روی صندلی، پشت میز کار خود نشستهاید تا کارتان را شروع کنید اما به خود میآیید و میبینید در حال بررسی موبایل و صفحات مجازی هستید و مدام به خود می گویید: “فقط یه دقیقهی دیگه!”. به خودتان قول میدهید این یک دقیقه که تمام شد دوباره سر کار خود برمیگردید اما دوستتان پیغامی به شما میدهد و میخواهد برای آخر هفته با یکدیگر بیرون بروید. اینها همه اهمال کاری هستند! همه می خواهیم اهمال کاری را کنار بگذاریم.
شما در دام اهمال کاری افتادید!
اهمال کاری یعنی غفلت از کارهای مهم یا به تعویق انداختن آنها. وقتی شما اهمال کاری میکنید یعنی زمان خود را بجای کارهای مهم، به کارهای غیرضروری با ارجحیت کمتر اختصاص میدهید. اهمال کاری نه تنها هدررفت وقت است بلکه قدرت مدیریت و میزان کارایی شما را هم کم میکند.
شما با اهمال کاری بی حال و سست میشوید. وقتی بفهمید چرا کارتان را به تعویق انداختهاید، مسلماً میتوانید راهی برای غلبه بر آن هم پیدا کنید. اغلب اوقات وقتی به خودمان میآییم میبینیم مشغول انجام کارهایی از این قبیل هستیم:
1. کامپیوتر را روشن میکنیم تا مشغول کار شویم اما به سراغ درست کردن چای میرویم.
2. به محض اینکه میخواهیم کاری را انجام دهیم، تلفن زنگ میخورد و وقتی مشغول صحبت میشویم انگار سعی داریم تا حد ممکن وقت کُشی کنیم.
3. وقتی میخواهیم کارمان را آغاز کنیم، به خود میآییم و میبینیم چندین دقیقه است که در صفحات مجازی پرسه میزنیم، پیامهای غیرضروری را میبینیم و ایمیلها را چک میکنیم.
4. برای اینکه کارهای سخت را انجام ندهیم، اول به سراغ آسانترها میرویم که البته به اندازه کارهای سخت، مهم نیستند.
5. تلویزیون را روشن میکنیم و بیهوده کانالها را عوض میکنیم.
6. بعضیها هستند که حتی بیهوده به نقطه نامعلومی خیره میشوند و حس میکنند زل زدن به دیوار جالبتر و هیجان انگیزتر از انجام آن کارِ سخت است!!!
اگر هر یک از موارد بالا برایتان آشناست، بدانید که شما هم گرفتار اهمال کاری شدهاید! این یک موضوع طبیعی است، اکثر ما همینطور هستیم. مهم این است که روش های مقابله با آن را یاد بگیریم.
برای اینکه بدانید، شما از کدام دسته اهمال کارها هستید، “انواع اهمال کاری ؛ شما در کدام دسته هستید؟” را مطالعه کنید.
راه های جلوگیری از اهمال کاری
مراحل زیر برای جلوگیری از اهمال کاری کاربرد بالایی دارند:
مرحله 1- بپذیرید که اهمال کار هستید
اگر با خودتان صادق باشید، اعتراف میکنید که تنبلی کردید. با این روشها میتوانید بفهمید چه زمانی اهمال کاری کردهاید:
1- کارهای روزانهتان را از آنهایی آغاز میکنید که کم اهمیتتر هستند.
2- ایمیلهایتان را چک کنید بدون اینکه سودمند باشد، درحالیکه نمی دانید میخواهید با آنها چه کار کنید یا چه جوابی به آنها بدهید.
3- به محض اینکه سر کار مهم رفتید، به سراغ دم کردن چای بروید.
4- وقتی یکی از کارهای روزانهتان چندین و چند روز است به تعویق افتاده اما می دانید چقدر مهم است.
5- به جای اینکه به انجام کارهای مهم برنامه روزانهتان بپردازید، هرکه از شما درخواست ساده و مهمی داشت به کمکش بشتابید و وقت کشی کنید.
6- برای وقتی که “فاز” تان گرفت یا “زمان مناسب” آن کار بود صبر کنید.
مرحله2- بدانید چرا اهمال کاری میکنید
برای اینکه اهمال کاری را کنار بگذاریم باید بدانیم اصلا چرا اهمال کاری کردیم؟
این مورد، هم به شما بستگی دارد و هم به آن کاری که دارید. اما باید تشخیص دهید که با توجه به شرایط کدام یک از آنها مهمتر هستند. در این صورت میتوانید بهترین روش برای مقابله با آن را پیدا کنید.
یکی از دلایل میتواند دوست نداشتن آن کار باشد. بعضیها از یک کار خوششان نمیآید، پس آن را به تعویق میاندازند. بیشتر شغلها، جنبههای خسته کننده، تکراری و ناخوشایند دارند و معمولاً بهترین کار این است که زودتر انجامشان دهیم و از شرشان خلاص شویم تا بتوانیم روی موضوع لذتبخشی تمرکز کنیم.
یکی دیگر از دلیلها این است که مردم بی نظم هستند. آدمهای منظم همهی کارهای خود را برنامه ریزی میکنند و اسیر وسوسهها نمیشوند چون آنها میدانند اولویتهایشان چیست بنابراین مهمترین کار را تشخیص میدهند و حتی برنامه میریزند که چه زمانی باید انجامش دهند.
افراد منظم یک چارچوب زمانی برای کارهایشان دارند.
آنها همچنین تعیین میکنند که انجام آن کار چقدر طول میکشد و برنامه بعدی را مطابق با آن تنظیم میکنند. کسانی که منظم هستند اهمال کاری نمیکنند چون میدانند چطور کارهای طولانی مدت و مهم خود را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنند.
حتی اگر شما منظم هم باشید، ممکن است باز از انجام کاری خسته شوید. شاید به تواناییها و منابعی که دارید شک کنید، بنابراین به دنبال این هستید که به خودتان دلگرمی بدهید چون می دانید باید این کار را انجام دهید.
متاسفانه، مهمترین کار، هیچوقت قرار نیست خودبخود غیب شود و همیشه هست. از طرفی شما ممکن است به اندازهای که از شکست میترسید، از موفقیت هم وحشت داشته باشید. مثلاً فکر میکنید موفقیتتان باعث میشود درخواستهای بیشتری بگیرید، سرتان شلوغتر شود و کارهای بیشتر داشته باشید که از حد توان شما خارج است.
با آزمون اهمال کاری شما می توانید ببینید تا چه حد اهمال کار هستید!
مرحله3- از استراتژیهای ضد اهمال کاری استفاده کنید
در کتاب «قله» از اندرس اریکسن و ترجمه «پیام بهرام پور»، از تحقیقات شگفت انگیز پیرامون موفقیت و تخصص در هر کاری، رمزگشایی شده است:
اهمال کاری، یک عادت است، یک الگوی عمیق رفتاری. این یعنی نمیتوانید یک شبه شکستش دهید. عادتها وقتی دیگر عادت نیستند که پیوسته با آنها مبارزه کنید بنابراین باید راههای متعددی را به کار گیرید تا شانس مقابله به این عادتها بیشتر شود.
بعضی روشها برای بعضی افراد جواب میدهد اما دیگر روشها خیر. گاهی اوقات هم نیاز است روش دیگری را برای مقابله با اهمال کاری برگزینید. مهم این است که همه می خواهیم اهمال کاری را کنار بگذاریم.
این روشها به شما انگیزه میدهد که تغییر کنید:
1- جایزه تعیین کنید. مثلاً به خودتان قول بدهید که اگر فلان کار را تمام کردید، میتوانید برای نهار غذای مورد علاقهتان را بخوید. بدانید که در این حالت، تمام کردن کارها باعث میشود بهترین احساس را داشته باشید!
2- از کسی بخواهید شما را چک کند. با این کار شما از کسی کمک میگیرید تا کارهای شما را بررسی کند و یا به شما یادآور شود که باید فلان کار را زودتر به اتمام برسانید. این روش خیلی کارساز است!
3- عواقب ناخوشایند آن را به خاطر بیاورید. یک جایی که جلوی چشم باشد یادداشت کنید که اگر فلان کار را نکنم، عواقبش هزار برابر بدتر خواهند بود.
کدام یک از این روشها برای شما بهتر نتیجه میدهد؟ اگر میخواهید روشی از خودتان اختراع کنید، آن هم ایرادی ندارد، البته تا وقتی بدانید مفید واقع میشود.
هزاران نفر را دیده ایم که برای شروع یک عادت جدید و خوب، می گویند “از شنبه شروع می کنم!” یا “از ماه جدید شروع می کنم!”
“آن شنبه” و “آن عید” هرگز نمی آیند مگر خودتان برنامه درستی بچینید و خودتان بخواهید.
پس اگر می خواهید گام به گام پیش بروید و از عادت اهمال کاری خلاص شوید و به کارهای ضروری و مهم خود برسید
پیشنهاد می کنم نسخه الکترونیکی کتاب پرفروش «از شنبه» را از لینک زیر دریافت کنید و برای همیشه با اهمال کاری خداحافظی کنید: