مهارت سخنرانی 2- شناخت فیلترهای ذهنی مخاطب
شناخت فیلترهای ذهنی مخاطب ، مهارت های سخنرانی یا Speaking Skills از جمله مهارتهایی است که ما با دانستن آنها میتوانیم تغییرات بسیاری را در زندگی خود و دیگران ایجاد کنیم.
در مقالهی مهارت سخنرانی 1 درخصوص مهارتهای پایهی سخنرانی و طراحی سخنرانی موضوعاتی را بیان کردیم.
در این ویدئو موضوع فیلترهای ذهنی مخاطب که در مهارت سخنرانی از اهمیت زیادی برخوردار است و عواملی که ممکن است باعث شود تا مخاطب صحبتهای شما را فیلتر کرده و به شما توجه نکند را بررسی کردهایم. این مهارت در بخش شناخت مخاطب حائزز اهمیت میباشد.
بسیار مهم میباشد که ما و صحبتهایمان جزو اطلاعات فیلتر شده و سانسور شدهی مغز مخاطب نباشد.
برای دانلود کافیست اینجا کلیک کنید
متن فیلم مهارت سخنرانی 2- شناخت فیلترهای ذهنی مخاطب
موضوع خیلی مهمی که یکی از ویژگیهای مهارت سخنرانی است در رابطه با مکانیزم مغز مخاطبین، اینکه ما بدانیم فیلترهای ذهنی چه چیزی هستند و چطور می شود از آنها عبور کرد.
ذهن ما به خاطر اینکه اطلاعات خیلی زیادی را از محیط دریافت می کند، ترجیح می دهد آنهایی که مهم نیستند را فیلتر کند، به خاطر اینکه مجبور است پردازش خیلی زیادی انجام بدهد.
ما باید یاد بگیریم که چطور در دام فیلترهای ذهنی مخاطب نیفتیم. این خیلی مهم است که ما بتوانیم با مهارت هایی کاری بکنیم که جزو اطلاعات فیلتر شده و سانسور شده مغز نباشیم و جزو اطلاعاتی باشیم که شخص دریافت میک ند، پردازش می کند و به خاطر می سپارد.
اولین موضوع این است که یک دیدی به فرد بدهیم که ما با او همراه هستیم، احساس نکند فرد یا کلاً افراد سخنرانی که ما از یک دنیای دیگر هستیم و از یک فضای دیگری هستیم.
برای مثال در یک سخنرانی من یکی از مهارت های بیان را مطرح می کردم و شرکت کننده ها حس می کردند که این موضوع به زبان شان خیلی سازگار نیست.
شرکت کننده ها زبان اصلی شان ترکی بود و من به زبان فارسی صحبت می کردم و در وسط های سخنرانی متوجه شدم که افراد اعتقاد دارند که این موضوع فقط در زبان فارسی کاربرد دارد و در زبان ترکی این موضوع خیلی کاربرد ندارد و همین باعث شده بود که آنها حس بکنند از یک دنیای دیگری دارد صحبت می شود نه از دنیای خودشان، اطلاعات من را فیلتر می کردند.
اما به محض اینکه متوجه این موضوع شدم و مطرح کردم که چطور می توانیم این موضوع را در هر زبانی استفاده بکنیم، آنها توجه شان خیلی خیلی بیشتر شد.
دوره غیر حضوری سخنرانی و فن بیان را از دست ندهید
اما فیلتر بعدی زمانی رخ می دهد که اطلاعات کاملاً یکسان و یکنواخت باشد، شما وقتی در خیابان حرکت می کنید احتمالاً درختان خیلی زیادی را مشاهده می کنید، اما معمولاً اگر یک چیزی باشد که خارج از عرف باشد و یکسان نباشد توجه شما را جلب می کند.
مثلاً اگر در خیابان ولیعصر تهران حرکت می کنید، درختان کاملاً طبیعی به نظر می رسند اما یک درختی شکسته شده باشد، رنگش عوض شده باشد و یا هر اتفاق دیگری افتاده باشد، آن توجه را جلب می کند.
اگر ما بتوانیم توجه مخاطب را جلب بکنیم با یک چیز متفاوت و اصطلاحاً او را سورپرایز بکنیم، خیلی جلو هستیم و این با روش های مختلفی قابل انجام است.
فقط باید آن روش ها به گونه ای باشد که جایگاه ما را خدشه دار نکند.
گاهی اوقات لازم است که صدایمان را ببریم بالا و گاهی اوقات اتفاقاً با پایین آوردن صدا می شود، توجه مخاطبین را به خودمان جلب کرد.
البته روش های مختلفی وجود دارد و من اینجا فقط مثال صدا را زدم. یک حرکت ناگهانی از سوی سخنران بازهم می تواند توجه را جلب کند.
سومین موضوع حس درک شدن است.
اگر مخاطبین حس کنند که ما آنها را درک نمی کنیم، ما را فیلتر می کنند، پس خیلی مهم است که به گونه ای صحبت بکنیم که آنها حس کنند که ما شرایط آنها را درک می کنیم، دقیقاً متوجه دغدغه هایشان هستیم و در رابطه با آنها و برای آنها و با شناخت از آنها صحبت می کنیم.
چندی پیش من در یک شرکت کامپیوتری صحبتی داشتم و می خواستم برای نیروهای فروش آن شرکت، مهارت های فن بیان را آموزش بدهم.
مثال های من در ابتدا مربوط به بحث فروش ابزار کامپیوتری نبود، بحث فروش های مختلفی را می گفتیم. در رابطه با ماشین می گفتیم، در رابطه با تجهیزات دوربین و یا خیلی چیزهای دیگر صحبت می کردیم.
کم کم احساس کردم مخاطبین حس می کنند که موضوع، موضوع خودشان نیست و به محض اینکه متوجه این موضوع شدم و از چند بازخورد ساده در جمع، بلافاصله مثال هایم را تبدیل کردم به مثال های کامپیوتری و دیدم توجه خیلی بیشتر شد، یادداشت ها خیلی بیشتر شد و موضوع برایشان خیلی جالب تر بود.
پس ما سه روش را داشتیم که چطور از فیلترها عبور بکنیم.
اول) کاری کنیم که آنها حس بکنند ما کاملاً درکشان می کنیم.
دوم) آنکه آنها را شگفت زده کنیم.
سوم) اینکه یک دید بدی ایجاد نکنیم و یک همراهی اولیه از آنها بگیریم.
امیدوارم با رعایت این نکات به سادگی از فیلترهای ذهنی مخاطبان عبور کنید و سخنان موثرتری را مطرح کنید.