در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران، به دلیل شیوع ویروس کرونا، استفاده از ماسک اجباری شده است. بخواهیم یا نخواهیم باید با زدن ماسک کنار بیاییم و آن را به یک عادت تبدیل کنیم. عادتی که نه آزاردهنده بلکه حتی بتواند خوشایند ما هم باشد.
اگرچه خیلی از ما که به تازگی و طی چند ماه گذشته مجبور شدهایم ماسک بزنیم، به قرار گرفتن چیزی روی صورتمان عادت نداریم و با آن مشکل داریم، اما در این مقاله میخواهیم به شما بگوییم که چگونه و با چه روشهایی استفاده از ماسک را برای خودتان راحتتر کنید چطور با ماسک راحتتر صحبت کنیم و چطور حتی با وجود اذیت شدن و سختی استفاده از ماسک از آن رنج و آزار نبینیم… با ما همراه باشید. این ویدئو را تماشا کنید: در مورد فن بیان با ماسک | حرف زدن با ماسک
ماسک زدن چه دردسرهایی دارد؟
اغلب افراد از اینکه ماسک باعث “دشواری در تنفس” شده و یا “داشتن ماسک و صدای خفه” از پشت آن صحبت و فن بیان را دشوار میکند شکایت و گله دارند. وقتی نتوانیم تمام صورت همدیگر را ببینیم طبیعتا پردازش کلیه ما از عواطف و احساسات طرف مقابل مختل میشود. اما چه کنیم که باید با آن کنار بیاییم به نکات مهم زیر در این رابطه توجه کنید.
چرا ماسک زدن در ارتباطات غیر کلامی و کلامی مشکل ایجاد می کند؟
ارزیابی و خواندن حالات چهره از طریق چشم و دهان بیش از سایر بخشهای صورت مهم است و بیشترین اطلاعات را به فرد مقابل می دهد، چون این دو عضو بیشتر از سایر اجزای صورت بیانگر و آشکار کننده هستند. ما ناخودآگاه حرکات دهان و چشم را ارزیابی میکنیم تا بفهمیم که یک شخص در صدد انتقال چه معنایی به ماست.
دهان در نشان دادن احساس خوشحالی خیلی کارآمد است، وقتی مایل هستیم احساس خشنودی و دوستی را به دیگران منتقل کنیم پوشاندن دهان مشکل ساز میشود…!
اما چون با ادامه شروع ویروس کرونا به نظر نمیرسد که ماسک به این زودیها از رده خارج شود پس با توجه به این واقعیت لازم است یاد بگیریم چطور ماسک را به نحو مناسب تری به کار ببریم و چطور با ماسک فن بیان بهتری داشته باشیم؟
نکته اول: با ماسک راحت باشید
نکته اول این است که سعی کنیم استفاده از ماسک را برای خودمان راحت تر کنیم. مثلاً اگر ماسک خیلی گوشهای شما را اذیت می کند، بهتر است اندکی کش های آن را بیشتر بکشید تا بتوانید آن را به حالت شل تری در بیاورید. در این صورت ماسک گوشهای شما را کمتر اذیت میکند. یا میتوانید از مدلهایی استفاده کنید که کش های آن دور سر بسته میشود نه پشت گوشها.
بخوانید:
تقویت فن بیان نتیجه بهبود کدام مهارت است؟
فن بیان با ماسک
نکته دوم: صدای بلندتر، لغات بیشتر
موقع برقراری ارتباط با ماسک در مقایسه با شرایط عادی باید از صدای بلندتر و لغات بیشتری استفاده کنیم تا مطمئن شویم که توانستهایم منظورمان را به فرد مقابل به خوبی برسانیم.
در «دوره جدید و رایگان سخنرانی و فن بیان» شرکت کنید. اگر هنوز این کار را نکردهاید، روی تصویر زیر کلیک کنید:
نکته سوم: زبان بدتر مهمتر میشود…
با توجه به اینکه وقتی ماسک به چهره دارید لبهای شما توسط طرف مقابل دیده نمیشود بنابراین درک صحبت های شما توسط فرد مقابل دشوارتر می شود. به خصوص وقتی جلوی دوربین صحبت میکنید و امکان بازخورد گرفتن از فرد مقابل را ندارید. در این صورت شاید بد نباشد با زبان بدن خود بازی کنید تا بهترین حالات را برای نشان دادن مفاهیم واقعی منظورتان نشان دهید یادگیری حرفهایتر زبان بدن، باعث میشود بتوانید از دستها، نوع ایستادن، نوع نشستن و حالات بدنی برای نشان دادن بیشتر منظور نظرتان استفاده کنید.
از پیشانی و چشم ها برای نشان دادن حالات خود استفاده کنید جلوی آیینه تمرین کنید. ماسک به چهره بزنید و سعی کنید بخندید و چشم هایتان لبخند شما را نشان دهد. برای نشان دادن حس تعجب سعی کنید چشم های تان را درشت تر کنید.
فن بیان با ماسک
نکته چهارم: ماسک زدن میتواند یک تمرین ذهنآگاهی باشد..
یک توصیه عجیب برایتان دارم. شاید خنده دار و کمی عجیب به نظر برسد، اما باور کنید از همین ماسک زدن هم می توانید به عنوان یک تمرین مدیتیشن یا ذهنآگاهی استفاده کنید. به جای اینکه دائم از داشتن ماسک بر چهره حرص بخورید، سعی کنید با ذهن آگاهی دقت کنید که چطور عرقهای روی پیشانی تان پایین میآید، چطور در حال تنفس زیر ماسک هستید، از این قبیل ذهنآگاهیها. اینها به شما کمک میکند که ناخودآگاه بتوانید به ماسک زودتر عادت کنید و از این عادت در جهت بهبود مهارت ذهن آگاهی و حضور در لحظه حال استفاده کنید.
من، پیام بهرام پور در ویدیو بالا به خوبی موضوع را توضیح دادهام. لطفاً ویدیو را تا آخر تماشا کنید…
با دوره زیر، بدون اینکه حرف بزنید، منظورتان را به طرف مقابل بفهمانید…!
این دوره عالی، میتواند در بهبود مهارتهای صحبت غیرکلامی به شما کمک کند. این محصول را مریم مبارکی، تهیه کرده است. حتماً نگاه کند:
فن بیان با ماسک