معمولاً کودکانی که در کودکی می توانند خوب صحبت کنند و خجولی را کنار بگذارند، در آینده هم موفق ترند و روابط اجتماعی سالم و موثرتری خواهند داشت.
ندا سعادتی، یکی از مدرسین مجموعه بیشتر از یک، مهمان برنامه «فوق العاده» از شبکه امید بودند.
ایشان در مورد مهارت های تقویت و پرورش فن بیان و سخنوری در کودکان و نوجوانان صحبت کردند. با هم پرسش و پاسخ های این برنامه را میخوانیم.
یکی از مشکلاتی که اغلب کودکان با آن مواجه هستند این است که چندان نمی توانند خوب صحبت کنند و این باعث کاهش اعتماد به نفس آنها می شود. به نظر شما والدین باید چه کار کنند که این ضعف در بچه ها اصلاح شود و آنها خیلی راحت بتوانند صحبت کنند؟
اینکه بگوییم شرکت در کلاس ها الزامی و ضروری است، صحیح نیست. اما شرکت کردن در کلاس های فن بیان و تمرینات عملی ای که در جلوی جمع انجام می شود، طبیعتاً کمک می کند تا بچه ها زودتر به نتیجه دلخواهشان برسند و سریع تر خجولی را کنار بگذارند. همچنین شرکت در این کلاس ها باعث کاهش استرس و اضطراب بچه ها می شود.
اما با استفاده از کتاب و انجام دادن چندین باره تمرینات آن هم می تواند مهارت های فن بیان در کودکان را پرورش دهد. ما همیشه تاکید می کنیم که بجه ها هرچقدر هم تمرین کنند کم است. در کتابم تکنیک های مختلف فن بیان را گفته ام و تمرینات زیادی را برای بچه ها تدارک دیده ام. تاکید میکنم که تکرار و تمرین خیلی زودتر می تواند بچه ها را از حالت خجولی در بیاورد و آنها بتوانند به خوبی در جمع صحبت کنند. این تمرین ها در مورد موضوعات مختلفی است. هوش کلامی، حذف تکیه کلام و افزایش دایره لغات از جمله این مباحث است.
خیلی از نوجوانان که با ما در ارتباط هستند، از ما می پرسند که در کلاس های فن بیان چه چیزهایی را آموزش می دهند و چه تمرین هایی انجام می شود؟
ما در کلاس های حضوری هم تکنیک محور است و هم مهارت محور. مهارت های ارتباطی مثل «چگونه عصبانیت خود را کنترل کنیم؟»، «چطور درخواست خود را بیان کنیم؟» حیطه گسترده ای دارد که تمام آنها در این کلاس ها تدریس می شود.
از تکنیک های فن بیانی هم که در کلاس ها آموزش می دهیم می توانم به«حذف تکه کلام» اشاره کنم. اینکه چگونه تکه کلام هایی مثل «اوووووم»، «عهههههه»، «درواقع» را به تدریج از میان صحبت هایمان حذف و یا تعداد آنها را کمتر کنیم.
یک تکنیک جالب برای این موضوع استفاده از «کش پول» است. این کش را می توانید دور مچ خود بیندازید و هربار که از آن تکه کلام استفاده کردید، می توانید کش را به آرامی بکشید. این ضربه کوچک باعث شرطی شدن می شود و کم کم باعث می شود تا از آن واژه کمتر استفاده کنیم.
مبحث دیگری که برایتان مثال میزنم، «انرژی کلامی» است. برخی ممکن است خیلی هم خوب صحبت کنند و تپق نزنند، اما صدایشان انرژی کافی را ندارد. تمرین خودکار برای این افراد توصیه می شود. خودکار یا هسته خرما را میان دندان ها میگذاریم و شروع به صحبت می کنیم. این کار باعث می شود انرژی کلامی ما کم کم بهبود یابد.
جهت کسب اطلاعات از دوره بعدی فن بیان نوجوانان همین حالا کلیک کنید