نوشتن روی تخته، چطوری روی تخته بنویسیم؟
شاید دیگر این روزها نوشتن روی تخته تکنولوژی اصلی آموزش در کلاس نباشند، اما هنوز هم امری مهم و ضروری در آموزش است.
در این مقاله آموزشی ابتدا به بیان چرایی نوشتن روی تخته می پردازیم. پس از آن به بیان روش هایی در رابطه با این امر میپردازیم و در انتها هم به نکاتی مهم اشاره خواهیم کرد که بدون شک برای تمامی افراد از قبیل:
- مدرسان
- اساتید
- مدیران
- دانشجویان و دانش آموزان و…
کاربردی و مفید خواهد بود.
چرا نوشتن روی تخته اهمیت دارد؟
با وجود پیشرفت های حوزه آموزشی هنوز هم استفاده این روش برای آموزش و ارائه بسیار مفید و کاربردی است. بسیاری از اساتید و مدرسان از نوشتن روی تخته برای جلب توجه مخاطب و اشاره به مفهوم اصلی آموزش خود استفاده میکنند.
اما یک سوال پیش می آید!
آیا زمانی که از اسلاید استفاده میکنیم دیگر نیازی به نوشتن روی تخته نخواهیم داشت؟
همانطور که در تصویر فوق هم میبینید برترین اساتید کشور هم هنوز از این روش استفاده میکنند.
استفاده از نوشتن روی تخته سیاه یا سفید دلایل بسیاری دارد از جمله:
- اسلاید های آموزشی ما عموما به بیان مفاهیم و سرفصل های کلی آموزش ما میپردازد اما امکان دارد مخاطب در حین آموزش سوالی از ما بپرسد که در اسلایدهای آموزشی ما به آن اشاره نشده است و از طریق نوشتن روی تخته به سادگی میتوان به چنین سوالاتی پاسخ داد.
- نوشتن برروی تخته به عنوان یک حرکت فیزیکی محسوب شده و موجب جلب توجه مخاطب میشود.
- برای مشخص کردن نکات کلیدی آموزش های خود میتوانیم از نوشتن بر روی تخته استفاده کنیم و در حال سخنرانی یا آموزش از این طریق میتوانیم به سادگی توجه مخاطب را به سمت نکات کلیدی بحث خود جلب کنیم.
- این روش یکی از بهترین راه ها برای جمع بندی و مرور محتوای آموزش داده شده است.
آیا میدانستید میزان یادگیری افراد از طریق بینایی آنها 75 % است و از طریق شنوایی آنها تنها 13% است.
روش های رسم و نوشتن روی تخته
پس از اینکه به اهمیت نوشتن روی تخته پی بردید، حتما برای شما تعدادی سوال پیش آمده است.
اگر خوش خط نیستیم چه کار کنیم؟
نوشتن با خطی خوانا بر روی تخته یکی از واجبات استفاده از این روش است. خوش خط بودن بسیار عالی است اما بسیار تاثیر گذار نیست. آنچه که اهمیت دارد استفاده از خطی خواناست. باتوجه به اینکه دست یابی به خط خوانا اکتسابی است شما عزیزان میتوانید با تمرین به سادگی این مهارت رو کسب کنید.
اما اگر سخنران و مدرس هستید و فرصت کمی برای تمرین دارید برای شما عزیزان یک راهکار جالب دارم. شما میتوانید هنگام آموزش خودتان در صورت نیاز به نوشتن بر روی تخته از مخاطبین استفاده کنید.
زمانی که مطرح کنید که چه کسی حاضر است بیاید پای تخته مواردی که من میگویم را بنویسد، خواهید دید که حتما برونگرایانی درون جمع شما حضور دارند که برای این کار داوطلب شوند. از این طریق شما هم با آوردن یک فرد در کنار خود به سخنرانی خود جذابیت بخشیده اید و هم از دست مشکل بدخطی خود رها شده اید.
به همین سادگی 🙂
خاطرم است وقتی در نوجوانی دست خط خوب تری نسبت به افراد دیگر در کلاس داشتم زمانی که در شروع سال تحصیلی معلم میخواست لیست کلاس را بنویسد و از من کمک میگرفت برای نوشتن لیست کلاس من با وجود درونگرایی از انجام اینکار بسیار لذت میبردم و رابطه ی من و معلم هم از همون ابتدا به خوبی شکل میگرفت.(البته در زمان تحصیل بنده بود ولی حالا دیگه همه لیست ها به صورت تایپی شده اند.)
چطور اشکال هندسی را درست بر روی تخته رسم کنیم؟
رسم اشکال هندسی بر روی تخته معمولا سخت تر از رسم آن بر روی کاغذ است. از همین جهت به بیان دو نکته ساده در این رابطه میپردازم. امیدوارم که برای شما عزیزان کاربردی باشد.
-
رسم خطوط صاف بر روی تخته
-
رسم اشکال هندسی بر روی تخته
در مورد اول به طور معمول همین رسم یک خط صاف بر روی تخته برای افراد دردسر ساز و مشکل است. با به کارگیری یک تکنیک ساده شما میتوانید خطوطی کاملا صاف بر روی تخته رسم کنید. هنگامی که میخواهید خطی صاف رسم کنید لازم است پیش از رسم نقطه شروع و پایان را مشخص کنید.
پس از آن با نگاه کردن به نقطه نهایی شروع به رسم آن خط کنید. به این وسیله خطی صاف و بدون انحنا رسم خواهید نمود. علاوه بر آن اگر میخواهید اشکال هندسی مانند دایره را خوب رسم کنید باید بدانید یا میتوانید از یک وسیله کمکی مثل بند کفش استفاده کنید که این کار در کلاس های کوچک پاسخگو است.
بهترین روش این است که:
تمرین کنید! 100 دایره رسم کنید روی تخته مطمئن باشید 101 امین دایره ای که رسم میکنید بی نقص خواهد بود.
علاوه بر آن به این نکته توجه داشته باشید که:
تا می توانید از رنگها استفاده کنید
دلیل استفاده از رنگها را پیش از این در مقاله آموزش رسم نقشه ذهنی برای شما عزیزان به صورت کامل شرح داده ام.
نکاتی که هنگام نوشتن روی تخته باید بدانید
در انتها برای شما عزیزان به بیان چند نکته ی ساده و کاربردی در رابطه به نوشتن روی تخته اشاره خواهم کرد.
چقدر باید بزرگ بنویسید؟
بهترین حالت اینکه بفهمید تا چه میزان باید بزرگ بنویسید، این است که امتحان کنید. یک راه حل: قبل از کلاس یا سخنرانی مطلبی روی تخته بنویسید،در انتهای کلاس بایستید و ببینید آیا قابل دید است یاخیر؟
این کار خیلی ساده است نه؟
بعضی اوقات برای من واقعا سوال است که اساتید ما چرا هربار باید سرکلاس بهشان تذکر میدادیم که ما در انتهای کلاس نمیبینیم!
حواستان باشد مقابل دید مخاطب قرار نگیرید
بسیار توجه داشته باشید هنگام نوشتن بر روی تخته، مقابل دید مخاطب قرار نگیرید. متاسفانه اساتیدی که چپ دست هستند عموما با این مشکل روبرو می شوند. من برای پیدا کردن چگونگی قرار گرفتن خودم هنگام نوشتن روی تخته از دوربین فیلم برداری استفاده می کردم.
به این شیوه به سادگی دریافتم نحوه صحیح قرار گرفتن من مقابل تخته به چه صورت است.
اگر املای یک کلمه شک داشتید چیکار کنید؟ خیلی ساده از مخاطبین بپرسید! من خیلی ساده حتی در سخنرانی هم شک داشتم به شوخی می پرسیدم بچه ها املای این کلمه درسته؟ من همیشه املام ضعیف بوده…
اگر میتوانید همون لحظه در گوشی تلفن همراه تان چک کنید. بدون شک پرسیدن و چک کردن آن بسیار بهتر از اشتباه نوشتن است!
نحوه ای که ماژیک و یا گچ را در دستتان میگیرید در نگارش شما تاثیر گذار است
باید بدانید که ماژیک را باید هنگام نوشتن روی تخته دقیقا مثل قلم دست بگیرید تا بتوانید به راحتی بر روی تخته بنویسید. درست نگرفتن ماژیک در دستتان باعث ناخوانا شدن دست خط تان خواهد شد.
نکته نهایی بسیار مهم در مورد نوشتن روی تخته
یک نکته ی خیلی جالب در این مورد که خیلی از افراد به آن دقت نمی کنند:
یا بنویسید یا صحبت کنید!
این بسیار مهم است و متاسفانه خیلی از افراد آن را نمیدانند. زمانی که شما مشغول صحبت کردن و هم زمان نوشتن هستید توجه مخاطب را از دست خواهید داد. دچار سردرگمی می شوبد که آیا به صحبت هایتان گوش کند یا مطالب را ببیند.
به همین دلیل بهترین امر در این رابطه این است:
هنگامی که مشغول نوشتن روی تخته هستید سکوت کنید تا مخاطب تمام توجه اش را به سمت نکته ای که در حال نوشتن آن هستید، معطوف کند.
حالا اجازه بدهید سوال انتهایی را من از شما عزیزان بپرسم.
ممنون میشم نظرات گرانقدرتون رو هم در پایین این صفحه قرار بدهید….