خجول بودن و شرم و حیا داشتن هر کدام یک مبحث جداگانه هستند. اینکه شرم و حیا داشته باشیم خیلی خوب هست و هر انسانی برای خودش یکسری اصول و ارزش عقاید دارد و اینکه خجول باشیم یک رفتار ناکارآمد هست که باید مهارت مان را در این زمینه ارتقا دهیم.
برای دانلود فایل صوتی پیام بهرام پور درباره “فرق خجولی با شرم و حیا چیست؟” کافی است روی لینک زیر کلیک کنید و هم چنین می توانید از همین جا به صورت آنلاین فایل صوتی را گوش دهید:
خجولی یعنی اینکه به خاطر یکسری قفل های ذهنی، یکسری کارهای درست رو انجام ندهیم! مثل اینکه سر صحبت را با کسی باز نکنیم یا اینکه همواره نگران باشیم دیگران راجع به ما چه فکری می کنند و …
یا مثلا این تفکر که “من در جمع آقایون نباید خودنمایی کنم. این ارزش یک خانم هست.”
به عنوان مثالی دیگر:
خانمی را تصور کنید که در جمعی از آقایان قرار گرفته و به خودش می گوید: “در جمع آقایان نباید خودنمایی کنم!” و این را به عنوان یک ارزش برای خودش دارد. اینجا بحث شرم و حیا نیست، بلکه انتخاب ایشان این بوده که بلند نخندد، خجالتی باشد و غیره…
حالا خانمی را فرص کنید که چارچوبی برای خودش ندارد و در جمع آقایان خندیدن برایش مسئله نیست.و اینجا اگر فرد رویش نشود که بخندد یعنی خجول است. این یعنی هیچ مانعی در ذهن شخص نیست و فقط خجالت می کشه!
خجولی یعنی کاری که با توجه به ارزش هایمان باید انجام بدهیم اما رویمان نمی شود و میگوییم نمی توانیم انجامش دهیم….
ما برای شرم و حیا و انتخاب آگاهانه ارزش قائل هستیم و برای رفع خجولی مهارت های لازم را کسب می کنیم.
فرق خجولی با شرم و حیا چیست؟
در فایل صوتی بالا، پیام بهرام پور به نکات مهمی در مورد فرق و تفاوت بین خجالتی بودن و شرم و حیا اشاره می کند. او معتقد است که ” اگر نتوان خجالتی بودن را مدیریت کرد، روزگرا آدم سیاه می شود!!!”
پیام بهرام پور در ادامه می گوید آدم های خجالتی به عنوان افرادی بی عرضه شناخته می شوند. یکی از عزیزان از ایشان سوال کرده بود که “فرق خجولی و شرم و حیا چیست؟”
شاید تا به حال، تجربه کرده باشیم و یا دیده باشیم که کسی اهل نماز است؛ امّا در برخی از اجتماعات از خواندن نماز، شرم می کند و یا ممکن است کسی اهل حجاب باشد و آن را دوست داشته باشد؛ امّا در برابر دیگران از باحجاب بودن خود خجالت بکشد
به چه چیزی می گوییم شرم و حیا و به چه چیزی می گوییم خجولی؟
گاهی حیا به عنوان کم رویی معرّفی می شود و بار ضدّ ارزشی کم رویی به آن تحمیل می شود. حتّی ممکن است فرد را نسبت به رفتاری که ناشی از حیا و نه کم رویی است متنفّر کند. مثلاً ممکن است به دختر جوانی که از ارتباط با جنس مخالف، خودداری می کند برچسب کم رویی زده شود، حال آن که این رفتار ناشی از حیاست، نه کم رویی.
بنابراین، باید مرز میان این دو را تشخیص داد تا از اشتباه جلوگیری شود. برای این کار نخست باید کار بد و زشت را به درستی شناخت تا کارهای خوب، قبیح به نظر نرسند. بدین منظور هم باید ملاک شرع و قانون را شناخت و هم ملاک های عرفی را.
در صورت شناخت صحیح کار بد و ناشایست و کار خوب و شایسته، تشخیص دادن حیا از کم رویی آسان می گردد و مغالطه و اشتباه اندازی در آن، راه پیدا نمی کند. در این صورت کارهایی که مطابق حیاست، کم رویی ارزیابی نمی شوند و کارهایی که مطابق کم رویی هستند حیا ارزیابی نمی گردند.
اما چه کنیم که خجالتی نباشیم؟
به شما توصیه می کنم هر نظری راجع به مقاله ای که خواندید دارید، در قسمت نظرات برایمان بنویسید. ضمن اینکه از شما دعوت می کنم حتما مقالات مفید زیر را بخوانید:
افراد خجالتی چه خصوصیاتی دارند؟
چگونه خجالت را کنار بگذاریم؟ +7 تمرین عجیب
دانلود فیلم رفع خجولی و مشکلات خجالت کشیدن
غلبه بر رودربایستی ؛ چطور حرفهای رفتار کنیم؟ (یک سؤال از پیام)
چطور راحت حرف بزنیم؟ بدون نگرانی حرف بزنید!
خجالت و تعارفات متداول + ضمیمه پاسخ به تعارفات (لایو بهرام پور)
دورهای شگفت انگیز و بسیار کاربردی به نام شهامت!
دوره شهامت تا به حال به 6 هزار نفر کمک کرده تا از دام خجالبت، نگرفتن حق، عدم اعتماد به نفس و از دست دادن فرصت ها نجات پیدا کنند.
روی لینک زیر کلیک کنید و درمورد این محصول بیشتر بدانید: