انقلابی ترین نظریه در مورد موفقیت

سرفصل های مهم این مقاله:

از حدود صد و اندی سال پیش، به تدریج در علم روانشناسی، بخش هایی با عنوان روانشناسی مثبت گرا، موفقیت یا جذب به وجود آمد. اما از اوایل قرن بیست و یکم، خانم کارل دوک با ارائه نظریه طرز فکر، ساختار روانشناسی موفقیت را دگرگون کرد. 

ابتدا فیلم را ببینید و سپس یادداشت زیر لایو را مطالعه کنید.

لطفا برای گرفتن حداکثر نتیجه و درک تمام نکات گفته شده در این فیلم،  در طی این 25 دقیقه تمرکز کنید و گوشی موبایل خود را در حالت سایلنت بگذارید و یک قلم و کاغذ هم برای یادداشت کنار دستتان بگذارید.

وقتی کارل دِوِک ، مادر نسل سوم موفقیت می شود!

 

اگه بخواهیم روانشناسی موفقیت یا موضوع موفقیت را به سه نسل عمده تقسیم کنیم، خانم کارل دوک را می توانیم سردمدار و طلایه دار نسل سوم به حساب بیاوریم.
خانم دوک با ارائه نظریه «طرز فکر» توانست نقطه عطفی در روانشناسی موفقیت به وجود بیاورد.

طرز-فکر

تا قبل از نظریه «طرز فکر» مگه چی میگفتن؟

نسل اول موفقیت کسانی بودند که به قانون های نانوشته «فکر کن تا بهش برسی» و «برو جلو حتماً موفق میشی» اعتقاد عمیقی داشتند. آنها به صورت خلاصه میگفتند: «به هرچیزی میخوای فکر کن ، به هیچ چیز منفی ای فکر نکن تا بهش برسی».

نسل دوم کسانی بودند که میگفتند «همه چیز در وراثت و ژنتیک و استعداد نهفته است» و «تا وقتی استعداد یه چیزی رو نداشته باشی، هیچی نمیشی» و یا «اونایی که میبنی موفق شدن، توی ژنشون بوده». و این قبیل موارد!

خانم دِوِک چی میگفت؟

 

اما خانم کارل دوک کتابی تحت عنوان طرز فکر یا  Mindset را منتشر کرد. او در این کتاب به صورت خلاصه میگوید: «دیدگاهی که برای خودمون انتخاب می کنیم، به شدت روی شیوه زندگیمان اثر می گذارد.»

مثلاً به شما می گویند : «برو و تنبور نواختن را یاد بگیر.». شما در پاسخ می گویید: «من استعدادشو ندارم. اصلا توی ژن من یادگیری ساز نیست!»

دیدگاه شما در این شرایط نسبت به خودتان این است که شما هرگز نمی توانید تنبور نواختن یاد بگیرید.

کارل دوک می گوید تا وقتی چنین دیدگاهی نسبت به خود داشته باشید، حتی در صورت داشتن استعداد خوب برای یادگیری تنبور، آن استعداد شکوفا نمی شود.

کتابی با عنوان «Talent is overrated» یا به زبان خودمان  «استعداد خیلی جدی گرفته شده!» بیان می کند که «چیزی که آدم های فوق العاده موفق را از آدم های معمولی جدا می کند، لزوماً استعداد یا میزان هوش نیست.»

 حتی کسی مثل «آلفرد بینه» که خودش «بهره هوشی» را کشف کرد، می گوید:

«برخی فیلسوف ها ادعا می کنند هوش هر فرد ثابت است. باید به این بدبینی وحشیانه اعتراض کرد.»

دقت کنید این حرف را کسی زده که خودش آی کیو را کشف کرده است!

پس استعداد چه نقشی در موفق شدن داره؟

 

در مقاله «  استعداد یا تلاش؟ تحقیقات علمی چه می گویند؟ » به صورت کامل به این بحث پرداخته ایم. لینک را باز کنید و در مورد آن بخوانید.
اما خانم کارل دوک  برای اینکه تاثیر دیدگاه و طرز فکر را از یک تهدید به یک فرصت تبدیل کند، یک پیشنهاد عالی دارد.. او می گوید :

«به جای گفتن اینکه من نمیتونم موسیقی یاد بگیرم، بگید من هنوز موفق نشدم موسیقی رو یاد بگیرم.» همین عبارت «هنوز» می تواند تاثیر زیادی در طرز فکر ما بگذارد و به ذهن ما یادآوری کند که می تواند، اما شاید هنوز نه!

خانم دوک تاکید می کند که استعداد یا یادگیری هرگز چیزی ثابت نیست. شاید تفاوت شما با کسی که خانواده موسیقی دانی دارد این باشد که شما فقط باید سرسختی و تلاش بیشتری برای یادگیری موسیقی انجام دهید. وگرنه در میزان هوش یا استعداد شما تفاوتی وجود ندارد.

وقتی ذهنیت «هنوز نتونستم» را داشته باشید، ذهنتان را باز می کنید تا رشد کند. در صورتی که اگر طرز فکر «نمیتونم» را داشته باشید، ذهنتان بسته می شود

طرز فکر رشد و طرف فکر ایستا

 

طرز-فکر

حتماً در مورد طرز فکر رشد و ایستا شنیده اید.

 کسانی که مدل فکری ایستا دارند از چالش‌ها فاصله می‌گیرند و اعتقاد دارند چالش‌ها امنیت ما و دایره امن زندگی‌مان را به خطر می‌اندازند.

اما کسانی که مدل فکری رشد دارند می‌گویند چالش‌ها بهترین فرصت برای یادگیری هستند.

افراد دارای مدل فکری ایستا از انتقادات متنفرند و احساس می کنند مورد حمله قرار گرفته‌اند؛ اما افراد دارای مدل فکری رشد، انتقاد را مفید و سازنده می‌دانند.

در تصویر زیر مشخص است که مدل فکری رشد و ایستا چه تفاوت‌هایی با هم دارند.

کتاب طرز فکر را بخوانید

 

در لینک زیر می توانید اطلاعات کاملی در مورد کتاب طرز فکر خانم کارل دوک (Carol Dweck) به دست بیاورید. خواندن این کتاب می تواند طرز فکر شما را از ایستا به طرزف فکر رشد تغییر دهد.

برای اینکه با محصول طرز فکر آشنا شوید روی لینک زیر کلیک کنید

طرز فکر

همچنین توصیه میکنم حتماً مقاله زیر را مطالعه کنید:

فیلمی که در بالا مشاهده کردید، برشی  25 دقیقه ای  از لایو 51 دقیقه ای آقای بهرام پور با موضوع طرز فکر است که در 25 اردیبهشت ماه از طریق آدرس اینستاگرام بیشتر از یک به اشترک گذاشته شد.
بخش هایی که حذف شده بیشتر شامل پرسش و پاسخ و سوالاتی بوده که ربطی به موضوع طرز فکر نداشته است.

در مورد مبحث «طرز فکر» در دوره فوق العاده حرفه ای هم تحقیقات زیادی انجام شده و هم در چندین درس به صورت کامل پرداخته شده است. اگر هنو زاین دوره را تهیه نکرده اید، همین الان روی لینک زیر کلیک کنید و در مورد این دوره بیشتر بدانید:

👇👇👇👇

مطالب محبوب سایت:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا