آن آشنا شده و نحوه درمان کمرویی در کودکان و بزرگسالان را بررسی میکنیم.
قبل از خواندن این مقاله توصیه ما تماشای این ویدئو از پیام بهرام پور درباره دلایل و درمان کمرویی کودک و بزرگسال است:
کم رویی چیست؟ تعریف کمرویی
اگر بهدنبال تعریف کمرویی هستید، این تعریف مناسبی است:
کمرویی، احساس ترس یا ناراحتی ناشی از برخورد با دیگر افراد، بهویژه در موقعیتهای جدید است. این احساس ترس اغلب تا جایی پیش میرود که حتی روی رفتار و گفتههای فرد تاثیر گذاشته و اجازه ندهد او رفتار سالمی داشته باشد.
حالا اجازه بدهید کمی بهزبان ساده صحبت کنم:
کم رویی یک ویژگی شخصیتی است. افرادی که این ویژگی را داشته و به آن مبتلا باشند، اغلب هنگام برخورد با دیگر انسانها و در ارتباط عادی با آنها، با مشکلاتی مثل نگرانی، تنش، احساس بد و… روبرو میشوند. حتی در صورتی که فرد بسیار کمرو یا خجالتی باشد، ممکن است در ارتباطاتش به علائم فیزیکی مثل سرخ شدن صورت، عرق کردن، تپش قلب و سوزش معده برخورد کند!
البته اصولا اغلب انسانها کمرو هستند، اما مشکل از جایی شروع میشود که فرد در مقابل دیگران کمرویی شدیدی داشته باشد. چراکه در این شرایط ممکن است با مشکلات زیادی در زندگی عاطفی، کاری و… خودش روبرو شود.
با توجه به اینکه ارتباطات نقش بسیار تاثیرگذاری در موفقیت انسان دارد، خیلیها حتی کمرویی را یکی از مهمترین دلایل عدم موفقیت میدانند.
انسان کمرو کیست؟
آیا کمرویی همان درونگرایی است؟
بعضی از انسانها ممکن است درونگرا باشند در حالی که اصلا کمرو نیستند! انسانی که درونگراست، ترجیح میدهد از بینِ بودن در جمع و بودن در تنهایی، تنهایی را انتخاب کند. اما در عین حال اگر این فرد خجالتی و کمرو نباشد، به هیچ عنوان در ارتباطات روزمره خود به مشکل نمیخورد و از بودن در جمع ترسی ندارد.
بنابراین، درونگرایی به معنی کمرو بودن نیست اما خب یک انسان درونگرا هم ممکن است در عین حال، کمرو و خجالتی بوده و نتواند در تعاملات اجتماعی، قوی ظاهر شود و البته برعکس.
دلایل کمرویی چیست؟
ببینید، کمرویی انسان دلایل زیادی دارد. برخی از تحقیقات میگویند که بهطور کلی 15 درصد از نوزادان با گرایش به کمرویی متولد میشوند! در واقع آنها تفاوتهای بیولوژیکی با افراد عادی در مغزشان دارند که باعث میشود بیشتر از بقیه کمرو و خجالتی باشند.
اما مهمتر از این، باید بدانیم که کمرویی بیشتر تحت تاثیر تجربه انسان به وجود میآید! تا امروز روانشناسان این را باور دارند که کمرویی انسان به رفتاری برمیگردد که والدین و دیگر بزرگسالان در کودکی با او داشتهاند. مثلا اغلب والدینی که دیکتاتور هستند و همینطور والدینی که سعی در محافظت بیش از حد از کودکان میکنند، فرزندان کمرو و خجالتی بار میآورند.
چراکه کودکان این والدین در بیشتر مواقع حق ندارند چیزهایی که باید را تجربه کرده و به این ترتیب مهارتهای اجتماعیشان رشد پیدا نمیکند.
اما علاوه بر والدین، جوامع دیگری مثل مدرسه، محله، مهد کودک و خود جامعه هم روی کمرو شدن و نشدن فرد تاثیر زیادی دارد. مثلا کودکانی که در مدرسه مورد زورگویی قرار میگیرند، ممکن است بیشتر از بقیه در معرض کمرو شدن باشند.
حتی اگر از کودکی بگذریم، بعضی مطالعات میگویند تحقیر شدن یک فرد بزرگسال در محیط کار و در دیگر محیطها هم روی او تاثیر منفی زیادی دارد.
کدام کودکان کمرو هستند؟
اگر به عنوان یک پدر یا مادر مسئولیتپذیر به فکر بررسی شرایط کمرویی کودک خودتان هستید، در صورتی که فرزندتان این نشانهها را دارد، باید سریعا برای درمان اقدام کنید:
- دائما ترس و اضطراب دارند، مخصوصا در شرایط جدید.
- به هیچ عنوان دوست ندارند در جمع از کنار شما تکان بخورند.
- نمیتوانند به این راحتیها دوستی پیدا کنند.
- بقیه به آنها زور میگویند و نمیتوانند از خودشان دفاع کنند.
- ممکن است گاها رفتار پرخاشگرانه نشان دهند.
چطور کم رویی را درمان کنیم؟
خب، به بخش اصلی مقاله رسیدیم. ببینید، اگر بهدنبال یک درمان برای کمرویی فرزند خودتان میگردید، حتما مقاله درمان کمرویی کودکان را بخوانید. در این مقاله چندین راهکار و بازی مختلف به شما آموزش داده شده که میتوانید به کمک آنها کمرویی را در کودکان از بین ببرید.
اما اگر درمان کمرویی را برای خودتان میخواهید، علاوه بر مطالعه ادامه همین مقاله، میتوانید مقالات درمان کمرویی و… را هم بخوانید. همینطور دوره شهامت در سایت بیشتر از یک نفر که تا الان بیشتر از 1 هزار شرکتکننده داشته بهترین راه حلی است که برای این مشکل میشناسم. در هر حال، به سراغ راهکار اول برویم:
1_ امروز کمی بهتر باشید
من نمیدانم کمرویی شما چقدر است، ممکن است یک نفر حتی از دیدن یک همسن و سال خودش بترسد و یکی دیگر صرفا از رفتن در موقعیتهای جدید خجالت بکشد.
حتما بخوانید:
2_ تمرین سخنرانی کنید
خیلی از ما به دلیل مهارت کمی که در صحبت و بیان داریم، از برخورد با دیگران میترسیم. خب قطعا در این شرایط بهبود فن بیان، کمک میکند اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده و راحتتر کم روییمان را کاهش بدهیم. بنابراین پیشنهاد میکنم روزانه حداقل 10 دقیقه برای بهبود فن بیانتان زمان بگذارید. چطور؟
برای شروع میتوانید در دوره رایگان فن بیان شرکت کنید، همینطور میتوانید 5 دقیقه در مورد موضوعی مرتبط به کسب و کار یا زندگیتان صحبت کرده، صدایتان را ضبط کرده و سعی کنید بعد از گوش کردنش، ضعفهایتان را در دفعه بعد بهبود بدهید.
3_ ادایش را در بیاورید!
اصولا انسانهای کمرو و خجالتی، خیلی نسبت به خودشان بدبین هستند. آنها تصور میکنند صدای بدی دارند، ظاهر و تیپشان خوب نیست و… . برای اینکه بتوانید این تصور بد را از خودتان از بین ببرید، میتوانید ادای انسانهای پراعتماد به نفس را دربیاورید! کافی است صرفا از امروز موقع صحبت کردن کمی صدایتان را بلند کنید و همینطور کمی هم در حالت ایستادن و راه رفتنتان تغییر ایجاد کرده و صافتر باشید! (دوستان این کل راهکار NLP و کاملا علمی است.)
سخن پایانی مقاله کم رویی چیست؟
به عنوان کلام آخر، پیشنهاد میکنم حتما برای یادگیری چند نکته بیشتر هم که شده، صفحه دوره شهامت را مشاهده کنید. فقط 20 دقیقه ویدیو رایگان این صفحه مطمئنا چیزهای زیادی را به شما آموزش میدهد.
خب به انتهای مقاله کمرویی چیست رسیدیم. در این مقاله با تعریف کمرویی آشنا شده و بعد از بررسی دلایلش، چند راه از بین بردنش را هم بررسی کردیم. راستی اگر تجربهای در زمینه رفع کمرویی یا اصلا سوالی در این زمینه دارید، در بخش نظرات منتظر شما هستم.
منابع:
مقالات مفید در مورد اعتماد به نفس و رفع خجالت و کمرویی:
9 نشانه و ویژگی مهم افراد خجالتی
چگونه خجالت را کنار بگذاریم؟ 10 تمرین رفع خجالت (+ ویدیو)
راهکارهای “علمی و عملی” افزایش اعتماد به نفس | 7 تکنیک
اعتماد به نفس چیست؟ بهترین راهکار برای افزایش اعتماد به نفس
خجالت و عدم اعتماد به نفس | دلایل | علائم | درمان به زبان علم