سبک شخصی سخنران چیست؟
سبک شخصی سخنران چیست؟
دو سخنران ممکن است با یکدیگر تفاوتهای زیادی داشته باشند حتی اگر در مورد یک موضوع مشخص، در یک زمان یکسان، با مخاطبان مشابه و با دانش یکسان سخنرانی داشته باشند!
و این تماماً به این موضوع بر میگردد که سبک شخصی آن سخنرانن چیست؟
همانطور که میدانید من به اصالت سخنران و داشتن سبک شخصی برای سخنران اعتقاد زیادی دارم و همانطور که در مقاله شخصیت شناسی خودمان نیز اشاره کردم، به ابزارهای زیادی در مورد شخصیت شناسی تسلط دارم و در این نوشته قصد دارم به این موضوع بپردازم که سبک شخصی سخنران اصلاً چیست؟
سبک شخصی سخنران چیست؟
سبک شخصی سخنران یعنی نحوه نگرش و اقدام سخنران نسبت به:
1. خودش
2. شرایط
3. مخاطبان
شاید لازم باشد که این موضوع را با چند مثال بررسی کنیم و بسیار متأسفم که نمیتوانم این مثالها را با ذکر نام مطرح کنم.
سبک شخصی یک سخنران مغرور (و البته معروف)
مثلاً ممکن است آقای X خودش را فردی همه چیز دان و داناترین فرد در دنیا بداند، احساس کند که در هنگام سخنرانی همه باید به او گوش کنند و مخاطبان نیز افرادی احمق هستند که هر چیزی که آقای X بگویند خواهند پذیرفت!
خب مطمئناً چنین فردی با این جهان بینی و نگرشی که نسبت به خود، محیط و دیگران دارد، در صحبتهایش خیلی دقیق نخواهد بود! مطالعات زیادی نخواهد داشت و همیشه در حال صحبت از موضع بالا و قدرت است. دائماً در حال کوبیدن و تحقیر مخاطبان است و احتمالاً چنین عباراتی را از او زیاد خواهید شنید:
شما حتی نمیدونید فلان کار رو چطور باید انجام داد آنوقت اسم خودتان را گذاشتید ….؟
در این حالت معمولاً مخاطبان همچون یک حیوان بسیار نجیب تصوّر میشوند و جالب است بدانید که چنین سخنرانانی در کشور ما کم نیستند (اما امید دارم که با آگاهی بیشتر مردم عزیزمان، به زودی نسل آنها منقرض خواهد شد!)
دوره غیر حضوری سخنرانی و فن بیان را از دست ندهید
سبک شخصی یک سخنران یاری رسان
حال سخنرانی را فرض کنید که خود را فردی میبیند که مطالب زیادی را آموخته اما هنوز هم باید مطالب بیشتری را یاد بگیرد، جامعه از نظر او به اندازه کافی به مردمان کشورش آموزش نداده است و از همین رو وظیفه خود میبیند که مطالب آموخته شده را به منظور یاری رساندن و کمک به دیگران با آنها به اشتراک بگذارد. قاعدتاً از چنین سخنرانی، چنین عباراتی را زیاد خواهیم شنید:
اگر میخواهیم جامعه ما … شود، باید تلاش کنیم و ….. را انجام دهیم.
آیا سبک شخصی محدود به همین موارد است؟
مطمئنم که شما توقع ندارید که بگویم بله! سبک شخصی همین بود! اینها شاید کمتر از یک درصد از سبک شخصی یک سخنران هستند و این موضوع به پارامترهای زیادی بستگی دارد.
مثلاً یک سخنران درونگرا مانند استیو جابز هیچگاه نمیتواند مانند یک سخنران برونگرا همچون آنتونی رابینز بر روی صحنه جنب و جوش داشته باشد و دیگران را به حرکت وادارد و البته اگر هم استیو جابز چنین حرکاتی را مانند آنتونی رابینز از خود بروز دهد، بدونن شک نه تنها مورد توجه دیگران قرار نخواهد گرفت، بلکه باعث مسخره به نظر رسیدن نیز خواهد شد.
همینطور اگر آنتونی رابینز بخواهد با سرعت پایین استیو جابز روی صحنه راه برود و بیشتر به زمین نگاه کند، بدون شک بسیار خسته کننده به نظر خواهد رسید.
سبک شخصی به چه دردی میخورد؟
همانطور که از توضیحات بالا بر میآیدشما با شناخت سبک شخصی خود تحت هیچ شرایطی از دیگران تقلید کور کورانه نخواهید کرد و با شناختی که از تیپ شخصیتی و سبک شخصی خود دارید دقیقاً خواهید دانست که چه رفتارهایی مناسب شماست و میتوانید از آنها در سخنرانی خود استفاده کنید (یا حداقل ایده بگیرید) و چه رفتارهایی مناسب شما نیست.
از دیگر فایدههای یافتن سبک شخصی این است رفتارهای ما به عنوان یک سخنران بسیار پختهتر و حرفهای تر خواهد بود زیرا برای هر اقدامی، معیاری داریم و آن معیار در حقیقت همان سبک شخصی ما است.
ما در سبک شخصی خود بسیاری از خطوط را ترسیم میکنیم، نقاط ممنوعه و … همه در سبک شخصی ما لحاظ میشوند و از همین رو میدانیم که آیا حرف X را در این لحظه باید بزنیم یا خیر؟
ادبیات ما، حرکات ما، تکه کلامها، واژگان مورد استفاده، نحوه ارائه مطالب، نوع شوخیها و … همه و همه در سبک شخصی ما قرار میگیرند و اگر میخواهید فردی فوقالعاده موثر در این دنیا باشید باید بتوانید سبک شخصی خود را پیدا کنید
چگونه سبک شخصی خود را پیدا کنیم؟
یافتن سبک شخصی موضوعی بسیار پیچیده است که شاید برای یافتن آن سالها زمان نیاز داشته باشید اما در دوره جامع سخنرانی و فن بیان راهکارهایی را با شما درمیان خواهم گذاشت که بسیار سریعتر سبک شخصی خود را پیدا کنید.