نحوه حرکت و ایستادن سخنران

سرفصل های مهم این مقاله:

اهمیت نحوه حرکت و ایستادن سخنران

نحوه حرکت و ایستادن سخنران در یک سخنرانی به عنوان جزئی از زبان بدن یک سخنران اهمیت زیادی دارد و اگر ما به نکات مهم در رابطه با نحوه حرکت و ایستادنمان در سخنرانی توجه نکنیم مطمئنماً مخاطبان برداشت خوبی از ما نداشته‌اند.

برای مثال در تصویر سمت راست من در حال ایفای نقش یک مدیر بد اخلاق که بسیار بد سخنرانی می‌کند هستم که به تریبون سخنرانی تکیه داده است و یا به قول من آن را بغل کرده است!

و در تصویر چپ در حال راه رفتن روی سن سخنرانی و استفاده واضح از زبان بدن هستم. (حالت عادی سخنرانی من)

خودتان کدام نحوه ایستادن را ترجیح می‌دهید؟

نحوه حرکت و ایستادن سخنران

 

اجتناب از تریبون سخنرانی

یکی از مهمترین نکات در نحوه ایستادن سخنران این است که تا حد ممکن از ایستادن مقابل تریبون خودداری کنیم.

گار رینولدز (نویسنده کتاب Presentation Zen) می‌گوید وقتی جلوی تریبون می‌ایستید انگار که یک دیوار بین شما و مخاطبان شما قرار دارد! پس به خاطر داشته باشید که تحت هیچ شرایطی خودتان مسبب این کار نشوید!

هرچقدر که می‌توانید روی صحنه حرکت کنید (البته نه آنقدری که مخاطبان فکر کنند برای پیاده روی به آنجا آمده‌اید) و یک لحظه فرض کنید استیو جابز نیز می‌خواست مانند بسیاری از سخنرانان ضعیف پشت تریبون قرار بگیرد (حتماً فیلم سخنرانی استیو جابز را مشاهده کنید)

 

 ایستادن کنار اسلایدها

در پاسخ به دوستانی که اعتقاد دارند که یادگیری مهارت‌های سخنرانی ذاتی است، تقریباً مطمئنم که هیچ سخنرانی به صورت ذاتی نمی‌داند که باید کجای صحنه قرار بگیرد و در کجای تصویر اسلاید ها باشد؟

حتی شاید شما نیز به این موضوع جالب و حرفه‌ای توجه نکرده‌اید که جهت خواندن متن و محل قرارگیری شما در کنار پروژکتور می‌تواند مهم و اثرگذار باشد!

در نگاه اول جهت خواندن یک متن (از راست به چپ برای زبان فارسی) امری بدیهی است و تأثیری بر روی سخنرانی شما نخواهد داشت. اما در واقع می‌توان گفت که توجه به این موضوع در سخنرانی شما بی تأثیر نیست.

محل قرار گیری سخنران

تصور کنید که اسلایدهایی که شما در سخنرانی خود به مخاطبانتان نشان می‌دهید، بر روی پرده پروژکتور و یا دیواری بزرگ است و مطمناً اندازه‌ای بزرگ‌تر از اندازه بدن شما دارد.

اولین مشکل در همین‌جا رخ خواهد داد؛ مخاطبان شما ترجیح می‌دهند (و یا حتی ناخواسته مجبور می‌شوند) به پرده پروژکتور توجه داشته باشند و نه به شما.

حالا موضوع دیگری را بررسی می‌کنیم؛ اینکه شما در کدام طرف این پرده بزرگ می‌ایستید. تصور کنید مخاطبان شما گروهی از افراد هستند که متون روی پرده را از راست به چپ می‌خوانند؛ حال اگر محل ایستادن شما در سمت چپ پرده باشد، باید مطمئن باشید که اکثر مخاطبان شما در مدت زمان سخنرانی از شما غافل می‌شوند و شما در دید آنها نخواهید بود؛ و این مشکل دوم در سخنرانی شما است.

پوشش و لباس مناسب سخنران چیست؟ این مقاله را هم مشاهده کنید

 

استفاده از کنترل از راه دور، ریموت یا پرزنتر

اگر در سخنرانی‌های من توجه کرده باشید، در دست چپ من (و البته گاهی اوقات مانند تصویر زیر در دست راستم) دستگاهی را دیده‌اید که با کمک آن اسلاید‌ها را جا به جا می‌کنم و این موضوع به من کمک می‌کند که برای حرکت بر روی صحنه آزادی عمل بیشتری داشته باشم و خیلی راحت تر حرکت کنم و برای جا به جا کردن اسلاید‌های پاورپوینت هیچگاه مجبور نمی‌شوم که به سمت لپتاب حرکت کنم.

Presenter-Bahrampoor

 

پرزنتر یک دستگاه کوچک، تقریباً به اندازه کف دست شما است و بر روی آن دکمه‌هایی قرار دارد.

این وسیله بدون سیم و از راه سیگنال‌هایی قادر است لپ‌تاپ شما را کنترل کند. (تصور نکنید این یک دستگاه عجیب است، سالهاست که من در سخنرانی‌هایم از آن استفاده می‌کنم و در بازارهای کامپیوتری ایران نیز به سادگی یافت می‌شود)

در این مقاله با پرزنتر به صورت کامل آشنا خواهید شد:

پرزنتر چیست؟ همه چیز در مورد کنترل از راه دور پاورپوینت (Presenter)

 برخی از این پرزنترها، لیزر نشانگر نیز دارند که البته باید در استفاده از آنها توجه ویژه‌ای داشته باشید. در واقع می‌توان گفت که بهترین روش برای پرت کردن حواس مخاطبان استفاده نادرست از لیزرهای نشانگر است.

تصور کنید، در اتاقی تاریک نشسته‌اید، شخصی در حال صحبت کردن است؛ و پرتوی نور قرمزی مرتباً بر روی دیوار روبه‌روی شما در حال بالا و پایین پریدن، لرزیدن، چرخیدن و … است.

چند درصد احتمال می‌دهید که حواس شما باز هم به سخنران معطوف باشد؟

امیدوارم با خواندن این مقاله نکات خوبی در مورد نحوه ایستادن و حرکت در حین سخنرانی آموخته باشید و از شما خواهش می‌کنم که نظراتتان را در مورد این مقاله و سایر ایده‌ها با من در قسمت نظرات این مقاله به اشتراک بگذارید.

 

دانلود فیلم در سخنرانی چطور حرکت کنیم؟

در سخنرانی چطور حرکت کنیم؟

حرکت موقع سخنرانی

برای بسیاری از دوستان یک سوال بسیار جدی در سخنرانی این است که موقع سخنرانی،‌ چطور باید حرکت کنیم و چه نوع حرکاتی درست است؟ در یک فیلم سه دقیقه‌ای بسیار کوتاه در یک سالن به صورت کامل این موضوع را برای شما عزیزان توضیح داده‌ام که امیدوارم مورد توجه شما قرار بگیرد.

 

برای دانلود کافیست اینجا کلیک کنید 

دانلود فایل صوتی حرکت در صحنه سخنرانی

یک سخنران چقدر باید روی صحنه حرکت کند؟ حرکت در صحنه سخنرانی به چه صورت باشد؟ موضوعی است که بسیاری از سخنرانان به آن اهمیتی نمی‌دهند و یا از آن اطلاعی ندارند. چنانچه این نکته را در نظر داشته باشیم که حرکت بر روی صحنه نیز قسمتی از زبان بدن سخنران می‌باشد، این موضوع اهمیت بیشتری خواهد یافت.

 

حرکت در صحنه سخنرانی

شما اگر هنگام سخنرانی زیاد راه بروید و دائماً در حال حرکت باشید، مخاطب خسته می‌شود و یا احساس می‌کند که شما بیش از حد استرس یا هیجان دارید و یا اگر در یک نقطه ثابت بایستید (و یا بدتر از آن پشت میز، تریبون و … ) قایم شوید باعث می‌شود که مخاطب اصلاً حس خوبی نداشته باشد.

در فایل زیر قوانین کلی در خصوص حرکت سخنران بر روی صحنه بیان شده است. با توجه به اینکه سبک‌ و روش‌های مختلفی در سخنرانی و ارائه وجود دارد، در این فایل صوتی نکاتی به صورت عمومی توضیح داده شده است که قابل تعمیم در شرایط متفاوت می‌باشد.

در این فایل صوتی با تکنیک‌های استفاده از حرکت در صحنه برای داشتن یک سخنرانی بهتر آشنا می‌شویم و به حرکت در صحنه سخنرانی و چگونگی حرکت صحیح و اصولی می‌پردازیم.

امیدوارم که از مطالب به خوبی استفاده کرده و در سخنرانی خود بدرخشید. شما می‌توانید فایل صوتی حرکت در صحنه سخنرانی را از قسمت پایین گوش کنید و یا روی لینک دانلود کلیک کنید.

  برای دانلود کافیست اینجا کلیک کنید   

نکات مهم تر راجع به راه رفتن و حرکات بدن در سخنرانی

در این قسمت می‌خواهیم راه رفتن و حرکات بدن در سخنرانی را با هم یاد بگیریم.

فیلم کوتاه زیر را ببینید و به ادامه مقاله بپردازید:

همان‌طور که در فیلم بالا دیدید، پیام بهرام پور، مدرس سخنرانی و فن بیان، در مورد نحوه صحیح راه رفتن و حرکات بدن در سخنرانی، نکاتی را گوشزد کرد.

البته در سایت بیشتر از یک می‌توانید مطالب زیادی در مورد نحوه زبان بدن در سخنرانی بخوانید از جمله مقالات زیر:

ترفندهایی برای استفاده بهتر از زبان بدن در سخنرانی

زبان بدن در فن بیان و سخنرانی ؛ چطور زبان بدن حرفه‌ای داشته باشیم؟ +دانلود رایگان pdf

در مورد حرکت کردن و راه رفتن حین سخنرانی

وقتی در سخنرانی مثل مجسمه بایستیم، بی تحرک و کم انرژی به نظر خواهیم رسید. البته که میزان راه رفتن به تعداد حضار هم بستگی دارد. هرچه جمعیت بیشتر باشد، باید بیشتر راه برویم و هدفمندتر.

اگر برای 4 نفر سخنرانی می‌کنید و تندتند از این طرف به آن طرف اتاق می‌روید، احتمالاً چند دقیقه بعد حضار دیوانه خواهند شد!!

آنچه مهم است این است که هدفمند حرکت کنید نه تصادفی. بهترین کار این است که یک نکته را که تمام کردید، کمی حرکت کنید و سراغ نکته بعدی بروید. البته همه چیز به سبک سخنران و حتی موضوع سخنرانی بستگی دارد. این شما هستید که می توانید تعیین کنید بهترین نوع حرکت چگونه است. 

سایر نکات در مورد حرکات بدن در سخنرانی

به جز موارد بالا که آقای بهرام پور گفت، توجه شما را به چند نکته زیر هم جلب می‌کنم:

نکته اول: پشت تریبون بایستیم یا خیر؟

یکی از مهم ترین نکات در حرکات بدن در سخنرانی و نوع ایستادن در سن این است که تا حد ممکن از ایستادن مقابل تریبون خودداری کنیم.

گار رینولدز (نویسنده کتاب Presentation Zen) می‌گوید وقتی جلوی تریبون می‌ایستید گویی یک دیوار بین شما و مخاطبان شما قرار دارد!

پس به خاطر داشته باشید که تحت هیچ شرایطی خودتان مسبب این کار نشوید!

هرچقدر که می‌توانید روی صحنه حرکت کنید (البته نه آنقدری که مخاطبان فکر کنند برای پیاده روی به آنجا آمده‌اید) و یک لحظه فرض کنید استیو جابز نیز می‌خواست مانند بسیاری از سخنرانان ضعیف پشت تریبون قرار بگیرد. آن وقت چه می‌شد؟ (حتماً فیلم سخنرانی استیو جابز را مشاهده کنید)

نکته دوم: اسلایدها را نپوشانیم

اسلایدها جذابیت بیشتری از فرد سخنران برای مخاطبین دارند. به علاوه وقتی جلوی اسلایدها قرار می‌گیریم مثل این است که فردی در حال تماشای تلویزیون است و ما ناگهان جلویش سبز می‌شومی. به نظر شما چه حسی پیدا می‌کند؟
نکته سوم: آزادی عمل بیشتر با پرزنتر

وقتی با پرزنتر ارائه دهید، حسابی آزادی عملتان برای حرکات بدن در سخنرانی، قدم زدن و راه رفتن بیشتر خواهد شد.

اگر هنوز نمی‌دانید پرزنتر چیست، همه چیز را در مقاله زیر شرح داده‌ایم:  پرزنتر چیست؟ همه چیز در مورد کنترل از راه دور پاورپوینت (presenter)

پرزنتر و کنترل از راه دور اسلایدها به شما کمک می‌کند برای جا به جا کردن اسلاید‌های پاورپوینت هیچگاه مجبور نشوید به سمت لپ‌تاپ حرکت کنید.

راه رفتن و حرکات بدن در سخنرانی

نکته سوم: کناره‌ها بهتر است یا عقب و جلو؟

به طور کلی، سخنرانان بزرگ تاکید می‌کنند که حرکت به کناره‌ها بهتر از جلو و عقب رفتن است. به ویژه به شما توصیه می‌کنم به سمت عقب حرکت نکنید. به دو دلیل: او لاینکه ممکن است با چیزی برخورد کنید و دوم اینکه مخاطبین حس دور شدن را خواهند گرفت. گویی از آن‌ها فاصله می‌گیرید!

نکته چهارم: نقاط کانونی داشته باشید

دو یا سه نقطه کانونی داشته باشید. اغلب سخنرانان بزرگ، سخنرانی شان را در جلوی حضار و از نقطه مرکزی صحنه و یا اگر اسلاید داشته باشند،‌از کناره‌ها شروع می‌کنند. به صورت کلی، نوع حرکات شما به چند موضوع بستگی دارد: نوع چینش اتاق، ابعاد اتاق، تعداد حضار، پرزنتر داشتن یا نداشتن و حتی موضوع.

نکته پنجم: پاهایتان را روی زمین نکشید

لطفا در حین راه رفتن دقت کنید که پاهایتان روی زمین کشیده نشود. این کار به برخی افراد حالتی آزاردهنده می‌دهد. ضمن اینکه اگر فرش یا چیزی هست که ممکن است به آن گیر کنید، پیش از شروع سخنرانی، آن را چک کنید.

یک دوره رایگان، ساده و کاربردی! کلیک کنید:

دوره رایگان 20 + 1 نکته کلیدی سخنرانی

مطالب محبوب سایت:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا