پرزی چیست؟ آموزش نصب و ساخت اسلاید با پرزی

سرفصل های مهم این مقاله

پرزی چیست؟

پرزی چیست؟ پرزی (Prezi) یکی از نرم افزارهای جدید و حرفه‌ای اسلاید سازی و ارائه مطلب و سخنرانی است که در این مقاله به توضیح کامل آن می‌پردازیم. با توجه به افزایش سرعت اینترنت، در همه جای دنیا (به جز کشور ما) این موضوع بسیار متداول است که بسیاری ازز نرم افزارها به صورت نسخه ابری ارائه می‌شوند به این صورت که شما از طریق مرورگر خود به محیط نرم افزار دسترسی خواهید داشت و همچنین ارائه نیز به صورت آنلاین اتفاق می‌افتد! نرم افزار پرزی که در مجارستان زاده شد، دقیقاً یکی از همین دست نرم افزارهاست که البته بعداً به مرور زمان نسخه‌های کامپیوتر دسکتاب و مک بوک آن نیز ارائه شد.

نرم افزار پرزی درست مثل نرم افزار پاورپوینت  نرم افزاری است که قصد دارد به ارائه ها و سخنرانی های ما کمک کند و تفاوت اصلی آن با نرم افزار پاورپوینت این است که به جای این که ما صفحات مختلفی داشته باشیم، یک صفحه بزرگ داریم که درون آن حرکت می‌کنیم و به بخش‌های مختلف آن زوم می‌کنیم.

پرزی سرویسی است که در آن می توانید به صورت آنلاین اسلاید شو یا فیلم آموزشی بسازید بزرگترین تفاوت پرزی با نرم افزار های دیگر مثل پاورپوینت متحرک بودن دوربین به جای متحرک بودن اسلاید هاست! شما یک طرح کلی آماده می کنید و سپس مسیر path دوربین را مرحله به مرحله به مشخص می کنید در نهایت یک ارائه ی زیبا و جذاب خواهید داشت.

پیشنهاد می‌کنم همین الان به سایت prezi.com مراجعه کنید تا با دیدن نمونه فیلم‌های آن به صورت کامل با نرم افزار پرزی آشنا شوید.

متاسفانه اکثر نوشته‌های فارسی که در مورد پرزی وجود دارد (در فضای مجازی) صرفاً جنبه ترجمه دارند و عموماً نویسنده تجربه ارائه سخنرانی با آن را نداشته است و خوشحالم که از سه سال گذشته در برخی از سخنرانی‌هایم (بسته به شرایط) از پرزی استفاده کرده‌ام که در تصویر زیر که در سالن سینمایی برج میلاد تهران است.

پرزی چیست؟ آموزش نصب و ساخت اسلاید با پرزی

چرا این مقاله نوشته شد؟

 

وقتی نرم افزار پرزی را باز کرده بودم که برای سمینار مدرسه استادی 2 فایل پرزی را آماده کنم، به فکرم افتاد که چرا اصلاً نوشته‌ای با این مضمون در سایت ندارم و به همین دلیل تصمیم گرفتم که فوراً چنین نوشته‌ای در رابطه با پرزی در سایت قرار دهم.

امیدوارم این نوشته برای شما و تمام کسانی که ارائه های خود را با این نرم افزار انجام می دهند مفید باشد.

آموزش اسلاید سازی با پرزی؟!

پرزی چیست؟ آموزش نصب و ساخت اسلاید با پرزی

کاربرد اصلی نرم‌افزارهای اسلاید سازی چیست؟

 

به عنوان یک تکنولوژیست آموزشی و کسی که تحصیلاتش در رشته تکنولوژی آموزشی (Educational Technology) است باید به مقوله اسلاید سازی (Slide Making) با دید تخصصی‌تری نگاه کنم.

معمولاً وقتی صحبت از اسلاید و اسلاید سازی به میان می‌آید همه ذهنشان به سمت نرم افزار پاورپوینت می‌رود (که مقالات بسیار زیادی در سایت در مورد آن نوشته شده است. مانند فیلم آموزشی اصول ساخت پاورپوینت حرفه ای) اما واقعیت این است که اسلاید‌ها هر چیزی می‌توانند باشند و اسلاید و اسلاید سازی بسیار بسیار فراتر از یک نرم افزار است. در حقیقت اسلاید سازی یک فلسفه است و نرم افزارهای مثل پاورپوینت و … فقط و فقط یک ابزار هستند.

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که من در یک کارگاه 8 ساعته در دانشگاه تهران، 8 ساعت در مورد اسلاید سازی فوق حرفه‌ای صحبت کردم بدون این که کوچکترین حرفی در مورد نرم افزارهایی مثل پاورپوینت به میان بیاورم.

در تصویر زیر نمونه ای از سخنرانی من در دانشگاه تهران با موضوع اسلاید سازی فوق حرفه‌ای را مشاهده می کنید:

پرزی چیست؟ آموزش نصب و ساخت اسلاید با پرزی

اما اجازه بدهید که از بحث دور نشویم و به این موضوع بپردازیم که کاربرد اصلی مقوله اسلاید سازی چیست؟ و اصلاً چرا باید اسلاید بسازیم؟

دلایل بسیار زیادی وجود دارد که باعث می‌شود ما تصمیم بگیریم به سراغ استفاده از اسلاید (فرقی نمی‌کند که با پاورپوینت باشد یا هر چیز دیگری) برویم. در ادامه چند دلیل را با یکدیگر مشاهده می‌کنیم:

  1. نیازی به حفظ کردن مطالب توسط سخنرانی نخواهد بود.
  2. امکان استفاده از تصاویر وجود دارد.
  3. مطالب بسیار منسجم و پیوسته ارائه می‌شود.
  4. درک گزینشی کمتر اتفاق می‌افتد (در مقاله‌ای به صورت مفصل باید در این رابطه صحبت کرد)
  5. شما حرفه‌ای تر به نظر می‌رسید

و….

چرا از پرزی استفاده می‌کنیم؟

 

همانطور که در متن بالا، در بند سوم مشاهده کردید، یکی از مهم‌ترین کارکردهای استفاده از ابزارهای اسلاید سازی، ارائه مطالب به صورت منسجم و پیوسته است که این موضوع معمولاً در ابزارهای ارائه سخنرانی همچون پاورپوینت به سادگی قابل رعایت کردن نیست و مخاطب معمولاً‌ صفحاتی ارا مشاهده می‌کند که عموماً نمی‌تواند ارتباطی بین اجزای آن پیدا کند و اما پرزی این موضوع را تا حد زیادی رفع کرده و با یک ایده خلاقانه که تمام مطالب بر روی یک صفحه ارائه می‌شوند و ما فقط بین اجزای آن Zoom زوم می کنیم و حرکت خواهیم داشت ارائه اتفاق می‌افتد.

همچنین دلایل زیادی وجود دارد که بگویم چرا از این نرم افزار باید استفاده کنیم که در ادامه برخی از این دلایل را مشاهده می‌کنید:

  • امکان بروز خلاقیت در ارائه و سخنرانی
  • یکپارچگی کلام و درک بهتر ارتباطات
  • ایجاد تمایز نسبت به سایر ارائه‌ها
  • دسترسی به آرشیو بزرگ پرزی
  • امکان حرکت در عمق تصاویر
  • قابلیت استفاده از نسخه رایگان
  • قابلیت به اشتراک گذاری آسان (عموماً برای خارج از ایران!)
  • نیاز به نصب هیچ نرم افزاری وجود ندارد و به صورت آنلاین شما می توانید پرزی خود را بسازید
  • نمایش و ارائه ی اسلاید شو به صورت آفلاین بدون نیاز به هیچ نرم افزاری
  • زمانی که به صورت آنلاین پرزی را می سازید، پروژه ی شما به صورت خودکار دائما ذخیره می شود. پس امکان پاک شدن و از بین رفتن زحمات های شما وجود ندارد و هر کجا که خواسته باشید می توانید وارد حساب کاربری خودتان بشویدو ارائه خودتان را ببینید
  • حدود 100 مگابایت فضای رایگان برای ساخت پرزی در اختیار دارید و فایل هایی تا حجم 50 مگابایت را می توانید در آن آپلود کنید. برای استفاده از حجم بیشتر با ید نسخه های پولی آن را خریداری کنید.( البته نگران نباشید با همین مقدار هم می شود کارهای زیبا انجام داد)
  • شما می توانید تا 100 برابر روی یک نقطه زوم کنید . نرم افزار وکتور هایی (عکس هایی با فرمت خاص ) در اختیار شما قرار می دهد که هرچه قدر روی آنها زوم کنید از کیفیت آن ها کم نخواهد شد
  • می توانیم با آن فیلم های آموزشی هم بسازیم
  • برخلاف تصور ساخت یک پروژه به صورت آنلاین سخت نیست و فضای کار با پرزی بسیار ساده و سبک طراحی شده است
  • کلا اجباری برای نسخه ی پولی نیست مگر اینکه شما بخواهید لوگوی خود را به جای پرزی قرار دهید و یا همیشه از نسخه ی دسکتاپ استفاده کنید
  • نسخه ی رایگان دسکتاپ 14 روز قابل استفاده است و نسخه ی رایگان آنلاین برای همیشه است

پرزی بهتر است یا پاورپوینت؟

 

مرسدس بنز بهتر است یا BMW؟ معلوم است که چنین سوالی جواب مشخصی ندارد زیرا به تعداد انسان‌های روی کره زمین جواب برای این سوال وجود دارد و دقیقاً ما نیز باید مشخص کنیم که نیازهایمان و امکاناتمان و خواسته‌هایمان چیست؟ آنگاه به این سوال پاسخ دهیم که:

با توجه به نوع ارائه، زمان آن، شرایط من، مخاطبانم، تخصصم و … چه نرم افزاری برای من بهتر است؟

حالا با این توضیحات می‌توان گفت که چه زمانی از پرزی استفاده نکنیم؟

  • اگر زمان ارائه بیشتر از 50 دقیقه است.
  • اگر به صورت حرفه‌ای با آن کار نکرده‌اید.
  • اگر موضوع شما به گونه‌ای است که با اسلایدهای پاورپوینت بهتر نمایش داده می‌شود (مثلاً اموزش پاورپوینت در پرزی احمقانه خواهد بود!)
  • وقتی می‌خواهیم کارهای گرافیکی زیادی انجام دهیم

چه زمانی نرم افزار را باز کنیم؟

 

همانطور که در مقاله ساخت پاورپوینت حرفه ای گفتیم، شروع سخنرانی از ساخت اسلاید نیست و لازم است که قبل از هر کاری، سناریو سخنرانی خود را به صورت کامل بر روی کاغذ پیاده سازی کنید و سرفصل‌ها و موضوعات صحبت را مکتوب کنید (و اگر شرکت کننده دوره جامع سخنرانی هستید می‌دانید که چگونه مایند مپ سخنرانی را ترسیم کنید) و پس از آن با دید بسیار کامل و درستت  به سراغ نرم افزار می‌رویم.

این که به عنوان گام اول نرم افزار را باز کنیم و تازه به این فکر بیوفتیم که خب از چه قالبی استفاده کنیم کار بسیار اشتباهی است! این موضوع در نرم افزار پرزی نمود بیشتری دارد و باید آگاه باشیم که قبل از هر چیزی باید سناریو و چارچوب‌های اصلی سخنرانی و سرفصل‌ها و .. را به صورت کامل بر روی تخته وایت برد و یا کاغذ نوشته شود و سپس ان را در نرم افزارهای ارائه سخنرانی وارد کنیم.

نمونه دیگری از پرزی

اگر دوست دارید نمونه دیگری از این نرم افزار را مشاهده کنید، می‌توانید به سخنرانی من در چهارمین باشگاه سخنرانی و فن بیان برج میلاد مراجعه کنید. که این بخش کوچکی از اسلاید‌های این سخنرانی است.

گفتنی است که اگر این اسلایدها بدون توضیح و بدون قرار گرفتن در شرایط اجرا دیده شوند، ممکن است دارای ایراداتی باشد.

نسخه‌های مختلف و دانلود پرزی

 

این نرم افزار در نسخه‌های مختلفی ارائه شده که اصلی‌ترین نسخه آن نسخه آنلاین است که شما به رایگان می‌توانید به فایل‌های ارائه خود دسترسی داشته باشید.

شما می توانید به صورت آنلاین و به صورت رایگان پرزی خود را بسازید و بعد خروجی  exe  (مخصوص دسکتاپ) و یا خروجی مخصوص مکینتاش را دانلود می کنید. به این ترتیب شما می توانید پرزی خود را به صورت آفلاین ارائه دهید

دوره غیر حضوری سخنرانی و فن بیان را از دست ندهید

اگر خواسته باشید بدون نیاز به اینترنت پرزی خودتان را بسازید باید نسخه ی دسکتاپ آن را تهیه کنید نسخه ی دسکتاپ و رایگان این نرم افزار به صورت 14 روز قابل استفاده است و بعد از آن شما باید آن راخریداری کنید.

البته اگر بتوانید به مجموعه پرزی اثبات کنید که دانشجو هستید، می‌توانید این بسته را به صورت رایگان استفاده کنید که این موضوع در ایران دردسرهای خود را دارد و به نظرم ساده ترین راه این است که اگر ارائه سخنرانی زیاد داریم، ماهانه 20 دلار بپردازیم و با خیال راحت این کار را انجام بدهیم. (عزیزان خارج از کشور که در پرداخت دلاری مشکلی ندارد و عزیزان داخل ایران نیز می‌توانند در گوگل جست و جو کنند: پرداخت دلاری!)

آموزش نصب پرزی

 

برای نصب پرزی روی دسکتاب خود می‌توانید آن را از اینجا دانلود کنید. و پس از طی کردن مسیر نصب به این صفحه خواهید رسید:

پرزی چیست؟ آموزش نصب و ساخت اسلاید با پرزی

بعد از آن نوبت به ساخت حساب کاربردی می‌رسد که وقتی حساب کاربردی خود را در سایت پرزی ساختید، می‌توانید از آن استفاده کنید و لذت ببرید!

اشتباهات متداول در پرزی

 

پرزی نیز مثل هر نرم افزار دیگری، یک ابزار است و از هر ابزاری می‌توان استفاده درست یا غلطی انجام داد. در ادامه راهکارهایی را به شما خواهم گفت که اگر از آنها اجتناب کنید، قطعاً ارائه خوبی با پرزی خواهید داشت و دچار اشتباهات متداول آن نخواهید شد.

  • استفاده بیش از حد از حرکات و زوم (باعث سرگیجه مخاطب می‌شود)
  • نوشتن بیش از اندازه متن در هر اسلاید.
  • عدم توجه به زیبایی و گرافیک
  • استفاده بی جهت از حرکت ها و افکت‌ها
  • عدم استفاده از قالب مناسب
  • طولانی شدن ارائه
  • عدم تسلط کامل به نرم افزار (و خرابکاری حین ارائه!)

کتاب آموزش پرزی

 

در مورد کتاب های آموزش پرزی، باید بگویم که تالیفات زیادی به زبان انگلیسی وجود دارد اما در زبان فارسی هیچ کتاب چاپ شده‌ای در این زمینه وجود ندارد (که امیدوارم هرچه زودتر منابع زیادی در این رابطه در بازار قرار بگیرند.)

یکی از معروف‌ترینها و بالطبع پرفروش‌ترین کتاب‌ها در مورد پرزی، کتاب Prezi for Dummies است.

پرزی چیست؟ آموزش نصب و ساخت اسلاید با پرزی

این کتاب در 5 فصل نوشته شده که هر فصل آن به موضوعات زیر پرداخته است:

  1. مدل ذهنی استفاده از پرزی
  2. آشنایی با محیط نرم افزر
  3. شروع ساخت پرزنتیشن
  4. پرزی، فراتر از نرم افزاری برای ارائه
  5. نکاتی در مورد تفکر بصری

مقالاتی که در ادامه در مورد آنها صحبت خواهیم کرد:

 

آموزش کار با پرزی

نوشتن فارسی در پرزی

چه زمانی از پرزی استفاده نکنیم؟

ترفندها ی نرم افزار پرزی

چند نمونه پرزی

به ما کمک کنید

هر سوال و یا درخواستی که در مورد نرم افزار پرزی دارید را در قسمت نظرات مطرح کنید. در ادامه حتماً بر اساس نظرات شما مقالات تکمیل خواهد شد.

و اما اگر کلاً با پرزی زیاد حال نمی‌کنید، به شما یک دوره فوق العاده در مورد پاورپوینت ارائه می دهم:

اسلایدسازی حرفه ای

 

سعید عباسی

سعید عباسی

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا