هشت ضلعی از عادت افراد خلاق ؛ عبور از مرزهای ذهنی
☺️ چند بار برای ما پیش آمده که شخصی را دیدیم که گفتیم وای خدای من، خوش به حالش چه قدر یک آدم میتواند خلاق باشد؟!
☺️ چند بار رفتیم در رستوران یا کافی شاپ و به جای اینکه از سفارشی که دادیم لذت ببریم به آن سفارش زل زدیم و گفتیم اووووف طرف چه ابتکار سادهای کرده است؟ میبینی تو رو خدا! بعدش هم یک نگاه به جمعیت شلوغ فضای رستوران انداختیم و یک حساب و کتاب هم از درآمد صاحب رستوران کردیم که از این خلاقیتش چه پولی دارد پارو میکند؟
☺️ چند بار در اینستاگرام یک پستی دیدیم که گفتیم دم کسی که این پست را تولید کرده است گرم؟ ببین از یک عکس ساده چه پستی در آورده است. ایول!
خب! خب! خبر خوبی داریم! این دسته از افراد یک سری عادت مربوط به خلاقیت را در خود تقویت کردند.
بله! درست است! خلاقیت قابل پرورش است.
با ما همراه باشید تا 8 عادت افراد خلاق را کشف و بررسی کنیم…
عادت افراد خلاق
برای استراحت و تفریح خود برنامه دارند
افراد خلاق برخلاف تصور عامه سعی می کنند استراحت کافی داشته باشند. بیشتر از آنکه به فکر کمیت کار خود باشند، به فکر بازدهی و کیفیت کار هستند. این که یک فرد صبح تا شب کار میکند و از خواب و خوراک و زندگیاش میزند برای فیلمها و داستانها است.
افراد خلاق میدانند که به قول استفان کاوی باید اره خود را تیز کنند. هیزم شکنی که چندین روز به صورت مداوم با یک اره درخت می برد هر چه می گذرد محصول کمتر و کمتری را تولید می کند. چون برش تیغه اره را کند میکند. راه حل سادهای دارد، باید به صورت منظم اره را تیز کنند.
این تیز کردن اره و استراحت برای انسانها، میتواند خلوت کردن با خود در یک فضای آرام و ساکت باشد. چرا که افراد خلاق زمانی را در تنهایی با خودشان میگذرانند تا با ندای درون ارتباط برقرار کنند. افراد خلاق بلد هستند تا به نجواهای درون خود گوش کنند.
از قانون 80/20 پیروی میکنند
افراد خلاق قانون 80/20 را الگو زندگی خود قرار میدهند. آنها میدانند که داشتن یک لیست بلند و بالا از لیست کارهای روزانه کشنده خلاقیت است. چرا که طوماری از فهرست بلند بالا کارهای روزانه ذهن را بهم میریزد. افراد خلاق هوشمندانه انتخاب میکنند که 20 درصد کارهایی را در طول روز انجام دهند که 80 درصد نتیجه به دنبال دارد. هرچه لیست کارهای روزانه کوتاهتر باشد ذهن آرامتر است و دستش برای سفر به خلاقیت بازتر است.
با آغوش باز پذیرای تجربیات جدید هستند
افراد خلاق عاشق این هستند که خودشان را در معرض تجربیات جدید قرار دهند. این تجربیات جدید میتواند اول از کارهای ساده و کوچک شروع شود مثل امتحان کردن غذاهای جدید، رفتن به سر کار از مسیر متفاوت، نوشتن با دست مخالف، بستن ساعت مچی به دست مخالف، گرفتن گوشی موبایل به گوش مخالف در هنگام تلفن صحبت کردن و …
یکی از مزایای این کار افزایش قدرت ریسک پذیری است.
عادت افراد خلاق
چیزهای بیربط را به هم ربط میدهند
افراد مبتکر یک عادت دیگری که دارند این است که چیزهای به ظاهر بیربط را بلدند چطوری به موضوع مورد نظرشان ربط دهند. به عبارتی مسیر عصبی خلاقیت را با ربط دادن چیزهای بیربط به یکدیگر میسازند.
حالا از طرف دیگر، اغلب خلاقیت فقط سازماندهی و تغییر شکل هوشمدانه چیزی است که قبلا وجود داشته است. با یک مثال شفافتر کنیم. به عنوان مثال همین چند سال پیش از به وجود آمدن شبکه اجتماعی اینستاگرام، فیس بوک رایج و معمول بود که در واقع مارک زاکربرگ اینترنت را اختراع نکرد و به گونهای دیگر آن را دید و فیس بوک را به وجود آورد. سعی کرد با نگاه متفاوت یک سری تغییرات دهد تا افراد با به اشتراک گذاری راحتتر عکس از طریق پروفایلهای آنلاین ارتباطات مجازی جدیدتر و راحتتری را شکل بدهند.
از مثالهای داخلی هم نمونه آیس پک که قطعا بستنی را اختراع نکرد. پس چرا در یک بازه زمانی فوقالعاده مطرح شد؟ به خاطر یک تغییر کوچک ابتکارانه و نگاه متفاوت داشتن به بستنی که شاید خیلیها فکر نمیکردند بتوان از یک بستنی ساده ایدههای خلاقانه به دست آورد.
اختراع و ابتکار با تغییر سوال و نگاه متفاوتی به مسائلی است که همه آن را میبینند ولی فرد خلاق آن را به گونه دیگر میبیند. افراد ایدهپرداز میدانند که باید عمیقا بر روی مسائل متمرکز شوند تا به ایدههای خلاقانه برسند.
انیشتین:
اگر فقط یک ساعت وقت داشتم که کل جهان را تغییر دهم، 55 دقیقه اول آن را فقط صرف فکر کردن به مسئله میکردم…
انرژی بالایی دارند
افراد خلاق از انرژی بالایی برخوردارند. این انرژی در اثر توجه به سلامت است. یعنی داشتن تغذیه اصولی، خواب کافی و باکیفیت، ورزش روزانه…
تحقیقی که در دانشگاه استنفورد انجام گرفته نشان می دهد که نود درصد افرادی که ورزش می کنند، نسبت به سایر افراد خلاقیت بیشتری دارند.
اگر توجه کنیم، افراد خلاق طول عمر به نسبت خوبی دارند. فهرستی از افراد مشهور خلاق در طول پانصد سال گذشته را نگاهی بندازیم:
☺️ پابلو پیکاسو: 92 سال
☺️ میکل آنژ: 88 سال
☺️ بنجامین فرانکلین: 85 سال
☺️ سر ایزاک نیوتن: 85 سال
☺️ توماس ادیسون: 84 سال
☺️ زیگموند فروید: 83 سال
☺️ گالیله: 77 سال
☺️ آلبرت انیشتین: 76 سال
☺️ لئوناردو داوینچی: 68 سال
این افراد دنبال علایق خودشان رفتند و به دنبال آن انرژی زائدالوصفی هم پیدا کردند. همین الان به یکی از کارهایی فکر کنیم که از اعماق وجودمان از انجام دادن آن لذت میبریم. چه قدر بعد از آن کار انرژی خوبی پیدا کردیم حتی شاید کلی هم زمان برای آن کار صرف کردیم. ولی نه تنها که خسته نشدیم بلکه انرژی ما هم افزایش پیدا کرده است.
عادت افراد خلاق
ذهنی کنجکاو مثل بچه دارند
افراد خلاق بسیار کنجکاو هستند. آنها همیشه حس کنجکاوی خود را همراه دارند. سوال پرسیدن فراوان، زیر و رو کردن اطرافشان برای رسیدن به پاسخ سوال و پافشاری برای به دست آوردن جواب از جمله ویژگی افراد خلاق است.
از طرف دیگر: بچهها منتظر الهام و نشانه نمیشوند تا مثلا راه رفتن را شروع کنند، حرف زدن را شروع کنند. بلکه میدانند که باید از یک جایی فقط اولین اَ دَ بَ دَ را بگویند و اولین سینه خیز رفتن روی زمین را شروع کنند تا صحبت کردن و راه رفتن را یاد بگیرند.
حتی اگر در یک قطار درست هم نشسته باشیم اما آن قطار حرکت نکند هیج وقت به مقصد نمیرسیم.
افراد خلاق میدانند که اولین مرحله خلاقیت کورمال کورمال راه رفتن در تاریکی است که پر از آشفتگی و هیجان است. تا نهایتا یک کلید پریز چراغ پیدا کنند و روشن کنند.
افراد خلاق سوال کنندگان خوبی هستند و به ضمیرناخوادآگاه خودشان اعتماد میکنند. آنها میدانند که در پشت لایه هوشیار ذهنشان، ضمیر ناخودآگاه غرق در فعالیت است.
اریک اشمیت (Eric Schmidt) مدیر عامل شرکت گوگل:
ما گوگل را بر اساس سوال بنا کردیم و نه بر اساس جواب…
همیشه قلم و کاغذ همراه دارند
ذهن انسان بمبارانی از افکار مختلف است و اگر در همان لحظه ثبت نکند ممکن است به دست فراموشی سپرده شوند. از این مسئله افراد خلاق کاملا مطلع هستند و همیشه یک قلم و کاغذی برای یادداشت کردن ایدههای ذهنشان دارند. افراد خلاق میدانند که ایده مثل میوه است تا تازه و شاداب است باید چیده شود.
همچنین، افراد مبتکر هیچ وقت ایدههای خودشان را در مرحله ابتدایی قضاوت نمیکنند تا با موشکافی یک سد جلوی ایده های جدید بعدی بگذارند. فقط طوفان ذهنی خودشان را روی کاغذ مینویسند تا در مراحل جلوتر دقیقتر بررسی کنند. هر ایدهی خامی بعد از پخته شدن در دمای مناسب و اضافه شدن چاشنی و ادویه خوشمزه میشود.
در کتاب «قله» از اندرس اریکسن و ترجمه «پیام بهرام پور»، از تحقیقات شگفت انگیز پیرامون موفقیت و تخصص در هر کاری، رمزگشایی شده است:
عادت افراد خلاق
پذیرای شکست و اشتباه هستند
افراد خلاق یک ذهن باز دارند که از شرایط پرچالش استقبال میکنند. از شکست استقبال میکنند چون میدانند باعث رشد میشود. برای دریافت راهحلها و ایدههای جدید آماده هستند و از ارزیابی و انتقاد ایدهها هراسی ندارند. افراد خلاق به شدت انعطافپذیرند.
معمولاً کارهای خلاقانه بعد از شکستهای پشت سر هم انجام می شود تا در نهایت چیزی خلاقانه شکل بگیرد. به همین خاطر افراد خلاق به اصطلاح جان سختی را یاد گرفتند.
توصیه پایانی
خلاق چو خلاق بیند خوشش آید باشیم…
سعی کنیم یک شبکه انسانی از افراد خلاق در اطراف خود داشته باشیم. تعامل با افراد خلاق میتواند کلی الهام بخش باشد.
عادت افراد خلاق
✈️ مقالات مرتبط با خلاقیت در سایت بیشتر از یک نفر
خلاقیت چیست و چطور می توانیم آن را در مغزمان روشن کنیم؟
خلاقیت چیست و چه کسانی خلاق هستند؟
5 راه برای ایجاد یک کسب و کار خلاقانه
10 راهکار برای افزایش خلاقیت در کودکان