چطور پس انداز کنیم، چگونه قسمتی از پولمان را برای مواقع ضروریتر، برای سرمایه گذاری یا برای خرید وسایل و امکانات کنار بگذاریم.
سؤالات زیادی ذهن ما را روزانه قلقلک میدهد. اینکه:
چطور پس انداز کنیم ؟
چگونه با پول کم پس انداز کنیم ؟
چگونه خرج کنیم؟
چگونه مخارجمان را کنترل کنیم؟
چگونه پول خود را دو برابر کنیم؟
چگونه سریع پول جمع کنیم؟
چگونه ولخرجی نکنیم؟
پولهایمان را چه کنیم؟
چگونه پس انداز داشته باشیم؟
اینها سوالاتی است که در ذهن شماست! در این مقاله به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
پس انداز کردن سخت است یا آسان؟
واقعیت این است که پس انداز کردن ظاهراً کاری آسان به نظر میرسد؛ اما کافیست «پول لازم» شویم. آن وقت است که تازه یادمان می افتد چرا تا به حال پس انداز نکردهایم. این قضیه را از سر میگذرانیم. دوباره مدتی بعد پول لازم میشویم و دوباره تصمیم می گیریم پس انداز کنیم؛ و این دور باطل مرتب ادامه خواهد داشت!
برای همین هم شاید کمی سخت باشد که بخواهیم روشهای نوین پس انداز کردن را یاد بگیریم.
پس انداز کنیم که چی بشه!؟
خیلی از ما و شما از دسته آدمهایی هستیم که دوست داریم روزی از پولهای پس انداز شدهمان استفاده کنیم، اما هیچوقت موفق به پس انداز کردن (دستکم به مدت طولانی) نشدهایم! برای اینکه نمیدانیم چطور پس انداز کنیم.
همین اول کار بگویم که نه این راهنما و نه هیچ راهنمای دیگری وحی منزل و واجب الاجرا نیست. اوضاع مالی هر کسی به خودش مرتبط است. چون هرکسی در درآمد و هزینه سلیقهای خاص دارد؛ و میتواند اقداماتی انجام بدهد که این اوضاع را تغییر دهد.
درست است که می گویند «پول خوشبختی نمیاره» اما بی پولی هم مشکلات خاص خودش را دارد.
زیگ زیگلار سخنران سرشناس در این باره می گوید:
داشتن پس انداز میتواند این مزایا را به دنبال داشته باشد:
برای مشکلات ناگهانی راه حلی فوق العاده است
ناگهان در زندگی هرکدام از ما ممکن است مشکلی پیش بیاید. مریض شدن، عمل جراحی ناگهانی و یا خراب شدن اتومبیل یا لپ تاپمان میتواند برخی از این مسائل باشد.
اگر پس انداز کنید، میتوانید از این صندوق برای رد شدن از مسائل و مشکلات استفاده کنید.
برای سرمایه گذاریهای ناگهانی لازم است
گاهی ممکن است شانسی در خانه ما را بزند. در این مواقع اگر پول داشته باشید، میتوانید در را به روی این شانس سرزده باز کنید.
مثلاً ممکن است خانه یا ماشینی را پیدا کنید که صاحبش به دلیل سفر خارج حاضر است به نصف قیمت بفروشد.
در این شرایط چه کسی بدش میآید مقداری پول داشته باشد که بتواند از این شانس استفاده کند؟
سرمایه گذاریهای دیگری هم ممکن است پیش بیاید. ناگهان سهامی در بورس عرضه میشود که می دانید اگر در آن سرمایه گذاری کنید قطعاً برد خواهید کرد.
میتوانیم کیفیت زندگیمان را با آن بالا ببریم
بالا بردن کیفیت زندگی به میزان پس انداز و درآمد ما وابستگی زیادی دارد. اگرچه پول خیلی زیاد هم مشکلات خودش را دارد اما وقتی پول کافی پس انداز کردهاید، میتوانید هروقت دلتان گرفت یا نیاز داشتید باروبندیل را ببندید و بروید سفر.
اگر بخواهید ماشینتان را میتوانید تعویض کنید
میتوانید اجناس نو برای منزل بخرید و به طور کلی کیفیت زندگیتان را بالا ببرید.
میتوانید کلی کار خوب کنید
بدون اینکه پس انداز کنیم ، بدون پول نمیتوانید به خیریهها کمک کنید. نمیتوانید به آزادی زندانیان دیه و مهریه کمک کنید. نمیتوانید دست کسی را بگیرید؛ اما اگر پول داشته باشید، به راحتی میتوانید کارهای عام المنفعه زیادی کنید. تا به حال از این جنبه به پول نگاه کردهاید؟ میبینید پول آنقدرها هم پشتش حرف میزنند چیز بدی نیست!
آخه درآمد من کافی نیست!
پرکاربردترین بهانه برای پس انداز نکردن این است: «من همینجوریش هشتم گرو نهمه! من خیلی هنر کنم بتونم هزینههای جاریم رو پوشش بدم! دیگه پولم به پس انداز نمیرسه!»
آیا واقعاً همین طور است؟ چطور پس انداز کنیم؟
من به شما می گویم خیر. روشهای زیادی برای پس انداز با پول و درآمد کم وجود دارد. البته این روشها برای همه افراد ممکن است مفید نباشد اما دستکم میتواند یاری کننده و راهگشا باشد.
بخشی از این روشها را با هم مرور میکنیم:
سپرده گذاری در بانکها
هرچه هم درآمدمان کم باشد، باید خود را ملزم کنیم که بخشی از آن را پس انداز کنیم. میتوانید این کار را در بانکهای معتبر انجام دهید.
اگر کمی پول دارید که میخواهید آن را به صورت طولانی مدت سپرده گذاری کنید با جستجو بین بانکها، بانکی را انتخاب کنید که سود بیشتری به شما میدهد.
استفاده از کوپنهای تخفیف
برخی از فروشگاهها به خصوص فروشگاههای زنجیرهای کوپنهای تخفیف خوبی ارائه میدهند. برخی فروشگاههای آنلاین نیز از این تخفیفهای گروهی زیاد دارند. آنها را بشناسید و خریدهای روزانهتان را با آنها انجام دهید.
در سبک زندگیتان تجدید نظر کنید
یکی از مهمترین راههای پس انداز تغییر و اصلاح سبک زندگی است.
مثلاً سبک غذا خوردن، سبک پوشش، سبک یادگیری و سبک تفریح.
شاید شما در میزان تفریح افراط میکنید. این خود هزینههای اضافی زیادی را به شما تحمیل میکند و اجازه نمیدهد پس انداز کنید.
اگر از دسته افرادی هستید که یادگیری را هزینه می دانید، باید بدانید با یادگیری مهارتهای ضروری، در بلندمدت میتوانید پس انداز قابل توجهی داشته باشید.
اگر سبک غذا خوردن شما به این شکل است که هر روز باید غذایتان را از بیرون تهیه کنید، هم از نظر هزینهای آسیب میبینید و هم ممکن است دچار بیماری شوید و بازهم هزینههای زیادی به شما تحمیل شود.
بنابراین سعی کنید زندگی خود را یک بار از بالا نگاه کنید و ببینید چطور میتوانید بهترین سبک زندگی را برگزینید.
برای اینکه یک زندگی حرفهای را تجربه کنید میتوانید در دوره فوق العاده حرفهای شرکت کنید.
در وبینار معارفه دوره پول شرکت کنید!
فقط با 9 هزار تومان، در وبینار معارفه دوره پول شرکت کنید.
(اگر با ما آشنا باشید، میدانید که فقط بخش کوچکی از وبینارهای معارفه ما، برای معرفی دوره اختصاص پیدا میکند. وگرنه خود وبینار، پر از نکات آموزشی فوقالعاده است. )
امتحانش کنید، ضرر نمی کنید..
تلویزیون را خاموش کنید!
اگر از دسته افرادی هستید که زمان زیادی پای تلویزیون مینشینید و اخبار بعضاً بی درد نخور را میبینید، باید به شما بگویم این کار را متوقف کنید. تبلیغات تلویزیونی، هدف دار ساخته میشود و شما را ناخودآگاه تحت تأثیر قرار میدهد تا «روحیه مصرف گرایی» شما را تحریک کرده و ترغیبتان کند برای خرید بیشتر.
پس با خاموش کردن تلویزیون هم در مصرف برق صرفه جویی کنید و تحت تأثیر تبلیغات قرار نگیرید.
لوازم بدون استفاده را بفروشید
پول وسایلی که به دردتان نمیخورد را پس انداز یا سرمایه گذاری کنید. همه ما در انبار خانههایمان وسایلی به درد نخور داریم که سال به دوازده ماه هم از آن استفاده نمیکنیم. به آنها نگاهی بیندازید. با این کار هم انبارتان خالیتر میشود و هم این وسایل دغدغه ذهنی شما نمیشود.
از قانون سی روز استفاده کنید
قانون سی روز میگوید: «اگر تصمیم گرفتید چیزی بخرید سعی کنید سی روز آن خرید را به تعویق بیاندازید تا متوجه شوید آیا واقعاً آن خرید ضرورت دارد یا خیر.» اگر بعد از سی روز هنوز تمایل شدیدی به خرید آن داشتید، حتماً بخریدش. در غیر این صورت خیر!
تهیه لیست خرید
پیش از اینکه به خرید بروید یک لیست خرید برای خود بنویسید و مطابق آن خریدهای لازم را انجام بدهید. چیزهای بیهوه و غیر ضروری را نخرید. تهیه لیست خرید را حتماً امتحان کنید. بعد از مدتی میبینید که در هزینههایتان صرفه جویی شده است.
شام خوردن در خانه را جایگزین رستوران و غذای بیرون کنید
به این ترتیب هم در هزینهها صرفه جویی میکنید هم مطمئنتر تغذیه میکنید.
اکنون دورانی است که غذا خوردن در بیرون از خانه هم هزینههای زیادی به شما تحمیل میکند هم واقعاً نم یدانیم از کدام رستوران غذا بگیریم. البته گاهی اوقات هم میتوانید از بیرون غذا بگیرید. زیاد هم نمیخواهد سخت بگیرید.
اگر میخواهید دوستان خود را به شام دعوت کنید سعی کنید غذای خانگی درست کنید و آتشی کوچک در حیاط منزل به پا کنید و از کنار یکدیگر بودن لذت ببرید به جایی آنکه هزینههای زیاد را صرف غذا رستوران کنید.
مقاله زیر را هم حتماً بخوانید:
از مصرف گرایی بپرهیزید
گاهی افرادی برای هر مهمانی و مجلسی که میروند لباس نو میخرند. به نظر میرسد دیگر وقت آن باشد که این رسم و رسومات و چشم و هم چشمیهای کهنه و نخ نما شده رسیده باشد. سعی کنید لباسهای قدیمی خود را اگر پاره شده به طرز خلاقانه تعمیر کنید و از خرید لباس اضافه خودداری کنید.
چطور سبک زندگی ساده و لذت بخشی داشته باشیم؟
برای تفریح کودکان هزینههای زیاد را صرف نکنید
کودکان بیش از هر چیزی به شما نیاز دارند نه پول. سعی کنید از همان ابتدای کودکی، کودکتان را به ولخرجی و «هرچه دلش خواست بخرد» ترغیب نکنید. سعی کنید اسباب بازی و وسایل سرگرم کنندهای برایشان بخرید که قیمتهای معقول و پایین دارند مثل پازل، توپ، مکعب روبیک و …
مصرف دخانیات را کنار بگذارید
اگر دخانیات مصرف میکنید آن را ترک کنید و برای همیشه پول خریدش را ذخیره کنید. مصرف دخانیات نه فقط در دوران مصرف به شما هزینه تحمیل میکند، بلکه با آسیب رساندن به سلامتیتان، هزینههای جانبی بسیار زیادی دارد. یک بار برای همیشه آن را کنار بگذارید.
وسایل کم مصرف را جایگزین پر مصرفها کنید
هر گونه وسایل پر مصرف در خانهتان را با کم مصرفها جایگزین کنید مثل لامپها. اگر از بعضی از وسیلهها استفاده نمیکنید، آنها را خاموش کنید. مثلاً خیلیها هستند که لپ تاپشان همیشه روشن است. در حالی که از آن استفاده نمیکنند. بهینه سازی مصرف راهی خوب برای پس انداز کردن است.
از خرید اجناس بی کیفیت بپرهیزید
می گویند: «هیچ ارزانیای بی علت نیست». این جمله درست است. به جای اینکه هر دفعه لباس و کفش ارزان قیمت بخرید، بهترین کیفیت آن را بخرید تا دیگر مجبور نباشید هردفعه هزینه برایش پرداخت کنید. تازه از استفاده از وسایل ارزان و بی کیفیت لذت کافی نخواهید برد.
حواستان به ماشینتان باشد
آسیبهای جدی به ماشین و وسایل برقی خانه، میتواند هزینههای سنگینی روی دستمان بگذارد. پس تا قبل از اینکه دیر شود، سعی کنید آنها را چک کنید که اگر مشکل کوچکی وجود دارد برطرف کنید تا سبب ایجاد آسیب جدی نشود.
یک فرمولتر و تمیز!
یک فرمول جالب و قدرتمند برای اینکه پولمان را پس انداز کنیم پول وجود دارد. لزومی ندارد برای استفاده از این فرمول، حتماً پول کافی داشته باشید. با این فرمول میتوانید با هر سطح درآمد، پولتان را پس انداز کنید.
ما اسم این فرمول را «فرمول 10 درصد به 10 درصد» گذاشتهایم.
برای اجرا کردن این قانون، باید هر ماه 10٪ درآمد خود را پس انداز کنیم؛ یعنی اگر درآمد شما یک میلیون تومان است، باید 100 هزارتومان آن را قبل از هرکاری پس انداز کنید. به خودتان القا کنید تحت هیچ شرایطی حق برداشت از این پول را ندارید. میتوانید اینگونه فکر کنید که حقوق شما 900 هزار تومان است، نه یک میلیون تومان.
اگر این موضوع را بسط بدهید، تأثیر آن دوچندان خواهد شد. به این ترتیب که علاوه براینکه هر ماه 10٪ کل درآمدتان را پسانداز میکنید، هر روز 10٪ پولی که در کیف پولتان هست را نیز پسانداز کنید.
در این روش هر روز صبح قبل از اینکه از خانه خارج شده و سر کار بروید، به کیف پولتان نگاه کنید و 10٪ آن را کنار بگذارید. در پایان ماه خواهید دید که کلی پسانداز اضافهتر خواهید داشت.
مثلاً فرض کنید شما یک میلیون تومان درآمد دارید، 10٪ آن یعنی 100 هزار تومان را ابتدا برمیدارید و در صندوق پسانداز خود میگذارید (ترجیحاً یک حساب جدا).
فرض کنیم هزینههای ثابت شما 300 هزار تومان باشد؛ و تا پایان ماه 600 هزار تومان برای شما باقی بماند. پس هر روز مجاز هستید 20 هزار تومان خرج کنید. اگر روزانه 10٪ این 20 هزار تومان را پسانداز کنید، علاوه بر 100 هزارتومان قبلی، در پایان ماه 60 هزارتومان دیگر پسانداز دارید. پس با فرمول فوق در طول یک ماه 160 هزار تومان پس انداز کردهاید؛ یعنی 16٪ از حقوق شما که در طول سال میشود نزدیک به 2 میلیون تومان.
تازه اگر از 18 هزارتومانی که هر روز مجاز هستید خرج کنید هم مقداری در جیبتان بماند، برای روزهای بعد 10٪ آن با 10 درصدِ 20 هزارتومان جمع میشود و شما در طول یک ماه کلی پسانداز دارید.
بهرهمندی از این فرمول، مستلزم رعایت مستمر دو نکته فوق (پسانداز 10٪ درآمد + پسانداز 10٪ روزانهٔ موجودی کیف پول) است.
روی لینک زیر کلیک کنید و هوش مالی تان را افزایش دهید:
هوش مالی چیست؟
آیا «پس انداز کنیم» یعنی «سختی بکشیم؟»
وقتی می گوییم لازم است بخشی از پولمان را پس انداز کنیم ، منظورمان این نیست که «کیفیت زندگی خود را کاهش دهید» یا شرایط را سخت کنید.
هنوز دوره فوق العاده و رایگان نیلوفر مرداب را گوش نداده اید؟
پروژه رایگان نیلوفر مرداب را نگاه کنید.
محمدپیام بهرام پور در 29 فایل صوتی به سراغ برترین اساتید و کارآفرینان ایران رفته و از آنها پرسیده در شرایط بحران، تورم، رکود یا هر شرایط نا به هنجار اقتصادی دیگر، باید چه کار کنیم.
این 29 فایل عالی و فعلا رایگان (!) را از دست ندهید. روی تصویر زیر کلیک کنید:
آموزش پس انداز به کودکان
بچهها از چهار سالگی به بعد به خوبی مسائل مربوط به امور مالی را میفهمند. پس بهتر است به آنها یاد بدهید پس انداز کردن را از همین سن شروع کنند.
همه ما بهعنوان افرادی آگاه در امور مالی موظفیم این مسائل و مسئولیتهای مربوط به آن را به فرزندان خود بیاموزیم.
در واقع ما در دورانی هستیم که برای موفق شدن باید برخی از مسائل را از ابتدا میدانستیم و حالا برای اینکه فرزندانمان با مشکلاتی مثل مشکلاتی که خودمان با آنها درگیر هستیم روبرو نشوند، نکاتی را که خودمان در این مسیر آموختهایم را به نسل های بعدی منتقل کنیم تا ببینیم که موفق شده اند.
یک تحقیق جالب…
چند سال پیش تیم تحقیقاتی دانشگاه کمبریج پژوهش هایی را در مورد پرورش عادات مالی در بچهها انجام داد.
نتیجه تحقیقات حاکی از این بود کودکان از سن چهار سالگی متوجه میشوند با پول میتوانند چیزهایی را که دوست دارند بخرند.
آنها در شش سالگی میفهمند میتوانند از عهده خرید کردن محصولی برآیند و در سن هفت سالگی به این موضوع پی میبرند که می توانند با پولی که در اختیار دارند چیزی بخرند و یا اینکه پول خود را پس انداز کنند.
بنابراین تا قبل از هفت سالگی باید به فکر آمموزش پس انداز کردن به کودکان خود باشیم. چون این عادت مالی تا سن هفت سالگی به طور کامل در کودکان شکل میگیرد.
بنابراین خیلی مهم است والدین آموزش آشنایی با مفهوم پول را از سنین پایین آغاز کنند.
بدون شک کودکانی که از سنین پایین با مفاهیم صحیح پس انداز کردن و خرج کردن پول توسط والدینشان آشنا میشوند، در آینده میتوانند داراییهای خود را بهتر مدیریت کنند و استرس کمتری داشته باشند.
این پنج نکته را در مورد حساب کودکان و پس انداز کردن برای کودکان به یاد داشته باشید:
مدیریت پولهایشان را به خودشان واگذار کنید
بسیاری از والدین فکر می کنند اگر خودشان پولهای فرزندانشان را مدیریت کنند باعث آموزش آنها نیز میشوند.
در حالی که این تصور اشتباه است.
زمانی که مدیریت پول به عهده کودک گذاشته میشود ممکن است دچار اشتباهاتی شوند که البته والدین هم باید به این موضوع واقف باشند که نمیتوان آنها را از هر خطر احتمالی دور نگه داشت.
هیچ روشی آموزندهتر از این نیست که خودشان پولهایشان را مدیریت کنند. والدین علاوه بر اینکه باید به کودک اجازه دهند طعم اشتباه کردن را هم بچشند درسهای آموزندهتری نسبت به گفتن کلمه نه را هم باید به کودکانشان بیاموزند.
معمولاً بچههایی که دائماً با کلمه نه از سمت والدین خود روبرو میشوند هرگز نکته مهمی از آموزش آن یاد نخواهند گرفت.
آنها از اینکه به خودشان اجازه داده شود پولهایشان را مدیریت کنند، احساس استقلال بیشتری میکنند و این موضوع به آنها کمک میکند در آیندهشان از لحاظ مالی به کسی وابسته نشوند.
اجازه دهید پولهایشان را پس انداز کنند
گاهی برای خودتان هم پیش آمده که به دلیل کمبود پول از دنبال کردن رؤیاهایتان منصرف شده باشید.
هیچ پدر و مادری دوست ندارد فرزندش در چنین موقعیتهایی قرار بگیرد، ولی از طرفی هم پول دادن به بچهها راه حل مناسبی نخواهد بود.
پس بهترین و مؤثرترین راه برای آماده کردن کودکانمان در آینده روش پس انداز کردن است تا با آموزش صحیح این روش بیاموزند میتوانند رؤیاهای خود را دنبال کنند..
تفاوت بین نیاز و خواستن
نتایج مطالعات نشان داده است آموزش دادن تفاوت بین نیاز و خواستن به بچهها یکی از سختترین مفاهیم است.
تفاوت بین این دو کلمه بسیار مهم است به طوری که داشتن هر دو در گرو پول است، اما باید به فرزندانمان بیاموزیم از خواستن چیزهایی که هیچ نیازی به آنها ندارند اجتناب کنند و نه بگویند یا خرید آن را به زمان دیگری موکول کنند.
این کارها و تمرینات در دوران کودکی به آنها کمک میکند در آینده دقت بیشتری در خریدهای خود داشته باشند و پول خود را بابت هزینههای بیهوده هدر ندهند.
تصمیمات عاقلانه برای خرید
پول خرج کردن بابت چیزهایی که میخواهیم اصلاً بد نیست اما هیچ کدام از این خریدها نباید بدون برنامه ریزی باشد.
پس باید به فرزندانمان بیاموزیم قبل از هر خریدی از خودشان بپرسند: آیا دیروز برای خرید این محصول برنامه ریزی کرده بودم؟ آیا فردا هم به اندازه امروز به این محصول نیاز دارم؟ آیا اگر این محصول حراج نشده بود باز هم تمایل به خرید آن داشتم؟
اینها سؤالاتی هستند که اگر پاسخشان منفی باشد یعنی فعلاً نیازی به خرید آن محصول نخواهیم داشت و باعث گرفتن تصمیمات عاقلانهتری میشود.
آموزش سبک و سنگین کردن فرصتها
باید به کودک آموخت قبل از خرید چیزی همه جوانب را بسنجد که آیا میتواند با آن پول خرید بهتری داشته باشد یا خیر؟
در واقع آموختن این مهارت کار آسانی نیست و نیاز به ممارست دارد.
ما باید به جای آموختن بله و خیر به فرزندانمان، به آنها بیاموزیم همیشه بهترین تصمیم را بگیرند و این یکی دیگر از نکاتی است که باید از سنین کم به بچهها یاد داده شود.
کماکان نمیتوان از یک کودک در سن پایین انتظار زیادی داشت، اما با آموزش درست و به جای شما والدین دلسوز میتوان به آنها آموخت چگونه مدیریت صحیح و درستی بر روی پولها و نحوه پس انداز خود داشته باشند به طور حتم با این روش به آنها کمک میکنیم در آینده تصمیمات بهتری در امور مالی خود داشته باشند.
در وبینار معارفه دوره پول شرکت کنید!
فقط با 9 هزار تومان، در وبینار معارفه دوره پول شرکت کنید.
(اگر با ما آشنا باشید، میدانید که فقط بخش کوچکی از وبینارهای معارفه ما، برای معرفی دوره اختصاص پیدا میکند. وگرنه خود وبینار، پر از نکات آموزشی فوقالعاده است. )
امتحانش کنید، ضرر نمی کنید..