صداسازی چیست؟ +معرفی آموزش و تمرین صداسازی!

سرفصل های مهم این مقاله

صداسازی چیست؟ +معرفی آموزش و تمرین صداسازی!

شاید برخی از شما با خواندن تیتر این مقاله یعنی “صداسازی چیست؟” در ذهنتان معانی و تعاریف مختلفی آمده باشد. یکی فکر کند منظور دوبله و گویندگی است، دیگری آن تقلید صدا در نظر بگیرد و یکی دیگر تعریف دیگر!

در مقاله پیش رو به سراغ صداسازی می‌رویم، آن را تعریف می‌کنیم، به شما تمرین‌های مختلفی در زمینه صداسازی پیشنهاد می‌دهیم، یک دوره رایگان بی‌نظیر برای تقویت فن بیان و صدای خود به شما معرفی می‌کنیم و در نهایت یک دوره صداسازی که واقعاً در ایران منحصربه‌فرد است، معرفی می‌کنیم. با ما تا انتهای مقاله صداسازی چیست، همراه باشید.

صداسازی چیست و چطور تعریف می‌شود؟

شاید یکی از بهترین تعاریف از صداسازی و در حقیقت منظور ما از صداسازی در این مقاله را بتوان این‌گونه بیان کرد:

مجموعه‌ای از تمرین‌ها و اقدامات که به ما کمک کند بتوانیم حنجره و به‌طورکلی صدای خود را تقویت کنیم و پرورش دهیم.

برخی از مهم‌ترین کاربردهای صداسازی!

 

برخی از مهم‌ترین کاربردهای صداسازی!

سؤال این است که صدایمان را پروش دهیم که چه شود؟ صداسازی چه کاربردی دارد؟ اگر بتوانیم صدایمان را تقویت کنیم و پرورش دهیم، چه استفاده‌هایی می‌توانیم از آن کنیم؟

اول: استفاده در شغل‌های مرتبط

یکی از اصلی‌ترین کاربردهای صداسازی کاربرد آن در شغل‌های مرتبط با صداست. از گویندگی گرفته تا گزارشگری ورزشی، از دوبله گرفته تا بازیگری تئاتر و سینما و از خوانندگی گرفته تا تدریس فن بیان.

اما این تنها کاربرد صداسازی نیست. صداسازی دیگر چه کاربردی دارد؟

دوم: برقراری ارتباطات بهتر و جذاب‌تر به نظر رسیدن

یکی از تأثیرگذارترین ویژگی‌های هر فرد، صدای او است. صدا نقش مهمی در برقراری ارتباط با دیگران دارد. به همین دلیل استفاده از آموزش صداسازی و انجام تمرین‌های صداسازی می‌تواند برای تک‌تک ما مفید باشد. حتی اگر هیچ‌گاه قصد نداشته باشیم به دنبال هنرهایی نظیر خوانندگی و دوبلوری برویم.

با استفاده از صداسازی می‌توانیم جایگاه خود را در شغلی که هستیم ارتقا بدهیم. برای مثال، به‌عنوان یک استاد دانشگاه، معلم، وکیل یا بازاریاب می‌توانید از صدای خود برای جلب‌توجه افراد استفاده کنید. حتی داشتن یک صدای خوب می‌تواند به شما در داشتن روابط اجتماعی موفق نیز کمک کرده و به‌این‌ترتیب میزان اعتمادبه‌نفس و توانایی شما را ارتقا بدهد.

بخشی از دوره صداسازی که در انتهای این مقاله معرفی کرده‌ایم را ببینید:

 

عوامل مؤثر بر صداسازی | چه عواملی بر صدای یک فرد تأثیرگذار است؟

عوامل مختلفی می‌توانند روی نوع و جنس صدای شما مؤثر باشند. برخی از این عوامل درونی هستند و برخی بیرونی، برخی از وراثت و ژنتیک ناشی می‌شوند و برخی دیگر از شرایط و محیط تأثیر می‌پذیرند.

در هر صورت، می‌توان گفت مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر روی صدای یک فرد از قرار زیر است:

1. تأثیر سن بر روی صدا و صداسازی

سن و سال، از مهم‌ترین عوامل و دلایل تأثیرگذار روی صدای ماست. اینکه می‌گویند سن فقط یک عدد است، حداقل در مورد صداسازی صدق نمی‌کند.

با افزایش سن، توانایی تنفسی ما هم متفاوت می‌شود. مثلاً صدا احتمالاً گرفتگی بیشتری پیدا می‌کند، وضوح صدا را کاهش می‌دهد و در مجموع صدا را تغییر خواهد دهد.

2. تأثیر مواد مخدر بر روی صدا و صداسازی!

انواع و اقسام مواد مخدر از سیگار گرفته تا سایر موارد، می‌تواند روی تنفس و در نتیجه صدای ما تأثیر بگذارد. برخی از افراد می‌گویند ین تأثیر مثبت است، اما تاکنون هیچ تحقیق و پژوهشی که درستی این گزاره را نشان دهد، به نتایج قاطعی دست پیدا نکرده است.

تازه برعکس، به نظر می‌رسد مواد مخدر به دلیل تأثیری که بر روی تارهای صوتی و سیستم تنفسی دارند، می‌توانند شفافیت صدای فرد را کاهش داده و وضوح آن را کم کند.

3. تأثیر سبک غذایی در صداسازی

هرکدام از انواع مواد غذایی، تأثیر خاص خودش را بر روی صدای ما دارد. به نظر می‌رسد مواد غذایی خیلی ترش یا خیلی تند و یا غذاهایی که منجر به ترش کردن معده می‌شوند، می‌توانند تأثیر منفی روی تارهای صوتی بگذارد، هرچند دراین‌باره نیز تحقیقات مستقل و معتبری انجام نشده است.

4. تأثیر بیماری بر صدا و صداسازی

از جمله بیماری‌هایی که می‌توانند تارهای صوتی ما را درگیر کرده و به حنجره ما آسیب برساند، می‌توان به آلرژی و سرفه اشاره کرد.

5. تأثیر سبک زندگی و عادات رفتاری بر صدا و صداسازی

سبک زندگی ما به‌طورکلی، صدای ما را نیز تحت تأثیر خودش قرار می‌دهد. مواردی مثل میزان گریه کردن، نوع ورزش‌هایی که می‌کنیم، فریاد زدن، خندیدن و… هرکدام می‌توانند تأثیر خاص خودش را بر تارهای صوتی ما بگذارد.

6. تأثیر محل زندگی بر صدا و صداسازی

محلی که در آن زندگی می‌کنید، جغرافیا و آب‌وهوای محیطی که در آن زندگی می‌کنیم هم از دیگر عواملی است که می‌تواند بر روی صدای ما تأثیرگذار باشد.

7. تأثیر شرایط زندگی بر صدا و صداسازی

به نظر می‌رسد حال و شرایط روحی روانی ما نیز در مجموع روی صدای ما تأثیرگذار باشد. مثلاً شاید وقتی حالمان بهتر است، صدای واضح‌تری داریم و حال بد روحی، باعث زمختی و گرفتگی صدا شود.

8. تأثیر وراثت و ژنتیک بر صدا و صداسازی

و البته وراثت که یکی از اصلی‌ترین عوامل بر روی نوع صدای ماست. معمولاً صدای ما به صدای والدینمان شبیه است.

تعریف برخی از اصطلاحات رایج در صداسازی

قبل از اینکه وارد بحث صداسازی شوید، بهتر است با برخی از اصطلاحات رایج این مهارت مهم، آشنا شوید:

اصطلاح اول: انرژی صدا

شما هم مشاهده کرده‌اید که برخی افراد، حس و انرژی صدایشان از دیگران بیشتر است؟ شاید هم با شنیدن صدای برخی دیگر، احساس کسل بودن و خواب‌آلودگی به شما دست دهد! انرژی یا همان بلندی و وضوح صدا، قابل کم یا زیاد شدن است و این کار با تمرینات صداسازی قابل انجام است.

اصطلاح دوم: انواع صدا

صدای افراد مختلف، در طیف‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شود. این طیف از صداهای بسیار آهسته همچون پچ‌پچ و نجوا شروع و تا صداهای بلند مثل فریاد و جیغ کشیدن ادامه پیدا می‌کند.

انواع صدا با توجه به حسی که به افراد منتقل می‌کند، با آهنگ‌های متنوعی دسته‌بندی می‌شود. صدای خسته، خوشحال، شاد، ناراحت و غمگین از آن جمله است.

نوع دیگری از طبقه‌بندی شامل صداهای دورگه (خسرو شکیبایی را به یاد آورید)، خش‌دار (سیاوش قمیشی را به خاطر آورید) و لطیف (صدای برخی از مجریان خانم را به یاد آورید) است.

اصطلاح سوم: میدان صدا

میدان صدا برای هر فرد، دامنه متفاوتی دارد. این میدان فاصله‌ای است میان بم‌ترین و زیرترین صدای فرد.

تمرینات عالی و کاربردی برای صداسازی

 

تمرینات عالی و کاربردی برای صداسازی

با توجه به اینکه در مقاله دیگر، برخی از مهم‌ترین تمرینات برای صداسازی آورده شده است، از بیان تک‌تک این تمرینات در این مقاله خودداری می‌کنیم.

انجام این تمرینات نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و فقط نیاز به تکرار دارد. به لینک زیر مراجعه کنید:

تمرینات صداسازی

دوره رایگان فن بیان که بخش اختصاصی صداسازی دارد!

در دوره رایگان فن بیان که تاکنون بیش از 15 هزار نفر در آن شرکت کرده و از مطالب آن استفاده کرده‌اند، ثبت‌نام کنید. این دوره کمک می‌کند فن بیان قدرتمندتری داشته باشید و بخش ویژه‌ای هم در مورد صداسازی در آن گنجانده شده است. کافی است روی تصویر زیر کلیک کنید:

آموزش فن بیان

سلفژ چیست و چه ارتباطی با صداسازی دارد؟

همان‌طور که در بخش کاربردهای صداسازی گفتیم، یکی از اهداف کسانی که صداسازی کار می‌کنند، استفاده از آن در خوانندگی و تقویت صداست.

هر فردی که می‌خواهد مسیر خوانندگی یا شبیه آن را طی کند، باید دو مقوله اصلی صداسازی و سولفژ را در نظر بگیرد.

گفتیم صداسازی مجموعه تمریناتی است که برای بهبود تنفس فرد و تقویت حنجره او انجام می‌شود.

سلفژ اما مهارتی است که در آن آموزش می‌بینید که چگونه نت‌ها را به‌طور متوالی و پی دی پی بخوانید. با ین مهارت، یاد می‌گیرید که کجاها سکوت کنید و کجاها به خواندن ادامه دهید.

 در سلفژ هم ادای درست نت‌ها را یاد می‌گیرید و هم درست تلفظ کردنشان در زمان درست را.

سخن پایانی مقاله صداسازی چیست؟

در مقاله صداسازی چیست، همان‌طور که مطالعه کردید، از اهمیت صداسازی و کاربردهای آن آگاهی پیدا کردیم و سپس به مقاله‌ای دیگر که پر از تمرینات صداسازی است، هدایتتان کردیم. ضمن اینکه توصیه می‌کنیم حتماً در دوره رایگان فن بیان که کمی بالاتر معرفی‌اش کردیم شرکت کنید.

آیا دوره اختصاصی برای صداسازی وجود دارد؟

بله! خوشبختانه مجموعه بیشتر از یک نفر با بهره‌گیری از اساتید برتر صداسازی از جمله فرهاد لقایی، یک دوره عالی و بسیار مؤثر تهیه کرده است که نظرسنجی از مخاطبین آن نشان می‌دهد به اهدافی که می‌خواسته‌اند، دست‌یافته‌اند.

روی تصویر زیر کلیک کنید و در مورد این دوره بیشتر بخوانید:

دوره صداسازی | صداسازی چیست؟

آرمان مهراوران

آرمان مهراوران

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا