موفقیت در مصاحبه استخدامی
همان طور که میدانیم خیلی از افراد جامعه ترجیح میدهند برای دیگران کار کنند و تحمل تابآوری برای قدرت ریسک و دغدغههای کارآفرینی را ندارند. کار کردن برای دیگران هم یک سری قواعد وشرایط دارد و کسی برنده است که این فرمول را اول آموزش دیده باشد و بعد در عمل پیاده کند.
موفقیت در مصاحبه استخدامی و گام های کلی
خب ما تا الان با دو مرحله از فرمول استخدام شدن همراه شما بودیم ( قسمت اول– قسمت دوم) و از آن جایی که به موارد گفته شده عمل کردیم وارد مرحله سوم یعنی دعوت به مصاحبه شغلی شدهایم. برای ذهن شفاف سازی انجام دهیم که در مصاحبه شغلی موفق باید شخصِ مصاحبهکننده را متقاعد کنیم که با توجه به دانش، تخصص و تجربهای که داریم قادر هستیم تا به توسعه و رشد سازمان کمک کنیم به عبارتی شخص ارزش آفرینی هستیم. این گامها را مرور کنید:
گام اول
پیش از حضور در جلسه مصاحبه کمی در خصوص سازمان اطلاعاتی به دست آوریم. نگاهی به سایت مجموعه داشته باشیم. آیا فرهنگ، اهداف وچشم انداز سازمان مطابق با ارزشها و اهداف ما است؟ با داشتن یک سری اطلاعات عملکرد ما هم در مصاحبه بهتر میشود. حضور به موقع در جلسه مصاحبه هم از شروط اولیه است.
بد نیست این فایل صوتی از «محمدرضا شعبانعلی» را هم در مورد «مصاحبه استخدامی» با هم گوش بدهیم:
گام دوم
یک سری سوالات تکراری متداول در مصاحبه شغلی را با یک جستجوی ساده در اینترنت پیدا کنیم و یک سری پاسخ برای آنها آماده کنیم. از معرفی خود گرفته تا بیان نقاط ضعف و قوت، طریقه آشنایی با مجموعه و دلیل تمایل به همکاری با ما مجموعه.
یکی از سوالاتی که میتواند در نتیجه مصاحبه شما تاثیرگذار باشد سوال نحوه مدیریت چالش ما در کار قبلی است.
راهکار و متد STAR برای پاسخ به این سوال عالی نتیجه میدهد. حالا این تکنیک یعنی چی؟
S یعنی در بخش موقعیت یا situation چالشی را که با آن روبهرو بودیم را با مثال توضیح میدهیم.
T یعنی در بخش شرح وظیفه یا همان task وظیفه خود را هم شرح میدهیم.
A یعنی بخش اقدامات action میرسد که باید گامها و اقدامات خود برای این چالش را بیان کنیم.
در نهایت هم صحبت خود را R یعنی نتیجه result به پایان برسانیم.
فقط یک نکته را به یاد داشته باشیم برای هر بخش به گفتن دو تا سه جمله اکتفا کنیم و خیلی در فاز داستان گویی طولانی نرویم.
خود را به عنوان یک سوپرمن که در تمامی زمینهها موفق است معرفی نکنیم…
گام سوم
به ظاهر خود اهمیت دهیم. حرفهای بودن، با مسئولیت بودن خود را با یک پوشش ساده شیک با رعایت پروتکلهای حرفه ای کاری نشان دهیم. به تمیزی، خنثی بودن رنگ، اتوکشیده بودن لباس توجه کنیم. البته متاسفانه فرمول خاصی برای نحوه پوشش مصاحبه استخدامی وجود ندارد. در واقع پوشیدن کتوشلوار رسمی در یک محیط کاری استارتاپ با محیط صمیمانه به اندازه پوشیدن شلوار جین زاپدار با تیشرت در مصاحبه استخدامی یک اداره دولتی عجیب است.
حواسمان به ارتباط غیرکلامی مثل زبان بدن باشد که به اندازه شاید هزاران کلمه تاثیرگذار است. بسیاری از سازمانها در زمان مصاحبه از افراد متخصص هم کمک میگیرند. مطمئن باشید یک نفر از آنها روانشناس است و به تک تک حرکات ما هوشیار است.
به محض ورود به درب نگهبانی و ورودی ساختمان حواسمان باشد که در واقع زمان مصاحبه ما از همان لحظه شروع شده است و زیر ذره بین هستیم. فرم بدنی صاف، با اعتماد به نفس راه برویم. لبخند و ارتباط چشمی به اندازه داشته باشیم. به هیچ عنوان لبه صندلی ننشینیم. در نهایت پرهیز از رفتارهایی که نشاندهنده اضطراب است. مثل چی؟ تکان دادن پا، ضربه زدن با خودکار.
گام چهارم
گوش دادن یکی از مهارتهای ضروری است. در طول مصاحبه دو تا گوش داریم دو تا دیگر هم قرض میگیریم و متمرکز به مصاحبه کننده منابع انسانی یا کارفرما گوش میدهیم. اگر بخشی را متوجه نشدیم با سوال پرسیدن شفاف سازی میکنیم و حتی میتوانیم در طول جلسه یادداشت برداری انجام بدهیم. فراموش نکنیم اگر مصاحبه کننده زمانی برای نتیجه مصاحبه شغلی نگفت از وی بپرسیم.
گام پنجم
اهمیت اولین و آخرین تأثیر را دست کم نگیریم. چند دقیقه اول و آخر مصاحبه مهم ترین بخش های مصاحبه هستند. در طول این بازههای زمانی است که مصاحبه کننده تصمیم می گیرد ما فرد مورد نظر هستیم یا خیر. طی چند دقیقه اول با اعتماد به نفس، صدای رسا، چهره باز وارد شویم و سلام کنیم. پس از ترک اتاق مصاحبه هم سعی کنیم تیر نهایی را با خلاقیت و ذکاوت خود بزنیم تا در خاطر مصاحبه کننده بمانیم. سعی کنیم برای شروع و پایان مصاحبه برنامهریزی کرده باشیم.
شخصیت کارمندان یا تخصص آنها؛ چطور استخدام کنیم؟
خطاهای مصاحبه استخدامی
یک سری خطاهای مصاحبه وجود دارد که خالی از لطف نیست تا به دو مورد از این خطاهای مصاحبه اشارهای کنیم.
اولین مورد خطای هالهای است. خیلی حواسمان به این مورد باشد که آیا خطای هالهای مثبت داریم یا منفی. حالا خطای هالهای یعنی چی؟ به خاطر یک ویژگی مثبت بر روی سایر ویژگیها تاثیر میگذارد. مثلا اگرمصاحبه شونده صدای خوبی داشته باشد در ذهن مصاحبه کننده شاید تصور شود که فردی با هوش هیجانی بالا است، با مسئولیت است، مهربان است و غیره. بالعکس هم وجود دارد کارجویی که با ظاهری شلخته وارد جلسه مصاحبه میشود حتی اگر یک رزومه خوب و باتجربهای داشته باشد امکان دارد مصاحبه کننده درگیر اثر هالهای منفی شود.
مورد بعدی خطای تعمیمی است. این هم یکی دیگر از خطاهای رایج است که همان ابتدا یک سری پیش داوری تعمیم میشود. به محض رسیدن رزومه به دست مصاحبهکننده هم شروع میشود. از شهر محل تولد گرفته تا محل سکونت. دانشگاهی که تحصیل کرده و کلی موارد دیگر. دو تا مثال بزنیم:
امان از دست فارغ التحصیلان دانشگاه فلان که همگی بیسواد هستند.
امان از نسل جدید دهه هفتادیها که فلان هستند.
سعی کنیم با دانستن یک سری خطای مصاحبه شغلی سوتفاهم و پیش داوری ها را برطرف کنیم.
موفقیت در مصاحبه استخدامی به صورت آنلاین در شرایط کرونایی
باتوجه به شرایط پیش آمده روند استخدام بسیاری از شرکتها به صورت مجازی شده است. درحالیکه صحبت و فرصت گفتگو رو در رو را از دست میدهیم، اما مزایایی هم دارد. مثلا از اتلاف وقت در رفتوآمد جلوگیری میشود. در زمان تماس تلفنی به صورت کامل شفافسازی کنیم که مصاحبه در چه روز و ساعتی و به چه طریقی است؟ آیا تماس تلفنی است؟ آیا از قبل برای ما فرمی ارسال میشود؟ آیا مصاحبه ویدیویی است؟ از چه طریق؟ مطمئن شویم که اطلاعات لازم را کسب کردیم.
برای مصاحبه آنلاین و مجازی آمادگی لازم را داشته باشیم. به عنوان مثال اگر قرار است مصاحبه به صورت ویدیویی باشد، دوربین، هدفون و میکروفون را چک کنیم، سرعت اینترنت را چک کنیم.
یک نکته را فراموش نکنیم. در هر صورت یک مصاحبه است با تمام پروتکلهای مصاحبه حضوری. یعنی به لحاظ زمانی سروقت و کمی زودتر آنلاین باشیم. برای مصاحبه پوشش مناسب و حرفهای داشته باشیم. ظاهر کاملا آراسته باشد و زبان بدن حرفهای داشته باشیم.
به هر حال شرایط قرنطینه است و در خانه با سایر اعضا خانواده هستیم. از قبل اعضای خانواده را در جریان بگذاریم تا مزاحم ما نشوند. فرزندانمان را به گونه ای سرگرم کنیم. پس از قبل برنامهریزی کنیم و مکان ساکت با آنتن اینترنتی خوب و پس زمینه تصویری خوب را برای مصاحبه آنلاین انتخاب کنیم.
توجه داشته باشیم، بسیاری از سازمانها برای جبران این خلا ارتباط حضوری کارجو و کارفرما، ممکن است فرآیند مصاحبه را به تعداد جلسات بیشتری تبدیل کنند تا شناخت بهتری پیدا کنند.
موفقیت در مصاحبه استخدامی با هضم تجربه
یکی دیگر از نکات طلایی برای موفقیت در مصاحبه استخدامی هضم تجربه است. تا میتوانیم از افرادی که در این حوزه تجربیاتی دارند اطلاعات کسب کنیم. اگر خودمان در حال رفتن به مصاحبههای استخدامی مختلف هستیم، بعد از هر مصاحبه یک ارزیابی از خودمان داشته باشیم. یک وقتهایی است میتوانیم کمتر از ده مصاحبه شغلی رفته باشیم ولی به اندازه یک کارشناس منابع انسانی باتجربه از طریق هضم تجربه اطلاعات داشته باشیم.
اگر تیز حس باشیم از خیلی افراد و خیلی جاها میتوان هضم تجربه کرد…