چطور به کارمندان خود کمک کنیم تا از هم یاد بگیرند؟ (سازمان های یادگیرنده)

سرفصل های مهم این مقاله:

چطور به کارمندان خود کمک کنیم تا از هم یاد بگیرند؟ (سازمان های یادگیرنده)

این پنجمین مقاله از سری مقالات پروژه فوق‌العاده «بیشتر از یک مدیر» از دکتر سروش صفدریان است.

چهار مقاله قبلی از سری مقالات #بیشترـازـیکـمدیر لینک‌های زیر قابل دسترسی است.

مقاله اول:  5 گام برای بالا بردن اعتماد به نفس در کار

مقاله دوم:  نکاتی برای سخنرانی مدیران

مقاله سوم: مدیریت کارکنانی که سعی دارند تمام توجه و فکر شما را به خود مشغول کنند

با مقاله پنجم همراه شوید.

همان‌طور که گفتیم، دکتر سروش صفدریان، کوچ و مدرس مهارت‌های راهبری کسب و کار است. ایشان قصد دارد در مقالاتی کاربردی، ساده و پرمحتوا، در مورد مدیریت و بهبود مهارت‌های کسب و کار، به کاربران وب سایت بیشتر از یک نفر، آموزش‌های کاربردی بدهد.

تا حالا اصطلاح سازمان های یادگیرنده به گوشتان خورده است؟

سازمان‌هایی که در آن‌ها دانش و مهارت‌های آموخته شده در بین کارکنان منتشر می‌شود و در همه حال و از همه شرایط این سازمان در حال یادگیری است، سازمان های یادگیرنده نام دارد.

جمله معروفی است که می‌گوید در آینده سازمان‌ها یا یادگیرنده هستند یا از بین می‌روند.

علم و دانش به دو دسته تقسیم می‌شود

دانش تصریح که معمولاً در کتاب‌ها، جزوه‌ها و کلاس‌ها وجود دارد و قابل خواندن و به دست آوردن است.

دانش ضمنی دانشی است که به تجربه و مهارت یک فرد بستگی دارد و در کتاب‌ها به ندرت به دست می‌آید

مثلاً فرض کنید که شما می‌خواهید رانندگی یاد بگیرید.

به کلاس آموزش رانندگی می‌روید، کتابچه راهنمایی را می‌خوانید و…

در حقیقت شما دانش صریح رانندگی را یاد گرفته‌اید

اما پس از گرفتن مدرک روزها و ماه‌ها پشت فرمان می‌نشینید و بر اساس دانشی که یاد گرفته‌اید شروع به رانندگی می‌کنید

اما هنوز باید زمان بگذارید و تمرین کنید و تجربه به دست آورید تا به یک راننده حرفه‌ای و متبحر تبدیل شوید.

سازمان های یادگیرنده

چه چیزی شما را متبحر کرده است؟ 

قطعاً دانش و تجربه ایست که از دانش ضمنی و تجربی شما به دست آمده است که شاید در هیچ کتاب آموزش رانندگی پیدا نکنید

فقط باید با افرادی صحبت کنید که سال‌ها تجربه رانندگی داشته‌اند

حال برگردیم سر موضوع اصلی صحبت خودمان ( سازمان های یادگیرنده ) که انتشار دانش و ایجاد فضایی در سازمان برای انتقال بهتر و با کیفیت‌تر دانشی که در ذهن کارمندان است و بر اساس تجربیاتشان به دست آورده‌اند.

آیا با شرکت‌های Fortune 500 آشنا هستید؟

اگر نه ایرادی ندارد. خیلی‌ها با این مجله آشنا نیستند، زیرا فرهنگ مطالعه و تحقیق در کشور ما کمی ایراد دارد. مجله‌ای در دنیای کسب و کار وجود دارد به نام مجله فورچون که یک مجله بسیار معتبر در حوزه کسب و کار است و آمارها و تحلیل‌های بسیار دقیق و معتبری را در حوزه کسب و کار منتشر می‌کند.

این مجله هر سال بر اساس پارامترها و شاخص‌های بسیار دقیق و حساب شده‌ای اقدام به انتشار 500 و 100 شرکت برتر دنیا می‌کند که در این لیست شرکت‌ها بر اساس این پارامترها ارزیابی و لیست می‌شوند.

این شرکت‌ها سرآمدان کسب و کار و رشد در دنیا هستند و در حقیقت به نوعی الگوهای بسیار عالی برای دیگر کسب و کارهای دنیا به شمار می‌آیند.

چطور به کارمندان خود کمک کنیم تا از هم یاد بگیرند؟ (سازمان های یادگیرنده)

جالب است به شما بگویم که تحلیلگران تخمین زده‌اند که در شرکت‌های Fortune 500 به علت اینکه کارکنان دانش و مهارت‌های خود را با دیگر همکارانشان به اشتراک نمی‌گذارند در مجموع 31.5 میلیارد دلار در سال (با دلار 12000 هزار تومان در حدود 378.000.000.000.000 تومان) از دست می‌دهند!

به تعداد صفرها و مبلغ از دست دادن سرمایه یک‌بار دیگر نگاهی بیندازید!

کسب‌وکارهای در این سطح بسیاری از فرایندهای خود را مدون کرده‌اند.

برای هر کاری بارها و بارها فکر کرده‌اند.

هر روز در پی رشد و بهبود خود هستند.

حال فکر کنید در کسب و کارهای ما با یک مقیاس مناسب به چه میزان ضرر وجود دارد که هنوز نسبت به آن‌ها شناخت نداریم؟

shclhk ihd dhn'dvkni


در کتاب «قله» از اندرس اریکسن و ترجمه «پیام بهرام پور»، از تحقیقات شگفت انگیز پیرامون موفقیت و تخصص در هر کاری، رمزگشایی شده است:

کتاب قله 


 

این موارد را حتماً رعایت کنید…

در اینجا قصد دارم برای جلوگیری از اختراع مجدد چرخ و تکرار اشتباهات دیگران و اتلاف وقت و انرژی مواردی را بیان کنم که مطمئن هستم با به‌کارگیری آن‌ها اتفاقات خوبی برایتان در کار به وجود می‌آید. شما هم با رعایت این نکات به جمع سازمان های یادگیرنده می پیوندید.

برای نشان دادن اعتقاد و حمایت مدیریتی و تشویق کارکنان به اشتراک دانش ضمنی خود یک فضای مشخص برای یادگیری کارکنان ایجاد کنید
داشتن فضایی مشخص که افراد آن را به عنوان محل تجمع ایده‌ها و تجربیات می‌شناسند، پایه و اساس اشتراک دانش را می‌گذارد. در این فضاها کارکنان می‌توانند دانش خود را با دیگران مطرح کنند و بعضاً از این جلسات محصولات و خدمات به روز تری به وجود آید که سود آن برای سازمان قابل محاسبه نباشد

بذرهای شروع برای یادگیری را خودتان شخصاً بکارید.

در ابتدا برای جلسات وقت بگذارید تا افراد با هم در مورد چالش‌ها و حل مشکلات بحث کنند. یک صبحانه کاری یا ساعتی را برنامه ریزی کنید تا کارمندان بتوانند آزادانه گپ بزنند.

در این جلسات حتماً از تکنیک‌های مدیریت جلسه و بارش فکری استفاده کنید تا همکاران مشتاقانه نظرات و دانش خود را مطرح کنند و ترس از قضاوت و توبیخ نداشته باشند. برعکس تلاش کنید که نظرات خوب و فکر شده را به نحوی تشویق کنید تا باقی همکارانتان نیز در جمع حضوری فعال داشته باشند
به‌عنوان راهبران حرفه‌ای کسب و کار باید کارمندانتان را تشویق کنید که غالباً به دنبال و به اشتراک گذاشتن تجربیات باشند. این تشویقات به افراد مجوز می‌دهد بدون ترس از اینکه مزاحم بودن یا اینکه مورد قضاوت قرار بگیرند آنچه را که باید یاد بگیرند، جستجو کنند و به دیگران هم یاد دهند

سازمان های یادگیرنده

در مجموعه‌های فوق‌العاده موفق دنیا ساعاتی را در روز کارکنان آزادند تا هر کاری که دلشان می‌خواهند بکنند و به مطالعه و یادگیری بپردازند.

ما هم در مجموعه بیشتر از یک، دستکم روزانه نیم ساعت برای یادگیری، مطالعه و استراحت کارکنان وقت آزاد داریم و سعی داریم تا به یک سازمان یادگیرنده بدل شویم.

در خیلی از سازمان‌ها کارکنانی که به دوره‌های آموزشی با هزینه سازمان می‌روند موظف‌اند خروجی دوره را به‌صورت مکتوب به واحد آموزش تحویل دهند و طی جلساتی متفاوت دانشی را که با هزینه سازمان به دست آورده‌اند به همکاران دیگر خود هم منتقل کنند.

و هزاران راه حل خلاقانه دیگر که با کمی فکر می‌توانید متناسب با مجموعه خود برای اشتراک و انتقال دانش ضمنی کارکنان استفاده کنید.

مطالب محبوب سایت:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا