بلوک هبلکس (بلوکacc یا بلوک اتوکلاو) نوعی بتن است که به واسطه فرایند تولید به خصوصش، خواص متنوع و بهتری نسبت به بلوکهای آجری و سیمانی ارائه میکند؛ بهعنوانمثال، در مقایسه با بلوکهای سیمانی و آجری، مقاومت فشاری بسیار بالاتری دارد و دو برابر بیشتر در مقابل زلزله مقاومت خواهد کرد. با توجه به مزایای ویژه این مصالح و اشباع نشدن بازار تولید آن در ایران، بسیاری به دنبال برآورد هزینه راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس هستند. راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس در ایران یک سرمایهگذاری قطعی و پرسود خواهد بود.
هزینه راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس چقدر است؟
هزینه راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس به مواردی مانند حجم تولید، مواد اولیه موردنیاز و حقوق کارکنان بستگی خواهد داشت. بهعنوانمثال طبق آخرین بررسیها، برای تولید 100 بلوک هبلکس در روز باید حداقل 3 میلیارد تومان ماشینآلات خریداری کنید. برای برآورد هزینه راه اندازی خط تولید هبلکس، باید هزینههای زیر را باتوجهبه قیمت روز در نظر داشته باشید:
- دریافت مجوز
- سوخت مصرفی
- ایجاد تأسیسات
- خرید دستگاهها
- حملونقل مصالح
- ساختوساز واحد تولیدی
- تعمیر و نگهداری دستگاهها
- استخدام نیروی انسانی حرفهای
- اجاره یا خرید زمین (بین 5 تا 6 هزار متر مربع)
متخصصان معتقدند هزینه راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس حدود 10 میلیارد تومان خواهد بود؛ اما بخش قابلتوجهی از هزینههای خط تولید با کمک یک سرمایه در گردش جبران خواهند شد. در نتیجه، توصیه میکنیم قبل از شروع، حداقل یک مشتری ثابت داشته باشید یا همان اول راه، تمام سرمایهتان را صرف راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس نکنید. باتوجهبه مزایای متعدد این مصالح، محبوبیت بالای آن بین پیمانکاران و عدم تعادل بین عرضه و تقاضای آن در بازار ایران، سرمایهگذاری در این کار کاملاً بهصرفه است و سود تضمینی به دنبال خواهد داشت.
مکان مناسب برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس
مهمترین نکتهای که باید برای انتخاب مکان مناسب جهت راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس در نظر بگیرید، متراژ زمین است. این متراژ باتوجهبه حجم تولید مدنظر شما متفاوت خواهد بود؛ اما باید حداقل 5 هزار مترمربع را در نظر داشته باشید. یکی از مزایای بلوکهای هبلکسی این است که برای نگهداری نیاز به انبار ندارند؛ اما شما برای نگهداری بلوکهای تولید شده، دستگاهها و سایر بخشهای تأسیسات به فضای جداگانهای نیاز خواهید داشت. از طرفی، نوع و اندازه دستگاهها باتوجهبه اهداف تولید شما، بودجه و میزان مهارت کارکنان متفاوت خواهند بود.
در نتیجه، شما به زمینی وسیع نیاز دارید که تعداد دستگاه موردنظر شما را در خود جا دهد و امکان ساخت دیوارهای مستحکم و محوطهای کاملاً بسته را داشته باشد. باتوجهبه قیمت بالای دستگاهها و محصول نهایی، زمین باید در منطقه امن و مناسبی (ترجیحاً گرم و خشک) قرار گرفته باشد.
مزایا راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس
میدانید مهمترین مزیت راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس چیست؟
بلوک هبلکس از معدود مصالحی است که هم برای خریدار بهصرفه خواهد بود هم برای فروشنده!
اما چطور؟
مزایای استفاده از بلوک هبلکس در ساخت و ساز
با اینکه بلوکهای هبلکس کمی گرانقیمت هستند، اما هزینه کلی پروژه را بهشدت کاهش خواهند داد؛ زیرا:
- کاربرد گستردهای دارند و در ساخت دیوارهای داخلی و خارجی باربر و غیر باربر به کار میروند.
- این بلوکها بهجای ملاط سیمانی، از چسب هبلکس استفاده میکنند که صرفه اقتصادی بالایی دارد.
- بلوکهای acc بهواسطه گرما و فشاری که حین ساخت به آنها وارد میشود، استحکام ذاتی بالایی دارند.
- بلوکهای acc، با روش اتوماتیک تولید میشوند و بسیار دقیق و صاف هستند؛ بنابراین نیازی به گچکاری اضافه ندارند.
- استفاده از ملاط لایه ضخیم گرانتر است؛ اما با تلرانس ابعادی کم بلوک acc، استفاده از ملاط لایهنازک تسهیل میشود.
- به علت سهولت برش و شکلدهی بلوکهای acc، اندازه ستون و ضخامت دیوار به راحتی و بدون نگرانی ایمنی کاهش و فضای کف افزایش مییابد.
- با استفاده از این بلوکهای آماده، پیمانکاران به نیروی کار متخصص برای ساختوساز نیازی ندارند و زمان ساخت تا 20 درصد کاهش خواهد یافت.
- با اینکه چگالی بلوک هبلکسی یکپنجم بتن معمولی است، مقاومت فشاری بالایی دارد و میتواند در سازههای باربر (تا ارتفاع 3 طبقه) ایمنی قابل توجهی ارائه دهد.
- در صورت استفاده از بلوک هبلکس در سازههای RCC (هیدرولیکی)، نیروهای زلزله و وزن ساختمان (بار مرده) در تعادل قرار میگیرند و در نتیجه، فولاد و بتن کمتری (کاهش 15 درصدی!) استفاده خواهد شد.
در نظر داشته باشید بلوک هبلکس حدود 3 برابر سبکتر از آجر قرمز است که زحمت کارگران برای تغییر شکل (تراشیدن و برشزدن)، واردکردن پیچ یا میخ، ایجاد فضا برای اتصالات برق و لولهکشی را بسیار کم میکند؛ زیرا تمام این موارد با استفاده از ابزارهای ابتدایی و دستی نیز انجام خواهند شد. این ویژگیها بهخودیخود بخش بزرگی از هزینههای ساختوساز را کاهش خواهند داد.
- بیشتر بخوانید: مهارت های کارآفرینی
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار موفق
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار اینترنتی
- بیشتر بخوانید: اهمیت مدیریت تولید در کسبوکارها
مزایای استفاده از بلوک هبلکس برای ساکنان خانه
این روزها استفاده از بلوکهای هبلکس یک ملاک مهم برای خریداران واحدهای ساختمانی محسوب میشود؛ زیرا:
- به دلیل کاهش هزینههای کلی ساختوساز، هزینه خرید نیز مناسبتر خواهد بود.
- بلوک هبلکس غیرآلی، غیرقابلاحتراق و انفجار است و عایق عالی آتش، صدا و حشرات محسوب میشود.
- برخلاف باور عموم، بلوک هبلکس به دلیل طراحی لایهلایه و پوشش مناسبش، عایق رطوبت و آب نیز خواهد بود؛ منتها در برخی مناطق نیاز به عایقهای اضافی خواهد داشت.
- بلوکهای اتوکلاو با قابلیت غیرقابلاحتراقی خود، بین 4 تا حداقل 6 ساعت در برابر سوختن و هرگونه آتش سوزی مقاومت میکنند و در صورت سوختن، دودهای سمی تولید نخواهند کرد.
- در صورت رعایت اقدامات احتیاطی و نصب صحیح، محصول نهایی حاوی هیچ گاز سمی و بوی نامطبوعی نیست و برای خانههای مسکونی یا افراد حساس مناسب خواهد بود.
- به علت ثبات ابعادی بلوکهای acc، نشت هوا به داخل یا خارج ساختمان تقریبا غیرممکن است و تا حدود 30 درصد در مصرف انرژی خانواده صرفه جویی خواهد شد.
در نتیجه، مهمترین مزیت راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس، طول عمر، عایق و پتانسیلهای بالای آن نسبت به سایر مصالح است که عمر ساختمان را بسیار بالا میبرد؛ بنابراین، امنیت مالی برای سازنده و امنیت جانی برای خریدار فراهم خواهد کرد. ضمن آن که پیمانکاران میتوانند با صرف زمان، هزینه و زحمت کمتر، خانههای مقاومتر و استانداردتری بسازند! به نظر شما، پیمانکاران میتوانند در برابر چنین محصولی مقاومت کنند؟ خیر! بنابراین تقاضای مستمر و همیشگی برای این محصول وجود دارد؛ زیرا ساختوساز هرگز متوقف نخواهد شد.
سایر مزایای راه اندازی خط تولید هبلکس به شرح زیر است:
- برای نگهداری از بلوکها نیازی به انبار ندارید و در فضای باز هم نگهداری میشوند.
- این محصول تاریخ انقضا ندارد و شما میتوانید تا هر زمان که خواستید و بدون نگرانی از افت کیفیت، آنها را در انبار نگه دارید.
- تمام دستگاههای موردنیاز برای تولید این بلوکها توسط تولیدکنندگان داخلی تولید میشوند و نیازی به خرید و جابهجایی دستگاه از خارج کشور نخواهید داشت.
- باتوجهبه محبوبیت جهانی این بلوکها، امکان صادرات آنها نیز فراهم است و به دلیل ارزآوری، سختگیری کمتری در این حوزه وجود خواهد داشت. صادرات این محصول سراسر سود است؛ زیرا شما آن را با مواد و دستگاههای داخلی تولید میکنید و به قیمت روز دلار میفروشید.
مشکلات راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس
بهطورکلی و در یک شرایط ایدهآل، سرمایه اولیه راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس بین 6 تا 9 ماه به سرمایهدار باز خواهد گشت و بعدازاین مدت، مجموعه به سوددهی میافتد. منتها با شرایط اقتصادی حال حاضر، سرمایهگذاران نمیتوانند برنامهریزی مالی دقیقی داشته باشند؛ زیرا با افزایش روزانه قیمتها، مواردی مانند هزینه نگهداری و تعمیر دستگاهها، قیمت مواد اولیه، اجاره زمین، قبضهای انرژی و حقوق کارگران نیز بالا خواهد رفت.
بهاینترتیب، هیچ قطعیتی برای سوددهی مجموعه بعد از 9 ماه وجود ندارد؛ بنابراین، در واقع شما به سرمایهای بیشتر از 10 میلیارد تومان نیاز دارید تا بتوانید تولیدی را تا زمان سوددهی سرپا نگه دارید. افزایش دائمی قیمتها و شرایط اقتصادی روند پیشرفت کار و رسیدن به مرحله سوددهی را بارهاوبارها به تعویق خواهند انداخت و منجر به دلسردی و کاهش انگیزه افراد خواهند شد.
از طرفی، برای تضمین موفقیت راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس، شما نیاز به همراهی و مشاوره یک فرد متخصص در این زمینه دارید که اطلاعات کافی و بهروز درمورد این مسائل داشته باشد. این فرد میتواند با نظارت بر روند کلی کار و جلوگیری از آزمون و خطای معمول این حوزه، از هدررفت منابع زمانی و مالی ذینفعان جلوگیری کند. یک فرد متخصص بهواسطه تخصص، تجربه و روابطی که دارد، فرایند پیشرفت تولیدی را سرعت خواهد بخشید. این مسئله هم در دسته مشکلات مالی قرار میگیرد؛ زیرا یافتن چنین فردی و جذب او در مجموعه، کار سادهای نخواهد بود.
آخرین چالش راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس، دریافت مجوز و پروانه کاری خواهد بود. روند دریافت مجوز راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس مانند هر کسبوکار دیگری، کمی دنگ و فنگ و دوندگی دارد. توجه داشته باشید که مهلت اعتبار این مجوز حدود 6 ماه است که تنها در صورت تأیید کارشناسان و بررسی روند پیشرفت، تمدید خواهد شد. اعتبار پروانه کاری نیز معمولاً ۳ساله است. در نتیجه، ازاینجهت هم محدودیت زمانی برای سوددهی مجموعه خواهید داشت.
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کافی شاپ
- بیشتر بخوانید: راه اندازی تولیدی کیف چه مراحلی دارد؟
- بیشتر بخوانید: راه اندازی خط تولید سنگ مصنوعی
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار با 50 میلیون!
دستگاههای مورد نیاز برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس
برای انتخاب و خرید دستگاههای موردنیاز برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس، اول باید حجم تولید را برآورد کنید و سپس باتوجهبه آن، نوع دستگاه را انتخاب کنید. معمولاً برای شروع، از دستگاههای بلوکزنی دستی استفاده میشود؛ اما اگر بتوانید دستگاههای هیدرولیک و اتوماتیک تهیه کنید، بسیار بهتر است. بهطورکلی، برای خرید و انتخاب دستگاههای اینچنینی، باید با یک متخصص مشورت کنید تا باتوجهبه ابعاد تولیدی، میزان تقاضا و بودجه شما دستگاههای مناسبی انتخاب و خریداری شوند.
در زمان نوشتن این مقاله، ماشینآلات زیر برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس مورداستفاده قرار میگیرند:
- لیفتراک
- دیگ بخار
- میکسر گاز
- الواتور قاشقی
- فیدر سیلیس
- دستگاه اتوکلاو
- جرثقیل سقفی
- قفسههای فلزی
- بلوک هیدرولیک
- دستگاه برش افقی
- میکسر بتن یا بتونیر
- توزین مخزن سیلیس
- دستگاه سنگشکن آهک
- ملاط ساز یا میکسر سیمان
- اتاق بخار برای خشککردن
- شیکر الک یا لرزاننده مکانیکی
- دستگاه درصد بندی ماسه میکرونیزه
این موارد جدا از تأسیسات، امکانات تولیدی برای رفاه کارگران و روشهای حملونقل محصول خواهند بود.
مواد اولیه مورد نیاز برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس
برای اینکه مواد موردنیاز برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس را بررسی کنیم، لازم است کمی با فرایند تولید آن آشنا باشید. بلوک هبلکس یک نوع بتن متخلخل محسوب میشود؛ یعنی حفرههای زیادی در آن وجود دارد و محصول نهایی حاوی حدود 80 درصد هوا خواهد بود.
بهعنوان یک بلوک بتنی (بر پایه سیمان) متخلخل، دو ماده اولیه کلیدی برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس نیاز دارید: خمیر سیمان و عناصر بیاثر. خمیر سیمان حاوی سیمان پرتلند، آب (بسیار کم) و مقداری هوا است. عناصر بیاثر نیز شامل سنگدانههای ریز (ماسه و خاکستر بادی)، سنگدانههای درشت (شن) و سنگ خرد شده یا سرباره خواهند بود؛ اما باتوجهبه یکنواختی بلوکهای acc نسبت به سایر مصالح، از سنگهای دانهدرشت در آنها استفاده نمیشود. به جز این دو مورد، حدود 60 درصد از مواد تشکیلدهنده هر بلوک، سیلیس است که خاصیت غیر قابلاشتعال دارد.
سایر ترکیبات این نوع بلوکها شامل موارد زیر خواهند بود:
- گچ
- آهک
- ماسه سیلیسی
- پودر آلومینیوم
- عوامل هوادهی
- یک افزودنی بتن (برای کمک به ایجاد ساختار متخلخل)
نکته جالبی که در این مورد وجود دارد، این است که تمام مواد اولیه موردنیاز برای راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس
- بهراحتی یافت میشوند،
- بهراحتی در چرخه تولید بازیافت میشوند،
- عمدتاً از مواد بازیافتی (خاکستر بادی و میلگرد) ساخته شدهاند.
سایر مواد اولیه موردنیاز در چرخه تولید ایجاد میشوند؛ بهعنوانمثال، با ترکیب هیدروکسید کلسیم (آهک) و پودر آلومینیوم، گاز هیدروژن و آب تولید میشود. به لطف این گاز و واکنشهای آن، محصول نهایی دارای ساختاری متخلخل و فوم مانند خواهد بود. گاز تولیدی در این چرخه تا ارتفاع 3 میلی متری در داخل مخلوط بالا میرود؛ به همین علت، بلوک هبلکس تا 3 برابر سبک تر از بلوک های سیمانی معمولی خواهد بود.
کلام آخر
شاید برایتان جالب باشد که این فناوری “نوین” در تولید مصالح، از دهه 1920 تابهحال در دسترس است! این مصالح در دهه اخیر بسیار محبوب شدهاند و در سراسر جهان به طور گسترده مورداستفاده قرار میگیرند. به علت ناآگاهی یا عدم استفاده از بلوک اتوکلاو در ساختوسازهای ایران، راه اندازی خط تولید بلوک هبلکس مانند چاه نفتی است که تازه کشف شده باشد؛ هر که زودتر برسد، بیشتر سود میکند!
منابع