موانع شروع سخنرانی _ خودباوری و عزت نفس

سرفصل های مهم این مقاله

موانع شروع سخنرانی _ خودباوری و عزت نفس

موانع شروع سخنرانی _ خودباوری و عزت نفس سلام، من علی انصاری لاری هستم و قصد دارم در مجموعه مقالاتی مهار‌ها و موانع درونی برای شروع سخنرانی و رهایی از این موانع را با شما به اشتراک بگذارم.

در ادامه سلسله مقالات موانع درونی برای شروع سخنرانی به یکی از مهمترین موضوعاتت شخصیتی یعنی” عزت نفس “ می‌پردازیم.

عزت نفس یک باور و احساس درونی مبتنی بر ارزش و لیاقت خود است.

اگر بخواهیمم  دریک جمله عزت نفس را تعریف کنیم فردی که از عزت نفس سالمی برخورداراست این باور را در درونش دارد که :

” من دوست داشتنی و ارزشمند هستم و لیاقت و شایستگی رسیدن به اهدافم را دارم”                                                                                                                          

در مقابل فردی که عزت نفس پایین دارد همیشه ” احساس ناامنی ” میکند و در یک “دنیای ناامن ” هرگز پیشرفتی در زندگیش نخواهد داشت.

نکته جالب این است که شاید شما فردی را مشاهده کنید که موفقیتهای فراوانی را با خودش حمل میکند اما با وجود موفقیتهای فراوان بیرونی و حتی ظاهر با اعتماد به نفس خود از “درون احساس بدی نسبت به خودش داشته باشد و حس بی ارزشی کند.” پایه و اساس موضوع عزت نفس در “احساس امنیت واطمینان فرد به خود و دیگران ” است، به میزانی که شما عزت نفس بیشتری داشته باشید اعتماد و اطمینان شما به دنیای اطراف و مردمان دیگر بیشتر می گردد.

فرد دارای عزت نفس بالا به همان اندازه که خودش را دوست داشتنی و ارزشمند میداند ، سایر انسانها را نیز محترم و با ارزش میداند.

 

دوره غیر حضوری سخنرانی و فن بیان را از دست ندهید

اهمیت داشتن عزت نفس در موضوع سخنرانی در این است که من به عنوان یک سخنران با وجود داشتن عزت نفس بالا از بیان عقاید ، افکار و ارائه ایده های خود در مقابل دیگران ترسی ندارم، به دلیل اینکه: ” به خودم اطمینان دارم و برای حرف و مطلب خودم ارزش و احترام قائل هستم و چون از درون حس اطمینان و امنیت میکنم و دیگران را همچون خودم با ارزش و دوست داشتنی می پندارم از انتقاد دیگران و قضاوتهای آنها و حتی اشتباه و خطا در برابرشان به عنوان مخاطب وحشت ندارم ، حتی اگر دیگران از سخنرانی من ، نحوه ارائه مطالب یا محتوای آن انتقاد کنند من این موضوع را در ذهن خود تبدیل به یک فاجعه نمی کنم و این دقیقا مشکل بسیاری از افرادیست که با کمبود عزت نفس مواجه هستند و به دلیل نبود حس اطمینان و امنیت درونی ، دیدگاه منفی و بدبینانه ای نسبت به قضاوت و نظر سایر افراد دارند و به خاطر همین وحشت زیاد ازانتقاد دیگران از بیان عقاید، ایده ها و افکار خودد خودداری میکنند.

موانع شروع سخنرانی _ خودباوری و عزت نفس

زیرا این باور درون آنها شکل گرفته که دیگران به دنبال ایرادها و معایب آنها میگردند و اگر کمی این موضوع را ریشه یابی کنیم اینگونه افراد خودشان نیز همیشه به دنبال معایب و ایراد گرفتن از افراد مختلف هستند و یا اینکه خودشان و افکار، ایده ها و سخنان خود را در مقابل افکار، ایده ها و صحبتهای دیگران کمتر و پایین تر احساس میکنند و با این احساس خودکم بینی بسیاری از فرصتها وو موقعیتهای زندگی را از دست میدهند.”   شاید برایتان جالب باشد که تحقیقات علمی روانشناسان به این نکته اشاره میکند که اینن باور اعتماد و اطمینان به دینای بیرونی بین سنین 1.5 تا 3 سالگی در ناخودآگاه کودک شکل میگیرد و کودک این باور و جهان بینی را تا بزرگسالی با خودش حمل میکند اینجا نقش مادر به عنوان مهمترین فردی که بیشترین زمان را با کودک در سنین اولیه سپری میکندد و احساس” مهم بودن و ارزشمند بودن” را به کودک منتقل میکند، مطرح میشود.

اعتماد به نفس چیست؟ اعتماد به نفس تان را با این برنامه عملی 10 روزه افزایش دهید

در این مقاله که اولین مقاله از موضوع عزت نفس است به برخی از نشانه های کمبود عزت نفس اشاره میگردد با ذکر این نکته که افزایش عزت نفس در انسان به زمان ، پیگیری و پشتکار نیاز دارد، در مقاله بعدی راهکارهای افزایش عزت نفس بیان خواهد شد: فردی که عزت نفس پایینی دارد به شدت نگرش منفی به جهان بیرونی دارد و با یک بدبینی شدید موضوعات و اتفاقات اطراف خود را تحلیل میکند، داشتن احساس بد نسبت به وضعیت ظاهر و چهره ، لهجه ، ملیت ، مذهب ، طبقه اجتماعی و سطح تحصیلات و بیان شغل و حرفه خود و راحت نبودن با آنها از دیگر نشانه های کمبود عزت نفس است.

این فرد به شدت از قضاوت دیگران واینکه کارش مورد ارزیابی دیگران قرار گیرد ترس دارد و از این قضیه دوری میکند، گوشه گیری و انزوا و اضطراب شدید درارتباط با دیگران ( اضطراب اجتماعی ) ناشی از این باور است که فرد تصور دارد که اگر وارد جمعی بشود همه اورا زیر ذره بین گرفته اند و میخواهند معایب و ایرادهایش را پیدا کنند.

چنین افرادی معمولاً درجمع های دوستانه یا خانوادگی و یا حتی در برخورد با جمعهای غریبه به شدت افراد محتاط و ساکتی هستند و از ترس اینکه مبادا حرفی بزنم که مورد قضاوت دیگران قرار بگیرم یا این حرف اشتباه باشد سکوت اختیار میکنند.

 (( البته بیان این نکته ضرورت دارد که اضطراب اجتماعی و انزواطلبی با موضوع درونگرایی کاملا متفاوت است.))       

 

موانع شروع سخنرانی

 

حساس و زودرنج بودن و به اصطلاح حرفهای دیگران را سریعا به خود گرفتن و متوجه خود کردن ، احساس ترس شدید در انجام کارها ، ابراز احساسات به روش انفعالی و درون ریزی احساسات و یا ابراز احساسات به صورت پرخاشگرانه و تهاجمی ، توهین ، تحقیر و تمسخر دیگران از دیگرنشانه های کمبود عزت نفس است.

حس خودارزیابی بیش از حد در زندگی نشانه دیگر این مشکل است، چنین افرادی در روابط اجتماعی خود دائما در یک جدال و گفت و گوی درونی با خود درگیر هستند که : ” آیا اینکارم درست بود؟؟…..این حرفی که زدم درست بود؟؟…..باید ازش تشکر میکردم.!!!.. خیلی زشت شد که بهش سلام نکردم…. کاشکی دومرتبه به فلانی زنگ میزدم اینجوری آبروم رفت!!!! و دائم این قضاوت و ارزیابی بیش از حد و افراطی در زندگی شخصی و روابط اجتماعی باعث کاهش انرژی روانی و به هم ریختگی درونی میشود زیرا بعد از این گفت و گوها باید با شلاقهای منتقد درونیشان مواجه شوند، منتقدی که مارا به خاطر اشتباهاتمان با قضاوتهای سنگین و بی رحمانه مورد حمله قرارر میدهد.

اینکه ازدرون دائم خود را با صفات نامطلوب مثل ( بی عرضه ، بی لیاقت ، تنبل ، دست و پا چلفتی و……) مورد خطاب قرار میدهیم از نشانه های این منتقد سرسخت و کمبود عزت نفس است.

کامل گرایی و احساس اینکه من به اندازه کافی خوب نیستم و کافی نیستم از دیگر نشانه های این مشکل است که درمقاله قبل در مورد کامل گرایی به طور مفصل توضیحات آن ارائهه  شده است.

قضاوت های افراطی و شدید در مورد دیگران و انتقاد کردن و ایراد گرفتن بیش از حد از شرایط و افراد از دیگر پیامدهای کمبود عزت نفس است. هر انسانی از درون دیگران را مورد قضاوت قرار میدهد و حتی ممکن است درزندگی شخصی به خاطر مشکلات و مسائل به انتقاد کردن از شرایط موجود در حد نرمال و طبیعیش بپردازد اما وقتی قضاوت در مورد دیگران بیش از حد طبیعیش باشد و به صورت انتقادهای شدید و بیرحمانه صورت گیرد قطعا نشان دهنده کمبود عزت نفس در فرد است.

احساس مهرطلبی و تشنه محبت و توجه دیگران بودن ،تایید طلبی بیش از حد، ترس از شکست ، نداشتن استقلال فکری و شخصیتی و هویت فردی دررابطه با دیگران ، ترس از بیان نظرات شخصی و بیان احساسات درونی و همچنین احساس رنجش شدید از خود به خاطر اشتباهات گذشته و احساس تقصیر و گناه به خاطر خطاهای گذشته از نشانه های اصلی کمبود عزت نفس است. ( احساس گناه و احساس شرم و خجالت از وجود خود و از آنچه که هستیم دشمنان بزرگ عزت نفس هستند.) احساس اینکه زندگی من متعلق به خودم نیست و اداره زندگی من در دست دیگریست  ناشی از همین مشکل است.

این چنین افرادی همیشه در زندگی احساس بازنده بودن ، احساس قربانی و احساس اجحاف میکنند و همیشه به دنبال مقصر در اتفاقات زندگیشان هستند.

چنین افرادی همیشه به دنبال یک ناجی در دنیای بیرونی اند، کسی یا چیزی در بیرون که آنها را به اهدافف و آرزوهایشان برساند وبه دلیل همین حس قربانی بودن، رو به بهانه آوردن و شانه خالی کردن از زیربار مسئولیتهای خود می آورند.

فرار از چالشهای زندگی و سختی هایی که فرد باید برای رسیدن به اهداف خود داشته باشد از دیگر پیامدهای این مشکلل  است.

در دنیای واقعی همیشه سختیها و چالشهای فراوانی در مسیر هدفهای ما قرار دارد که فقط با داشتن اراده و پشتکار و در بیشتر موارد سخت کوشی میتوانیم از این مشکلات عبور کنیم و کمبود عزت نفس موجب بی ارادگی فرد درمواجه با مشکلات زندگی و عبور از ترسها و تردیدهایش میشود و در عمل فرد صورت مسئله را پاک میکند و یا ازکنار آن عبور میکند.

یکی از مهمترین نشانه های کمبود عزت نفس داشتن “شخصیت تظاهری و نمایشی” در روابط اجتماعی است.

وقتی عزت نفس فرد کم باشد فرد تلاش زیادی میکند از یک ماسک اجتماعی اغراق شده در روابط خود برای تاثیر گذاشتن روی دیگران و پنهان کردن خود واقعیش استفاده کند و به دلیل اینکه تفاوت زیادی بین ” خود واقعی  و ” خود نمایشی  وجود دارد این موضوعع باعث اضطراب شدید در درون فرد میشود که مبادا دیگران به خود واقعی من پی ببرند. خود بزرگ بینی و حالت از خودراضی بودن و فقط نظر و عقیده و خواسته خود را به حق دانستن و به صورت خودخواهانه دیدن و نظرات و عقاید دیگران را بی ارزشش دانستن نشانه دیگر این مشکل است، و این میل به خود بزرگ بینی و خودخواهی کاملا متفاوت است با خودباوری و خوددوستی ایی که هم با خودش دیگر دوستی می آورد و هم ارزشها و نظرات و خواسته های دیگران رعایت شده و به آنها احترام گذاشته میشود.

در پایان از شما خوانندگان محترم به خاطر خواندن مقاله تشکر میکنم و تقاضا دارم درصورتی که با هرکدام از موارد اشاره شده ارتباط برقرار کردید با خودشناسی و بررسی رفتارها ، افکار و احساسات خود این موضوع را درزندگی شخصی و اجتماعی خود بررسی نمایید، اطمینان داشته باشید که هر فردی میتواند با تلاش و کوشش و اراده ، حس اطمینان و ارزشمندی را در خود ایجادد نموده و عزت نفس خود را افزایش دهد.

 درمقاله بعدی به روشها و راهکارها موثر و کاربردی جهت افزایش عزت نفس اشاره می کنیم.

اگر شما نیز میخواهید مقالاتتان در وبسایت منتشر شود و توسط هزاران خواننده مطالعه شود کافیست مقاله خود را به آدرس site@Bahrampoor.com ارسال فرمایید.

 

از سیر تا پیاز خودشناسی

می‌گویند تا خودت را نشناسی، زندگی را، لذت‌هایش را و راه درست زیستن را نخواهی آموخت… در محصول ویژه زیر، سحر خانجانی راه‌های اثرگذار خودشناسی را به شما آموزش خواهد داد. روی تصویر کلیک کنید تا اطلاعات کامل‌تری در اختیارتان قرار بدهیم:

 

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا