یکی از بزرگترین نگرانیهای پدر و مادرها، نگرانی از نوع رشد فرزند و آیندهی اوست. پدر و مادرها دوست دارند فرزندانی داشته باشند که در آینده موفق باشد، بتواند به خوبی صحبت کند، خودش را باور داشته باشد و اعتماد به نفس و عزت نفس بالایی داشته باشد.
داشتن چنین فرزندانی، مستلزم آموزش است. پدر و مادر باید روشهای درست تربیت فرزند را بلد باشند تا بچههایی با سلامت روانی و موفق پرورش دهند.
یکی از کاربران سایت، این سوال را از ما پرسیده بود (لینک سوال)
در گفتگویی که در اینجا میبینید، با «دکتر محمدحسن نادری» که در زمینه تربیت فرزند، سالها تجربه آموزش دارند، تلاش کردیم به این سوال در شکلی کلیتر پاسخ بدهیم و راههایی را آموزش دهیم که پدر و مادرها بتوانند آن را به راحتی در زندگی به کار بگیرند.
بهترین راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان
حتماً وقت بگذارید و این آموزشها را تماشا کنید
در ابتدا یک نکته مهم را گوشزد کردم!
به کودکانتان بیخود و بی جهت برچسب خوب و بد نزنید!
در ابتدای این آموزش تاکید کردم که لطفا مراقب باشید! به کودکان خود برچسب نزنید. چه برچسب خوب و چه برچسب بد!
در این سوال، این مادر یا پدر عزیز، شاید از روی نااگاهی یا از روی گمان اینکه فرزندش را خوب میشناسد، به او برچسب کمرو بودن، کمبود اعتماد به نفس و چند برچسب دیگر از جمله باهوش بودن و غیره زده!
باید بدانیم کمرو بودن، لزوماً به معنای ترسو بودن و اینها نیست! خانم سوزان کین در کتاب خودش با نام «سکوت؛ قدرت درونگراها» میگوید:
«درونگرایی و برونگرایی دو الگوی مختلف رفتاری و شخصیتی هستند که به یک اندازه ارزشمند محسوب میشوند و میتوانند در دنیای ما اثربخش و تاثیرگذار باشند.»
بنابراین نکته اول این است که بر خلاف تصور عموم، درونگرا بودن اصلا چیز بدی نیست. شاید فرزند شما درونگراست نه لزوماً ترسو یا کمرو و خجالتی!
البته شاید این والد، تقصیری هم ندارد، در حال حاضر تفکری بر دنیا حاکم است که لااقل در حوزه موفقیتهای شغلی، اصرار دارد که برونگرایی صفتی برتر و مناسبتر برای عموم موقعیتهای شغلی محسوب میگردد.
این از نکته اول!
بعد از گفتن این نکته مهم، به سراغ یک کارشناس توانمند حوزه تربیت فرزند، یعنی «دکتر محمدحسن نادری» رفتم.
از دکتر نادری، تاکنون مقالات مختلفی برای تربیت فرزند در سایت منتشر کردهایم. (برای دسترسی به این مقالات و ویدئوها، لینک «مقالات دکتر نادری» را باز کنید)
بهترین راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان
آیا کودک من واقعا دچار کبود اعتماد به نفس است؟
سوالی که اینجا مطرح میشود این است که آیا مایی که روی کودکانمان برچسب میزنیم آیا تعریف واقعی اعتماد به نفس و تفاوت آن با عزت نفس را میدانیم یا خیر؟
دکتر نادری در این بخش از صحبتها که در ویدئوی بالا مشاهده میکنید، در این مورد مفصلاً صحبت کرد.
چرا بهتر است به جای تقویت اعتماد به نفس کودکان، روی عزت نفسشان کار کنیم؟
به والدین عزیز توصیه میکنم ابتدا سعی کنند روی تقویت عزت نفس کودکان کار کنند. در واقع عزت نفس یک مفهوم درونی است. اگر این لطف را در حق کودکانتان انجام دهید که عزت نفسشان زیاد شود، آنها به این باور خواهند رسید که اعتماد به نفسشان و باور به افزایش توانایی و پیشرفت و رشدشان هم قابل بهبود است.
دکتر نادری اینجاست تا به شما چندین راهکار برای هدیه دادن حس ارزشمندی و عزت نفس به فرزندانتان ارائه کند.
قبل از آن، این دو نکته را به یاد بسپارید.:
1- نگرش شما در ساختار عزت نفس کودکان بسیار کلیدی است
عزت نفس یک امر درونی و احساس ارزشمندی کودک نسبت به خودش است. اما این موضوع به شدت وابسته به عوامل بیرونی هم هست. وقتی شما به عنوان والدین، کودک، احساسات کودک، خواستههایش، تفکراتش و همهچیزش را محترم و ارزشمند بدانید و به او حس ارزشمندی بدهید (نه اعتماد به نفس کاذب یا تعریف مبالغه آمیز از او) او هم عزت نفسش افزایش مییابد. این نکته را در نظر داشته باشید که لزومی ندارد دائمآ از او تعریف کنید یا به او القا کنید که هیچ عیب و ایرادی ندارد. اتفاقا باید به کودک بفهمانید که هرکی ضعفها و نواقصی دارد. باید به او یاد بدهید که با وجود ضعفها، ما باید به خودمان احترام بگذاریم و حس ارزشمندی به خود داشته باشیم. در واقع به کودک بفهمانید که ضعفها و کمبودهایش را هم به رسمیت بشناسد.
بیشتر بخوانید:
راهکارهای افزایش عزت نفس کودکان
لطفا به خواندن این نکات بسنده نکنید. نکات بیشتر را در ویدئوی بالا از دکتر نادری و پیام بهرام پور یاد بگیرید.
2- عزت نفس کودکان، شکننده است، مراقبش باشید
بچههای شما منابعی محدود برای بازخورد گرفتن پیرامون رفتارهایشان دارند. بنابراین نقش شما به عنوان والدین، بسیار مهم است. شاید در کنار شما، مادربزرگ و دایی و عمه و خاله او هم نقش داشته باشند. اما تاثیرپذیری عمیق کودک از شماست. شما باید به درستی به او عزت نفس بدهید. حتی وقتی میخواهید کمبودهایش را به او گوشزد کنید، باید به او یاد بدهید که چطور کمبودهایش را با آغوش باز بپذیرد و تلاش کند از کمبودها و ایراداتش، فرصت بسازد و از آنها استفاده کند.
راهکارهای تقویت عزت نفس کودکان و در نتیه تقویت اعتماد به نفس کودکان را اینجا میبینید:
دکتر نادری نخستین راهکار مهم را در استفاده درست از مهمترین سرمایههای زندگیمان یعنی «انرژی» و «زمان» میداند.
کودکان از سرمایههای «زمان» و «انرژی» احساس ارزشمند بودن میکنند
مهمترین سرمایههای ما در زندگی، زمان و انرژی است. دکتر نادری در ویدئوی بالا توضیح می دهد که چطور میتوانیم از این دو سرمایه به درستی استفاده کنیم و عزت نفس کودکان را تقویت کنیم.
وقت اختصاصی و با کیفیت برای فرزندمان بگذاریم
راه مهم دیگر که دکتر نادری گفت، این بود که چطور برای کودکمان، وقت کافی و البته با کیفیت بگذاریم. خیلی از والدین ممکن است برای کودکان وقت بگذارند، اما نمی دانند چطور وقت با کیفیت برای او بگذارند. این موضوع را در اواسط ویدئو یاد بگیرید.
(لطفا برای اینکه فرزندان بهتر و موفقتری تربیت کنید، 47 دقیقه وقت بگذارید و حتماً این ویدئو را ببینید…)
مراقب باشید از آن ور بوم نیفتیم!
در بخشهای پایانی ویدئو، نکات مهمی در مورد اشتباهات بعضی والدین گفتیم!
اینکه برخی والدین مفاهیم بدی مثل توهم دادن، اعتماد به نفس کاذب، خودشیفتگی و توهم برتر بودن را به جای عزت نفس و حس ارزشمندی، به بچه یاد میدهند.
مثلا به او میگویند «تو باهوشترین بچه دنیایی!» و یا «تو از همه برتری!»
یادمان باشد، عزت نفس را با روشهای اشتباه به بچه یاد ندهید که نتیجه عکس دارد!
در ویدئو بیشتر توضیح دادهایم… دکترنادری هم از جفری یانگ، روانشناس بزرگ در این بخش، نقل قول کرده است.
بهترین راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان
و در انتها یک خبر خوووووب!
دکتر نادری سخن از دورهای به میان آورد که به صورت کاملاً مدرن (کوچینگی) و در قالب بازی درمانی طراحی شده تا والدین در طی 10 هفته آموزش و یادگیری مفاهیم عمیق تربیت فرزند را بیاموزند و فرزندانی با سلامت روان بالا، شاد و موفق تربیت کنند.
به زودی از این دوره فوقالعاده رونمایی خواهیم کرد…!
برای حضور فرزندانتان در وبینار آنلاین فن بیان نوجوانان وقت زیادی باقی نمانده است!
این دوره میتواند دروازه ای مهم برای ورود قدرتمند فرزندانتان به جامعه باشد…!
روی لینک زیر کلیک کنید. اطلاعات کامل را بخوانید: