رسانه های اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام، فیسبوک و… هر روز در حال به روز رسانی و اضافه کردن ویزگی های جدید به برنامه های خود هستند. فیس بوک دارای ویژگی پخش زنده است، اینستاگرام بخش لایو (live) و استوری را دارد و توییتر توییت های رئیس جمهور را به اشتراک می گذارد.
اگرچه این شرکتها اینطور وانمود میکنند که وقت گذرانی جز برنامه های ما نیست، اما مطمئنا یکی از جنبه های رسانه های اجتماعی این است که ما وقت بسیاری بر روی آنها صرف میکنیم.
میزان زمان صرف شده در رسانه های اجتماعی، هر روز در حال افزایش است.
نوجوانان 9 ساعت از شبانه روز را در شبکه های اجتماعی وقت می گذرانند و برخی از آن ها در یک روز بیش از 100 بار صفحات شبکه های اجتماعی خود را چک می کنند. تحقیقات نشان میدهد که 69 درصد از بزرگسالان ایالات متحده در حال حاضر کاربر رسانه های اجتماعی هستند و برای اغلب آنها رسانه های اجتماعی یک بخش اصلی از برنامه روزانه زندگی است. اینکه چرا رسانه های اجتماعی به عنوان یک عامل جدایی ناپذیر در زندگی روزمره ما انسان ها شده اند قابل درک است.
مقالات مفید دیگر:
اعتیاد به موبایل ؛ اعتیاد عصر حاضر…!
چطور تأثیر روانی اخبار منفی را کم کنیم؟
چطور شایعه و اخبار نادرست را بشناسیم؟
لایک کردن در شبکه های اجتماعی به معنای برقراری ارتباط هست؟
طبیعی است که بسیاری از ما به دنبال اخبار جدید، سرگرمی و حتی ارتباط برقرار کردن با یکدیگر هستیم، اما آیا همه این «لایک کردنها» ، «دنبال کردنها» و «نظرگذاشتن ها» به این معناست که ما واقعا با یکدیگر ارتباط برقرار می کنیم؟
روابط اجتماعی بخشی سالم و ضروری از تجربه هر فردی است.
ویژگی های افراد با ارتباط اجتماعی قوی:
- اضطراب و افسردگی کمتر
- سیستم ایمنی قوی تر
- در زمان بیماری سرعت بهبودی سریع
- حتی احتمال طول عمر بیشتری دارند.
ویژگی های افراد با ارتباط اجتماعی پایین:
- عزت نفس پایین
- احساس همدلی کمتر
- آسیب پذیری در برابر بیماری ها
- فشار خون بالا
- افزایش خطر ابتلا به افسردگی
جایگاه شبکه های اجتماعی در این بین کجاست؟
آیا رسانه های اجتماعی به عنوان ابزاری موثر برای ارتباط با دیگران به حساب می آیند؟ یا در حقیقت ما را حتی بیشتر از آنچه که فکر می کنیم از یکدیگر جدا می کنند؟
عواقب مقایسه در شبکه های اجتماعی
مثلا لحظه ای عکس غذای دوست خود را در یک رستوران لوکس می بینید یا به عکس های تعطیلات دیگران با حسرت نگاه می کنید و از خودتون می پرسید چرا در چند سال اخیر هیچ مسافرتی نرفته اید؟!
اوج زشتی این نوع مقایسه در شبکه های اجتماعی زمانی هست که افراد شروع به مقایسه بدن و ظاهر خود با دیگران می کنند! پژوهشی بر روی 1500 کاربر انگلیسی فیسبوک و توییتر انجام شده که نشان می دهد 62 درصد از افراد از مقایسه خود با سایر کاربران احساس نارضایتی دارند و 60 درصد نسبت به کاربران دیگر احساس حسادت می کنند.
با وجود اینکه همه ما می دانیم افراد تلاش می کنند که تصویر زیبایی از زندگی خود را در رسانه های اجتماعی ارائه دهند و فقط عکس هایی را به اشتراک می گذارند که دوست دارند دیگران ببینند، اما باز هم خودمان را بر اساس استانداردهای نمایشی قضاوت کرده و وضع و حالت فعلی خودمان را با عکس و نوشته های شبکه های اجتماعی مقایسه میکنیم!!!
رسانه های اجتماعی به طور بالقوه می توانند باعث:
- کم تحرکی و تنبلی
- افزایش اعتیاد به اینترنت
- تعاملات کمتر افراد با دیگران
- مانع ایجاد ارتباطات حضوری
شوند.
شرکت کنید:
رسانه های اجتماعی و سلامت عمومی افراد
بررسی ها نشان میدهد تنها کسانی که عزت نفس پایینی دارند با مقایسه کردن در رسانه های اجتماعی تحت تاثیر منفی قرار خواهند گرفت ولی این مقایسه میتواند بر روی افراد با عزت نفس متوسط هم تاثیر منفی خواهد گذاشت.
در موارد معدودی رسانه های اجتماعی روابط را در زندگی واقعی بهبود می بخشند. مخصوصاً زمانی قابل درک است که دوستان قدیمی خود را از این طریق پیدا می کنید. ولی در حالت کلی تحقیقی که اخیرا بر روی استفاده از فیسبوک انجام شده است، نشان می دهد که مضرات رسانه های اجتماعی بسیار بیشتر از منافع آن است.
این تحقیق بر روی بیش از 5000 بزرگسال از سراسر آمریکا انجام شده است تا رابطه سلامت ذهنی و جسمی افراد با فعالیت فیس بوک را در طی مدت زمان دو سال مشخص کنند. این پژوهش بر اساس معیارهای زیر صورت گرفته است:
معیارهای سلامتی:
- رضایت از زندگی
- سلامت روانی
- سلامت جسمی که خود افراد گزارش میدهند
- شاخص توده بدنی (BMI)
معیارهای آنها برای استفاده فیس بوک عبارتند از:
- لایک کردن پست ها
- پست گذاشتن
- کلیک کردن روی لینک ها
با توجه به اطلاعاتی که از این تحقیق به دست آمده و آن را متمایز کرده، (چون شامل اطلاعاتی مثل استفاده از سه گروه داده در طول دو سال، اندازه گیری ابعاد واقعی استفاده از فیس بوک و ادغام اطلاعات مربوط به شبکه های اجتماعی دنیای واقعی شرکت کننده بود) نتایج پژوهش خیلی جالب بود.
درحالی که ارتباط حضوری افراد با سلامت عمومی رابطه مثبت دارد، فعالیت در فیس بوک اثر منفی بر روی سلامت می گذارد. مخصوصا زمانی که به سلامت روان اشاره میشود نتایج قابل تامل است.
«در بیشتر موارد استفاده از فیس بوک در طول یک سال منجر به کاهش سلامت روان در سال بعد از آن میشود.»
نویسندگان این تحقیق، هالی شاکیا و نیکلاس کریستاکیس اظهار داشتند: «ما متوجه شدیم که محتوای مطالب و کلیک روی لینک ها باعث کاهش سلامت جسمی، سلامت روان و رضایت از زندگی می شود.»
نظر قطعی درباره علت این مورد هنوز وجود ندارد و محققان نمیتوانند به طور قطعی توضیح دهند چرا این اتفاق میفتد! بیشتر تحقیقات بر اهمیت کیفیت زمان صرف شده در رسانه های اجتماعی تمرکز داشتند، شاکیا و کریستاکیس نشان دادند که کمیت زمان صرف شده هم اهمیت دارد.
بنابراین فقط زمانی که بر روی صفحه نمایش وقت میگذاریم بر سلامت ما تاثیر نمی گذارد بلکه مهم این است که چه روابطی را به جای شبکه های اجتماعی جایگزین می کنیم.
به طور خلاصه رسانه های اجتماعی جایگزین دنیای واقعی و تعاملات حضوری با دیگران نیستند.
به طور متوسط کاربران فیس بوک روزانه تقریبا یک ساعت در سایت وقت می گذارند و بسیاری از ما شبکه های اجتماعی را تقریبا هر روز صبح بلافاصله پس از اینکه از خواب بیدار می شویم چک می کنیم و از همان ابتدای صبح، تاثیر رسانه های اجتماعی بر زندگی ما شروع میشود.
در حالی که مطمئنا رسانه های اجتماعی نکات مثبت و جذابیت هایی دارند، ممکن است به صورتی که قابل لمس نباشد، به ما آسیب برسانند.
این تحقیقات به ما این امکان و فرصت را میدهد تا با آگاهی بیشتر، اقدامات موثرتری را بر روی سلامت و رفاه مان داشته باشیم و کیفیت روابط و کمیت زمان مان را با استانداردهای صحیح مطابقت داده و برنامه ریزی کنیم.
یک سورپرایز فوق العاده قدرتمند!
در دوره رایگان تفکر نقادانه یا همان سنجشگرانه اندیشیدن شرکت کنید و خودتان را به یک سپر دفاعی مستحکم در برابر شبکه های اجتماعی مجهز کرده و بهترین استفاده را از شبکه های اجتماعی ببرید: