تا حالا به چیدمان وسایل یک اتاق سخنرانی یا سمینار سخنرانی توجه کردین؟
تا حالا شده خودتون یه سمینار یا دوره آموزشی برگزار کنید؟
موفقیت در ارائه یک سخنرانی و یا برگزاری یک دوره آموزشی به عوامل مختلفی بستگی دارد و یکی از مهمترین آنها چیدمان صندلیها و طرح کلی اتاق سخنرانی است. این طرح باید با فضای جلسه همخوانی داشته باشد تا موقعیت قدرتمندی به شما بدهد.
در این مقاله، اصول اصلی طراحی یک اتاق برای سمینار یا سخنرانی را توصیف میکنیم و فاکتورهای آن را بیان میکنیم. سپس چندین نمونه محبوب و اثربخش را باهم بررسی و مزایا و معایب هرکدام را بیان میکنیم. درنهایت، با نکاتی که شما میتوانید جهت بهینهسازی اتاق برای مخاطبین خود به کار ببرید و خودتان را برای موفقیت آماده کنید بحث را به پایان میرسانیم.
اگر موافق باشید، میتوانید قبل از خواندن این مقاله، در دوره رایگان و تازهای که برای مهارتهای ارتباطی تهیه کردهایم، شرکت کنید!
کافی است روی تصویر کلیک کنید:
اصول اساسی انتخاب یک چیدمان اتاق برای صندلیها
قبل از اینکه به سبکهای زیادی برای نوع نشستن افراد بپردازیم، اجازه دهید ابتدا اصول مخاطب محور که انتخابهای شمارا میتواند هدایت کند، بررسی کنیم.
راحتی
آیا ظرفیت اتاق کاملاً پر میشود و همه مخاطبین در آن شرکت میکنند؟ کسانی که در اتاق هستند نیاز دارند دائماً تکان بخورند و جایشان را تغییر دهند؟ فضای کافی وجود دارد تا آنها بهراحتی صندلیشان را در صورت تمایل تغییر دهند؟ نکته مهم در اینجا این است که هرچه مخاطبین احساس راحتی بیشتری کنند و فشار کمتری روی خود احساس کنند، بهتر میتوانند روی صحبتهای شما متمرکز شوند.
خطوط دید
آیا مخاطبان بهراحتی میتوانند مجری را ببینند؟ اسلایدها را چطور؟ دید آنها نسبت به همدیگر چگونه است؟ خطوط دید روشن به مخاطبین اجازه میدهد تا بخش بصری پیام شمارا جذب و دریافت کنند؛ چه اسلایدها؛ چه زبان بدن و یا هر چیز دیگر.
کاربردپذیری
به کاربران یک فضای کافی مسطح برای استفاده از یک لپتاپ، یادداشتبرداری، حل تمرین و خوردن و آشامیدن اختصاص دهید. شما میخواهید مخاطبینتان فعال باشند، بنابراین به آنها فضای کافی بدهید تا این کار را انجام دهند.
نزدیکی
فاصله مخاطبین از یکدیگر، از نمایشگر و از مجری برنامه چقدر است؟ با وجود اینکه دور بودن از این عناصر میتواند مشکلساز باشد، نزدیکی بیشازحد هم میتواند ناراحتکننده باشد.
سازگاری
سازگاری یعنی اینکه چیدمان اتاق سخنرانی و نوع نشستن مخاطبین یا آموزشگیرندگان، با محتوای اسلایدها وفق داده شود و به حالت بهینه درآید. به این شکل که امکان بحثهای گروهی و تبادلنظر را فراهم کند و درعینحال برای حل تمرین مناسب باشد.
بهتر است برای ساختن یک اتاق عالی برای کنفرانس، سمینار، ارائه یا سخنرانی روی این 5 اصل حیاتی تمرکز کنید.
در مورد سخنرانی حرفه ای، مقالات مفید زیر رو هم بخونید:
چطور خوشتیپ باشیم؟ (اصول کت و شلوار مردانه)
نکاتی برای استفاده از مترجم همزمان در کنفرانس
سبکهای مختلف طراحی یک اتاق سخنرانی، کنفرانس یا ارائه آموزشی چیست؟
چند سبک خوب برای طراحی چیدمان یک اتاق برای سخنرانی را باهم مرور کنیم؟
سبک تئاتر
اگر دقت کرده باشید، در سالنهای تئاتر، مجموعهای از صندلیها در ردیفهای موازی چیده شدهاند و همگی روبهجلو تا جلوی صحنه قرار دارند. هیچ میزی در این سبک چیدمان دیده نمیشود. بیشتر سالنهای سخنرانی بزرگ، سالنهای کنسرت موسیقی و سالنهای سینما بهاینترتیب تنظیم و چیده میشوند.
مزایای سبک تئاتر
1. امکان نشستن با تراکم بالا را فراهم میآورد؛ یعنی برای یک اندازه اتاق سخنرانی خاص، سبک تئاتر میتواند اندازه مخاطب بالقوه را به حداکثر برساند. مثلاً کنسرتهای موسیقی بسیار شلوغ برای خوانندگان محبوب و یا تئاترهای پربازدید و یا سخنرانیهای پرشور و عظیم!
2. ازآنجاکه مخاطبان به یکدیگر و به سخنگو نزدیک هستند، این سبک چیدمان، سطح انرژی کلی را در اتاق سخنرانی بهشدت بالا میبرد.
معایب سبک تئاتر
1. در صورت عدم وجود میز، سطحی وجود ندارد که روی آن لپتاپ، دفترچه یادداشت، غذا و یا هر چیز دیگر قرار گیرد.
2. خطوط دید برای افرادی که نزدیک گوشههای جلویی نشستهاند ضعیف است و در اتاقهای بسیار بزرگ، افرادی که به پشت و در امتداد دو طرف مینشینند. درواقع ارتباط چشمی حضار بسیار کم است.
3. زاویه صندلیهایی که در گوشهها قرار میگیرد، ممکن است به «تغییر» بدن برخی از حضار برای روبرو شدن با گوینده و یا صفحه نیاز داشته باشد.
4. ممکن است مسیر رسیدن به صندلیهای سالن، بسته به اینکه راههای پیادهرو چگونه طراحیشده باشد، دستوپا گیر و سخت باشد.
5. اگر تهویه مناسبی برای این سالن در نظر گرفته نشده باشد، ممکن است راحتی کلی اعضا کم باشد. (به دلیل چگالی بالای هوا).
سبک تئاتر مناسب است برای …
ارائه برای مخاطبان پرتعداد که در آن جریان اطلاعات یکطرفه باشد (از سخنران به مخاطب) و نیازی به یادداشتبرداری یا استفاده از لپتاپها وجود نداشته باشد.
سبک کلاس درس
در این سبک سریهای سهتایی صندلی (به همراه میز) و بهصورت موازی قرارگرفتهاند و همگی روبهجلوی صحنه مستقرشدهاند. درست مثل یک کلاس درس! اما کمی با فشردگی و نزدیکی بیشتر صندلیها.
مزایای سبک کلاسی
1. میز فضای خوبی برای قرار دادن لپتاپها، یادداشتبرداری و غذا فراهم میکند.
2. این روش، بهینهترین روش در بین گزینههای چیدمانِ دارای میز است.
معایب سبک کلاسی
1. خطوط دید برای افرادی که نزدیک گوشههای جلویی نشستهاند ضعیف است. حضار اساساً دارای ارتباط چشمی صفر با یکدیگر هستند و امکان بحث و گفتگوی راحت و صمیمی ندارند.
2. زاویه صندلیها و جداول بهگونهای است که برخی از مخاطبان نیاز دارند برای روبرو شدن با گوینده بدن خود را خم کنند.
سبک کلاسی مناسب است برای …
جلسات آموزشی که بیشتر حضار در آن یادداشتبرداری میکنند یا از لپتاپ استفاده میکنند و بیشتر اطلاعات از گوینده به مخاطب انتقال مییابد.
سبک هیئتمدیره
در سبک هیئتمدیره یک میز بزرگ در وسط جلسه وجود دارد. (چند میز کوچکتر که در مقابل هم قرارگرفته است) میز بزرگ توسط صندلیها در هر دو طرف احاطهشده است. رایجترین شکل برای میز بزرگ، مستطیلی است (همانطور که در نمودار نشان دادهشده است)، اما میتواند شکل دایره یا مربع نیز به خود بگیرد.
مزایای سبک هیئت مدیره
1. ارتباط چشمی بسیار قوی بین حضار باعث گرمتر شدن و راحتتر شدن بحث میشود.
2. میز (میزها) برای قرار گرفتن لپتاپها، یادداشتبرداری و یا حتی غذا خوردن در هنگام ناهار مناسب هستند.
معایب سبک هیئت مدیره
1. اگر در طول جلسه بخواهید اسلاید پخشکنید، برخلاف دو سبک قبلی به مشکل خواهید خورد. در سبک هیئتمدیره علاوه بر اینکه همه باید سرخود را برای دیدن اسلایدها بچرخانند، افراد دور از پرده پروژکتور، ممکن است بهدرستی پرده را نبینند. شاید افراد برای دیدن مچری مجبور شوند بایستند یا بدن خود را بچرخانند که این کار ممکن است باعث آزار آنها شود.
2. بسته به طول و شکل میز (ها) حضار انتهایی و دور از میزبان جلسه، ممکن است احساس انزوا کنند. میزهای گرد و دایرهای این احساس را میتوانند به میزان زیادی کاهش دهند.
سبک هیئت مدیره مناسب است برای …
گروههای کوچکی که در حال بحث روی موضوعی هستند و میخواهند درنهایت به جمعبندی برسند و تصمیمم بگیرند. مثلاً جلسات هیئتمدیره یک شرکت با کارمندان ردهبالا برای تصمیمگیری در مورد اضافه کردن خط تولیدی جدید به کارخانه!
سبک «U» شکل
در این سبک یک سری میز بهصورت یک «U» در کنار هم بهصورت مدور جاگذاری میشود و شکل سه ضلع مربع یا مستطیل را شکل میدهند.
مزایای سبک یو شکل
1. خطوط دید باز و روشن (چه بهوسیله حضار با مجری و چه حضار با یکدیگر) باعث سهولت در برقراری ارتباط شده و امکان بحثهای گروهی بزرگ را آسان میکنند. سخنران (میزبان یا مجری) میتواند وارد فضای باز در داخل «U» شود؛ این امر باعث پویایی جلسه میشود. چون سخنران میتواند خود را در بین مخاطبان غرق کند!
معایب سبک یو شکل
1. تراکم میزان صندلی و میزها کم است؛ بنابراین به اتاق سخنرانی و فضای بزرگی نیاز است تا این سبک اجرایی شود.
2. حضاری که در پایین حرف «U» قرار میگیرند، فاصله زیادی با صفحهنمایش دارند که این میتواند نتایجی بد داشته باشد ازجمله: خوانایی اسلایدها یا نمودارها کاهش مییابد، شرکتکنندگان بهراحتی حواسشان پرت میشود و ممکن است تمرکز خود را از دست بدهند.
3. حضاری که در گوشههای انتهایی قرار میگیرند، ممکن است احساس انزوا کنند.
سبک یو شکل مناسب است برای…
جلسات آموزشی که بر روی تعامل اعضا و حضار تأکید زیادی میکند؛ همچنین اسلاید برایشان چندان اهمیت ندارد!
سبک ضیافت (مهمانی)
سبک ضیافت زمانی شکل میگیرد که تعداد زیادی میز در سراسر اتاق سخنرانی و کنفرانس بهصورت پراکنده پخش میشود و دور هر میز (که اغلب دایرهای است) چند صندلی قرار میگیرد.
مزایای سبک مهمانی
1. میزها نقاط کانونیای ایجاد میکنند که برای بحثهای گروهی کوچک بسیار مناسب است.
2. احساس انزوا در این سبک وجود ندارد. چراکه هر میز برای خودش استقلال کامل دارد. همچنین برای افرادی که در گروههای بزرگ احساس راحتی ندارند مناسب است و باعث راحتی بیشتر آنها میشود.
معایب سبک مهمانی
1. بسیاری از افراد شرکتکننده در مجلس، بهطور طبیعی از صفحهای که احتمالاً اسلایدها روی آن به نمایش درمیآیند دور هستند و احتمالاً باید جابهجا شوند تا بتوانند مجری یا صفحه مقابلشان را ببیند.
2. در میزهای کوچک ممکن است گفتگوهای خارج از بحث اصلی که دور از اهداف اصلی جلسه است، شکل گیرد.
3. فضای میزها بسته به اینکه چند نفر دور هر میز نشستهاند میتواند محدود باشد. (بهعنوانمثال در مقایسه با سبک کلاس، سبک هیئتمدیره یا سبک «U» شکل، فضای کمتری وجود دارد.)
4. رفتوآمد در این سبک، میتواند دستوپا گیر باشد، البته بسته بهاندازه کلی اتاق سخنرانی، طول راهرو و یا نحوه فشردگی میزها!
سبک مهمانی مناسب است برای…
جلسات آموزشی که تمرینات کوچک گروهی دارند و روی نمایش اسلاید یا فیلم چندان تأکیدی ندارد.
سبک جشن
در این سبک که بیشباهت به سبک قبلی هم نیست، تعداد نسبتاً کمی میز، در سراسر اتاق سخنرانی پراکندهشدهاند، اما صندلیها برخلاف سبک ضیافت بهطور کامل دور هر میز چیده نمیشوند. این کار کمک میکند تا تمام حضار بهراحتی سخنران یا مجری را ببینند و یا اگر روی صفحهنمایش اسلاید یا فیلم پخش میشود، آن را بهراحتی تماشا کنند.
مزایای سبک جشن
1. مثل سبک قبلی، میزها نقاط کانونیای ایجاد میکنند که برای بحثهای گروهی کوچک بسیار مناسب است.
2. اکثر افراد با میتوانند مجری یا سخنران را با چشمهایشان دنبال کنند.
معایب سبک جشن
1. مانند سبک ضیافت، بسیاری از افراد شرکتکننده در مجلس، بهطور طبیعی از صفحهای که احتمالاً اسلایدها روی آن به نمایش درمیآیند دور هستند و احتمالاً باید جابهجا شوند تا بتوانند مجری یا صفحه مقابلشان را ببیند.
2. تراکم افراد در این سبک کم است و برای دعوت افراد بیشتر، باید فضای بزرگی اجاره شود.
سبک جشن مناسب است برای…
جلسات آموزشی که با تأکید بر تعادل بین تمرینات کوچک گروهی و نمایش اسلاید یا فیلم، طراحیشدهاند.
دانلود فایل صوتی راز محبوبیت سخنرانان انگیزشی
سبک «V» شکل!
در این سبک (که شبیه به علامت نظامی گروهبان سومی در ارتش است)، میزها با زاویهای خاص و به شکل کلی «V» در کنار هم بهصورت ردیفی قرار میگیرند و هر میز بهصورت مجزا چشماندازی به سخنران یا مجری دارند و اسلایدها را بهراحتی میبینند. در اتاقهای باریک، میزها دقیقاً شکل «V» را میسازند؛ اما در اتاقهای پهنتر و وسیعتر ممکن است انتهای حرف «V» باز شود. به این شکل «/ـــ\».
مزایای سبک وی شکل
1. در این روش استفاده از لپتاپ یا دفترچه یادداشت آسان است و تقریباهمه حضار دیدشان را میتوانند به سخنران یا مجری بدوزند.
2. امکان شرکت در بحثهای گروهی کوچک وجود دارد.
3. به علت تراکم پایین، رفتوآمد راحتتر و اکسیژن بیشتری در فضای اتاق سخنرانی وجود دارد.
معایب سبک وی شکل
1. در هنگام ایجاد بحثهای بزرگ گروهی، برخی افراد مجبورند بچرخند و به پشت سرشان نگاه کنند. این ممکن است برای برخی از افراد کمی آزاردهنده باشد.
سبک وی شکل مناسب است برای…
جلسات آموزشی که با تأکید بر محتوای اسلاید یا فیلم طراحیشدهاند، درعینحال میخواهند برخی از تمرینات گروهی کوچک و بعضی از بحثهای گروهی بزرگ را شکل دهند.
شرکت کنید: آزمون رایگان ترس از صحبت در جمع!
بهترین سبک چیدمان برای سخنرانی یا گردهمایی مدام سبک است؟
بستگی دارد! واقعیت این است که هیچکدام از این سبکها نه خیلی کاملاند و نه بیعیب! بلکه برای هر نوع گردهمایی یا سخنرانی، با موضوعات متفاوت، سبکهای خاصی بهکاربرده میشود. سخنران باید تعیین کند که کدام سبک برای او بهتر است. با کدام سبک بهتر میتواند پیام خود را به حضار منتقل کند؛ اما برای سخنرانیهای معمول و نهچندان متراکم، به نظر میرسد سبک «U» شکل برای سخنران راحتتر و ایدئالتر باشد. یکبار دیگر به بالا بروید و مزایا و معایب آن را چک کنید!
بیشتر بخوانید: مهمترین اشتباهات سخنرانها که نباید تکرارشان کنید!
نکاتی برای طراحی و چیدمان یک اتاق سخنرانی بهینه به منظور ارائه، سخنرانی یا سمینار
حالا که روش های بالا رو درک کردید و یاد گرفتید، وقت آن است که چند نکته را هم ضمیمه آن کنید و آموزش امروز رو تکمیل کنید:
خوب فکر کنید
صرفنظر از اینکه به چه سبکی علاقه دارید یا چه سبکی متناسب با نوع سخنرانی شماست، قبل از آغاز جلسه خود، خوب فکر کنید و به این فکر کنید که بهترین سبک را چگونه میتوانید اصلاح کنید تا از اهدافتان بهخوبی پشتیبانی کند.
برای موفقیت برنامهریزی کنید
نوع ارائه سخنرانی یا جلسه آموزشی بر شما و مخاطبانتان تأثیر مستقیم میگذارد. همچنین نوع چیدمان صندلیها و طراحی دکوراسیون فضا علیرغم اینکه توجه چندانی به آن نمیشود، اما بسیار مهم است.
آستینهایتان را بالا بزنید
اگر بعدازاینکه به اتاق سخنرانی آمدید، مشاهده کردید که اتاق بهدلخواه شما مرتبنشده است، فوراً آستینهایتان را بالا بزنید، خودتان بهدلخواه بچینید و از این کار خجالت نکشید. گاهی اوقات اینکه به مسئول دکوراسیون دقیقاً بفهمانید کدام سبک مدنظر شماست، دشوار است!
صندلیها را به جلو بکشید
وقتیکه مخاطبین شما بهطور غیرضروری از شما دور هستند، برای آنها دشوار است که به حرفهایتان گوش دهند و اسلایدهای شمارا تماشا کنند.
صندلیهای غیرضروری را حذف کنید
فرض کنید که شما میدانید که تعداد مخاطب شما مثلاً 30 نفر خواهد بود، اما اتاق با 6 ردیف و در هر ردیف 10 صندلی تنظیمشده است. اغلب افراد تمایل دارند که در صندلیهای عقب بنشینند. نتیجه این است که بیشتر مخاطبین شما در نیمه عقبی اتاق مینشینند. این کار انرژی کلی را در گروه کاهش میدهد و شنیدن صدای شمارا سختتر میکند. شما چندین گزینه دارید: الف) صندلیهای اضافی را کاملاً به عقب هل بدهید تا مخاطبین بدانند نباید آنها را انتخاب کنند. ب) صندلیها را روی ردیفهای عقب قرار دهید و نشان بدهید که انتهای اتاق مسدود است.
مشکلات خطوط ارتباط چشمی خود و مخاطبین را حل کنید
چینش صندلیها را تا حد امکان بهگونهای انتخاب کنید که الف) مخاطبین بهراحتی شمارا ببینند ب) مخاطبین بهراحتی باهم ارتباط برقرار کنند پ) مخاطبین بهراحتی به صفحات نمایش و یا تخته وایت برد دید داشته باشند. ت) حتی میتوانید جای تخته وایت برد یا تجهیزات دیگر را عوض کنید.
اسلایدهای خود را با محدودیتهای اتاق سخنرانی در ذهن طراحی کنید
اگر اتاق طوری باشد که همه از ردیف جلو عبور کنند، 10 درصدی که جلو نشستهاند، اسلایدها را نمیبینید؛ بنابراین برای جلوگیری از این کار، یا جلوی جلو کسی ننشیند یا نحوه نمایش اسلایدها راکمی به بالا ببرید.
اگر شما همین فردا سخنرانی داشته باشید، کدام سبک را ترجیح میدهید؟
بهعنوان یک مخاطب به کدام سبک علاقه دارید؟ در کدام سبکها راحتترید؟
آیا تابهحال در خلال سخنرانی یا ارائه یک فرد، اذیت شدهاید؟ آیا گوش دادن به حرفهایش برایتان با دشواری همراه بوده است؟ پاسخ این سؤالات را با خود تمرین کنید تا در هنگام ایراد یک سخنرانی کاملاً آمادهباشید! لطفاً در کامنت ها هم برای ما بنویسید تا سایر کاربران هم از آن استفاده کنند…
مقالات بیشتر برای مطالعه در زمینه سخنرانی و فن بیان:
◾️ تحلیل سخنرانی افراد مشهور + دانلود رایگان دو کتاب
◾️ تقویت فن بیان نتیجه بهبود کدام مهارت است؟
◾️ دلایل استرس و ترس از صحبت در جمع چیست؟
◾️ ایجاد قدرت در کلام | روش هایی ساده و موثر
◾️ پنج اپلیکیشن سخنرانی که حسابی کارتان را راه میاندازد
به راحتی حرف بزنید و سخنران هر جمع شوید!
بستهای که در لینک زیر میبینید، به تازگی به صورت کامل و مجدد ضبط شده و شما را از هرآنچه در مورد فن بیان و سخنرانی میخواهید، بی نیاز خواهد کرد. کلیک کنید: