چطور با اراده باشیم؟ (ورزش ماهیچه‌ی اراده)

سرفصل های مهم این مقاله

اگر قرار بود قدرت داشته باشید، دوست داشتید چه قدرتی باشد؟ شما را نمی‌دانم، اما من دوست داشتم اراده داشته باشم و از ان با ارادههایی شوم که به هر چه می‌خواهم برسم و هرگز شکست نخورم. یک منبع نامحدود از قدرت!

اراده همه‌چیز را در دنیا عوض می‌کند. پشت بیشتر داستان موفقیت‌هایی که می‌شنویم، یک آدم بااراده بوده است. اراده به ما کمک می‌کند تا بدون توجه به مشکلاتی که سر راهمان سبز می‌شود، عادت‌های قدیمی را کنار بگذاریم و در مسیر انتخابی خود بمانیم. انسان‌های بااراده می‌توانند جلوی حواس‌پرتی‌ها باقدرت بایستند و زندگی سودمندی برای خود بسازند.

اراده، یک قدرت خاص است! حداقل اگر زیادش را داشته باشیم که این‌طور است.

پرده‌برداری از اراده: اراده چیست؟ آیا واقعاً کارساز است؟ چرا انقدر در زندگی اهمیت دارد؟

ساده‌تر بگویم، اراده یعنی توانایی ما برای به تعویق انداختن رضایتمان از زندگی. وقتی ما خودمان را کنترل می‌کنیم، می‌توانیم در مقابل حواس‌پرتی‌ها و افکار منفی مقاومت کنیم. همان‌طور که یکی از همکاران روانشناس آمریکایی می‌گوید:

اراده باعث می‌شود ما از خوشی‌های کوتاه‌مدت دست بکشیم تا به هدف‌های بلندمدتمان برسیم.

اراده یک قدرت خاص است و بیشتر شبیه ماهیچه می ماند.

اراده، کلید موفقیت‌های

شخصی و حرفه‌ای است که معمولاً به آن “خودداری” هم می‌گویند. اراده به ما کمک می‌کند تا تغییرات مثبت و طولانی‌مدتی در زندگی خود به وجود بیاوریم. یک قدرت درونی است که با آن، بدون توجه به چالش‌هایی که سر راه داریم، به جلو پیش می‌رویم.

طبیعت اراده کمی پیچیده است. به همین دلیل، به یکی از موضوع‌های مهم تحقیقات دانشمندان و محققان تبدیل ‌شده است.

سه تحقیق شگفت‌انگیز روی اراده

وقتی صحبت از علم اراده می‌شود، باید با سه اسم مهم آشنایی داشته باشید. هر یک از آن‌ها سه ایده جداگانه را مورد بررسی قرار دادند اما ترکیب آنها، چیزی می‌شود که ما امروزه از اراده می دانیم.

تحقیقات زیادی توسط دانشمندان و محققان بزرگ در رابطه با اراده انجام گرفته است.

بحث درباره جنبه علمی

اراده بدون والتر میچل، غیرممکن است. (Walter Mischel) والتر میشل یکی از معروفترین آزمایش‌های اتنفورد به نام تحقیق مارشملو را انجام داد که هنوز هم جزو یکی از باارزش‌ترین تحقیقات است. این تحقیق در عین سادگی خیلی هوشمندانه به انجام رسید.

از بچه‌ها خواسته می‌شد وارد اتاقی شوند. روی میز مارشملویی در بشقاب بود. مارشملو یک شیرینی خوشمزه است. شخصی وارد اتاق می‌شد و به آن کودک می‌گفت که می‌خواهد برای دقایقی اتاق را ترک کند. اگر آن کودک مارشملوی خود را نخورد و منتظر آمدن آن شخص بماند، می‌تواند مارشملوی دیگری هم جایزه بگیرد و هر دو را با هم بخورد. اگر هم صبر نکند، خبری از مارشملوی دومی نیست. کاشف به عمل آمد که آن کودکان که توانستند جلوی لذت لحظه‌ای خوردن مارشملو را بگیرند و صبرکنند، در آینده خود زندگی بهتری داشتند و موفقیت‌های حرفه‌ای، شغلی، سلامتی و شخصی را تجربه کرده‌اند.

روی بامیستر (Roy Baumeister) یکی دیگر از محققان علم اراده است. دکتر بامیستر با کمک محقق دیگری کشف کرد که اراده ما درست مثل یک ماهیچه خسته می‌شود. اگر زیاد از آن کار بکشیم کم کم توانایی خود برای خودداری را از دست خواهد داد. همانطور که بامیستر می‌گوید قدرت اراده ما بستگی به میزان انرژی‌ای دارد که ذهن ما در لحظه دارد. او برای اثبات فرضیه خود آزمایشی انجام داد: غذاهایی که به سختی می‌شد آنها را نخورد. شرکت کننده‌ها باید جلوی وسوسه خوردن شکلات را می‌گرفتند و سپس باید یک پازل را حل می‌کردند. آن کسانی که به سختی جلوی خود را می‌گرفتند، نیم توانستند همزمان روی پازل خود کار کنند و خسته شدند.

محقق دانشگاه استنفورد، ورونیکا جاب (Veronika Job) در سال 2010 تحقیقی انجام داد تا باورهایش را اثبات کند. او می‌گفت اراده یک نقش کلیدی دارد. سری تحقیقاتش نشان دادند که وقتی فکر کنیم اراده کمی داریم، اراده ما خودبخود کم جلوه می‌کند. درحالیکه، وقتی باور داریم اراده درست شدنی نیست و ته نمی‌کشد، قدرت خودداری ما بیشتر می‌شود و می‌توانیم باارده عمل کنیم، چه بسا می‌خواهیم عوامل کاهش اراده را هم از بین ببریم یا جلوی آنها مقاومت نشان دهیم.

ماهیچه‌ی اراده را می‌توان پرورش داد

با اینکه بر سر اراده بحث‌هایی هست اما تعداد زیادی از محقق‌ها موافقند که اراده مثل ماهیچه است پس:

با ورزش، می‌توان ماهیچه را قدرتمند کرد.

وقتی از ماهیچه‌ها زیاد کار بکشیم، خسته می‌شود و نیاز به استراحت دارد.

اگر بخواهیم این دو جمله را درباره اراده بگوییم اینطوری می‌شود که: قدرت خودداری ما باید همیشه در حال نرمش و ورزش باشد تا بهتر شود اما گاهی هم باید به آن استراحت دهیم تا اراده بتواند به سطح انرژی پر برسد.

چطور اراده خود را افزایش دهیم؟ (5 مرحله برای افزایش اراده)

برخلاف باورهای معروف، افزایش اراده به معنای تحت فشار قرار دادن آن نیست! بلکه باید بیشتر طبیعت اراده را درک کرده و از این درک برای نفوذ به سیستم خودش استفاده کنیم.

1- هر روز ورزش کنید

هزاران نفر هستند که به خود قول می‌دهند هرروز ورزش کنند. اگر هدف درستی داشته باشند، به یک باشگاه می‌روند و چند هفته‌ای متعهد می‌شوند اما باز هم رهایش می‌کنند. تقریباً در تمام موارد، عدم نظم در آنها دیده می‌شود و البته تقصیرها به گردن انضباطشان است. تعهد به ورزش کردن اراده می‌خواهد که خودش باعث ورزش و تمرین دادن به ماهیچه اراده است. در اینجام می‌توانیم ذهنمان فریب دهیم. چطور؟ به این صورت که از کم شروع کنیم و تا کم کم به عادت بدل شود.

اگر اراده کمی دارید، باید ذهنتان را فریب دهید، طوری که فکر کند خیلی هم کار خاصی نمی‌کنید. یک ورزش یک ساعته نیست که نیاز به اراده باشد. مغز با یک ورزش 5 دقیقه‌ای فریب می‌خورد، گویی اصلاً اتفاقی نیفتاده است.

به محض اینکه بگویید می خوام یک ساعت ورزش کنم، زنگ آلارم مغزتان به صدا درمیاید و بهانه می‌گیرد! اگر نمی‌توانید هر پنج طبقه ساختمان را با پله بروید، یک طبقه با پله بروید و از طبقه دوم از آسانسور استفاده کنید! اینطوری، اراده شما کم کم افزایش پیدا می‌کند.

اگر می خواهید، بااراده باشید بهتر است هرروز ورزش کنید.

2- تغذیه درست برای مغز

اراده و قدرت تصمیم گیری خیلی شبیه به هم هستند. هر زمانی که می‌خواهید اراده کنید، مشاجره‌ای بین احساسات و افکار منطقی در ذهن شما رخ می‌دهد. شما باید تصمیم بگیرید که کدام را انتخاب می‌کنید: لذت لحظه‌ای که احساسات شما را برمی انگیزند؟ یا کمی صبر کردن و منفعت‌های بیشتر در آینده؟

مطالعات نشان داده‌اند که تغذیه نادرست مغز باعث می‌شود بیشتر به سمت انتخاب‌های احساسی بروید. حالا تغذیه درست مغز چیست؟

بر می‌گردیم به همان موضوع شروع تدیریجی! اول، بجای یک لیوان نوشابه، یک لیوان آب یا چای بخورید و بجای یک قاشق پُر شکر، از نصف آن استفاده کنید!

تغییرات کوچک، ثر مرکب در زندگی ما دارند و نتیجه مفید آنها در بلند مدت حاصل می‌شود. پس با انجام این کارها، می‌توانید کم کم اراده خود را افزایش دهید.

3- تعیین جایزه

ذهن انسان اینطور ساخته شده که از جایزه‌های لحظه‌ای بیشتر لذت می‌برد تا منفعت‌های آینده (حالا مهم نیست آن منفعت چقدر بزرگ و زیاد باشد!)

وقتی این موضوع را بدانید، ذهن پیوسته می‌خواهد وسوسه‌تان کند. اگر یک هدف بزرگ را به هدف‌های کوچکتر تقسیم کنید و برای انجام هر یک جایزه‌ای برای خود در نظر بگیرید، اراده قوی‌تر می‌شود.

مثلاً می‌توانید بگویید اگر در این مدت زمان ورزش کردم، می‌توانم بعد از آن به تماشای برنامه مورد علاقه‌ام بنشینم!

اگر این هفته رژیم غذاییم را رعایت کنم، آخر هفته به یک رستوران می‌روم و یک وعده غذای مورد علاقه‌ای که در رژیم یک هفته‌ام نبوده را نوش جان می‌کنم! من این روش را امتحان کرده‌ام. باورش سخت است اما بعد از مدتی می‌بینید که علاقه‌تان به آن غذای خوشمزه از بین رفته و می‌خواهید هرچه بهتر رژیم غذایی خود را ادامه دهید!

وقتی برای خود جایزه ای هرچند کوچک تهیه می کنید، به تدریج بااراده خواهید شد.

4- روی سطح استرس خود کار کنید

طبق تحقیقاتی که روی رابطه بین استرس و اراده انجام شده، وقتی در مورد چیزی حرص می‌خوریم و استرس داریم، مغز نمی‌تواند درست و منطقی انتخاب کند. وقتی آرام هستیم، می‌توانیم به سادگی گزینه منطقی را انتخاب کنیم. به هنگام استرس، وسوسه وجودتان را فرامیگیرد و دوست دارید هر چه زودتر یک لذت آنی را تجربه کنید، مثل خوردن یک شیرینی، شکلات یا حتی حرفی که نباید می‌زدید اما گفتنش دلتان را خنک می‌کند!

وقتی استرس دارید، نمی توانید بااراده و از روی منطق تصمیم بگیرید.

5- واقع گرا باشید

رؤیاپردازی هیچ ایرادی ندارد مگر اینکه همیشه در رؤیا به سر ببرید!

وقتی اهداف واقعی داشته باشید، قبل از اینکه بازی را شروع کنید، می‌بازید. اول بنظرتان هیجان انگیز و جالب می‌آید اما کم کم می‌فهمید نمی‌توانید آن را به آخر برسانید، عزت نفس شما و همینطور اراده کاهش پیدا می‌کند.

هدف‌هایی را برگزینید که در عین بزرگی انجام شدنی و ممکن باشند. در نهایت هم آن را به بخش‌های کوچکتر تقسیم کنید و یکی یکی روی آنها وقت بگذارید.

حس اینکه پیشرفت می‌کنید و دارید جلو می‌روید (هرچند کم)، عزت نفس را افزایش می‌دهد و بااراده خواهید شد.


در کتاب «قله» از اندرس اریکسن و ترجمه «پیام بهرام پور»، از تحقیقات شگفت انگیز پیرامون موفقیت و تخصص در هر کاری، رمزگشایی شده است:

کتاب قله 


 

رویاپردازی خوب است اما نه در حدی که دیگر نگذارد بااراده بمانید!

می‌خواهید اراده‌تان را قوی کنید؟

برای کنترل اراده خود، این موارد را به خاطر بسپارید:

1- استفاده‌ی زیاد

اگر همیشه از اراده استفاده کنید، خودبخود قوی‌تر می‌شود. درست مثل ماهیچه. درست مثل کسی که تصمیم می‌گیرد دونده شود ولی تا به حال بیش از 30 دقیقه ندویده است. او می‌تواند با تمرین هرروزه و مداوم ماهیچه‌های پا و بدن خود را برای دویدن قوی کند. اراده هم درست همینطور است.

شما می‌توانید با کارهای کوچکی مثل زود از خواب بیدار شدن یا شیرینی خاصی را نخوردن (که کارهای کوچکی هستند) اراده را تعلیم دهید تا بهتر شود. از کارهای کوچک شروع کنید و کم کم سطحشان را بالا ببرید.

2- ماهیچه‌ای برای تمرین و آموزش

اراده، یک ماهیچه است پس می توان این ماهیچه را تمرین دارد و بااراده شد.

اراده، ماهیچه‌ای است که می‌توان آن را تمرین و پرورش داد. شما مجبور نیستید تا آخر عمر با همان عادت‌های بد زندگی کنید. البته، عادت‌های نافرم سخت می‌شکنند اما تا وقتی هدفی در ذهن داشته باشید و روی آن‌ها کار کنید تغییر خواهند کرد. هیچ چیز غیر ممکن نیست، حتی بااراده بودن!

شما می‌توانید یک ورژن بهتری از خودتان بشوید اما بدانید که قدرت این تغییر دست خودتان است.

3- اراده، از بهترین ابزار!

اراده، یکی از بهترین ابزار برای محدودیت و افزایش موفقیت است. اراده، بهترین وسیله است، اما تنها وسیله نیست!

اگر می‌خواهید بدانید چطور از شر وسوسه‌ها و حواسپرتی ها خلاص شوید،

همچنین شما می توانید فیلم سمینار قدرت اراده را تماشا کنید. (این محصول برای کسانی است که محصول حرفه ای را تهیه کرده باشند.)

فیلم سمینار عملگرایی و قدرت اراده

کانال تلگرام اراده قوی – متن اراده قوی –  فیلم اراده قوی چگونه اراده خود را قوی کنیم رائفی پور اراده قوی برای درس خواندن اراده قوی برای لاغر شدن داروی تقویت اراده تقویت اراده در اسلام

 

علی شمس

علی شمس

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا