خیلی ها می پرسند: «مگه کمال گرایی بده؟ مگه این بده که یه نفر میخواد کامل و بی نقص باشه؟»
حواب اینه: «نه اصلا این بد نیست که یک نفر بخواهد کامل و بی نقص باشد. اما تقریباً غیرممکنه که بتونیم توی هرچیزی بی نقص باشیم. کمال گرایی وقت و انرژی و اعتماد به نفس آدم رو تا حد زیادی میگیره.»
در مقاله پیش رو میخواهیم ببینیم کمال گرایی چه جنبه های مثبتی دارد، چه مواقعی خوب است و از آن چطور برای رشدمان می توانیم استفاده کنیم.
اگر نمی دانید کمال گرایی چیست…
ابتدا برای اینکه ببینیم اصلا کمال گرایی چیست، چند لینک خیلی خوب برای کمال گرایی به شما معرفی می کنیم که به صورت ساده و همراه با مثال های کاربردی، کامل گرایی یا کمال گرایی را توضیح داده است.
کمال گرایی: دشمن اعتماد به نفس – درمان کمال گرایی
می توانید مجدداً به همین مقاله بازگردید و ببینیم چطور می توانیم کامل گرایی مثبت داشته باشیم.
کمال گرایی کجاها و برای چه کسانی خوب است؟
با مطالعه مقالاتی که به شما معرفی شد، از جنبه های منفی کمال گرایی اطلاعات کاملی به دست آورده اید.
حالا میخواهیم ببینیم کمال گرایی اصلا جنبه های مثبت هم دارد یا خیر؟
کمالگرایی در شکل مثبت خودش، میتواند مردم را به سوی دستاوردهایشان هدایت کند و در مواجهه با دلسردیها و موانع، انگیزهای برای ادامه مسیر فراهم کند.
کمالگرایی، در شکل مثبت آن، میتواند انرژی محرکی فراهم کند که به دستاوردهای بزرگ منجر شود.
چند مثال در این زمینه:
مثلاً برای یک محقق علمی و زیست شناسی، توجه خیلی دقیق به جزییات (که برای تحقیقات علمی حیاتی است)، می تواند منجر به کشف یک دارو یا روش درمانی شود. دانشمندانی که در آزمایشگاهها، مشتاقانه به دنبال علایق خود هستند، اغلب کمالگرا به حساب میآیند. این وسواس نسبت به نتیجه نهایی، میتواند به آنها انگیزه دهد که سرسختانه کار کنند و سطح چشمگیری از اخلاق کاری را حفظ کنند.
برای یک موسیقی دان ، می تواند تعهدی به وجود آورد که تنظیم کنندگان موسیقی را به جلو هل میدهد تا موسیقیشان، صداهای شکوهمندی که در ذهنشان دارند را به دنیای واقعی بیاورد.
برای یک هنرمند نقاش، پافشاریای که در مقابل سهپایه نقاشی نگه میدارد تا اثری که خلق کرده با تصورش منطبق شود، می تواند نتیجه کمالگرایی باشد.
برای یک دانشمند فضایی، که قصد دارد یک محموله شامل 5 فضانورد را به فضا بفرستد کمال گرایی نه تنها بد نیست، بلکه ضروری است!
جنبه های مثبت کمال گرایی
حافظ شیرازی می گوید: «عیب می جمله چو گفتی هنرش نیز بگو…». حالا که این همه در مورد کمال گرایی و چگونگی برطرف کردن آن گفتیم، وقت آن است که چند جنبه مثبت آن را نیز بگوییم.
نوع سازگار کمالگرایی یا «کامل گرایی مثبت»، معمولا به عنوان مولفه مثبت این ویژگی شخصیتی شناخته میشود.
کمالگرایی مثبت، شامل ترجیحاتی برای نظم و ترتیب و سازماندهی امور، تلاش مداوم برای تعالی، و جهتگیری با حس وظیفهشناسی، نسبت به وظایف و عملکرد شخص است.
تمام این خصوصیات، با سطوح پایینی از انتقاد و منفینگری و سطوح بالایی از پشتیبانی از عمکرد و عزت نفس همراهند.
شکل مثبت کمالگرایی، بیشتر با بعد وظیفهشناسی در مدل پنج عاملی شخصیت مرتبط است، در حالی که شکل منفی آن بیشتر به جنبه روانرنجوری آن شبیه است.
افراد مشهور کمال گرا
بسیاری از شخصیتهای مشهور، به طور عمومی گفته اند که تمایلات کمالگرایانه دارند. تمرکز شدید بر اشتیاقات شخصی (کمال گرایی مثبت) میتواند به موفقیت منجر شود. مارتا استوارت (مجری و نویسنده سرشناس آمریکایی) یک بار خودش را برای اپرا وینفری با عبارت «کمالگرای شیداگونه» توصیف کرد.
ورزشکارانی که مقامهای بالا کسب میکنند هم اغلب نشانههایی از کمالگرایی را نشان می دهند.
کسانی که استعدادهای درخشان دارند نیز معمولاً کمالگرا هستند. بسیاری از افرادی که اکنون نابغه به حساب میآیند، درباره کیفیت کار و اثر خود وسواس داشتهاند.
در کتاب فلسفه طبیعی آیزاک نیوتون گفته شده که «نیوتن، بین انتخاب میلش به شناخته شدن اکتشافاتش و ترسش از نقد شدن، گرایش زیادی به ایرادگیری از نگارشهای خود داشته است.»
مثلاً زمانی که در یکی از اولین چاپهای یکی از کتاب هایش خطاهایی یافت شد، او درخواست کرد که به کل اسمش را از روی کتاب، پاک کنند. دچند دانشمند دیگر هم به ترتیبی مشابه عمل کرده اند.
چند چهره برجسته دیگری که کمال گرا بوده اند:
- فیلیپو برونلسکی (معمار و مهندس مشهور ایتالیایی)
- لئوناردو دا وینچی ( هنرمند سرشناس ایتالیایی)
- نیکلاس کوپرنیک (ستاره شناس لهستانی)
- لودویگ فان بتهوون (آهنگساز معروف آلمانی)
- گوستاو فلوبر ( نویسنده تاثیرگذار فرانسوی)
- یوهانس برامس ( موسیقی دان آلمانی)
- فرانتس کافکا ( نویسنده بزرگ آلمانی)
- استنلی کوبریک ( کارگران مشهور سینما که گفته می شود کمال گرایی شدید او منجر به خلق تعدادی از بهترین آثار سینمایی شده است).
- آندری تارکوفسکی (کارگردان اهل شوروی)
- برایان ویلسون (موسیقی دان آمریکایی)
- و استیو جابز (کارآفرین آمریکایی)
همگی از چهرههای اصلی حوزه کاری خود در طول تاریخ هستند. یا در مورد میکل آنژ، برخی ادعا میکنند که کمالگرایی او به وی انگیزه داد تا با وجود دشواری، کارهایی مانند تندیس داوود و سقف کلیسای سیستین را تکمیل کند.
این مقاله مرتبط و جذاب را هم بخوانید تا ببینیم افراد خودشیفته (خیلی کمال طلب!) چطور از دیگران موفق تر می شوند: آیا خودشیفته ها موفق ترند؟
چرا کمال گرایی مثبت خوب است؟
کمال گرایی به دو دسته مثبت و منفی تقسیم می شود، کمال گرایی مثبت در واقع خصیصه روانی کارآمدی است که انگیزه های بسیاری را برای کسب موفقیت در فرد ایجاد می کند. در این نوع کمال گرایی فرد دارای ایده آل های واقع بینانه است و در صورت شکست از ایده های انطباقی استفاده می کند تا در نهایت به موفقیت نائل شود.
در کمال گرایی منفی فرد انتظارات خود را به صورت غیر واقع بینانه و سطح بالا تعریف می کند، در این کمال گرایی فرد چون به آرمان هایش نمی رسد همواره خود را سرزنش می کند.
افراد دارای این خصیصه به دلیل داشتن ایده آل های غیر قابل دسترس از شکست می ترسند و بر این اساس موانع زیادی را بر سر راه عملکرد خود ایجاد کرده و در واقع خود را ناتوان می سازند. این افراد به دلیل ترس از عدم موفقیت همواره کار ها را به تعویق می اندازند و بر این اساس راه رسیدن به موفقیت را بر روی خود می بندند.
چطور کمال گرایی مثبت (سازگار) داشته باشیم؟
راه های زیر را برای استفاده از کمال گرایی مثبت در دستور کارتان قرار دهید:
از آن برای مهربان تر شدن با خودمان استفاده کنیم…
اغلب ما در نوع منفی کمال گرایی این باور را داریم که به اندازه کافی خوب نیستیم. از کامل گرایی مثبت یا کمال گرایی مثبت به این شکل می توانیم استفاده کنیم که با خود مهربان تر باشیم. می توانیم یک شعار برای خودمان بسازیم و بگوییم: «تو به اندازه کافی خوب هستی» و برای اینکه حس کامل گرایی ما هم ارضا بشود در ادامه بگوییم: «اما بهتر هم می توانی باشید.»
این شعار کمک می کند علاوه بر اینکه به تدریج حس کامل گرایی منفی را کنار بگذاریم، از کامل گرایی منفی به سمت کامل گرایی مثبت حرکت کنیم.
از آن در جهت تقویت عزت نفس خود استفاده کنیم
عزت نفس، اساسیترین نیاز یک فرد است تا بتواند بنای جدیدی را در وجود خود ایجاد کند.
اگر قرار است موفقیتی ساخته شود، باید با یک احساس عزت نفس بزرگ، پی ریزی شود تا استحکام لازم را برای یک شخصیت موفق دارا باشد.
شاید بگویید: «ما افراد متعددی را دیدهایم که از لحاظ مالی بسیار موفقاند، اما عزت نفس بالایی ندارند.»
بله چنین چیزی ممکن است. در پاسخ، من هم شما را به ساختمانهایی ارجاع میدهم که به خاطر پی ضعیف و بنای بزرگ، فرو ریختهاند.
به دست آوردن موفقیت بزرگ بدون داشتن عزت نفس مناسب، اگر چه شدنی و بسیار سخت است، اما ماندگار و پایا نیست و هر آن، امکان فرو ریختنش وجود دارد. همانطور که افراد بسیاری را سراغ داریم که به خاطر اشتباهات عجیب و غیر عقلانی، ورشکسته شدند و تمام دارایی خود را از دست دادند.
از کمال گرایی مثبت جهت تقویت حس عزت نفس خود استفاده کنید.
در مورد عزت نفس منابع بیشتر در لینک های زیر :
عزت نفس چیست؟ آزمون آنلاین عزت نفس و راهکارهای عملی افزایش آن
برای یادگیری و تقویت مهارت هایمان از کمال گرایی مثبت استفاده کنیم
فردی که به ارزشمندی و توانمندی خود باور دارد، اما دست به هیچ عملی نزده و مهارتی را فرا نگرفته است، مسلماً هیچگونه دستاوردی نخواهد داشت.
به جای باور به کمال گرایی منفی، می توانید از کمال گرایی مثبت در جهت بهبود مهارت ها یا یادگیری مهارت های تازه استفاده کنید.
مهارت، لازمه یک زندگی موفق و یک شخصیت رشد یافته است؛ بنابراین درست مثل دانشمندی که از کمال گرایی خود در جهت رشد و یا کشف یک راه تازه استفاده می کند، شما هم از آن برای تمرکز بر کارهایتان استفاده کنید و مهارت هایتان را تقویت کنید.
از آن برای رهایی از بن بست ها استفاده کنیم…
هر گاه در مسیر خواستههایتان، به بن بست برخورد کردید، بررسی کنید که آیا برای انجام هدف مورد نظرتان، باورهای مناسب را در ذهنتان ساختهاید یا خیر. اگر پاسخ مثبت است، به دنبال مهارتهایی بگردید که بایستی دارا باشید تا بهتر عمل کنید.
در هر مرحله، اگر شروع به اقدام نکردهاید، هنوز به کمال گرایی مثبت دست پیدا نکرده اید. از روش کمال گرایی مثبت کمک بگیرید که به شکلی واضح، مسیر را برای شما روشن میسازد.
ذهنتان شلوغ است؟ این مقاله را مطالعه کنید: رهایی از شلوغی ذهن
کاری به نتایج نهایی نداشته باشید و از مسیر لذت ببرید…
یک راه سوم برای اینکه یاد بگیریم «چطور کمال گرایی مثبت داشته باشیم» توقف تمرکز بر نتایج نهایی و لذت بردن از تمام مراحل به سمت نتیجه است. نتیجه نهایی مهم است، اما مسیر رسیدن به آن حتی مهمتر است، زیرا نشان میدهد که ما چگونه به عنوان یک فرد رشد میکنیم. اگر بتوانیم به این روش نگاه کنیم، دیگر نیازی نیست از نتیجه نهایی بترسیم.
من بسیاری از مردم را دیدم که قدرت واقعی خود را به خاطر کمال گرایی منفی و به تعویق اندازی کارها پنهان کرده بودند، و امیدوارم که این راه بتواند به شما کمک کند.
یادتان باشد:
کمال گرایی همیشه بد نیست. مهم این است که بتوانیم در جهت رشد از آن استفاده کنیم…
برای کمال گرایی محصول ویژه ای طراحی شده است. این محصول را هم می توانید به صورت جداگانه تهیه کنید و هم به عنوان بخشی از محصول حرفه ای از آن بهره ببرید. روی تصویر زیر کلیک کنید و اطلاعات تکمیلی را دریافت کنید: