برای اینکه بخش اول این مقاله را بخوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
مطالعه این دو مقاله نشان میدهد برای کیفیت مسیر زندگی خود ارزش قائل هستید و تلاش میکنید که هر روز زندگیتان در حال رشد و پیشرفت باشد.
چگونه نگرش مثبت را بسازیم؟
برای ساختن نگرش مثبت در خود، ابتدا باید خصلتهای مثبت و منفی خود را بشناسیم، برای این کار لازم است فهرستی از ویژگیهای شخصیتی خودمان را به صورت مکتوب داشته باشیم و بر اساس آنها، پی به نگرش خود ببریم.
برای نوشتن لیست خصلتهای مثبت این موارد و شرایط را در نظر بگیرید:
1. یک دفتر و قلم آماده میکنیم.
2. جایی ساکت و آرام را انتخاب میکنیم.
3. هر چیزی که مانع از تمرکز ما میشود را خاموش مینماییم (وسایلی مثله تلفن، تلویزیون و …)
4. این تمرین هر بار 15 تا 20 دقیقه زمان نیاز دارد.
چگونه خصلتهای مثبت منفی خودمان را لیست کنیم؟
حالا یک صفحه از دفترمان را انتخاب میکنیم، بالای صفحه مینویسیم ویژگیهای مثبت من و تاریخ (روز و حتی ساعت) را هم یادداشت میکنیم و با اولین سؤال بررسی خودمان شروع میکنیم.
سؤال: چه نکات مثبتی در من وجود دارد؟
با این سؤال خودمان را آنالیز میکنیم، باید دقت کنیم و تا میتوانیم نکات مهم و مثبت وجودمان را لیست میکنیم، دوست عزیزم ملاک و تشخیص خصلت خوب و بد خودمان هستیم، نکته بعدی که لازم است رعایت کنیم، این است که لیست جنبههای مثبت ما باید طولانی باشد، اعماق شخصیت و وجود خود را بررسی نمایید، باید بنا را بر این بگذاریم که حداقل باید صد مورد را بنویسیم و هر چه تعداد بیشتر از این بشود چه بهتر!
اجازه بدهید دوباره در این قسمت ماجرایی شخصی را برایتان تعریف کنم:
خانم منصوره (این نام مستعار است) یکی از مراجعانم است که به صورت غیر حضوری از آموزشهای مجموعه موج شفا استفاده میکند.
مشکل ایشان، بینظمی رفتاری و جدیتر از آن شنیدن دائم نجوا و صدایی در سرش بود، این صدا شدیداً آزارش میداد و مانع آرامشش میشد.
نکته: درباره نجوای درونی در مقاله اول توضیح دادهام.
برای مطالعه مقاله اول ما درباره نجوای درونی روی لینک زیر کلیک کنید
نگرش مثبت؛ عامل موفقیت و آغازی برای رسیدن به ایدهآلهای زندگی (قسمت اول)
همین تکنیک را به ایشان آموختم و قرار شد یک هفته، هر روز بیست دقیقه فقط همین یک تکنیک را انجام دهد، در جوابم گفت: من در سه دقیقه این تمرین را انجام میدهم. گفتم: «بله با این جمله آشنا هستم، خواهش میکنم فقط به همین شکل این کار را انجام دهید».
دوباره ایشان با ناراحتی و با خجالت گفت: «آقای مرادی، حالم خوش نیست، وقت ندارم، به خدا این کار اینقدر زمان نیاز ندارد».
در این لحظه صحبتش را قطع کردم، گفتم: «خانم منصوره! ببخشید که وارد صحبت شما میشوم، من شش جلسه مشاوره و بررسی، کلی سؤال و جواب، کلی زمان و وقت و انرژی گذاشتهام. تجربه من میگوید باید اینگونه عمل کنیم، اگر راهحل مشکل خود را میدانید، بسیار خب! من کنار میکشم و شما دقیقاً و به روش خودتان عمل نمایید. اگر هم نه نمیتوانید و از من کمک میخواهید، پس به من و روش من اعتماد کنید.»
در ادامه صحبتهایم به او گفتم: «برای اینکه نگرش شما را تغییر دهیم و مشکلات شما یکی بعد از دیگری حل شود و نگرش مثبت پیدا کنید، لازم است با برنامه و طبق اصول خودمان پیش برویم.»
خوشبختانه ایشان قانع شدند و این تمرین را آغاز کردند.
سؤال: چه نکات و خصلتهای منفی در من وجود دارد؟
به همان روشی که خصلتهای خوب و مثبت خود را نوشتیم، در صفحه دیگری از دفترمان دوباره خودمان را ارزیابی مینماییم و خصلتهایی که از نظرمان منفی است را لیست مینمایم.
زمان تمرینات نگرش مثبت
زمان تمرینات را با شرایط خودتان منطبق بسازید، بسنجید که چه ساعتی برای شما مناسبتر است، ولی ترجیحاً هر روز در همین ساعت تمریناتتان را انجام دهید.
من صبح ساعت 5 را ترجیح میدهم، علتش هم این است که سکوت خیلی خوبی در آن ساعت وجود دارد و عوامل حواسپرتی به حداقل خودش رسیده است.
به جز این وقتی صبح به این زودی بیدار میشوم احساس مثبتی در من ایجاد میشود چون افراد بسیار موفقی را میشناسم که در این ساعت بیدار هستند و مشغول انجام کارها و برنامههای خود هستند و از اینکه من هم در این ساعت بیدارم بسیار برایم لذت بخش است و این خودش در من نگرش مثبت را تقویت میکند.
مدت تمرینات نگرش مثبت
انجام دو تمرین نوشتن و لیست کردن خصلتهای منفی و مثبت مدت یک هفته و هر بار 15 تا 20 دقیقه زمان نیاز دارد.
یک هفته زمان زیادی نیست، میدانید علت چیست؟
چون بیشتر افراد با خصلتهای خود انس گرفتهاند و منفیهای خود را بسیار کوچک و حداقل میبینند و البته مثبتهای خود را هم به دلیل نداشتن دید مثبت به عملکرد خود قابلنوشتن و ارزیابی نمیدانند، حال با توجه به نگرش مثبت یا منفی شخص شما لازم است چند روزی برای این شناسایی وقت بگذارید و البته این زمان اینقدر کوتاه است که اصلاً متوجه گذشتن آن نمیشوید.
بخش دیگری هم وجود دارد که حدود 15 دقیقه هم آن تمرین از شما وقت میگیرد و جمعاً نیم ساعت زمانی است که شما صرف تمرینات ساختن نگرش مثبت مینمایید.
تمرینات تکمیلی افزایش نگرش مثبت
تمرین بعدی که باید بعد از نوشتن خصلتهای مثبت و منفی خود انجام دهید، جمعبندی روزانه و در نهایت هفتگی تحلیل خودتان است.
منصفانه و البته صادقانه درباره خودتان نظر بدهید. دو لیست را با هم مقایسه میکنید و به خودتان امتیاز میدهید که آیا با این فهرستی که نوشتید نگرش مثبت قالب هست و یا نگرش منفی.
در پایان هفته هم همه نتایج را با هم جمعبندی و نتیجه نهایی را به دست میآورید.
اگر نتیجه شما ناامیدکننده بود…
اصلاً نگران نتیجه نباشید، پزشکان اصطلاحی دارند مبنی بر این جمله که شناخت بیماری نیمی از درمان است و کاملاً با این جمله موافقم.
شما تا ندانید که نگرشتان مثبت است یا منفی چگونه میخواهید، نگرش خود را تغییر بدهید؟
هدف این تمرین رسیدن به این نتیجه بود که مدل نگاه ما چگونه است، میتوانم بهجرئت بگویم بیشتر افراد نگرش منفی دارند و فقط تفاوت شما با آنها در آگاهیای است که با این تمرین به دست آوردهاید پس خوشحال باشید که در راه ترقی خودتان گام برمیدارید.
لطفاً این تمرینها را بهدقت انجام دهید و یادتان باشد که با اجرای درست و با برنامه شخصاً خودم به نتایجی عالی رسیدم و همچنان هم از این تمرینات استفاده میکنم.