حواس پرتی؛ عامل فراموشی

سرفصل های مهم این مقاله:

حواس پرتی؛ عامل فراموشی

دکتر دنیل شاکتر در مقاله هفت گناه کبیره حافظه یکی از عوامل فراموشی را حواس پرتی معرفی می‌کند. اگر شما هنگام به خاطر سپاری چیزی حواس پرت باشید چیزی در حافظه ذخیره نخواهد شد که بخواهید آن را به یاد بیاورید.

دکتر دنیل شاکتر - حواسپرتی، عامل فراموشی

این مشکل یکی از مشکلات رایج است که ربطی به حافظه ندارد. حواس پرتی باعث می‌شود که اطلاعات وارد حافظه نشود. مثلا سر یک کلاس نشسته‌اید و به صحبت‌های استاد گوش می‌کنید. اگر در پایان کلاس از شما بپرسند که استاد چه مباحثی را مطرح کرد و شما نتوانید بگویید به معنی حواس پرتی است. 

علت حواس پرتی چیست؟

دلیل این اتفاق به خاطر این است که انسان فقط در یک لحظه می‌تواند به یک چیز توجه کند. اگر توجه شما روی صحبت های استاد باشد صحبت های او را می‌شنوید و متوجه می‌شوید و اگر توجه شما به این باشد که بعد کلاس قرار است چه کاری انجام دهید، صدای معلم را متوجه نمی‌شوید. شاید کمی عجیب به نظر برسد. شما سر کلاس حضور دارید، استاد سرکلاس حضور دارد، صدا به گوش شما می‌رسد اما متوجه نمی‌شوید.

پس ما یک توجه بیشتر نداریم و در هر لحظه می‌توانیم به یک چیز توجه کنیم. دانستن همین یک نکته می‌تواند به ما کمک کند تا کمی متفاوت تر و آگاهانه تر عمل کنیم.


بیشتر بخوانید:

چطور حواسمان را جمع کنیم؟


باید چه کاری انجام دهیم؟

اولین مرحله این است که انتخاب کنید که می‌خواهید به چه چیزی توجه کنید. برای اینکه بتوانید متوجه شوید که باید به چه چیزی توجه کنید لازم است مهم ترین کار خود را انتخاب کنید. مثلا من دوستی داشتم که هدفش در دانشگاه فقط گرفتن مدرک بود و در کارش کاملا حرفه‌ای بود. او می‌گفت که فقط در کلاس‌ها حاضر می‌شد و از ابتدا تا انتهای کلاس کار خودش که طراحی کردن بود را انجام می‌داد.

حواس پرتی؛ عامل فراموشی

او نمی‌دانست که چه کلاسی است و استاد درباره چه چیزی صحبت می‌کند تمام توجهش را صرف طراحی کردن می‌کرد. برایش مهم نبود چه درس و کلاسی حضور دارد چون اولویتش را مشخص کرده بود و الان یکی از بهترین‌ها در کار خودش است. اما دوست دیگری داشتم که اولویتش یادگیری بود و به شدت درس و دانشگاه را جدی می‌گرفت.

شما باید انتخاب کنید که می‌خواهید به چه چیزی توجه کنید. مثلا انسان‌های که همواره سپاسگزاری می‌کنند توجهشان به این است که چه چیزی برای شکرگزاری پیدا کنند.

توجه شما در زندگی بیشتر روی چه چیزی است و می‌خواهید به چه چیزی توجه کنید؟

توجه ما ورودی‌های ذهن ما را مشخص می‌کند. در فرهنگ ما شاید توجه به حاشیه جذاب باشد. مثلا وقتی در کلاس نشسته‌ایم، کوچکترین حاشیه توجه ما را جلب می‌کند. اگر یک نفر وسط کلاس وارد کلاس توجه بیشتر توجه‌ها به سمت او می‌رود.

کسی که ذهن منفی دارد تمام توجهش به اتفاقات منفی و نکات منفی است. کسی که ذهنش از اتفاقات منفی پر می‌شود چگونه فکر می‌کند؟


بیشتر بخوانید:

برای تمرکز حواس چه بخوریم ؟ 


اثرگذارترین در زندگی

باید به چیزی توجه کنیم که بیشترین اثر را در زندگی ما می‌گذارد. این اتفاق باعث می‌شود که حافظه‌ ما پر از اتفاقات و اطلاعات مربوط به ما شود.

مثلا معماران به هر ساختمانی که می‌رسند آن را ناخوداگاه بررسی می‌کنند. دندان پزشگان به دندان‌های مردم توجه می‌کنند. شیرینی فروش‌ها هر کجا شیرینی می‌بینند بررسی می‌کنند. شما به چه چیزی توجه می‌کنید؟

اگر بخواهم این سوال را بهتر بپرسم باید بگویم، توجه خود را خرج چه چیزی می‌کنید؟

حواس پرتی؛ عامل فراموشی - باشگاه حافظه

شانس با توجه شده‌ها یار است…

پس اگر به چیزی توجه کنیم و آن را درک کنیم آن چیز شانس این را دارد که وارد حافظه ما بشود و اگر چیزی وارد حافظه ما شد ما می‌توانیم آن را به یاد بیاوریم. بی توجهی و حواس پرتی باعث می‌شود که اطلاعات وارد حافظه نشوند و اگر اطلاعاتی وارد حافظه نشود احتمالی برای یادآوری وجود ندارد.

پس خرج کردن توجه باید در جهتی باشد که بخواهیم بعدا آن را یادآوری کنیم. گاهی فکر و خیال‌های ما مانع می‌شوند تا بتوانیم به اصل مطلب توجه کنیم و حواس پرتی توجه ما را می‌دزدد.

حواس پرتی؛ عامل فراموشی است

اول توجه بعد یادآوری

 اگر توجه خود را تنظیم کردید پس آماده هستید تا وارد دنیای حافظه شوید.

توجه درست پیش نیاز حافظه خوب است…

اگر بتوانید توجه خود را مدیریت کنید به غیر از حافظه خوب به دستاوردهای مهم دیگری نیز خواهید رسید.

لطفا از الان…

از همین لحظه شروع کنید و با انتخاب خود و آگاهانه به هرچیزی بیشتر توجه کنید. مثلا وقتی غذا می‌خورید به غذایتان دقت و توجه بیشتری کنید. به غذا دقیق‌تر نگاه کنید. از تمام زوایا نگاه کنید. بوی غذا را دقیق‌تر استشمام کنید. بوی غذا را بیشتر و بهتر استشمام کنید. به رنگ‌های مختلف غذا نگاه کنید و بیشتر دقت کنید. هنگام خوردن با آرامش بیشتر مزه‌ّها را بچشید.

وقتی با گوشی خود کار می‌کنید یک بار کامل به گوشی خود دقت کنید به دکمه‌ّها، به حاشیه‌ها، به قاب، به تمام رنگ‌ها، برجستگی‌ها، خطوط، خراش‌ها و … کامل توجه کنید.

این توجه و دقت را روی هر چیزی و هر زمانی می‌توانید انجام دهید

اگر روزی سه تا سه دقیقه این کار را انجام دهید به شما کمک زیادی خواهد کرد. در کل 9 دقیقه از شما زمان می‌گیرد اما توجه شما تقویت می‌شود.

پس ما برای این که چیزی را به یاد بیاوریم لازم داریم که اول به آن توجه کنیم و پس از توجه کردن اطلاعات شانس ورود به حافظه را دارند. دوباره تکرار می‌کنم توجه درست پیش نیاز حافظه خوب است.

مقاله حواس پرتی؛ عامل فراموشی را خواندید؟؟


آیا فکر میکنید چیزها را دائماً یادتان می‌رود؟ فکر می‌کنید تمرکزتان کم است و حواس پرت هستید؟

برای شما یک محصول تازه آماده کرده‌ایم! در «باشگاه حافظه» دیگر چیزی را فراموش نخواهید کرد…

باشگاه حافظه


مطالب محبوب سایت:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا