گزارش جلسه 17 و 18 دوره مدرسه استادی
جلسات هفدهم و هجدهم دوره یکساله مدرسه استادی در تاریخ 9 و 10 اردیبهشت ماه در تهران با حضور 75 نفر (و در تاریخ 23 و 24 اردیبهشت در بندرعباس) با حضور 35 نفر برگزار شد و در این گزارش قصد داریم مروری کلی بر مطالب و حاشیههای جلسات این دوره داشته باشیم.
همانطور که قبلاً گفته شد از این پس قصد داریم که گزارشهای کارگاهها و سمینارها را به سبکی جدید ارائه کنیم و آن هم استفاده از خود شرکت کنندگان برای نگارش متن گزارش است. لازم است که از استاد محمد حسنی زاده تشکر کنیم که همراه ما در نگارش گزارش تمامی جلسات هستند.
در حال حاضر آنچه میخوانید مروری بر مطالب جلسات 17 و 18 دوره یکساله مدرسه استادی به قلم تعدادی از شرکت کنندگان این دوره است. با ما همراه شوید تا مروری بر مطالب و حاشیههای این سمینار داشته باشیم:
جلسه هفدهم و هجدهم استادی هم رسید و مثل همیشه سرحال رفتیم تا دو روز بی نظیر دیگر رو در دفتر آموزشی زندگیمون تجربه کنیم.
توی مدرسه استادی یه قانون داریم:
کلاس همیشه باید با ورزش و نرمش شروع بشه و حداقل فایده اش این هست که سرحال میشیم 🙂
خوشحالی دیدن کتاب های شرکت کنندگان استادی همچنان ادامه دارد.
این خنده شیرین هم به خاطر این هست که آقای بهرام پور کتابهای چاپ شده دوستان رو هدیه گرفته 🙂
موضوع اصلی این دو جلسه آموزش اسلایدسازی حرفه ای بود. اشکالات متداول در اسلایدهای دیگران را فهمیدیم و یاد گرفتیم طوری اسلایدهایمان را طراحی کنیم که تمایزمان از سایر اساتید مشهود باشد.
موضوع این دو روز اسلایدسازی به معنای یادگرفتن نرم افزارهایی مثل Powerpoint و یا Keynote نبود، بلکه فلسفه اسلایدسازی، مکانیزم ادراکی و شناخت مخاطب در آموزش های با اسلاید، مشکلات آموزشی اسلایدهای غیر حرفه ای و … یادد اده شد.
شاه کلید طراحی اسلاید در این است که:
بتوانیم برای مخاطب مشخص کنیم دقیقاً باید به چه چیزی توجه کنند.
درست است که استفاده از اسلاید تقریباً برای همه جا افتاده است و اهمیت قابل ملاحظه آن برای همه واضح است، ولی باز هم تأثیرات آن و سهل سازی آموزش به واسطه اسلاید مورد بررسی دقیق قرار گرفت.
بعد از آن نوبت این بود که بدانیم برای یادگیری یک موضوع، مغز ما چه فرایندی را طی می کند.
انواع حافظه و کارکرد مغز به واسطه حالت های مختلف حافظه هم سهم قابل توجهی در کارآمدی آموزش با اسلاید دارد که آن را هم مثل بقیه بحث ها به خوبی آموزش دیدیم.
مغز انسان چیزی را به حافظه می سپارد که از طریق مجاری ادراکی وارد ذهن شود. مجاری ادراکی، همان دستگاه ورود اطلاعات به مغز است که از طریق چشم، گوش و لمس اشیاء حاصل می شود. البته استاد ما یک مجرای ادرای دیگر هم به این سه اضافه نمودند که متن خوانده شده است.
هر یک از افرادی که ما و شما هم جزو آنها هستیم، از همه این ابزارهای ادراکی استفاده می کنیم، ولی یکی از آنها بر دیگران غلبه دارد و ترتیب آن برای هر فردی با فرد دیگر می تواند متفاوت باشد و شدت و ضعف آن هم همینطور است.
مثلا در تصویر زیر، اولویت های ادراکی فرد به ترتیب: دیداری، شنیداری، لمسی و متنی است.
یعنی اگر می خواهید یک مطلب را به این فرد خوب یاد دهید، بهتر است تصویری واضح و روشن به او نشان دهید چون جنبه دیداری وی بر سایر جنبه ها غلبه دارد.
موضوع خیلی شیرین و در عین حال اساسی بود.
یک پدیده در ادراک و دریافت احساسی ما اثر قابل توجهی دارد و دکتر جان مدینا اثر مک گورگ را در یک فایل ویدئویی به خوبی نشان داده است.
این اثر می گوید اگر شما یک نفر را ببینید که در حال ادای کلماتی است، ولی صدای آن را نشنوید، برداشتی از چیزی که می گوید دارید.
اگر فقط صدایی را بشنوید ولی تصویری را نبینید، برداشت دیگری از آواهای تولید شده دارید.
و اگر صدا و تصویر با همدیگر باشند، برداشت متفاوت تری خواهید داشت.
همین اثر توضیح می دهد که ما برای اینکه بتوانیم یک موضوع را خوب به مخاطب آموزش دهیم، از همه مجاری ادراکی باید به خوبی استفاده کنیم.
بعد از اینکه با مجاری ادراکی و نحوه کارکرد مغز آشنا شدیم، وارد بخش اجرایی تر اسلاید سازی شدیم.
ما باید اسلایدهایی طراحی کنیم که حرفه ای باشند و بتوانند به خوبی از پس آموزش به مخاطب برآیند، پس باید کمترین نقص و عیبی را در آنها از بین ببریم.
از جمله چیزهایی که باید رعایت کنیم، این است که اسلایدهای ما سیر منطقی خوبی را دارا باشد.
یعنی مطالب درهم و برهم نباشد و طوری باشند که مخاطب در هنگام دیدن اسلایدها گیج نشود.
قدم اول اجرایی این است که نقشه اسلایدها را به صورت دستی بکشیم.
نقشه ذهنی و سیر کلی لازم در اسلایدها را اول روی کاغذ بکشیم و بعد دست به نرم افزار بزنیم.
شاید باورش برایتان سخت باشد، ولی برای اینکه این کار را خوب انجام دهیم دست به قلم شدیم و نقاشی کشیدیم! طرحی از نفر بغل دستی، بعد در یک فرآیند پیچیده!!! نقاشی ها دست به دست شد و پشت آن مایندمپ سخنرانی تمرینی مان را کشیدیم و دوباره دست به دست و …
این هم تصویری که یکی از شرکت کنندگان از بغل دستی اش کشیده بود 🙂
الان هم داریم می گردیم ببینیم نقاشی چه کسی دست کیست؟
مطالب بسیار و جدیدی به شیوه ای جدید یاد گرفتیم و متعهد شدیم از آنها در آینده استفاده کنیم. این تعهد را به خودمان دادیم تا استادان بهتر و متمایزی باشیم.
بعد از اینکه فرایند ساخت اسلایدهای حرفه ای را یاد گرفتیم و به صورت تمرینی اسلایدهایی را طراحی کردیم، نوبت به آموزش مسائل فنی و اجرای اسلاید رسید.
این قسمت آموزش برخی نکات ریز ولی مهم در اجرای اسلاید را دربرداشت، مثل نمای پرزنترویو.
و همچنین امکاناتی که نرمافزارهای اسلاید سازی به ما می دهند که در اجرای حرفه ای اسلایدهایی که می سازیم خیلی به ما کمک می کنند.
زمان استراحت ما و اینجا داریم بازیابی انرژی می کنیم تا جلسه را با انرژی زیاد دوباره شروع کنیم.
همکاران تیم بیشتر از یک نفر 1+ در یک قاب…
البته همکاران دیگری هم هستند که در این تصویر نیستند…
تکمیل کننده آموزش های ساخت اسلاید و مقدمات و فلسفه حاکم بر اسلایدهای حرفه ای و … این است که اجرای اسلاید هم حرفه ای باشد.
از جمله چیزهایی که اجرای اسلاید را حرفه ای می کند این است که بدانیم موقع اجرا با اسلاید کجا باید بایستیم؟
کجای سن قرار بگیریم؟
و موقعیت ما نسبت به تصویر چگونه باشد؟
مطمئنا هیچ استادی اینجا نمی ایستد!
دقیقاً وسط تصویر!!!
باید نقاط امن را بشناسیم و حواسمان باشد که در حین سخنرانی در آن قسمت ها حرکت داشته باشیم.
درست است که در حرکت کردن روی جایگاه محدودیت ظاهری شاید نداشته باشیم، ولی نقاطی هستند که دیگر بیشتر از آنها نمی توانیم از جایگاه فاصله بگیریم…
هم خودمان و هم لپ تاپ مان
مثل اینکه اگر میکروفون بی سیم داریم، نباید آن قدر فاصله بگیریم که ارتباط آن قطع شود یا آن قدر از لپ تاپ دور شویم که پرزنتر دیگر نتواند ارتباط برقرار کند.
پروژکتور هم دنیای خاص خودش را دارد. وسیله ای که یار ما در اجرای حرفه ای است، ولی اگر به آن و ریزه کاری هایش تسلط نداشته باشیم بسیار بد خواهد بود.
باید بدانیم پروژکتور از طریق چه درگاهی به لپ تاپ ما وصل می شود؟
آیا درگاهی که کابل آن به کنار جایگاه کشیده شده را لپ تاپ ما دارا است؟
آیا پروژکتور از کیفیت لازم برخوردار است؟
و …
یک استاد برای اینکه اجرای عالی و حرفه ای داشته باشد نکات ریز و درشت بسیاری را در طراحی، اجرا و پیش بینی اسلایدهایش باید داشته باشد.
راستی یک خبر خوب اینه که فیلم این دو روز رو می تونید به زودی خریداری کنید و با تلاش و بهره گیری از نکات آموزش داده شده، اجراهای حرفه ای داشته باشید و بیشتر از یک نفر باشید.
به امید روزهای درخشان اساتید؛
تا گزارش بعدی خدانگهدار