افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق | 11 قدم تا بازسازی!

سرفصل های مهم این مقاله

افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق | 11 قدم تا بازسازی!

طلاق و جدایی برای همه ما می‌تواند تجربه ای تلخ و دردناک باشد. ما با کلی امید و آرزو ازدواج می‌کنیم و زمانی که آن ازدواج به پایان خط خود می‌رسد، گویی دنیای ما پوچ و خالی می‌شود. گویی زندگی دیگر ارزش زیستن ندارد، گویی ما انسان ضعیف و ناشایستی برای زندگی مشترک بوده‌ایم. بااین‌حال باید بدانیم که طلاق آخر خط نیست. طلاق خط پایان زندگی نیست و بعد از طلاق نیز می‌توان زندگی کرد. بعد از طلاق نیز می‌توان یک زندگی خوب و پرمعنا را ساخت. در این مقاله به موضوع افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق می‌پردازیم و بررسی می‌کنیم که چگونه می‌توان بعد از طلاق اعتماد به نفس و عزت نفس ازدست‌رفته را برگرداند و یک زندگی تازه ساخت.

 

۱۱ قدم برای افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق

دلایل مختلفی سبب می‌شود که افراد برای ادامه ندادن زندگی مشترک خود طلاق را انتخاب نمایند. بعد از طلاق عده‌ای اعتماد به نفس خود را از دست داده و بعضاً علت جدایی را به عیبی در خودشان نسبت می‌دهند. در ادامه به بررسی چند راهکار مهم برای افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس بعد از طلاق می‌پردازیم:

 

 

1. گذشته را به خوبی درک کنید

اولین قدم برای بازسازی اعتماد به نفس و عزت نفس ازدست‌رفته، به دست آوردن یک نقشه شفاف و واضح از مسیر ازدواج و تجارب پیش آمده در آن است. اول‌ازهمه باید نسبت به آنچه بر ما گذشته آگاه شویم و درک خوبی از ابعاد مختلف آن داشته باشیم. درواقع باید تلاش کنیم که رفتارهای خود و طرف مقابل را بیشتر بفهمیم و خود را از سردرگمی و بلاتکلیفی خارج کنیم.

خیلی از افراد بعد از ازدواج مدام با سؤالاتی مثل:« چرا این‌طور شد؟ چرا این‌طور کرد؟ چرا این کار رو با من کرد؟» روبرویند. ما باید بتوانیم تا حد ممکن به این سؤالات پاسخ دهیم و اجازه ندهیم که ابهام این سؤالات در گذشته نگهمان دارد. پس به‌صورت کلی اولین قدم درک گذشته و دوری از بلاتکلیفی تا حد ممکن است.

 

2. بدانید که طلاق لزوماً شکست نیست و می‌تواند یک پیروزی بزرگ باشد

 

قدم دوم: بدانید که طلاق لزوماً شکست نیست و می‌تواند یک پیروزی بزرگ باشد

خیلی از ما به‌صورت پیش‌فرض طلاق را یک شکست بزرگ می‌بینیم. این کاملاً درست است که طلاق سخت و دردناک است. این موضوع کاملاً قابل‌درک است که بعد از ازدواج احساس یک بازنده‌ی تمام عیار را داشته باشیم. بااین‌حال نباید فراموش کرد که ما طلاق می‌گیریم تا از آسیب‌های بیشتر جلوگیری کنیم. تا تغییری مثبت در زندگی خود ایجاد کنیم. خیلی اوقات طلاق، علی‌‌رغم دردناک بودنش یک پیروزی بزرگ است. هر فردی شانس این را پیدا نمی‌کند که از یک زندگی ناسالم خارج شود، پس اگر ما توانسته‌ایم از یک زندگی ناسالم خارج شویم باید بدانیم که به یک پیروزی مهم دست‌یافته‌ایم. (1)

 

3. بدانید که طلاق برای فرزندان شما نیز لزوماً گزینه بدی نیست

خیلی از ما به صورت پیش‌فرض گمان می‌کنیم که طلاق برای فرزندان همیشه گزینه بدتری از زندگی با والدین است. در پژوهشی (2) در سال 2010 این موضوع به بحث گذاشته شده است.

در این پژوهش، آزمایشگران افراد را به دو گروه تقسیم کرده و هرکدام را به مدت 15 سال موردبررسی قرار دادند. یک گروه از آن‌ها افرادی بودند که در خانواده‌ای پر از تنش و دعوا میان والدین زندگی می‌کردند و گروه دیگر فرزندانی بودند که با مادر خود و یا پدرخوانده خود زندگی می‌کردند. نتایج 15 سال بررسی نشان داد که فرزندانی که با مادر و یا پدرخوانده خود زندگی می‌کردند به مراتب مشکلات رفتاری از جمله مصرف مواد کمتری داشتند. از طرف مقابل نمرات این افراد در مدرسه بهتر بود. به صورت کلی این پژوهش نشان می‌دهد که طلاق همیشه و لزوماً گزینه بدتری برای فرزندان نیست و خیلی از اوقات می‌تواند برای فرزندان کمک‌کننده باشد.

 

4. بدانید که طلاق به معنی بی‌ارزشی و ناکافی بودن شما نیست

 

باید برای افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق تلاش کنیم!

خیلی از افراد بعد از طلاق درگیر احساس بی‌ارزشی و ناکافی بودن می‌شوند. فرد مدام خود را سرزنش می‌کند و به خود می‌گوید که به اندازه کافی خوب نبوده و به همین دلیل زندگی‌اش به جدایی کشیده شده است. بااین‌حال نباید فراموش کنیم که یک ازدواج دو طرف دارد و اینکه دو نفر تصمیم به جدایی گرفته‌اند لزوماً به معنی بی‌ارزش و ناکافی بودن آن‌ها نیست. بهترین چیزی که می‌توان در این شرایط گفت این است که “دو طرف مناسب هم نبوده‌اند”.

برای مثال هرکدام از دو طرف ممکن است بتوانند یک رابطه خوب را با شخص دیگری ایجاد کنند و در آن رابطه کاملاً کافی باشند. پس نباید فراموش کرد که جدایی لزوماً به معنی بی‌ارزش و ناکافی بودن نیست و خیلی ساده می‌تواند به دلیل مناسب نبودن دو طرف برای یکدیگر باشد. این مورد، از مهم ترین چیزهایی است که برای افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق باید بدانیم.

 

5. بدانید که طلاق به معنی دوست‌داشتنی نبودن شما نیست

 

بدانید که طلاق به معنی دوست‌داشتنی نبودن شما نیست

یکی دیگر از احساساتی که افراد بعد از طلاق با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند احساس طرد شدن و دوست‌داشتنی نبودن است. فرد مدام با خود می‌گوید که دوست‌داشتنی نیست و کارش به این دلیل به جدایی کشیده که دوست‌داشتنی نیست. در این مورد نیز همانند مورد قبل نباید فراموش کنیم اینکه یک نفر ما را نخواسته، ما را به فردی دوست‌نداشتنی تبدیل نمی‌کند. از طرف مقابل نیز اینکه یک فرد ما را دوست داشته باشد نیز ما را به فردی دوست‌داشتنی‌ تبدیل نمی‌کند.

درواقع این خیلی مهم است که بدانیم دوست‌داشتنی‌ بودن یا نبودنمان، به یک فرد و دیگران وابسته نیست و این احساس، احساسی کاملاً درونی است. البته قطعاً نمی‌توان جلوی تأثیر دیگران بر این احساس را گرفت و آن را حذف کرد، بااین‌حال، ضروری است که بتوانیم بین احساسات درونی خود و دیگران فاصله‌گذاری کنیم و بدانیم که می‌توانیم فارغ از نظر دیگران دوست‌داشتنی‌ باشیم.

 

6. برای آنچه از دست داده‌اید سوگواری کنید

همان‌طور که در ابتدا گفتیم، طلاق سخت و دردناک است و نوعی فقدان و از دست دادن محسوب می‌شود. به همین خاطر ضروری است که بعد از طلاق برای امیدها و آرزوهای بربادرفته‌مان سوگواری کنیم. خیلی از افراد گمان می‌کنند که سوگواری کردن برای فردی که به ما آسیب‌زده به معنی ضعیف بودن است.

بااین‌حال نباید فراموش کرد که برای فرد دیگری سوگواری نمی‌کنیم، بلکه برای خودمان سوگواری می‌کنیم. درواقع ما به عزای امیدها و آرزوها و رؤیاهای خود می‌نشینیم و این نه‌تنها ضعف نیست بلکه نوعی قدرت است. مگان دیواین این موضوع را در کتاب «عیبی ندارد اگر حالت خوش نیست» به خوبی شرح می‌دهد. به صورت کلی نباید فراموش کنیم که طلاق نیز نوعی جدایی است و مانند هر تجربه دیگری نیازمند سوگواری است.

 

7. دنبال مقصر نگردید و خود را سرزنش نکنید

 

بعد از طلاق برای افزایش اعتماد به نفس، دنبال مقصر نگردید و خود را سرزنش نکنید

خیلی اوقات افراد بعد از طلاق مدام در باتلاق گذشته دست‌وپا می‌زنند و به دنبال مقصر می‌گردند و خود یا طرف مقابلشان را سرزنش می‌کنند. بااین‌حال باید بپذیریم که یک رابطه، دوطرفه است و حاصل انتخاب‌های دو طرف ماجرا است. جدایی بخشی اجتناب‌ناپذیر از هر رابطه‌ای است و این خیلی معقول نیست که مدام در باتلاق گذشته به دنبال مقصر بگردیم.

طبیعتاً هرکدام از ما در طول رابطه اشتباهاتی داریم‌. ممکن است اشتباهات یک طرف، بیشتر باشد اما باید تلاش کنیم که این اشتباهات را در قالب رابطه و به عنوان بخشی جدایی‌ناپذیر از انسان ببینیم. به صورت کلی جدایی نتیجه انتخاب‌های دو طرف یک رابطه است و بهتر آن است که وارد بازی مقصریابی نشویم و خود را سرزنش نکنیم. (3)

 

8. برای افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق، ویژگی‌های مثبت خود را لیست کنید

از آنجا که اعتماد به نفس و عزت‌نفس افراد بعد از طلاق آسیب می‌بیند، این بسیار کاربردی است که افراد لیستی از ویژگی‌های مثبت خود تهیه کنند و بدانند که بی‌ارزش و ناکافی و دوست‌نداشتنی نیستند. سعی کنید که لیست مثبتی از ویژگی‌های خود تهیه کنید و هرازگاهی آن‌ها را به خود یادآوری کنید.  این مورد، تمرین بسیار خوبی برای افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق است.

 

9. حرف زدنِ مثبت با خود را فراموش نکنید

حرف زدن با خود نیز به شدت می‌تواند در مدیریت هیجانات بعد از طلاق به شما کمک کند. سعی کنید که بسیار مشفقانه و مهربانانه با خود صحبت کنید و از تحقیر و سرزنش خود خودداری کنید. برای این کار می‌توانید تصور کنید که می‌خواهید با یک کودک و یا یک حیوان خانگی سخن بگویید.

درواقع هدف از مقایسه با یک کودک و یا حیوان خانگی این است که آسیب‌پذیری خودمان را ببینیم و بدانیم که در نهایت ما هم مثل یک کودک آسیب‌‌ها و ضعف‌های خاص خود را داریم و شایسته مهربانی و شفقتیم.  این موضوع را اگر در ذهن بسپارید و آسیب‌پذیری خودتان را ببینید، به شدت می‌توانید با خود مهربانانه‌تر سخن بگویید.

 

10. اهداف و برنامه‌های جدیدی برای خود بچینید

بعد از طلاق، معمولاً افراد با یک بی‌هدفی و پوچی روبرو می‌شوند و دیگر انگیزه و دلیلی برای زندگی کردن و کار و تلاش نمی‌بینند. چیدن هدف‌های جدید و شروع فعالیت‌هایی مثل ورزش و توجه بیشتر به وضعیت ظاهری می‌تواند به شما انگیزه و دلیلی برای ادامه دهد و زندگی شما را از حالت بی‌هدفی و پوچی و بی‌معنایی خارج کند. (4)

 

11. از حمایت دوستان و روانشناسان حرفه‌ای بهره بگیرید

در قدم آخر شما باید بدانید که مجبور نیستید بار طلاق را به تنهایی به دوش بکشید. همه ما در چنین شرایطی به کمک و حمایت یکدیگر نیازمندیم. پس این را نیز در نظر داشته باشید که برای افزایش اعتمادبه‌نفس بعد از طلاق از کمک دوستان و متخصصین بهره بگیرید.

 

سخن پایانی مقاله افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق

در این مقاله ما به طور مفصل به بحث افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق پرداختیم. بعد از طلاق اعتماد به نفس و عزت نفس ما به شدت آسیب می‌بیند و ضروری است که ما برای افزایش اعتمادبه‌نفسمان قدم‌هایی را برداریم. مهم‌ترین این قدم‌ها درک گذشته و تنظیم هیجانات منفی و چیدن برنامه و اهداف جدید برای ادامه زندگی هستند.

 

منابع:

  1. www.psychologytoday.com
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. www.2houses.com
  4. www.div-ide.com.au

 

قدم 11+1! به خود این هدیه را تقدیم کنید!

برای بازسازی خود بعد از جدایی و افزایش اعتماد به نفس بعد از طلاق، لازم است تمریناتی علمی و کاملاً کاربردی یاد بگیرید تا اعتماد به نفسی قوی داشته باشید. اینجا در این بسته، به روزترین مطالب جهان از معتبرترین منابع، در مورد اعتماد به نفس در اختیار شماست. روی تصویر زیر کلیک کنید:

دوره اعتماد به نفس

آرمان مهراوران

آرمان مهراوران

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا