ما معصوم و بدون اشتباه نیستیم. حتی قویترین سخنرانان هم اشتباه میکنند. میخواهیم ببینیم اشتباهات سخنرانی چیست و به شما راهکارهایی بدهیم تا این اشتباهات را تکرار نکنید.
اشتباهات در سخنرانی فقط همین 5 اشتباه نیست.
اشتباهات در سخنرانی میتواند به 50 یا حتی 100 مورد برسد؛ اما این نکاتی که در اینجا مطرح میشود، نکات سادهای است که با تغییر، مطالعه و تمرین قابل بهبود است.
اشتباهات رایج در سخنرانی حضار را آزار میدهد.
برخی از این موارد را فقط با دانستن میتوانیم رفع کنیم و برخی دیگر را هم باید تمرین کنیم تا برای ما به یک مهارت تبدیل شود.
1- اشتباه به بازی گرفتن صدا
یکی از اشتباهات سخنرانی رایجی که بیشتر افراد در هنگام سخنرانی و در مهارت فن بیان خود رعایت نمیکنند، این است که سرعت حرف زدنشان ریتم یکنواخت و پیوستهای ندارد.
مثلاً سخنرانانی هستند که برای اینکه نشان دهند انرژی خوبی دارند، گاهی اوقات فریاد میزنند. یک فریاد مصنوعی. علیرغم اینکه ریتم کلی صحبتهایشان آرام است.
با وجود اینکه انرژی در هنگام سخنرانی موضوع مهمی است، اما لزوماً بلند حرف زدن و داد زدن، نشان دهنده این نیست که در سخنرانی حرفهای هستید.
یکنواختی ریتم سخنرانی به معنی این هم نیست که در سراسر سخنرانی با یک ریتم صحبت کنید؛ اما طوری سخنرانی کنید که حالت تصنعی نداشته باشد و به اصطلاح توی ذوق مخاطب نزند.
اگر از تند حرف زدن خود نگران هستید، حواستان به تنفسها و وقفههای خود باشد. هرچند دقیقه یک بار یک نفس عمیق بکشید.
جملات بلند را لازم نیست یک نفس بگویید. در کل باید سخنرانی شما طوری باشد که نه لالایی باشد و مخاطبین را به خواب ببرد و نه آنقدر بلند باشد که پرده گوششان پاره شود.
در مورد جملات، لحن و ترکیب واژهها را بهخوبی ادا کنید. به بخشها و هجاها توجه کنید. کتاب زیاد بخوانید تا دایره لغاتتان زیاد شود. از کلمات تازه و جالب فارسی استفاده کنید تا حضار سر ذوق بیایند.
2. نان بیات به دست مخاطب ندهید!
با خودتان روراست باشید، اگر چیزی که برای مخاطبین آماده کردهاید با یک سرچ ساده در اینترنت پیدا میشود، وقت آنها را تلف نکنید. منظورمان گفتن نکات جدید نیست. شما میتوانید مطالب قدیمی را بازگو کنید؛ اما به روشهای جدید و موثرتر.
یکی از مشکلات جدی اکثر سخنرانان آماتور، این است که زیادی به حاشیه میروند. شوخی، داستان، نکات علمی و خاطره تعریف کردن اگر جذاب باشد، هیچ اشکالی ندارد. ولی تنظیم کنید که به موقع به سراغ اصل مطلب بروید.
مقدمه چینی باید کوتاه باشد. یک قانون نانوشته این است که حداکثر 5 درصد از وقت سخنرانی را برای مقدمه چینی مصرف کنید نه بیشتر؛ مثلاً اگر سخنرانی شما 3 ساعت است، مقدمه شما حداکثر باید 10 دقیقه طول بکشد.
مخاطب از اطاله کلام زیاد خوشش نمیآید.
اگر میخواهید خاطره جالبی تعریف کنید، به شاخهای دیگر نپرید و همان داستان را کمی آب و تاب بدهید و تعریف کنید.
3. نتیجه گیری اخلاقی و قضاوت ممنوع!
اگر داستان، خاطره شخصی و یا نکتهای راجع به اوضاع کنونی کشور می گویید تا جایی که امکان دارد، از قضاوت شخصی و نتیجه گیری اخلاقی پرهیز کنید.
همه مخاطبین از اوضاع کنونی کشور اطلاع کافی دارند و هر فردی برای خودش سلیقهای خاص دارد؛ بنابراین بهتر است قضاوتهایتان را در وبلاگ شخصی خود بیان کنید نه در جمعی که سخنرانی میکنید.
یادتان میآید در کودکی چگونه داستان تعریف میکردید یا میخواندید؟
همه داستانها سرراست بودند، نکات اخلاقی دلنشینی داشتند و خیلی پیچیده نبودند؛ بنابراین در یک کلام: ساده باشید! با این کار چارچوب محتوای قصهها در خاطر همه میماند.
دانلود فایل صوتی راز محبوبیت سخنرانان انگیزشی
4. لطفاً خودتان را گول نزنید
اگر میخواهید به شدت پیشرفت کنید، یک سخنران قهار شوید و از بقیه خودتان را جدا کنید، این را یک هدف متعالی برای خود تعیین کنید.
کسی که با ناآمادگی به محل سخنرانی میرود، در اقع برای خودش، کارش و مخاطبینش که مهمترین سرمایهها هستند، ارزشی قائل نیست. اگر حرفه شما سخنرانی است، بی رودربایستی، باید برایش وقت بگذارید. خیلی هم وقت بگذارید.
فرقی نمیکند که میخواهید درباره چه موضوعی و در چه چهارچوبی صحبت کنید؛ مثلاً میخواهید در مورد عرفان در اشعار سعدی صحبت کنید یا اصول و فنون مذاکره را آموزش دهید. باید تسلط کافی روی موضوع داشته باشید. تسلط کافی بر روی موضوع به شما کمک میکند که سادهتر حرفتان را بزنید و به حضار آموزش بدهید. تمرین کردن ساده و بدیهی به نظر میرسد، اما یادتان نرود، صدها بار تمرین کنید. حتی اگر فکر میکنید همه چیز را بلدید.
وقتی فکر کنید همه چیز را بلد هستید، رشد شما متوقف میشود!
5. در موضوعات غیرمرتبط هم مطالعه کنید
اگر وقت اضافه دارید، در موضوعات مختلف مطالعه کنید. مطالعه کافی از اشتباهات سخنرانی جلوگیری می کند.
کتابهای جلال آل احمد را بخوانید تا شیوه داستان گویی هنرمندانه را یاد بگیرید.
کتابهای جمال زاده را بخوانید تا یاد بگیرید چگونه میتوانید مثل جمالزاده، از طنز شاهکار در کلام خود بهره ببرید.
کتابهای مصطفی مستور را بخوانید تا شیوههای مینیمالیستی و جملات ظریف را یاد بگیرید و از آن در سخنرانیهای خود استفاده کنید.
کتابها نوشته میشوند تا خوانده شوند. تا میتوانید مطالعه کنید، مطالعه کنید و مطالعه کنید.
دوره جامع آموزش سخنرانی و فن بیان