باراک اوباما (Barack Obama) ، رئیس جمهور سابق آمریکا، یک سخنران قهار بود. اصلاً یکی از دلایل پیروزی او در رقابت های انتخاباتی سال 2008 همین سخنرانی های تاثیرگذار و بدون ایرادش بود. در اینجا هفت نکته بسیار مهم از سخنرانی های پرقدرت او بیرون کشیده ایم تا شما با آن آشنا شوید.
اگر میخواهید مثل یک رئیس جمهور سخنرانی کنید، موارد زیر را به کار بگیرید
موارد زیر ساده و البته کاربردی هستند. رعایت این موارد می تواند به شما کمک کند سخنرانی بهتری داشته باشید. البته مشخصاً این موارد از نوع سخنرانی آقای اوباما برداشت شده است:
1- سخنرانی های او پر از داستان ها و خاطرات شخصی است
استفاده از تجربیات شخصی یکی از ترفندهای سخنرانی باراک اوباماست. او با سخنرانی های سرشار از داستان، حس صمیمیت و همذات پنداری را به مخاطبین انتقال می دهد.
مثلا در یکی از سخنرانی های خود برای ایجاد حس حماسی، این جملات را بیان کرد:
«ما در مقابل رویاهای دختری مهاجر که در مدارس ما درس میخوانند نسبت به پرچم ما متعهد است، پایبندیم. برای پسر جوانی که در جنوب شیکاگو زندگی میکند و برای سرفرازی این کشور حتی حاضر است در کنار خیابان بخوابد، پایبندیم. برای کودک کارگر در کارولینای شمالی که میخواهد به یک دکتر یا یک دانشمند، یک مهندس یا یک کارآفرین، یک سیاستمدار و یا حتی رئیسجمهور تبدیل شود، پایبندیم و این راه را ادامه خواهیم داد»
می بینید که ایجاد سه تصویر بسیار کوتاه، به خوبی می تواند صحنه های این چنینی را در ذهن حضار بازسازی کند و آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
درس اصلی این جنبه از سخنرانی آقای اوباما این است:
بسیاری مواقع، سخنرانان تلاش میکنند ما را با اعداد و آمار تحت تاثیر قرار دهند، اما قدرت عظیم داستانها را نادیده میگیرند.
او می توانست به جای تصویرسازی بگوید X درصد در جنوب شیکاگو بیکارند و Y درصد در کارولینای شمالی فقر و جرم وجود دارد؛ اما او به خوبی میداند که اعداد سخت و حساب شده به اندازه تصویر سازی و داستان گویی، اهمیت ندارند.
نمونه سخنرانی باراک اوباما
2- سخنرانی های او متواضعانه و فروتنانه است
معمولا در هر رقابت، برنده ها به شدت در معرض توجه قرار می گیرند و حس نخوت و غرور دارند. با این حال، در هنگام سخنرانی پیروزی آقای اوباما، او کاملا فروتنانه و خاضعانه سخنرانی کرد و نشانه ای از تکبر و غرور نداشت.
او بزرگواری و فروتنی را به عنوان یک رهبر به نمایش گذاشت و با علاقه زیاد، رقیبان سیاسی خود، (فرماندار میت رامنی و پاول رایان) را در لحظات اولیه سخنرانی اش در آغوش گرفت و گفت:
«ممکن است تا این مرحله، با خشونت مبارزه کرده باشیم، اما این مبارزه تنها به این دلیل بوده که ما این کشور را عمیقاً دوست داریم و به شدت به آینده آن اهمیت میدهیم. این میراثی است که امشب به آن افتخار و ستایش میکنیم. در هفتههای پیش رو، من مشتاقانه منتظر جلسه ای با فرماندار میت رامنی هستم تا درباره اینکه کجا میتوانیم با همکار کنیم تا این کشور را به جلو حرکت دهیم، صحبت کنیم.»
نکته اینجاست که آقای رئیسجمهور میتوانست تنها از میت رامنی یک تشکر خشک و خالی کند، اما انتخاب کرد که گامی به جلو بردارد و طرفداران او را راضی کند که مبارزه، هرگز در مورد شخص آقای رامنی نبوده است.
آقای اوباما رقیبانش را به سرعت در آغوش گرفت و اختلافات خود را کنار گذاشت و برای پیشبرد آمریکا تلاش کرد. این تعهد او بود.
3- او کاملا به افکار مخاطبینش آگاه است
آقای اوباما می داند که حضاری که برای سخنرانی اش جمع شده اند، چگونه فکر می کنند و چه میخواهند. او به صورت زیرکانه ای از زبان مردم حرف می زند.
آقای اوباما می گوید:
«مردم به اینکه چقدر میدانی اهمیتی نمی دهند، آنها میخواهند بدانند چقدر برای رئیس جمهور مهم هستند»
او برای احترام به حضاری که برای سخنرانی اش جمع شده اند در یکی از سخنرانی هایش گفت:
«فعالیت های سیاسی گاهی اوقات احمقانه به نظر می رسند؛ اما من به آن افتخار می کنم. چون تعداد خیلی کمی این شانس را دارند که در جایگاه من بایستند و برای مردم سرفراز کشورشان سخنرانی کنند!»
4- او به خوبی می داند چه وقت و چگونه شوخی کند
طنز اثر شگفت انگیزی برای فروریختن دیوارهای سرد و بلند بین حضار و شما به عنوان یک سخنران دارد. خود آقای اوباما در مورد حس طنز کلامش به سخنرانان توصیه می کند:
«هنگامی که مردم را خندان میبینید، آنها گوش میدهند و شما میتوانید تقریبا هر چه دلتان میخواهد را برایشان تعریف کنید.»
او در یکی از سخنرانی هایش در جواب مجری که پرسید بزرگترین نقطه ضعف شما چیست گفت:
«اوه! انتخاب نقطه ضعف خیلی سخت است؛ اما اگر فروتنانه بخواهم بگویم، بزرگترین ضعف این است که من زیادی عالی ام!»
5- او از واژه ها، ضمایر و کلمات به طور متناسبی استفاده می کند
تنها در یکی از سخنرانی های آقای اوباما، نسبت به کار بردن ضمایر اندازه گیری شد. او از ضمیر من به تعداد خیلی کمی استفاده کرد. در حالی که 55 بار از «شما» و 110 بار از ضمیر «ما» استفاده کرد.
این چه چیزی را نشان می دهد؟
استفاده از ضمایر مختلف به ایجاد یک طنین مناسب کمک می کند. به جای «من» گفتن «ما» باعث حس همدلی حضار می شود؛ بنابراین سعی کنید در سخنرانی هایتان، مخاطبان را با خود همراه کنید.
دانلود فایل صوتی راز محبوبیت سخنرانان انگیزشی
6- استفاده از شیوه های خاص برای شیوایی کلام
با توجه به به اینکه رئیس جمهور سابق آمریکا، فارغ التحصیل تحصیلات تکمیلی و وکالت از دانشگاه هاروارد بود، به طرز شگفت انگیزی از شیوه های مختلف سخنوری و تکنیک های شیوایی کلام استفاده می کرد. تعداد زیاد لغات و اصطلاحات در رشته حقوق به کار او می آمد.
مثلا یکی از تکنیک های مورد علاقه او این بود که تضاد ایجاد کند.
«این کشور نسبت به هر کشوری ثروت بیشتری دارد، اما این چیزی نیست که ما را خوشبخت کند» «ما قویترین ارتش در تاریخ را داریم، اما این چیزی نیست که ما را قوی میسازد»
در واقع او با این صحبت ها میخواهد به چیزی از فراتر از واقعیت ها دست یابد و آرزوها و رویاهای خود را برای مردم بیان کند. همچنین تکرار یک عبارت معروف از موارد مورد علاقه آقای اوباماست؛ مثلا:
«ما بزرگتر از مجموع آرزوهای فردی خود هستیم و همیشه بیشتر از خودمان خواهیم بود. ما برای همیشه کشوری درجه یک خواهیم بود»
جمله آخر، یک حمله مشهور در زبان عامیانه مردم آمریکاست.
7- از عبارات، کلمات و بیان جسورانه استفاده می کند
او رئیس جمهور است. طبیعی است که بخواهد کلمات حماسی و جسورانه بیان کند.
چهره و استایل آقای اوباما در طول سخنرانی هایش، بسیار مصمم و گاهی اوقات خشمگین و با اراده بود.
او در یکی از سخنرانی هایش می گوید:
«این باور ماست که سرنوشت ما در دستان خود ماست. ما تعهدات و مسئولیت های سنگینی به دوش می کشیم تا آنها را به نسل های بعد منتقل کنیم. برای آزادی این ملت، بسیاری جنگیده اند، کشته شده اند و جانشان را فدا کرده اند. آنها عاشق کشورشان بوده اند و وطن پرستی را در حد اعلای خود اجرا کرده اند. این چیزی است که کشور ما را بزرگ می کند.»
استفاده از کلماتی مثل سرنوشت، تعهد، مسئولیت، کشته شدن، آزادی، عشق و وطن پرستی، میزان حماسی بودن سخنرانی را تا حد زیادی افزایش می دهد.
در دوره رایگان سخنرانی و فن بیان حتماً شرکت کنید: