صبر کنید...
گزارش جلسه چهارم مدرسه استادی 6
همانطور که در گزارش جلسه سوم مدرسه استادی خواندید، در جلسه سوم موضوعات مختلفی مورد بررسی قرار گرفت. از شروع نویسندگی و راه اندازی وب سایت شخصی خودمان تا تندخوانی و زمانبندی و «بیشتر از یک نفر» بودن.
گزارش هر سه جلسه قبلی را میتوانید در این لینکها بخوانید:
👈 گزارش جلسه اول مدرسه استادی 6 ؛ پیش به سوی رشد و یادگیری و تکامل...
👈 گزارش جلسه دوم مدرسه استادی 6 ؛ تازه داره جون میگیره...!
👈 گزارش جلسه سوم مدرسه استادی 6؛ وقتی همه «آنلاین» بودند!
جهان با یکی از عجیبترین بحرانهای معاصر خود روبروست و بنابراین همانطور که گفتیم، جلسات سوم و چهارم مدرسه استادی به صورت وبینار برگزار میشود.
اما خوشبختانه جلسه سوم و چهارم بدون مشکل خاصی برگزار شد.
امروز جمعه 24 بهمن ماه 1398 جلسه چهارم با تدریس پیام بهرام پور از ساعت 8 و 30 دقیقه صبح اغاز شد. البته در پشت صحنه چندین نفر از کارکنان مجموعه بیشتر از یک، مشغول پشتیبانی کامل هستند تا مشکلی در فرایند آموزش پیش نیاید.
اگرچه به نظر میرسید روز گذشته برخی افراد که تجربه وبینار را تا به حال نداشتهاند، کمی با این فضا بیگانه بودند، اما امروز همه با استفاده از تجربه ارزشمند روز گذشته، توانستند خودشان را با شرایط وفق دهند.
به سراغ محتوای جلسه چهارم مدرسه استادی 6 میرویم. جایی که بیش از 300 نفر از مردم اهل آموزش ما، مشتاقانه منتظر آغاز این جلسه بودند با هدایت پیام بهرام پور و البته هرکدام از نقطهای از کشور از شرق و غرب و شمال و جنوب...!
در جلسه چهارم مدرسه استادی 6 هم موضوعاتی مهم مورد بحث و آموزش قرار گرفت که به اختصار در موردشان صحبت میکنیم.
یکی از مهمترین موضوعات امروز، بحث مربوط به OVO بود.
OVO یا Opt-in Value Offer همانطور که مشخص است، از سه حرف اختصاری تشکیل شده است.
مرحله اول یعنی O = گرفتن اطلاعات یا همان یافتن نیازمندیهای مشتری و احترام به خواستههای وی، اطمینان بخشی و امنیت دادن به مشتری و ایجاد یک افق روشن از دریافت محصول است.
مرحله دوم یعنی V= ارزش بخشیدن، کمک کردن او برای انتخاب بهترینها، ایجاد حس رابطه خوب، حال خوب برای مشتری و ایجاد تهدید به فرصت برای وی
و مرحله سوم یعنی O= ارائه یک پیشنهاد خوب و مناسب برای اوست.
وقتی این مراحل خوب انجام شود در مرحله آخر ارائه پیشنهاد طوری خواهد بود که نخریدن محصول، خدمت و یا هر سرویس دیگری برایش سختتر از خریدن میشود. وی اطمینان دارد که فروشنده قطعاً محصول مفیدی به او ارائه خواهد داد که نیازمندیهای او را حتی بیشتر از آنچه که فکرش را میکرده رفع خواهد کرد.
پس حتی در زمینههای تجاری که شما در اصل تلاش میکنید که فروش را بالا ببرید هدف شما باید دادن اطلاعات، کمک به مشتری و رعایت نیازمندیهای وی باشد و اثربخشترین فروشندگان کسانی هستند که خود را به جای مخاطب میگذارند و فکر میکنند چگونه میتوانند نیازهای آنها را برآورده سازند.
نکته کلیدی:
هرکاری در مسیر شما، از الگوی OVO پیروی نکند، بدانید که راه را اشتباه میروید...!
در خلال توضیح هرکدام از حروف OVO آقای بهرام پور مثال میزد، از تجربههای شخصیاش میگفت، از مشکلات و یا مضرات هرکدام میگفت و تلاش میکرد به دقت این مباحث را در ذهن دوستان بگنجاند.
از نظر پیام بهرام پور، شناخت مخاطبین به معنای «ادراک مناسب از مخاطبین» است.
شناخت مخاطبان، باعث میشود که سخنرانی شما، برای مخاطبان فوقالعاده به نظر برسد!
مخاطب شناسی یعنی این که بدانید برای چه افرادی سخنرانی میکنید و اگر بخواهیم دقیقتر شویم باید بگوییم که:
👈 این افراد چه کسانی هستند؟
👈 سنشان چقدر است؟
👈 از چه جایگاه اجتماعی برخوردارند؟
👈 خانم هستند یا آقا (ترکیبی از آنها)
👈 از موضوعی که شما در مورد آن سخنرانی میکنید چقدر میدانند؟
👈 چقدر به موضوع سخنرانی شما علاقه مند هستند؟
👈 و...
بحث بعدی راجع به فیزیولوژی بدن بود. آقای بهرام پور ابتدا با استفاده از اسناد و منابع معتبر، ثابت کرد که بدن ما برای نشستنهای طولانی مدت طراحی نشده و اگر به مدت طولانی هر روز به نشستن بی تحرک ادامه بدهیم، چه اتفاقی برای ما می افتد.
او همچنین از فاکتورهای دیگری همچون نور و تغذیه و نقش آنها در کیفیت یادگیری به صورت علمی گفت.
پیام بهرام پور در بخش بعدی راجع به حافظه صحبت کرد. راجع به سه نوع حافظهای که در مغز ما وجود دارد یعنی حافظه حسی، کوتاه مدت و بلندمدت. اینکه هرکدام چه نقشی بازی میکنند و ظرفیتشان به صورت علمی چقدر است نکاتی بیان کرد.
در بخشی از این صحبتها سخن از افسانهای به نام «افسانه چند کار به صورت همزمان» به میان آمد.
همیشه گفته شده انجام همزمان چند کار امکانپذیر است؛ اما واقعیت این است که ما همزمان نمیتوانیم چند کار را به درستی انجام دهیم، فقط سوئیچ میکنیم و لحظهای تمرکزمان را از یک کار برداشته و روی کار دیگر تمرکز میکنیم؛ اما با سرعت زیاد، اگر بخواهیم کارهایمان را به نحو احسن انجام دهیم و نتیجه مطلوب بگیریم باید فقط روی یک کار تمرکز کنیم و پس از انجامش کار بعدی را انجام دهیم و زمانی موفقیت چشمگیری خواهیم داشت که ابتدا مهمترین کار را انجام دهیم.
در ادامه 5 روش مختلف برای یادگیری بهتر و انتقال مؤثرتر اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به بلندمدت گفته شد که به صورت اختصاری در تصویر میبینید:
آقای بهرام پور در بخشهایی از سخنرانیاش از مدلهای فکری ایستا و رشد و نقش آنها در یادگیری گفت.
مثلاً کسانی که مدل فکری ایستا دارند از چالشها فاصله میگیرند و اعتقاد دارند چالشها امنیت ما و دایره امن زندگیمان را به خطر میاندازند. آنها میگویند استعدادش را ندارم!
اما کسانی که مدل فکری رشد دارند میگویند چالشها بهترین فرصت برای یادگیری هستند. آنها میگویند هر چیزی را میتوان یاد گرفت.
در مدرسه استادی، بخشهای ویژهای برای آموزش فروش در نظر گرفته شده است. چون یک مدرس خوب باید بتواند آموزشهایش را بفروشد وگرنه هیچ درآمدی نخواهد داشت.
در روزهای آتی و جلسات بعدی، سعید وفایی فروش را به صورت کامل به دوستان آموزش خواهد داد؛ اما امروز پیام بهرام پور، بخشهای مقدماتی آن را برای شرکت کنندگان جلسه چهارم مدرسه استادی 6 آموزش داد.
در ادامه کتابهای این ماه بچهها که باید مطالعه کنند، به آنها معرفی شد.
این کتابها دو کتاب «ریزعادتها» و «آیین دوستیابی» بود.
در اواسط جلسه چهارم مدرسه استادی 6، ارتباط وبینار با سعیده قواسی برقرار شد تا او نکات مهمی در مورد «تندخوانی» به دوستان آموزش دهد. این نکات کمک میکند تا آنها در زمانی کوتاهتر، کتابهای بیشتر و بهتری بخوانند و بیشتر یاد بگیرند.
جلسه چهارم مدرسه استادی 6 حوالی ساعت 3 بعدازظهر جمعه 23 اسفندماه 1398 به پایان رسید.
مجموعه بیشتر از یک، عید را فرصت بسیار مناسبی برای آموزش میدانند. برای همین هم تمرینهای ویژه برای عید نوروز تدارک دیده و در اختیار دوستان شرکتکننده قرار داده است.
تا جلسهای دیگر از مدرسه استادی و گزارشی دیگر...
درصورت تمایل، می توانید به صورت رایگان، آموزش فروش ببینید:
👇👇👇👇
آموزش رایگان مهارت های فروش
دنبال کننده
دنبال شونده
ماجرا
سعید عباسی هستم. میخونم و مینویسم تا هم خودم رشد کنم و هم بتونم به بقیه یاد بدم... عضو کوچکی از مجموعه وزین «بیشتر از یک نفر»... امیدوار و در تلاش برای ساخت یک آیندهی بهتر برای کشورم...