چطور با «مخمصه‌ها» مواجه شویم؟ (قسمت پنجم ازدواج موفق)

سرفصل های مهم این مقاله:

رسیدیم به پنجمین قسمت. به شما قول داده بودیم (ما، محمد پیام بهرام پور و نادیا پوروقار) 12 قسمت فایل صوتی به همراه توضیحاتش در مورد ازدواج موفق آماده کنیم. مقالات این فایل‌ها همچنین در مجله خلاقیت به چاپ رسیده است. در این سلسله مقالات که به همراه فایل صوتی آن به صورت رایگان در اختیار شما قرار می‌گیرد، تلاش بر این است که به زوج‌ها روش‌های حل تعارض آموزش داده شود، آن‌ها با متدهای جدید و تازه در مورد درک مسائل و حل مسئله آشنا شوند و به صورت کلی کیفیت روابط بینشان بهبود یابد. بهبود کیفیت روابط به افراد کمک می‌کند زندگی شادتر و در نتیجه آرامش بیشتری را تجربه کنند.

اگر هنوز به قسمت‌های قبلی که خیلی کوتاه، ساده و کاربردی هستند گوش نداده‌اید و آن‌ها را نخوانده‌اید، لینک‌های زیر برای شماست. همین الان به آن‌ها گوش کنید تا «کیفیت زندگی‌تان» بهبود پیدا کند.

قسمت اول: ازدواج موفق با قانون وقت کیفی (دانلود رایگان فایل صوتی رواشناسی)
قسمت دوم: ازدواج موفق با «یک حسابِ بانکیِ عاطفیِ پر!»
قسمت سوم: چطور همسرمان را سورپرایز کنیم؟ راهکارهایی بدون هزینه
قسمت چهارم: مدیریت هزینه در زندگی مشترک


برای گوش دادن به فایل‌های صوتی و قسمت های قبل، می‌توانید از طریق لینک زیر به صفحه ازدواج موفق بروید.

دوره رایگان ازدواج سالم و موفق


 

اول یک نکته

 

مخمصه

برخی همراهان عزیز سایت بیشتر از یک به ما پیام داده‌اند که مسائل جدی و اساسی و اختلافات شدیدی با همسرشان دارند. در اینجا لازم است توضیحی خدمت شما عرض کنیم.

12 قسمتی که قرار است در مورد ازدواج و همسرداری به شما ارائه کنیم، با این هدف تنظیم شده‌اند که به کیفیت روابط شما بیفزایند و این روابط را «غنی‌تر» و «پربارتر» کنند. در حقیقت قرار نیست اختلافات جدی و شدید در زندگی با گوش دادن فایل‌ها و خواندن این مقالات حل شود. ما فرض را بر کسانی گرفته‌ایم که روابط خوبی دارند اما به دنبال بهبود آن هستند.

بنابراین اگر در زندگی‌تان اختلافات شدیدی با همسرتان دارید، ابتدا با مراجعه به مشاور یا راهکارهای دیگر سعی کنید اختلافات را حل کنید و سپس برای غنی‌تر شدن روابط به سراغ این فایل‌ها بیایید.

پنجمین قسمت از سلسله مقالات «ازدواج موفق و همسرداری» در مورد چیست؟

 

در مورد مخمصه‌ها!!

نمی‌دانید چیست؟

ابتدا این فایل تصویری کوتاه را تماشا کنید:

 

 

 

مخمصه.

مخمصه البته در اینجا شاید به معنای گیر افتادن نباشد. منظور ما از مخمصه رفتارهای تازه‌ای است که در شرایط گوناگون از همسرمان می‌بینیم.

اجازه دهید با یک مثال بحث را روشن‌تر کنیم.

یکی از دوستان ما در موقعیت‌هایی که به نظر می‌رسید استرس زا باشد، رفتارهایش عجیب و متفاوت می‌شد. مثلاً در فرودگاه و موقعی که به نزدیکی پرواز می‌رسیدیم، ناگهان استرس تمام وجودش را فرا می‌گرفت و این طرف و آن طرف می‌دوید!

این کار او البته به اطرافیان هم سرایت می‌کرد و او دیگران را هم دچار استرس می‌کرد.

مخمصه

رفتارهایی مشابه این را احتمالاً از همسر خودتان هم دیده‌اید.

لزوماً منظورم استرس نیست. منظور مواقعی است که شرایط تغییر می‌کند و همسرتان رفتارهایی نشان می‌دهد که تا به حال ندیده بودید.

اگر مفهوم «مخمصه» را ندانید، احتمالاً تعجب خواهید کرد و شاید هم به خود بگویید: «همسرم چرا میخواد منو اذیت کنه؟ این رفتارهاش واقعاً چه معنایی داره؟»

اما وقتی مفهوم مخمصه را بدانید، به این درک می‌رسید که هر شرایط مختلفی ممکن است باعث بروز یک رفتار متفاوت از جانب همسرتان شود. در این شرایط متعجب نخواهید شد و رفتار معقولانه‌تری از خود بروز خواهید داد.

یک مثال دیگر از مخمصه

 

مخمصه

یکی از دوستان ما مردی حدود 60 ساله بود که سال‌های سال در ارتش خدمت کرده بود. حتماً میدانید معمولاً نظامی‌ها و به خصوص ارتشی‌ها به داشتن رفتاری موقر و کاملاً رسمی مشهورند. این دوست ما هم دقیقاً همین گونه بود. همه او را مردی رسمی با آداب مخصوص و البته کمی خشک و جدی می‌شناختند؛ اما روزی که نوه‌اش در بیمارستان به دنیا آمده بود، 180 درجه رفتارش متفاوت شده بود. به این طرف آن طرف می‌دوید، لپ‌هایش گل انداخته بود، بیمارستان را روی سرش گذاشته بود و آن‌قدر رفتارهای عجیب از خودش نشان داده بود که همه اطرافیانش خیال کرده بودند چیزخور شده!

مخمصه دقیقاً به رفتارهایی که معمولاً از افراد مختلف انتظار نداریم، می‌گویند. همین رفتار این دوست عزیزمان، نوعی مخمصه به حساب می‌آید.

او در شرایط متفاوتی قرار گرفته بود و رفتاری متفاوت از خود نشان داد.

شاید اگر شخصی غریبه این رفتار را می‌دید، ‌برایش کاملاً معمولی بود و با خود می‌گفت: «چقدر خوب که این مرد خوشحاله. حق هم داره. نوه خیلی عزیزه.»

مسافرت، یک مخمصه عجیب برای ما!

 

اولین باری که قرار بود با نادیا به مسافرت بروم را هیچ‌وقت یادم نمی‌رود.

همسر من فردی تقریباً درون‌گرا و کم حرف بود و هرگز رفتارهای استرس زا از او ندیده بودم؛ اما قبل از اولین سفر، یکی دو روز مانده به رفتن، ناگهان رفتارهایش برایم عجیب غریب شد. استرس سراپای وجودش را گرفته بود و حتی خودش هم تعجب می‌کرد.

گاهی وقت‌ها در شرایط جدید، ممکن است رفتارهای قبلی باعث سوءتفاهم شود. مثلاً خندیدن در شرایطی که همسرم استرس داشت، گاهی دلخوری پیش می‌آورد.

آن موقع ها طبیعتاً هنوز به مخمصه و مباحث این چنینی آشنا نشده بودم و برایم عجیب غریب نمود می‌کرد.

مثال دیگر موقعی بود که برای سفری تفریحی به اندونزی رفته بودیم. همان‌طور که گفتم، همسرم فردی درون‌گرا به نظر می‌رسید و ضمناً با آب میانه خوبی نداشت. تصمیم گرفتیم به «رفتینگ» برویم. همسرم با موقعیتی جدید مواجه شده بود. هم سرعتی و هیجانی و هم در آب که همسرم از آن خوشش نمی‌آمد. در حالی که من، عاشق «به دل آب زدن» بودم.

ناگهان در هنگامی که باید پارو می‌زدیم، همسرم شروع به داد و فریاد زدن کرد و حسابی هیجانی شده بود. من ماتم برده بود. تا به حال چنین رفتاری را از همسرم ندیده بودم. حسابی متعجب شده بودم. در آن شرایط سعی کردم به جای اینکه توی ذوق همسرم بزنم، سعی کردم با او همراهی و همدلی کنم و از اینکه هیجان زده شده بود، حسابی کیف کردم و لذت بردم.

دوست دارید بدانید درونگرا هستید یا برونگرا؟ روی لینک زیر کلیک کنید:
آزمون آنلاین: تست درونگرایی و برونگرایی

مخمصه از کجا میاد؟

دلایل ایجاد مخمصه ممکن است ریشه در گذشته داشته باشد.

مثلاً نادیا می‌گوید مادرش هم شرایطی مشابه او داشته است. او به یاد دارد مواقعی که قرار بود مهمانی به خانه‌شان بیاید یا به مسافرت بروند، مادرش استرس وجودش را می‌گرفت و رفتارهای تازه‌ای از خود بروز می‌داد. احتمال دارد این رفتارهای به او هم منتقل شده باشد یا اصلاً این رفتارها را به صورت اکتسابی از مادرش یاد گرفته باشد که «وقتی مسافرت یا مهمانی در پیش بود، باید استرس بگیری!»

شاید بتوانیم این قضیه را «مخمصه یادگرفته شده» بنامیم. مثل مبحث «درماندگی آموخته شده» که از لینک زیر می‌توانید مقاله جالبش را بخوانید.

مخمصه همیشه رفتاری منفی نیست

مخمصه هم می‌تواند مثبت باشد و هم منفی. هم خوشحالی باشد هم استرس و ناراحتی‌های مختلف. طرز رفتار ما می‌تواند تأثیر زیادی در مثبت بودن و بهبود کیفیت روابط دارد؛ بنابراین اگر یاد بگیرید چطور با مخمصه‌ها مواجه شوید، نه از رفتارهای هم در شرایط مختلف متعجب می‌شوید و نه آن‌ها را سرکوب می‌کنید و نادیده می‌گیرید.

چطور با مخمصه‌ها مواجه شویم؟

 

مخمصه

ممکن است با همسرتان دچار اختلاف و به قول معروف دعوا شوید. در این صورت احتمال دارد همسرتان داد و فریاد کند یا رفتارهای عجیب از خود نشان دهد.

به طور کلی در شرایط گیر کردن در مخمصه‌های مختلف (چه مثبت و چه منفی)، بهترین کار همدلی است. مثلاً وقتی همسرتان قبل از مسافرت استرس می‌گیرد، می‌توانید به او بگویید: «احساس می‌کنم کمی بی قرار شده‌ای… چطور می تونیم بی قراری تو رو کمتر کنیم؟»

به نظر شما جمله بالا بهتر است یا این: «توام کشتی منو با این استرس دادنت. بس کن دیگه. چرا همیشه به من استرس میدی؟»

جمله دوم، حاوی یک برچسب بزرگ بود. شما به همسرتان برچسب «همیشه استرسی بودن» زده‌اید و او در این شرایط همدلی شما را نمی‌بیند؛ اما با جمله اول که لطیف و دوستانه است، احساس همدلی شما را می‌بیند.
همچنین با رفتار خوب و ارتباط مؤثر، شما او را نسبت به رفتارهایش به طریق دوستانه، آگاه کرده‌اید.

در ادامه می‌توانید بگویید: «ما یک سفر در پیش داریم. به نظرت چه کارهایی انجام دهیم که بی قرار نشویم و در آرامش کامل به سفر برویم؟»

تماشای این فیلم به شما در بهبود روابط و یادگیری مهارت ارتباط موثر یاری می رساند:

فیلم سمینار حل تعارض و اختلاف در زندگی و کار

آیا لزوماً همه مخمصه‌ها حل میشن؟

قرار نیست شما تمام مخمصه‌ها را حل کنید و یا از بین ببرید. بهترین کار این است که از مخمصه‌هایی که در آن گیر می‌کنید، آگاه شوید و بدانید در هنگام مواجه با هر چیز تازه‌ای، چطور رفتار کنید.

شما با درک متقابل و ارتباط مؤثر، یاد می‌گیرید با مخمصه‌هایتان به صورت معقولانه و با بلوغ فکری بالا رفتار کنید و آن‌ها را بعد از پذیرفتن، مدیریت و به سمت بهبود روابط هدایت کنید.

نکته بعدی این است که ممکن است چیزهایی که برای شما «گریپ» یا مخمصه است، برای فرد مقابلتان اصلاً چنین چیزی نباشد.

مثلاً شما در هوایی که طوفان می‌آید، ناگهان رفتارهای تازه‌ای از خود بروز می‌دهید؛ اما طرف مقابل ممکن است حسابی کیفور شود و لذت ببرد.

بیان بد می‌تواند مخمصه‌ها را به بحران و تنش تبدیل کند. در عوض بیان خوب و آگاه‌سازی طرف مقابل می‌تواند به کیفیت روابط اضافه کند.

در یک جمع بندی می‌توانم بگویم بهتر است مخمصه‌های خود و همسرمان را بشناسیم، سعی کنیم به هم در این موارد آگاهی بدهیم و با همدلی از این مخمصه‌ها عبور کنیم…

به این ترتیب از پس موقعیت‌های متفاوت و مختلف برخواهیم آمد و در نتیجه کیفیت روابط بینمان بهبود خواهد یافت.

لطفاً در قسمت نظرات بنویسید که ما آن‌قدر بامزه بازی (!) در می‌آوریم خوب است یا از این به بعد دوست دارید فایل‌ها را رسمی‌تر و جدی‌تر ضبط کنیم.
ممنون از همراهی ارزشمند شما…

از طریق لینک های زیر هم می توانید به سایر مقالات مربوط به ازدواج موفق دسترسی پیدا کنید:

ازدواج با دختری بزرگ تر از خودم – تجربه 7 سال زندگی من که همسرم 6 سال از من بزرگتر است (+فایل صوتی)

چطور در مسافرت دعوا نکنیم؟

حاضری با آدم خجالتی ازدواج کنی؟

آزمون آنلاین: تست رایگان شناخت شریک عاطفی

انتقاد سازنده – چطور انتقاد کنیم؟

اگر همسرمان اهل بهبود فردی نیست چه کار کنیم؟

رادیو سخنرانی-برنامه13- فن بیان در ارتباط با همسر

 

مطالب محبوب سایت:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا