صبر کنید...
سلام 😊👋.ادیبی هستم . میلاد ادیبی. خیلی خوشحالم که وقت گذاشتی و میذاری که این پست رو بخونی👍 .
من مدرس مهارت های مدیریت کسب و کار ، بازاریابی، فروش و برند سازی هستم .
من محصل در دانشگاه صنعتی اصفهان رشته متالورژی بودم. دانشگاه برای من پر از درس هایی بود که هرگز آن ها را فراموش نمی کنم. در دانشگاه، من بیش از این که در کلاس ها باشم ، بیشتر در خدمت کار های حاشیه ای بودم و احساس و ادراک من بر این بود که این کار بیشتر در جهت رسالت من است .
همان طور که می دانید در دانشگاه نهاد هایی فعالیت می کنند. مثل انجمن علمی دانشجویی و انجمن های اسلامی و امور فرهنگی . کار آن ها آشنا کردن دانشجویان با چیز هایی است که ممکن است در دانشگاه و درس هایشان آموزش نبینند. سمینار های مختلف برگزار می کنند. افرادی را به دانشگاه دعوت می کنند و یا کلاس هایی را برای دانشجویان برگزار می کنند . مشکلی که در برگزاری این موارد وجود دارد عدم استقبال دانشجویان از برنامه هاست. تلاش های بسیاری اتفاق می افتد که کیفیت این برنامه ها هر چه بیشتر بالاتر رود. اما شکستی که معمولاً مسئولان این نهادها می خورند، جذب دانشجویان به این برنامه هاست .
در دانشگاه من دبیر آموزشی امور فرهنگی بودم. یکی از موضوعاتی که در دانشگاه ها بسیار مورد توجه واقع می شد بحث تحصیل در خارج از کشور است . ما می خواستیم یک برنامهای تحت این عنوان که اساسا چرا اپلای و سفر به خارج کشور ؟ ترتیب دهیم. این موضوع با موضوع چطور اپلای متفاوت بود و شاید موضوع «How to apply» خیلی پر بیننده تر از این بود که به موضوع
«Why to apply» بپردازیم. اما من معتقد بودم که انسان اگر چرایی یک کار را درک کند با هر چگونه ای کنار می آید. خیلی از دانشجویان تحت تأثیر فضای نامناسب دانشگاه ها و صحبت های هم کلاسی هایشان و ایضا پیشنهادات ناسنجیده برخی از استادهایشان قصد سفر به خارج از کشور را دارند و زمانی که از آن ها می پرسیم که چرا و کجا می خواهند بروند؟، اغلب یا نمی دانند یا بخاطر شرایط بد موجود در ایران می خواهند اینجا را ترک کنند . تصور آن ها از خارج از کشور هیچ جای بخصوصی نیست. آن ها خارج را جایی می دانند که فقط ایران نباشد . آنها فکر می کنند که در خارج از ایران زندگی به مراتب بهتری را دارند اما تجربه و افرادی که سفر به خارج از ایران داشته اند، میدانند، این موضوع برای همه صحت ندارد. بنابراین من ضرورت این را دیدم که قبل از موضوع چگونگی تحصیل در خارج از کشور ، چرایی سفر را مد نظر داشته باشیم. چرا که این سفر برای عده ای ضروری و برای عده ای بسیار مشکل ساز خواهد بود.
اما مشکل من مانند همه ی مسئولان مشکل پر کردن سالن بود . از خودم سؤال کردم که چطور می توانم دانشجویان را قانع به همچنین سمیناری کنم؟ چطور می توانم بازاریابی خوبی داشته باشم؟ از چه ابزار هایی باید استفاده کنم؟ چه اشتباهاتی را نباید مرتکب شوم ؟ این ها سؤالاتی بود که ذهن مرا به خود درگیر کرد . اما پس از برگزاری این سمینار نه تنها سالن پر شده بود بلکه ما درِ سالن را باز گذاشته بودیم که برخی که جای ورود آن ها به سمینار نبود از بیرون از سالن صحبت ها را دنبال کنند. تعداد زیادی از دانشجویان در بیرون از سالن ماندند و مجبور شدند به خانه و خوابگاهشان برگردند.
من مسئول بازاریابی این سمینار بودم. من مسئول اجرا نیز بودم اما بسیاری از مسئولیت ها را به دیگران واگذار کرده بودم تا تمام تمرکز من روی بازاریابی باشد. سؤال اینجاست که ما چگونه این مشکل را حل کردیم و در خلق این جمعیت کثیر موفق بودیم ؟ چه اقداماتی را انجام دادیم و چه کار هایی را انجام ندادیم؟ چه برنامه ای برای این سمینار داشتیم؟ چه ارزشی خلق کرده بودیم که توانستیم مشکلی را که بسیاری از مسئولان در حلش ناتوان بودند حل کنیم؟ برخی از این تمهیدات را اینجا برای شما می نویسم چون ادراک من این گونه است که از این تکنیک ها می توان در کسب و کار خودمان هم استفاده کنیم.
شماره1 :
سؤال ما : خب مخاطب ما چه افرادی هستند؟ ما باید می دانستیم که باید مخ چه کسانی را می زدیم!
پاسخ ما: مخاطب ما قشر دانشجو بود. این قشر پول اضافی برای خرج کردن نمی دهد. بنابراین نمی توانیم سمیناری برگزار کنیم که بسیار گران قیمت بود. آن ها درس هایشان را در اولویت اول قرار می دادند. پس باید در زمانی این سمینار برگزار می شد که اکثراً کلاسشان تمام شده بود. ما باید در روز شلوغ دانشکده و دانشگاه این سمینار را برگزار می کردیم (دانشگاه روز های خلوتی هم دارد). چرا که محل سمینار در دانشگاه بود و مخاطب ما دانشجوهایی بودند که جمعیت قابل توجهی از آنان از خارج از دانشگاه می آیند. پس ما نمی توانستیم این سمینار را دیر وقت برگزار کنیم. ما این سمینار را روز یکشنبه ساعت 13:30 برگزار کردیم که زمانی بود که همه کلاس داشتند و بعد از ظهر آن روز نیز کلاس های کمی برگزار می شد. ما حتی با استاد آن کلاس هایی که برگزار می شد صحبت کردیم که کلاس را برای این سمینار مهم تعطیل کنند و خود و دانشجو هایشان به این سمینار بیایند.
شماره 2 :
سؤال ما: خب ما ابتدا نیاز سنجی کردیم . چه موضوعی جذاب تر بود؟ چه چیزی دانشجو ها می خواستند؟ چه موضوعی برای صحبت کردن خریدار بیشتری داشت؟ چه عنوانی ذهن ها را به سمت ما متمرکز می کرد؟
پاسخ ما: شاید امروزه، پر طرفدار ترین موضوعی که در دانشگاه ها مورد توجه است بحث تحصیل در خارج از کشور است . ما این موضوع را از بین صحبت های خود دانشجویان شنیدیم. از بحث هایی که در کلاس ها می شد شنیدیم. از سابقه صحبت در مورد این موضوع می دانستیم. از خود دانشجویان در مورد این که چه برنامه ای و چه سمیناری را دوست دارند که برگزار شود پرسیدیم. و در آخر انتخاب ما ، فرصت ها و چالش های تحصیل در خارج از کشور شد. اما در عنوان این برنامه در مورد این که ما نمیخواهیم که راجب به چگونگی فرآیند اپلای صحبت کنیم، چیزی نگفتیم.
قدم اول بازاریابی: چاپ بنر( بقیه را در ادامه مقاله ها می خوانید. )
شماره3:
سؤال ما: چه راهکاری برای بازاریابی این سمینار باید اتخاذ کنیم که بیشتر از همه جلب توجه کند؟ چطور باید در بازاریابی متفاوت باشیم؟ آیا چاپ بنر کافی است؟ یا باید کار های دیگری را نیز مدنظر داشته باشیم و تنها از یک راهِ بازاریابی استفاده نکنیم و راه های گوناگونی را امتحان کنیم؟
پاسخ ما: خب قطعاً انتخاب شماره یک ما و هر کسی که در دانشگاه ها این سمینار هارا برگزار می کند چاپ بنر است. ما انتخاب کردیم راه های مختلفی را امتحان کنیم. کار هایی که برای بازاریابی این سمینار انجام دادیم به قرار زیر است ( در این مقاله صرفاً بنر، ادامه را در مقاله های بعدی بخوانید):
1- چاپ رنگی با کیفیت بنر ( چون دو نوع چاپ در دانشگاه داشتیم. یکی پرهزینه تر بود و آن یکی کم هزینه تر. ما راه پر هزینه تر را انتخاب کردیم چرا که رنگ و لعاب بهتری داشت و بهتر می توانست توجه مخاطب را جلب کند. باید به این موضوع توجه کنیم که بیشتر نهادها به دلیل کمبود بودجه از چاپ کم هزینه تر استفاده می کنند. بنابراین مجبور شدیم که از جیب خودمان مایه بگذاریم. )
2- استفاده از رنگ صورتی در چاپ بنر و تبلیغ! ( رنگ در تبلیغات بسیار مهم است . ما از رنگ صورتی استفاده کردیم ، چرا که میخواستیم آن چند ثانیه نگاه اول مخاطبمان را بخریم. در بسیاری از بنر ها میبینیم که به این موضوع توجهی نشده است و گرافیست به این موضوع توجه نداشته است و از رنگ های بی حال استفاده کرده است. )
خدا را شکر که شخص من طراح و گرافیست آن بودم و این مورد را می دانستم.
3- استفاده از فونت گرد و بُلد در چاپ بنر( اگر گرافیست تنها کمی در مورد شغلش تخصص داشته باشد، می داند که فونت ها چقدر میتوانند مهم باشند. ) استفاده از فونت گرد به دلیل این است که ارتباط صمیمانه تری با مخاطب برقرار می کند. استفاده از حالت بُلد آن به دلیل این است که نشان می دهد سخن، محکم و پر قدرت است. و این باعث می شود که مخاطب سرسری از آن نگذرد.
4- استفاده از خطوط کج در نوشتاری این بنر. ( استفاده از خطوط صاف به دلیل اینکه مسیر رد شدن سیگنال ها از مغز ما به صورت منحنی و کج است باعث میشود که توجه کمتری به خطوط و نوشتار صاف داشته باشد. به همین دلیل است که ما زمانی که کتاب می خوانیم اندکی با انحراف آن را به دست می گیریم.)
5- ما مکان و زمان را بسیار بزرگ و جدا نوشته بودیم تا چشم مخاطب دنبال آن نگردد و اقدام و عمل از تفکر ساده تر باشد.
6- چاپ بنر دوم ( ما تنها به یک بنر اکتفا نکردیم. بنر اول در هفته ی اول تبلیغات بالا رفت و ما می دانستیم که این بنر می تواند تا حد خوبی توجهات را جلب کند . اما این را نیز می دانستیم که اگر بخواهیم مخاطبمان را به حال خودش رها کنیم، او این موضوع را فراموش خواهد کرد بنابراین مجبور شدیم که در هفته ی دوم تبلیغات، بنر دوم را که مشخصات متفاوتی از نظر طراحی با بنر اول داشت را بالا ببریم . البته جای گفتن دارد، برای اینکه مخاطبمان را به حال خودش رها نکنیم ، به غیر از چاپ بنر دوم ، کار های دیگری نیز انجام دادیم. که در مقاله های بعدی به آن اشاره می کنم.
7- بنر دوم با مشخصاتی متفاوت با بنر اول بالا رفت. شاید تعجب کنید که در این بنر بسیاری از تکنیک هایی که در بالا گفته شد را اجرا نکردیم. و این دلیل خود را داشت . من این بنر را به رنگ آبی پر رنگ طراحی کردم تا بیشتر به چشم بیاید. من در این بنر از فونت گرد و بُلد اسفاده کردم تا همان تأثیرات بنر اول را داشته باشد. من در بنر دوم از خطوط صاف استفاده کردم چون می دانستم با توجه به این که بنر اول خطوط و نوشتار کجی داشت ما باید کمی رسمی تر این موضوع را تبلیغ میکردیم . اما سؤال اینجاست که آیا بنر دوم از بنر اول ضعیف تر بود؟ به هیچ وجه . ما در بنر دوم از عکس های بیشتری نسبت به بنر اول استفاده کردیم . بنابراین قدرت بنر دوم به همان اندازه بنر اول بود.
8- به غیر از بنر های بزرگی که نصب شد ما از تراکت های کوچک، که کوچک شده ی همین بنر ها بود، استفاده کردیم و آن را در دانشکدههای مختلف نصب کردیم. دسته ای را به دست افرادی دادیم که در جایی به همراه دوستانشان جمع شده بودند. آن بنر های کوچک را نیز با بالاترین کیفیت چاپ ، چاپ کرده بودیم.
9- تعدادی از آن بنر ها را در مسیر هایی که تعداد بیشتری از دانشجویان عبور می کردند نصب کردیم. تعدادی از این تراکت ها را در برابر دیوار سلف دانشگاه نصب کردیم. تعدادی دیگر را نیز بر روی زمین و مسیری که بسیار پر رفت و آمد بود چسباندیم. ( در دانشگاه ما ، صنعتی اصفهان به این مسیر می گویند جاده ابریشم ، چرا که همه جا را به هم متصل می کند و مسیر پر رفت و آمدی است).
10- تراکت ها را دست هر کسی ندادیم. این تراکت ها را در دانشگاه هایی نصب کردیم که می دانستیم بیشترین خواهان سفر به خارج از کشور را دارند. مثلا بجای اینکه آن ها را در دانشکده منابع طبیعی نصب کنیم ،تعداد بیشتری را در دانشکده مکانیک و مهندسی شیمی و برق نصب کردیم. این کار باعث شد که بتوانیم مدیریت بهتری روی هزینه های خودمان داشته باشیم.
این نکاتی بود که در چاپ بنر در دانشگاه مورد توجه قرار دادیم. اما جای گفتن دارد که ما از تکنیک های زیاد دیگری نیز استفاده کردیم که آن را در مقاله های بعدی با شما عزیزان به اشتراک خواهم گذاشت.
پیروز و موفق باشید...
تصویر بنر ها را مشاهده می کنید.