راه‌های تقویت اراده (قسمت دوم از علم رفتار)

سرفصل های مهم این مقاله

راه‌های تقویت اراده (نگاهی به قسمت دوم علم رفتار)

 

در قسمت قبل به اولین قسمت از علم رفتار یعنی انگیزه پرداختیم و در این قسمت به دومین مورد از علم رفتار یعنی اراده خواهیم پرداخت. برای مشاهده‌ی قسمت اول از علم رفتار می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

 

راهکارهایی برای افزایش انگیزه (قسمت اول از علم رفتار)

از خودمان ممنون هستیم که اراده به خرج می‌دهیم و این مقاله را مشتاقانه دنبال می‌کنیم. در این مقاله قرار است تا با هم نیم نگاهی به مقوله اراده و راه‌هایی برای تقویت اراده داشته باشیم.

لطفا این ویدئو را حتماً تماشا کنید و با قسمت دوم از سه گانه‌ی علم رفتار، آشنا شوید:

 

 

تقویت اراده – تعریف اراده‌

در ابتدا به یک تعریف ساده‌ از اراده بپردازیم. اراده یعنی ناملایمتی‌ها را تحمل کنیم، ورزش کنیم زمانی‌که حوصله ورزش کردن نداریم، وقتی از ما انتقاد می‌کنند به دید یک تکه هدیه طلا نگاه کنیم و گوش کنیم. خلاصه قوی کردن اراده یعنی سپری کردن یک سری چالش‌ها برای رسیدن به مسیر موفقیت. اگر تعریف دقیق‌تری از اراده بخواهیم، انجمن روانشناسان آمریکا تعریفی برای اراده در نظر گرفته‌اند:

تعریف اراده به گفته‌ی انجمن روانشناسان آمریکا:
توانایی مقاومت در مقابل تمایلات و هوس‌های کوتاه مدت برای رسیدن به اهداف بلند مدت

 

تقویت اراده - مقاله اراده

 

آیا اراده قابلیت تقویت دارد؟

 

خبر خوبی برای شما داریم. اراده یک مهارت است که می‌توان آن را فرا گرفت. اراده را مانند عضله در نظر بگیریم. چگونه وقتی به باشگاه ورزشی می‌رویم عضلات را تقویت می‌کنیم، اراده را هم می‌توانیم با یک سری اصول و تمرین قوی کنیم. پس تقویت اراده یک پروسه‌ی بلند مدت است.

یک نکته را در نظر داشته باشیم: در خرج کردن اراده خسیس باشیم. به عنوان مثال با رفتن به شبکه‌های اجتماعی از باتری اراده کم نکنیم. سعی کنیم با کارهای کوچک به مرور تقویت اراده انجام بدهیم. در باشگاه ورزشی مربیان خیلی وقت‌ها پیشنهاد می‌کنند زمانی که خسته شدیم حتما چند تا حرکت دیگر انجام بدهیم و بعد تمام کنیم. برای اراده هم به همین شکل است اگر از کتاب خواندن خسته شدیم با خودمان شرط کنیم فقط یک یا دو صفحه دیگر مطالعه کنیم و بعد کتاب را ببندیم تا به مرور اراده را ارتقا بدهیم.

 

تقویت اراده - افزایش مهارت اراده

پس متوجه شدیم اراده یعنی توانایی مقاومت در مقابل وسوسه‌های آنی برای رسیدن به اهداف بلند مدت. همین طور اراده یک مهارت است که قابلیت رشد دارد. حالا در ادامه می‌پردازیم به راه‌های تقویت اراده.

 

تقویت اراده – جلوگیری از پوشاندن ضعف اراده

 

تقویت اراده - جیم ران

 

اولین مورد برای تقویت اراده خودآگاهی از ضعف اراده است. اجازه دهید با مثال توضیح دهیم که مثلا از شنبه رژیم خواهیم گرفت. تا قبل از آن شنبه‌ی موعود هم از هیچ وعده‌ی غذایی لذیذی دریغ نمی‌کنیم چون قرار است آن شنبه‌ی طلایی بترکونیم. ممکن است دکتر رژیم معروفی پیدا کرده باشیم، باشگاه ورزشی 24 جلسه فول آپشن ثبت نام کرده باشیم، لباس و تجهیزات ورزشی تدارک دیده باشیم. ولی متاسفانه دریغ از کاهش وزن درست و حسابی.


در کتاب «قله» از اندرس اریکسن و ترجمه «پیام بهرام پور»، از تحقیقات شگفت انگیز پیرامون موفقیت و تخصص در هر کاری، رمزگشایی شده است:

کتاب قله 


تقویت اراده - کاهش وزن

 

مثال دیگر، از سال جدید زبان انگلیسی را تقویت می‌کنم. کلی هم کتاب واژگان، گرامر، درک مطلب می‌خریم که قرار است فورانی از علم و دانش انگلیسی اتفاق بیفتد. شاید هم به دنبال معروف‌ترین آکادمی زبان انگلیسی و یا عالی‌ترین مدرس زبان باشیم. ولی باز هم دریغ از ارتقا مهارت زبان انگلیسی.

 

تقویت اراده - یادگیری مهارت جدید

 

چرا این شنبه‌ها، هفته‌ها، سال‌ها‌ می‌آیند و می‌روند؛ ولی تغییری نمی‌کنیم؟ تمام این موارد یک نقطه مشترک دارند و آن ضعف اراده‌ی شیک و مجلسی خودمان است.  باید کم کم آموزش ببینیم تا اگر مورد وسوسه انگیز دیدیم به خاطر هدف بلند مدت اراده به خرج بدهیم؛ یک نقشه‌ی عملیاتی برای خودمان چیده باشیم. مثلاً به حداقل رساندن استفاده از شبکه‌های اجتماعی. کافی است یک برنامه‌ی کنترل زمانی بر روی گوشی موبایل نصب کنید تا از زمانی که بر روی گوشی سپری می‌کنید شگفت زده شوید.

تقویت اراده - کنترل استفاده از تکنولوژی

 

تقویت اراده – شناخت دقیق چرایی اهداف 

از دیگر راه‌های قوی کردن اراده پی بردن به چرایی کار است. به عبارت دیگر فایده انجام دادن کارها را پیدا کنیم. تا حالا فکر کردید چرا چندین ساعت، ماه و سال در طول دوران مدرسه زبان انگلیسی به ما آموزش دادند ولی دریغ از کسب مهارت لازم برای استفاده از زبان در طول زندگی و کار. حالا همان فردی که سال‌ها در مدرسه زبان خوانده نیاز به نمره‌ی آیلتس و یا تافل دارد، پس چرایی مشخصی دارد. نتیجه‌ای کاملا متفاوت حاصل می‌شود و حتی خیلی از این افراد بعد از کسب نمره‌ی دلخواه در آزمون بین‌المللی زبان از شدت علاقه زبان را به عنوان کسب و کار خودشان قرار می‌دهند.  همان فردی که تا سال گذشته زبان را دوست نداشت الان اراده کرده و مدرس زبان انگلیسی شده است.

از این پس در برنامه‌های گوشی یا بر روی یک کاغذ که همیشه چشممان به آن بخورد دلیل و چرایی اهدافمان را می‌نویسیم تا زمانی که غول وسوسه به سراغمان آمد با نگاه انداختن به آن‌ها به قوی شدن اراده کمک کنیم.

 

هر چه قدر با آینده‌ی خودمان بیشتر دوست و آشنا باشیم نیروی اراده‌ی ما بیشتر می‌شود… 

 

تقویت اراده – مهارت‌های ضروری

برای تقویت اراده باید در دنیای کنونی یک سری مهارت یاد گرفته باشیم یا اگر یاد نگرفتیم همین الان اقدام به یادگیری کنیم. کتابی در این خصوص بخوانیم، دوره‌ی آموزشی بگذرونیم. حالا این مهارت‌ها چه چیزهایی هستند؟ بپردازیم به گزیده‌ای از مهارت‌های ضروری.

 

مهارت ضروری خویشتن دوستی

یکی از مهمترین فاکتورها در رشد اراده خویشتن دوستی است. چه قدر با خودمان مهربان هستیم زمانی که در کاری با شکست رو به رو می‌شویم. آیا همان طوری که با یکی از دوستان و عزیزانمان برخورد می‌کنیم و او را دلداری می‌دهیم خودمان را دلداری می‌دهیم؟ یا ذهنمان بمباران افکار منفی می‌شود؟ اگر در همان لحظه نمی‌توانید افکار مثبت داشته باشید، یک پیشنهاد عالی این است تا از قبل برای خودمان یک نوشته برای شکستمان نوشته باشیم. تمام حالات و احساساتمان را در زمان شکست ببینیم و همه را درک کنیم. تقویت اراده در هر چیزی به همه چیز کمک می‌کند.

 

مهم نیست چند بار زمین خوردیم، آن‌چه اهمیت دارد بلند شدن ما بعد از هر بار زمین خوردن است…

مهارت نه گفتن

مهارت نه گفتن از آن دسته مهارت‌های صد در صد ضروری برای زندگی امروزی است. برای شخص خودتان و کارهایتان ارزش قائل شوید تا دیگران هم به شما احترام بگذارند. متاسفانه فرهنگ و سیستم ما به گونه‌ای بوده که ما مهارت نه گفتن را یاد نگرفتیم. اگرچه درخواست کردن دیگران از ما حق آن‌هاست ولی فراموش نکنیم ما هم حق و حقوقی به نام نه گفتن داریم. یک بار برای همیشه تصمیم بگیریم جایی که لازم است نه بگوییم از نه گفتن خجالت نکشیم. مشخص کنیم کجاها باید قاطع باشیم و کجاها انعطاف‌پذیر. می‌توانید بعضی مواقع برای نه گفتن خود دلیل خود را شرح دهیم و اگر راهکاری به ذهنمان می‌رسد به طرف مقابل بگوییم.

 

تقویت اراده - مهارت نه گفتن

 

تقویت اراده – نقش انکارناپذیر محیط و اطرافیان

مورد بعدی نقش مهم اطرافیان شما است. حتما جمله‌ی جیم ران را شنیده‌اید که می‌گوید: “شما میانگین پنج نفر اطرافتان هستید.

وقتی افراد با اراده دور خودمان جمع کنیم، به احتمال بیشتر شبیه آن ها می شویم. از سوی دیگر، تصور کنید شخصیت های بی‌اراده تا چه اندازه می توانند تاثیر منفی بر شما داشته باشند خب حالا یک مسئله است. شما قاعدتا نمی‌توانید یک چوب جادو دستتان بگیرید و برخی از اطرافیان خودتان را غیب کنید و به جای آن‌ها افراد مطابق میل خود و موفق را ظاهر کنید. یک راهکار خوب، خواندن کتاب‌های افراد موفق است یا گوش کردن به فایل‌های صوتی آنان است.  همچنین محیطی را فراهم کنید تا به فیزیولوژی خودتان هم اهمیت بدهید. حواستان به خواب، تغذیه و ورزش باشد. اگر از خوابتان کم کنید از اراده هم به همان نسبت کم خواهد شد.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تقویت اراده پیشنهاد می‌کنم به سمت سه گام قدم محکمی برداریم تا با دنیایی از راهکارهای تقویت اراده آشنا شویم.

 

سعید عباسی

سعید عباسی

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا