مطالعه اصولی

یکی برترین روش های مطالعه اصولی در جهان روش مطالعه LWF  مخفف (learning without forgetting) به معنی یادگیری بدون فراموشی است.

همانطور که در کتاب ازشنبه اشاره شد می توانید با به کارگیری این روش مطالعه، این کتاب و همچنین تمام کتب درسی و غیر درسی تان را به بهترین نحو ممکن مطالعه کرده و آنها کاملا یاد بگیرید.

روش مطالعه LWF از 8 مرحله تشکیل شده است. این روش گام به گام بر روی کتاب “ازشنبه” اجرا شده است و میتوانید از این نمونه الگو گرفته و در تمامی کتاب هایی که مطالعه می کنید استفاده کنید.

مرحله اول مطالعه اصولی: بررسی اجمالی کل کتاب

در اولین گام کل صفحات کتاب را به صورت اجمالی مرور کنید. دقت کنید این کار نباید بیش از 3تا 5 دقیقه از شما زمان بگیرد خیلی حساس نباشید و تنها مواردی چون:

  • سرتیترها
  • عناوین
  • تصاویر
  • جداول و…

سعی کنید هدف کلی کتاب را متوجه شوید. در این مرحله می توانید فهرست مطالب کتاب را نیز مطالعه کنید.

مرحله دوم مطالعه اصولی: بررسی اجمالی یک فصل

در این مرحله شروع به مطالعه فصل اول می کنید. این بار هم نباید بیش از 5 دقیقه از شما زمان بگیرد. توجه داشته باشید در این مرحله می بایست متوجه مفهوم کلی فصل بشوید، چرا؟ در مرحله بعد خدمتتان خواهم گفت.

مرحله سوم مطالعه اصولی: سوال گذاری

این مرحله یکی از مهم ترین مراحل مطالعه است. باید به دقت انجام شود شاید خیلی از شما مراحل قبلی را کم و بیش انجام میدادید اما این مرحله را می بایست جدی بگیرید!

سوالها به ذهن قلاب می شوند. سوال گذاری به چه ترتیب است؟

برخی از کتب کار شما را راحت کرده اند و در ابتدا و یا انتهای آنها این امر رعایت شده است. یعنی سوالهای ابتدا و انتهای فصل دارند

می توانید از آن سوالها استفاده کنید یا اینکه خودتان شروع به طرح سوال از متن پیش از خواندن آن کنید.

نکته مهم: لطفا صبور باشید نگویید من که هنوز فصل را نخوانده ام چرا باید سوالهای آن را بخوانم !

بدانید که این سوالها مهم ترین اهداف نویسنده از نگارش این فصل بوده اند. اگر شما پیش از مطالعه این سوالها را بخوانید ذهن شما ناخودآگاه در متن به دنبال پاسخ این سوالات میگردد و به این ترتیب شما در هنگام خواندن بهترین قسمت های متن را به خوبی یاد خواهید گرفت.

اما آیا کتاب ازشنبه هم چنین سوالاتی دارد؟

خیر! اما این کتاب از یک روش فوق العاده ای استفاده می کند.

اقدامک

اگر با دقت به فصول این کتاب نگاه کرده باشید خواهید دید که هر فصل از تعدادی اقدامک تشکیل شده است. این اقدامک ها همان حکم سوالات را دارند و می توانید با مطالعه آنها متوجه شوید هدف محمد پیام بهرام پور از نگارش این فصل چه بوده است.

اگر به همین نمونه اقدامک توجه کنید متوجه خواهید شد که این فصل باید در رابطه با چگونگی انجام کارها و همچنین تقسیم بندی امور به واحدهای کوچکتر باشد. اینطور نیست؟

مرحله چهارم مطالعه اصولی: خواندن با برداشت کلمات کلیدی

در این مرحله شروع به خواندن کتاب خواهید کرد اما نه به صورت همیشگی، پیشنهاد ما به شما استفاده از تکنیک های تندخوانی است. که می توانید آنها را به سادگی یاد بگیرید.

یک نکته مهم: در هنگام مطالعه باید هرکلامی که از نظرتان مهم کلیدی رسید برداشت کنید.

دقت کنید خط کشیدن زیر کلمات مهم در متد های مطالعه جدید جایی ندارد. به جان آن هرکلمه و تیتری که از نظرتان مهم رسید برروی کاغذی کنارتان یادداشت کنید. این کلمات برای ما چه کاربردی خواهند داشت؟

در مرحله ششم به پاسخ این سوال خواهیم رسید.

مرحله پنجم مطالعه اصولی: بازنگری کلمات کلیدی

در این مرحله پس از پایان فصل یکبار به کلمات کلیدی که یادداشت کرده اید با دقت نگاه کنید. سعی کنید جملات مرتبط به آن کلمات را به یاد آورید.

اگر نتوانستید می بایست بخش مربوط به آن کلمه را دوباره مرور کنید.

مرحله ششم مطالعه اصولی: رسم الگوی یاد آوری (مایندمپ)

این مرحله یکی از مهم ترین مراحل برای مطالعه اصولی و یادگیری است. در این مرحله شما می بایست یک الگوی یاد آوری برای خود ترسیم کنید. شاید نامهای مختلفی از آن شنیده باشید از قبیل درخت حافظه، نقشه ذهنی، مایندمپ و …

اما چطور باید یک الگوی یاد آوری رسم کنید؟

برای رسم الگوی یاد آوری می بایست از کلمات کلیدی که در مرحله چهارم برداشت کردید استفاده کنید. اگر با دقت به صفحه 53 کتاب “ازشنبه” رجوع کنید برای شما یک نمونه الگوی یاد آوری (مایندمپ) فصل 2 رسم شده است.

شما می توانید برای بقیه فصول این کتاب نیز به همین نحو یک الگوی یاد آوری رسم کنید.

مرحله هفتم مطالعه اصولی: تفکر و امتحان

در این مرحله شما به الگوی یادآوری خود نگاه می کنید. به طور مثال با توجه به تصویر فوق به شاخه اهمال کاری گرایشی بخش تصمیمات هیجانی نگاه می کنید.

چه چیزهایی را به یاد خواهید آورد؟

سعی می کنید آن مطلب را به طور کامل برای خود یادآوری کنید و از خود امتحان بگیرید.

بهترین حالت این است که برای فرد دیگری از روی این الگو این فصل را توضیح دهید.

یک ضرب المثل فرانسوی به طنز می گوید: اگر در رابطه با چیزی اطلاعات کمی داری آن را درس بده 

خودتان معلم شوید تا بهتر بیاموزید.

مرحله هشتم مطالعه اصولی: مرور با زمانبندی

اگر می خواهید یک مطلب درسی و یا یک کتاب مانند از شنبه را به طور کامل یاد بگیرید، باید مانع از آن شوید که این مطلب از ذهنتان خارج شود.

شما می بایست این مطالب را از حافظه کوتاه مدتتان وارد حافظه بلند مدتان کنید. اما چگونه

پیش از آن که برای شما از زمانبندی مرور بگویم بهتر است شما منحنی فراموشی را ببینید. طبق این منحنی شما متوجه خواهید شد که ما دقیقا در چه زمان درصد یادگیری ما پایین می آید.

توجه کردید؟

بیشترین میزان فراموشی دقیقا در همان 24 ساعت پس از یادگیری صورت می گیرد. پس بهترین راه چیست؟

بهترین راه این است؛

دقیقا در زمانهایی که یادگیری کاهش پیدا می کند شما با مرور مانع از کاهش درصد یادگیری شوید پس بهترین زمان برای مرور به شرح زیر است:

  1. بلافاصله پس از یادگیری
  2. فردای یادگیری
  3. سه روز بعد از یادگیری
  4. یک هفته بعد از یادگیری
  5. 15 روز بعد از یادگیری

اگر این روند را برای مرورتان رعایت کنید شک نکنید یادگیری به صورت کامل انجام پذیرفته است و آن مطلب وارد حافظه بلند مدتان شده است.

یک پیشنهاد:

پیشنهاد میکنم اگر علاقه مند به انجام این تکنیک شدید و قصد دارید اهمال کاری هایتان را کنار بگذارید و دیگر به این روش مطالعه داشته باشید برای خود یک دفترچه مرور درست کنید.

خیلی عالیست اگر شما در یک سررسید دقیقا مشخص کنید یک مبحث را در چه زمانی یاد گرفته و در چه زمان هایی نیاز به مرور دارید.

امیدارم مطالب فوق برایتان مفید و کاربردی بوده باشد و هرجا که هستید بیشتر و موثرتر از یک نفر باشید.

با شوق زندگی کنید – حمید وجکانی مدرس مهارت های مطالعه و تکنیک های یادگیری

اسکرول به بالا